czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:82/223)

Korniszony ze śliwek węgierek 238

Dostałam kilka pysznych śliwek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały i powstały "Korniszony ze śliwek węgierek" Składniki : 1 kg śliwek, kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni . Zalewa: 1 szklanka octu winnego 6 %, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu czarnego, 2 liście laurowe, 4 łyżki cukru, 1/2 płaskiej łyżki soli. Wykonanie: Zagotować wszystkie składniki zalewy. Przestudzić. Śliwki umyć

Anioły w kuchni
Korniszony ze śliwek węgierek 144

Dostałam kilka pysznych śliwek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały i powstały "Korniszony ze śliwek węgierek"Składniki :1 kg śliwek,kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni .Zalewa:1 szklanka octu winnego 6 %,kilka ziaren ziela angielskiego,kilka ziaren pieprzu czarnego,2 liście laurowe,4 łyżki cukru,1/2 płaskiej łyżki soli.Wykonanie:Zagotować wszystkie składniki zalewy. Przestudzić. Śliwki umyć

Anioły w kuchni
Tort czekoladowy z frużeliną porzeczkową 113

zjawiskowo, a składniki wcale nie są wyszukane. Proszę nie zrażajcie się długim opisem. Po prostu bardzo dokładnie opisałam każdy krok. Najchętniej wybierany smak, najbardziej zachwalany. Przepyszne połączenie czarnych i czerwonych, kwaśnych porzeczek, w różnych proporcjach, z naszego ogrodu, najlepszej jakości, pysznej belgijskiej gorzkiej czekolady, firmy Cellebaut oraz kakaowego, mocno nasączonego biszkoptu. Tort zwieńczony polewą na bazie gorzkiej czekolady(...)Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, przechowywać w puszce lub zamykanym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Warto przygotować ją kilka godzin przed złożeniem tortu, aby ostygła. Frużelina porzeczkowa składniki: 250 g porzeczek czerwonych i czarnych, mogą być mrożone 2 łyżki cukru, do smaku 2 łyżki cukru, do smaku 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, namoczone w 2 łyżkach wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

moj przepis na
Tort czekoladowy z frużeliną porzeczkową 107

zjawiskowo, a składniki wcale nie są wyszukane. Proszę nie zrażajcie się długim opisem. Po prostu bardzo dokładnie opisałam każdy krok. Najchętniej wybierany smak, najbardziej zachwalany. Przepyszne połączenie czarnych i czerwonych, kwaśnych porzeczek, w różnych proporcjach, z naszego ogrodu, najlepszej jakości, pysznej, belgijskiej, gorzkiej czekolady, firmy Cellebaut oraz kakaowego, mocno nasączonego biszkoptu. Tort zwieńczony polewą na bazie gorzkiej czekolady(...)przez około 3 godziny. Po upieczeniu formę wyjąć z piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, przechowywać w puszce lub zamykanym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Frużelina porzeczkowa składniki: 250 g porzeczek czerwonych i czarnych, mogą być mrożone 2 łyżki cukru, do smaku 2 łyżki cukru, do smaku 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, namoczone w 2 łyżkach wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

moj przepis na
kompot z truskawkami, rabarbarem i czarną porzeczką 145

Nasza działka oddaje nam pierwsze plony. Truskawki i rabarbar w pełni. Czerwone porzeczki już dojrzewają na krzakach. Ale tym razem jeszcze ostatnie porcje czarnej z zamrażalnika. Uwielbiam kompoty i właśnie nadszedł(...)czas. Ja swoich nie słodzę, ale zawsze jeśli ktoś uważa, że takich nie przełknie - można dosłodzić :)  Składniki: kilka garści truskawek 1 laska rabarbaru 2 garście mrożonej czarnej porzeczki woda Przygotowanie: truskawki myjemy i obieramy z szypułek rabarbar obieramy z pierwszej skórki i kroimy w mniejsze kawałki  do garnka wkładamy wszystkie owoce i zalewamy wodą  gotujemy

Gotowanie z pasją
Ciasto drożdżowe z nadzieniem porzeczkowym 157

kółeczko nakładam nadzienie porzeczkowe . Składam na połowę kółeczko i końce sklejam palcami i tak wkładam do formy jeden obok drugiego ,potem następna kolejka , aż do zapełnienia . Nadzienie porzeczkowe: Porzeczki czarne 1 kg  cukier 1 szklanka Wykonanie nadzienia : Do garnka wkładamy porzeczki umyte i bez szypułek . Gotujemy je do odparowania soku ( porzeczki rozpadną się) . Dodajemy cukier i mieszamy koło

