niż słodycz sama w sobie? Zapraszam Was na biszkopt czekoladowy z atrybutem jesieni w roli głównej- aromatycznymi orzechami- w formie pasty, słodziutkim, karmelowo-grysikowym kremem oraz akcentem czarnej porzeczki. Całość skomponowana tak, że smakuje wybitnie jesiennie... Żegnamy się na razie z soczystymi, świeżymi owocami i lekkimi masami na rzecz wybitnie jesiennych, aromatycznych słodziaków. Przypominam, że bardziej aktywna
Domowe ciastakisiel ( smak pasujący do dżemu, u mnie wiśniowy) 1 szklanka cukru Składniki na krem: 1 puszka masy krówkowej 200 g miękkiego masła Dodatkowe składniki: 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki (koniecznie 100%owoców) 6 garści posiekanych orzechów włoskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka ze śmietaną ,pokrojone w kosteczki masło
Olcia gotuje!białek 1 szklanka suchego maku 1 szklanka cukru drobnego do wypieków 1 szklanka wiórków kokosowych szczypta soli Składniki na warstwę z galaretką: 2 szklanki wody 2 słoiki dżem czarnej porzeczki (100 %owoców) 2 galaretki wiśniowe Składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 3 czubate łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki
Olcia gotuje!sobie z nim także początkujący w wypiekach domowych 😉 Dodatkową zaletą jest to, że ciasto długo zachowuje swoją świeżość i wilgotność. Pysznie smakuje z agrestem (z kompotu) lub z czarną porzeczką (także z kompotu). Dziś zapraszam na wersję z wydrylowanymi wiśniami 😍 Składniki: (u mnie foremka 35cmx23cm - jeśli macie mniejszą ciasto wyjdzie wyższe) 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru
Walijskie Pichcenieśmietany 18 % masa z mascarpone: 250 g mascarpone (zimne) 200 ml mleka skondensowanego (zimne) 2 płaskie łyżeczki żelatyny dodatkowo: dowolne owocu (u mnie jagody z syropu) dżem z czarnej porzeczki (niekoniecznie) kakao do rozetek Ciasto kruche 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki lub zamrażarki aby szybciej się schłodziło ;) na 20-30 minut
Gotowanie...to proste !wapń. Jako ciekawostkę dodam fakt, że rokitnik był w medycynie ludowej suszony i stosowany jak dziś tabletka z witaminą C. Rokitnik posiada 3 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka . Owoce rokitnika umożliwiają żelowanie przetworów z powodu dużej zawartości pektyn. Sok z rokitnika ma działanie przeciwutleniające . Wspomaga leczenie niedokrwienia mięśnia sercowego . Zapobiega także miażdżycy , stanom zapalnym i problemom
Ania gotujePuszyste, mięciutkie i baaaardzo smaczne 😍 rogaliki z powidłami upiekłam ostatnio. Klasyczne składniki na drożdżowe ciasto + fajne nadzienie (powidła śliwkowe wymieszałam z odrobiną dżemu z czarnej porzeczki, który zalegał w lodówce) dały naprawdę mega efekt. Przepis jest bardzo prosty. Myślę, że każdy amator drożdżowych słodkości sobie z nim poradzi 😊 Składniki: (na 18-20 rogali) 650 g mąki pszennej
Walijskie Pichceniemógł pominąć blender, przed nałożeniem do słoików, dżem śliwkowy przetrzyj przez sitko. Zobacz również nasz przepis na pyszny dżem z jabłek na zimę , a także doskonały dżem z czarnej porzeczki . Polecamy też przepis na dżem z brzoskwiń . Życzymy smacznego! Artykuł Dżem ze śliwek pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasiepotrzebne: 2kg małych ogórków gruntowych, 2 główki czosnku, duży pęczek kopru z baldachimem, 10-15cm korzenia chrzanu, 2 litry wrzątku, 2 czubate łyżki soli niejodowanej, liście chrzany, czarnej porzeczki lub wiśni. 1. Koper, chrzan i liście opłucz. 2. Obierz czosnek. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 3. Z wody i soli
Z notatnika dietetykaSzklanka to pojemność 250 ml. Podane składniki są na tortownicę o średnicy 23 cm. Zamiast borówek możesz oczywiście w sezonie użyć innych ciemnych owoców np. jagody lub czarną porzeczkę. Jeśli wykorzystasz inne kolorystycznie owce, to zastosuj tego samego koloru galaretkę :-). Sernik: 1 kg sera z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 galaretka niebieska 1 i pół łyżki żelatyny
Ania gotujeSkładnik i : 30 dag czarnych jagód 50 dag borówki amerykańskiej 20 dag czarnej porzeczki konfitur-fix Przygotowanie: Owoce odważyć, umyć, osączyć Wsypać go garnka, wymieszać z konfitur-fixem i niech chwilę postoją w garnku Dalej postąpiłam wg wskazówek na torebce Na 1 kg owoców dałam 1/2 kg cukru. Gorącą konfiturę wlałam do czystych, suchych słoiczków
Proste Potrawycenę, a ta również wysoka w tym roku. Tak czy siak od kilku lat trochę zmodyfikowałam przepis mamy i moja zupa owocowa to głównie wiśnie, jagody, jeżyny i porzeczka, stanowią zaledwie, ale jakże istotny dodatek do tej zupy! Od razu dodam, że nie myśl, że jest to kompot z makaronem, nie to nie kompot ;-). Zupa jest aromatyczna , gęsta, pachnie goździkiem(...)cynamonu , a całość jest zabielona śmietaną. Pyszne danie na upalne dni, polecam serdecznie zupę owocową z wiśni ! przepis: składniki: - 1 kg wydrylowanych wiśni - 1/2 szklanki jagód leśnych - 1/2 szklanki porzeczki (czarnej i czerwonej) - garść jeżyn - 4 sztuki goździk - cynamon około 1/4 łyżeczki - cukier/ erytrytol wedle uznania - 3 ziarna kardamonu - możesz dodać laskę cynamonu lub wanilii - 1 czubata łyżka
SMYKWKUCHNIcreate', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -garść umytej roszponki -70 g wędzonego naturalnego sera typu włoskiego -pół strąka niedużej czerwonej papryki -białe winogrono bezpestkowe -garść czarnej porzeczki -15 g posiekanych uprażonych orzechów włoskich Sos: -100 ml oleju rzepakowego -25 ml soku z cytryny -łyżeczka (5 ml ) soli -łyżeczka miodu płynnego -ząbek czosnku
Kulinarne przemyslenia