byłam pełniutka niczym butelka szampana, nie mogłam się powstrzymać przed spróbowaniem każdego rodzaju deseru. A było w czym wybierać, oj było... Sorbety: truskawkowy, malinowy, bananowy, kokosowy i z czarnej porzeczki; klasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych kombinacjach pod zapiekaną bezą(...)pracy nie przygotowujemy deserów tego typu, w domu też gościom serwuję ciasta, a nam desery zdecydowanie prostsze w konstrukcji. Poza tym kompozycja na talerzu to dla mnie troszkę czarna magia; rzadko (choć chyba nawet to określenie jest sporym nadużyciem) się tak bawię. Najczęściej podaję deser w naczyniu zbiorczym, i każdy nakłada sobie to, na co ma ochotę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciemnego kakao ½ łyżeczki sody Dr.Oetker 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 330 ml śmietany 30% 25 dag serka mascarpone 3 -4 łyżki cukru pudru 1 szklanka świeżej porzeczki (czarna i czerwona) 50 g startej gorzkiej czekolady Poncz: 100 ml przegotowanej wody 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Jak wykonać ? Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temp(...)ściąć wierzch około 2 cm i łyżką zrobić wgłębienie tak, aby brzegi i spód zostały nietknięte. Okruchy z wyciętego ciasta zostawić i pokruszyć w rękach drobniutko. Masa: ½ szklanki porzeczek rozgnieść na mus, resztę zostawić w całości. Dobrze schłodzoną kremówkę, połączyć z serkiem mascarpone, ubić na puszysty krem w trakcie dodając puder i rozgniecione porzeczki, zmiksować dokładnie, pod koniec dodać
Wanilia i KardamonCiasto kuszące słodyczą przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Z delikatną bezą posypaną płatkami migdałowymi. Nie ma w tym więc nic dziwnego że ciasto nazwano Pani Walewska, aby uwieść J Cesarza sama słodycz nie wystarczy trzeba odrobinę niepowtarzalnego charakteru J który kryje się pod pięknymi strojami. Składniki (forma35x20 cm) Ciasto 15 łyżek mąki pszennej(...)łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 3 żółtka 2 łyżeczki proszku dopieczenia Słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza 5 białek (3 z ciasta + 2 z kremu) szklanka cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 15 g płatków migdałowych Krem 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy
RAROSSAwraz z cukrem. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj wodę z mąką i sok z cytryny, zagotuj i zdejmuj z palnika. Jeśli owoce, których używasz mają pestki (np. maliny, porzeczka, agrest) wtedy połowę z nich przetrzyj przez sitko, przetarte owoce dodaj do reszty owocowego sosu. Jeśli nie mają pestek pomiń ten punkt. Rozpuść żelatynę i wlewaj ją bardzo powoli(...)wodnej dodając wtedy do niej żelatynę. Owoce bogate w pektynę - jeżeli nie są przejrzałe, posiadają odpowiednią ilość pektyny i kwasu aby uformować żel tylko przy dodatku cukru: czarne porzeczki czerwone porzeczki agrest żurawina śliwki mirabelki kwaśne jabłka pigwa rajskie jabłka cytryny skórki z owoców cytrusowych (zawierają więcej pektyny niż sam owoc) Owoce średnio bogate w pektynę - mogą potrzebować
Mania Wypiekaniapisałam w poprzednim poście uwielbiam czarną porzeczkę… a że udało się kupić w atrakcyjnej cenie większą ilości więc zrobiła także dżemy z żelfixem. Sięgnęłam po żelfix ponieważ nie miałam zbyt dużo czasu a jak wiadomo z pomocą tego specyfiku dżem przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy tylko zagotować owoce dać cukier(...)oraz żelfix i gotowe. W smaku nie różni się niczym od dżemu robionego własnoręcznie, a konsystencja jest bardzo gęsta niemal jak galaretka idealna do deserów. 1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru (więcej lub mniej według gustu) 1 żelfix Przygotowane owoce wsypujemy do garnka, dodajemy, cukier oraz żelfix, od momentu zagotowania gotujemy jeszcze ok 7 minut. Przelewamy
RAROSSASezon na porzeczki właśnie się zaczyna, uwielbiam dodawać je do wypieków bo idealnie te owoce przełamują całą słodycz ciasta. Tym razem mam dla Was propozycję na wilgotne a zarazem puszyste ciasto na jogurcie z dodatkiem kakao, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Całość smakuje wyśmienicie. Z pewnością umili nie jeden letni podwieczorek. Nie zamieniajcie masła na margarynę! Dużo lepszy(...)masła 20 dag drobnego brązowego cukru demerara 25 dag mąki pszennej 3 pełne łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią ½ szklanki czarnej porzeczki 1 łyżka płatków migdałowych Polewa z gorzkiej czekolady Sposób przygotowania ciasta: Wszystkie składniki powinny mieć temp pokojową więc jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki przed pieczeniem. Masło roztapiamy
Wanilia i KardamonPyszne, kremowe ciasto, idealne na wszelkie uroczystości. Biszkopt przełożony jest dżemem z porzeczki, masą chałwową, a z wierzchu - kremem rodzynkowym. Ciasto najlepsze jest po 2 dniach spędzonych w lodówce, gdy smaki się zmieszają, a biszkopt cudownie się nasączy. Polecam! uwaga: pamiętajcie dzień wcześniej namoczyć w alkoholu rodzynki (opis i ilość poniżej); można też wcześniej upiec biszkopt Składniki Biszkopt upieczony(...)górnej granicy. Odstawić. Obie czekolady połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać rodzynki wraz z alkoholem, którego nie wchłonęły. Wymieszać. Dodatkowo słoik dżemu porzeczkowego (z czarnej porzeczki) Biszkopt przekroić na pół wzdłuż. Ułożyć dolną część w foremce i posmarować dżemem z porzeczki. Na to wyłożyć połowę kremu chałwowego. Przykryć drugą częścią biszkoptu i wyłożyć resztę kremu chałwowego