Różowa kuchnia
Przetwory 217

Frużelina malinowa Frużelina z borówki amerykańskiej Konfitura z czarnej porzeczki Syrop sosnowy Dżem z cukinii Cukinia ala ananas Sok z czarnego bzu Brzoskwinie w syropie Sałatka z ogórków i papryki Ogórki konserwowe z chili Gruszki w octowej zalewie Pomidory suszone Fasolka szparagowa z marchewką Syrop z mniszka lekarskiego

Ala piecze i gotuje
Tort “Panna w kąpieli” 71

śmietany kremówki 300 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka żelatyny Krem do obłożenia tortu 250 g masła 1/2 puszki mleka skondensowanego, słodzonego Dodatkowo dżem z czarnej porzeczki, lub dowolny gotowa masa biała 300 g mini pianki trochę niebieskiego, czarnego i czerwonego barwnika lalka barbi Piekarnik rozgrzać na 160 stopni. Blaszkę prostokątną , u mnie 24/27 wyłożyć

gotuj ze mną
Bitki z jelenia z owocami 117

jelenia, 2 cebule, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 150 ml bulionu drobiowego 1 ząbek czosnku, 2 jagody jałowca, 5 ziaren pieprzu czarnego, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 6 - 7 łyżek owoców (porzeczka czarna, jeżyny...)* 4 łyżki wódki, miód, Owoce zalać wódką i odstawić najlepiej na 12 godzin. Karkówkę umyć, usunąć błony, osuszyć, pokroić na kotlety. Kotlety

królestwo garów
Gołąbki z sarny z kaszą owsianą 145

sarny, 150 g cebuli, 5 łyżek tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi), 200 g kaszy owsianej, 400 ml soku jabłkowego z czarną porzeczką, 100 ml wody, sól, pieprz, 400 g liści kapusty toskańskiej*, ziele angielskie, czarny pieprz, listek laurowy, gałązka rozmarynu, Kaszę opłukać, wsypać do garnka, wlać sok i wodę, osolić. Postawić na dużym ogniu pod przykryciem, gdy się

królestwo garów
Kompot porzeczkowo-agrestowy 189

Składniki: 2 łodygi rabarbaru 3 szklanki czarnej porzeczki 3 szklanki agrestu 3 łyżki cukru lub miodu gałązka mięty Przygotowanie: Owoce opłukać, rabarbar pokroić, wszystkie składniki wrzucić do garnka, zalać 3 … Czytaj dalej Kompot porzeczkowo-agrestowy

czarrna od kuchni
ZDROWY BATONIK ŚWIĄTECZNY - (Bakaliowiec, keks, blok bakaliowy bez mąki, mleka, masła) 184

przeskoczyć z 4 na 5 w dacie). :) SKŁADNIKI:- Bakalie, 600-700g  (U nas: orzechy mielone, mango, papaja, śliwki suszone, mandarynki kandyzowane, wiśnie kandyzowane, aronia suszona, czarna porzeczka suszona, rodzynki sułtańskie, rodzynki korynckie, mieszanka keksowa, skórka pomarańczowa, pomelo, dzika róża suszona, czarny bez suszony, orzechy makadamia, figi, jagody inkaskie, migdały płatki, migdały mielone), - Jajka kurze

Wypisz Wymaluj
Deser a’la sernik z brzoskwiniami / tarta porzeczkowa – Łowicz 41

tarty z porzeczkami Firma: Łowicz Skład: Sernik z brzoskwiniami – gotowany grys ryżowy 30% (woda, grys ryżowy), przecier jabłkowy 15%, jogurt naturalny 13%, zagęszczony sok jabłkowy, przecier brzoskwiniowy 12%, przecier bananowy, sok bananowy z zagęszczonego soku, zagęszczony sok brzoskwiniowy 2%, aromaty. Tarta z porzeczkami – gotowany grys ryżowy 30% (woda, grys ryżowy), przecier jabłkowy, zagęszczony sok jabłkowy, przecier z czarnej porzeczki 10%, jogurt naturalny 10%, sok bananowy z zagęszczonego soku, woda, przecier bananowy, aromaty. Masa netto: 100g Wartości odżywcze: Sernik z brzoskwiniami – 100g/ 92 kcal, tłuszcz <0,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2g, węglowodany – 20g w tym cukry – 20g, białko – 1,5g, sól – 0,02g Tarta z porzeczkami – 100g/ 84 kcal, tłuszcz

Candy Pandas
Szybkie ciasto z porzeczkami – puszyste i wilgotne 83

ciasto z porzeczkami jest bardzo proste do zrobienia i nie wymaga wiele pracy. Jest idealne latem, kiedy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego, a nie mamy ochoty siedzieć długo w kuchni. Ciasto wychodzi pyszne – jest puszyste i wilgotne, a za sprawą porzeczek lekko kwaskowate. Do jego przygotowania można użyć też innych owoców np. malin, jagód czy czarnych porzeczek

e-PrzepisyKulinarne