duży cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia owoce -u mnie porzeczka czarna i czerwona ,tyle aby zakryć całość ciasta. Wykonanie Owoce przespać cukrem. Do śmietanki dodać proszek do pieczenia i wymieszać, odstawić(reakcja jest burzliwa) . Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo(...)czasie od razu wyjąć. I smacznego ps. ciasto ucierane, może służyć jako baza do placów z owocami sezonowymi: ja zaczynam od rabarbaru potem truskawki, borówki, porzeczki, agrest, morele, jabłka, śliwki... Ale też można je podzielić na 2 części i do środka włożyć tarte jabłka z cynamonem i jabłecznika gotowy
w mojej kuchnibardzo mam ochotę na pieczenie, jednak zawsze przygotuję jakieś ciasto na zimno. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce, dlatego zrobiłam pyszny, idealny na lato sernik z czarnej porzeczki. Uroku dodają mu dwie, charakterystyczne warstwy. Ponadto sernik nie jest mocno słodki, ma lekko kwaskowy posmak, no i znika w mgnieniu oka;) Spód: 225 g ciasteczek pełnoziarnistych, 100g masła. Ciasteczka połamać(...)24cm. Schłodzić. Masa serowa: 1 kg twarogu, łyżka soku z cytryny, 200 ml śmietanki 30%, 250 g cukru, 2 i 1/2 łyżki żelatyny, 250 g czarnych porzeczek, 3 czubate łyżki cukru pudru. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem, śmietanką i sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając
Z miłości do słodkościnajłatwiejszych, a zarazem najzdrowszych propozycji przygotowanych na bazie świeżych owoców, to oczywiście koktajle. Dziś zapraszam na koktajl przygotowany na bazie wody mineralnej i porzeczek. Dla złamania smaku kwaskowych porzeczek dodałam do niego nieco słodkiego i dojrzałego ananasa. Wyszło pysznie. Przy okazji poczytacie też, jak przechowywać owoce i warzywa, żeby długo zachowały swoją świeżość. Tak jak pisałam powyżej, lato to taki(...)znacznie zmniejszyć ilość wyrzucanych produktów, a także zachować wszystkie walory smakowe i odżywcze przechowywanych świeżych produktów. Koktajl owocowy w kolorach lata Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 szklanka czarnych porzeczek 1/2 szklanki czerwonych porzeczek 1 plaster świeżego ananasa 2 szklanki wody mineralnej ok. 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Ananasa obieramy i kroimy w kawałki. Porzeczki płuczemy i usuwamy
Kulinarne przygody Gatityjaką pasją właściciele podchodzą do swojej pracy. W przytulnym sklepiku dostępnych jest kilkanaście rodzajów tłoczonych soków owocowych m.in. jabłkowy, jabłkowo-miętowy, jabłkowo-gruszkowy, z czarnego bzu, pigwowca, czarnej porzeczki oraz owocowo-warzywnych, jak np. jabłko-pietruszka, jabłko-marchew, czerwony burak. Wszystkie soki są naturalne, nie zawierają dodatku wody, cukrów, konserwantów. Na półkach wystawione są również domowe przetwory w uroczych(...)Marianem Bułą postanowili odtworzyć sad. Dziś jest to duże Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka, którego nazwa pochodzi od imienia pradziadka Szczepana. Na ponad 25 hektarach rosną czereśnie, jabłonie, grusze, wiśnie, czarny bez. Otrzymanie dotacji z Funduszu Szwajcarskiego umożliwiło właścicielom wprowadzenie nowego rodzaju działalności, polegającej na przetwórstwie płodów rolnych, zostały zakupione maszyny do tłoczenia soków oraz zbiorniki ciśnieniowe do wyrobu cydru rzemieślniczego
Obiad gotowypieczenia 2 łyżki (20 g) ciemnego kakao Składniki na krem: 300 g miękkiego masła 3 jajka 150 g (1/2 szklanki) drobnego cukru Dodatkowo: 300 g dżemu z czarnej porzeczki gorzka czekolada Instrukcje Biszkopt jasny: Jajka ubijamy z dodatkiem cukru na jasną puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, przekładamy do formy o wymiarach