Słodkie inspiracjeduży cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia owoce -u mnie porzeczka czarna i czerwona ,tyle aby zakryć całość ciasta. Wykonanie Owoce przespać cukrem. Do śmietanki dodać proszek do pieczenia i wymieszać, odstawić(reakcja jest burzliwa) . Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo(...)czasie od razu wyjąć. I smacznego ps. ciasto ucierane, może służyć jako baza do placów z owocami sezonowymi: ja zaczynam od rabarbaru potem truskawki, borówki, porzeczki, agrest, morele, jabłka, śliwki... Ale też można je podzielić na 2 części i do środka włożyć tarte jabłka z cynamonem i jabłecznika gotowy
mojej kuchniduży cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia owoce -u mnie porzeczka czarna i czerwona ,tyle aby zakryć całość ciasta. Wykonanie Owoce przespać cukrem. Do śmietanki dodać proszek do pieczenia i wymieszać, odstawić(reakcja jest burzliwa) . Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo(...)czasie od razu wyjąć. I smacznego ps. ciasto ucierane, może służyć jako baza do placów z owocami sezonowymi: ja zaczynam od rabarbaru potem truskawki, borówki, porzeczki, agrest, morele, jabłka, śliwki... Ale też można je podzielić na 2 części i do środka włożyć tarte jabłka z cynamonem i jabłecznika gotowy
w mojej kuchnibardzo mam ochotę na pieczenie, jednak zawsze przygotuję jakieś ciasto na zimno. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce, dlatego zrobiłam pyszny, idealny na lato sernik z czarnej porzeczki. Uroku dodają mu dwie, charakterystyczne warstwy. Ponadto sernik nie jest mocno słodki, ma lekko kwaskowy posmak, no i znika w mgnieniu oka;) Spód: 225 g ciasteczek pełnoziarnistych, 100g masła. Ciasteczka połamać(...)24cm. Schłodzić. Masa serowa: 1 kg twarogu, łyżka soku z cytryny, 200 ml śmietanki 30%, 250 g cukru, 2 i 1/2 łyżki żelatyny, 250 g czarnych porzeczek, 3 czubate łyżki cukru pudru. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem, śmietanką i sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając
Z miłości do słodkościnajłatwiejszych, a zarazem najzdrowszych propozycji przygotowanych na bazie świeżych owoców, to oczywiście koktajle. Dziś zapraszam na koktajl przygotowany na bazie wody mineralnej i porzeczek. Dla złamania smaku kwaskowych porzeczek dodałam do niego nieco słodkiego i dojrzałego ananasa. Wyszło pysznie. Przy okazji poczytacie też, jak przechowywać owoce i warzywa, żeby długo zachowały swoją świeżość. Tak jak pisałam powyżej, lato to taki(...)znacznie zmniejszyć ilość wyrzucanych produktów, a także zachować wszystkie walory smakowe i odżywcze przechowywanych świeżych produktów. Koktajl owocowy w kolorach lata Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 szklanka czarnych porzeczek 1/2 szklanki czerwonych porzeczek 1 plaster świeżego ananasa 2 szklanki wody mineralnej ok. 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Ananasa obieramy i kroimy w kawałki. Porzeczki płuczemy i usuwamy
Kulinarne przygody Gatityjaką pasją właściciele podchodzą do swojej pracy. W przytulnym sklepiku dostępnych jest kilkanaście rodzajów tłoczonych soków owocowych m.in. jabłkowy, jabłkowo-miętowy, jabłkowo-gruszkowy, z czarnego bzu, pigwowca, czarnej porzeczki oraz owocowo-warzywnych, jak np. jabłko-pietruszka, jabłko-marchew, czerwony burak. Wszystkie soki są naturalne, nie zawierają dodatku wody, cukrów, konserwantów. Na półkach wystawione są również domowe przetwory w uroczych(...)Marianem Bułą postanowili odtworzyć sad. Dziś jest to duże Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka, którego nazwa pochodzi od imienia pradziadka Szczepana. Na ponad 25 hektarach rosną czereśnie, jabłonie, grusze, wiśnie, czarny bez. Otrzymanie dotacji z Funduszu Szwajcarskiego umożliwiło właścicielom wprowadzenie nowego rodzaju działalności, polegającej na przetwórstwie płodów rolnych, zostały zakupione maszyny do tłoczenia soków oraz zbiorniki ciśnieniowe do wyrobu cydru rzemieślniczego
Obiad gotowypieczenia 2 łyżki (20 g) ciemnego kakao Składniki na krem: 300 g miękkiego masła 3 jajka 150 g (1/2 szklanki) drobnego cukru Dodatkowo: 300 g dżemu z czarnej porzeczki gorzka czekolada Instrukcje Biszkopt jasny: Jajka ubijamy z dodatkiem cukru na jasną puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, przekładamy do formy o wymiarach
To co lubię - gotuję i polecamowocowo-warzywne z dodatkiem mleka, które dostarczą nam niezbędnej energii, witamin i składników pokarmowych, a nie obciążą żołądka, więc nie będziemy ospali i ociężali. Składniki: mleko roślinne czarna porzeczka arbuz malina truskawka (mrożona) wiśnia opcjonalnie - odżywka białkowa Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, zalewamy je mlekiem roślinnym, ja wykorzystałam ryżowe i blendujemy na gładką masę :) Gotowy koktajl przelewany
Taste Of My Day