To co lubię - gotuję i polecamowocowo-warzywne z dodatkiem mleka, które dostarczą nam niezbędnej energii, witamin i składników pokarmowych, a nie obciążą żołądka, więc nie będziemy ospali i ociężali. Składniki: mleko roślinne czarna porzeczka arbuz malina truskawka (mrożona) wiśnia opcjonalnie - odżywka białkowa Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, zalewamy je mlekiem roślinnym, ja wykorzystałam ryżowe i blendujemy na gładką masę :) Gotowy koktajl przelewany
Taste Of My DayDutch baby z malinami, porzeczką i jagodami! Czym jest dutch baby? To w telegraficznym skrócie naleśnik z piekarnika. Ale nie jest to do końca taki zwykły naleśnik, jaki smażymy na patelni. Czym się różni? Przede wszystkim sposobem przygotowania. Mianowicie nie smażymy z ciasta wielu bardzo cienkich naleśników, tylko przygotowujemy ciasto, z którego robimy jeden bardzo puszysty, delikatny naleśnik. Bardzo(...)soli - ziarenka z laski wanilii - 1/2 łyżeczki oleju kokosowego - 1 płaska łyżeczka cukru pudru do posypania gotowego dutch baby - 2 łyżki malin - 2 łyżki jagód - 2 łyżki czarnej porzeczki - łyżka wypustek z granatu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: - białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli -dodaj żółtka i dalej ubijaj aż masa troszeczkę zbieleje, dodaj
SMYKWKUCHNIniepowtarzalnym smakiem owoców. Każdy łyk, to radość dla zmysłów. Pierwszą herbatką, którą od razu z wielkim zaciekawieniem przetestowałam była World of Fruits „Cherry Berry“ . Owocowe połączenie jabłek, czarnej porzeczki i słodkiego aromatu wiśni bez dodatku cukru. Jestem zachwycona jej smakiem i… niebywałym zapachem. A co najważniejsze, jest to idealna herbatka dla mojej pociechy. Wypiła ją z wielką radością(...)jeżyny, maliny, czy jagody, wzbogacona aromatem soczystych truskawek oraz skórką pomarańczową. 3. Herbata World of Fruits „Garden Selection” to wybór najlepszych składników wprost z ogrodu! Orzeźwiający smak kwiatu czarnego bzu i aromat soczystych, dojrzałych cytryn. 4. Herbatce owocowa World of Fruits „Superfruits” . Mieszanka łącząca aromat wiśni, słodką żurawinę oraz intrygującą acerolę. 5. Herbata World of Fruits „Fruit Kiss” – soczyste
Słodkie okruszkiowoców. Każdy łyk, to radość dla zmysłów. Pierwszą herbatką, którą od razu z wielkim zaciekawieniem przetestowałam była World of Fruits „Cherry Berry“ . Owocowe połączenie jabłek, czarnej porzeczki i słodkiego aromatu wiśni bez dodatku cukru. Jestem zachwycona jej smakiem i... niebywałym zapachem. A co najważniejsze, jest to idealna herbatka dla mojej pociechy. Wypiła ją z wielką radością(...)jagody, wzbogacona aromatem soczystych truskawek oraz skórką pomarańczową. 3. Herbata World of Fruits „Garden Selection” to wybór najlepszych składników wprost z ogrodu! Orzeźwiający smak kwiatu czarnego bzu i aromat soczystych, dojrzałych cytryn. 4. Herbatce owocowa World of Fruits „Superfruits” . Mieszanka łącząca aromat wiśni, słodką żurawinę oraz intrygującą acerolę. 5. Herbata World of Fruits
Słodkie okruszkiBożym Narodzeniem, a potem tylko skropić mocną herbatą lub rumem by nie było zbyt suche. Bardzo polecam szczególnie dla zapracowanych! W oryginalnym przepisie można znaleźć nawet 2 szklanki suszonych porzeczek jednak wtedy ciasto jest bardzo kwaśne, dlatego trochę zmniejszyłam ich ilość. Dla kogo: dla wszystkich kochających ciasta z bakaliami dla tych, którzy chcą załatwić pieczenie ciast wcześniej i mieć spokój(...)Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1-1,5 szklanki suszonych czarnych porzeczek* 2,5 szklanki rodzynek (mogą być różne -sułtanki, koryntki, golden jumbo) 0,5 szklanki wiśni kandyzowanych 0,5 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki posiekanych migdałów (najlepiej bez skórki
Mania Wypiekaniaziemniaczanej 3/4 opakowania galaretki wiśniowej 1 małe opakowanie ( ok 200g ) serka mascarpone 1 mała śmietanka 30% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 i 1/2 opakowania mieszanki owoców Hortex ( maliny, czarna porzeczka, truskawki, wiśnie ) 4 cl likieru karmelowego lub amaretto Białka wbić do suchej, najlepiej metalowej lub szklanej miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, cały
Jemy PijemyKrem maślany: 1 kostka masła 82% 1 jajko ½ szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: ½ szklanki borówek lub jagód leśnych do kremu 4 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki Masa marcepanowa do dekoracji tortu Sposób przygotowania: Dno blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli(...)minut, partiami dodajemy zmiksowane jagody, a na końcu gęstniejącą, ale lejącą galaretkę. Krem mieszamy tylko do połączenia z galaretką. Przełożenie: Biszkopt migdałowy- cienka warstwa konfitury z czarnej porzeczki- połowa kremu- część świeżych owoców- biszkopt różowy- pozostały krem- reszta owoców- biszkopt migdałowy. Tort odstawiamy na ok 2-3 godziny do stężenia. Przygotowujemy krem maślany: Białko oddzielamy od żółtka
Kuchnia w czekoladzienasączenia nie żałować! Krem jest banalny, bo składa się z bitej śmietany i serka mascarpone. Między warstwy tortu dla wzbogacenia jego smaku dodałam maliny i dżem z czarnej porzeczki w innej wersji użyłam dżemu malinowego, który również świetnie pasował. Do tego spora ilość dobrego kakao, którym przesypujemy warstwy i dekorujemy tort. Oczywiście, biszkopt upiekłam z niezawodnego przepisu, który(...)serka mascarpone 7 łyżek cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego opcjonalnie lub 2 łyżeczki cukru z wanilią Do nasączenia 80 ml likieru kawowego lub likieru Amaretto 100 ml mocnej czarnej kawy Dodatkowo 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych 1/ 4 szklanki dobrej jakości kakao kilka łyżek dżemu malinowego porzeczkowego lub innego ulubionego Instructions Tortownicę o średnicy
SprawdzonaKuchnia.plprzepisie użyłam kilku z nich: miechunki peruwiańskiej ,surowego kakao i czarnuszki. Borówka amerykańska – polski superfood My też mamy swoje, polskie superfoods! Należą do nich zdecydowanie owoce jagodowe. Porzeczki, maliny, jagody, borówki.. Wszystkie te owoce to skondensowane, duże dawki witamin. Nasyćmy się nimi, póki jest ich czas. W moim przepisie na budyń owsiany główną rolę grają borówki amerykańskie(...)dobrze! Polecam Wam serdecznie zwłaszcza w upalne dni. WEGAŃSKI BUDYŃ OWSIANY Z BORÓWKAMI Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mleka owsianego 2 szklanki borówki amerykańskiej 1 szklanka czarnej porzeczki 2 banany 1 łyżka surowego kakao Purella 2 łyżeczki suszonej miechunki 2 łyżeczki czarnuszki 2 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie) Wykonanie: Płatki owsiane wsypujemy do miski i zlewamy wrzątkiem
Wiszniówkaprzepisie użyłam kilku z nich: miechunki peruwiańskiej ,surowego kakao i czarnuszki. Borówka amerykańska – polski superfood My też mamy swoje, polskie superfoods! Należą do nich zdecydowanie owoce jagodowe. Porzeczki, maliny, jagody, borówki.. Wszystkie te owoce to skondensowane, duże dawki witamin. Nasyćmy się nimi, póki jest ich czas. W moim przepisie na budyń owsiany główną rolę grają borówki amerykańskie(...)dobrze! Polecam Wam serdecznie zwłaszcza w upalne dni. WEGAŃSKI BUDYŃ OWSIANY Z BORÓWKAMI Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mleka owsianego 2 szklanki borówki amerykańskiej 1 szklanka czarnej porzeczki 2 banany 1 łyżka surowego kakao Purella 2 łyżeczki suszonej miechunki 2 łyżeczki czarnuszki 2 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie) Wykonanie: Płatki owsiane wsypujemy do miski i zlewamy wrzątkiem
Wiszniówka