litry wody -4 płaskie łyżki soli ilość ziół do słoja o pojemności 0,9 l : -3 ząbki czosnku - liść laurowy lub liście wiśni, czarnej porzeczki -5 ziaren czarnego pieprzu -2 ziarna ziela angielskiego -5-10 ziaren gorczycy -kawałek korzenia chrzanu -łodyga kopru Wodę z solą zagotować i ostudzić. Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie, ściśle ułożyć
Kulinarne przemysleniaPomału spiżarnia zapełnia się słoikami w których znajdziemy trochę lata. Dziś zapraszam na konfiturę z porzeczkami 1 kg czarnej porzeczki 400 g cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny 250 ml wina wytrawnego czerwonego skórka z 1 małej pomarańczy 2 łyżki miodu rozmarynowego Porzeczki opłukać oddzielić od gałązek. Gotować z cukrem i sokiem z cytryny przez kilka minut. Zostawiamy
Kuchnia w oparachznalazł. Moi synowie nie lubią cierpkości tych owoców, dlatego dodaję dużo cukru, możecie jednak przygotować ten sok pod własne upodobania i kubki smakowe. Składniki: 2 kg porzeczek czarnych 1 kg porzeczek czerwonych 3 kg cukru Wykonanie: Porzeczki przebieramy, myjemy. Zasypujemy cukrem, odstawiamy na min 12 godz żeby puściły sok. Po tym czasie porzeczki zagotowujemy, odszumowujemy, sok zlewamy
Z Majeczką w kuchnizazwyczaj używam półwytrawnego) 100 ml białego rumu (można zastąpić innym wysokoprocentowym alkoholem) 1 jabłko 2-3 brzoskwinie (nektarynki) kilka truskawek, malin 2 garści czerwonych porzeczek 2 garści czarnych porzeczek 2 garści jagód 1 cytryna 3 łyżki cukru 3 goździki 300 ml gazowanej wody (opcjonalnie) kostki lodu listki melisy lub mięty Jabłka, brzoskwinie i cytryny obieramy, kroimy
Rozpustne gotowanieperliczka, 4 goździki, sól, puszka napoju piwnego o smaku jabłkowym, 150 g czerwonych porzeczek, 150 g czarnych porzeczek, 150 g białych porzeczek, tłuszcz do smażenia, 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego, 2-3 łyżki zimnego masła, Goździki zemleć. Perliczkę podzielić na cztery części, oprószyć solą i goździkami. Odstawić na godzinę. W garnku z grubym dnem, obsmażyć perliczkę na rumiano ze wszystkich
królestwo garówSkładniki : 1 kg czerwonych porzeczek 1 kg czarnych porzeczek 1 kg zielonego agrestu 1 kg malin 1 kg jabłek 1 kg aronii cukier woda ( najlepiej źródlana ) Sposób wykonania : Owoce oczyścić, opłukać. Jabłka pokroić w ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Do każdego litrowego słoja wsypać po trochę wszystkich owoców tak, aby owoce sięgały do 2/3 wysokości słoja
Przepisy i porady kulinarneróżanego cukru pudru*(można zastąpić białym cukrem pudrem z dodatkiem wody różanej lub cynamonu),Szczypta soli,8 łyżek konfitury czeremchowej z czekoladą i cynamonem (można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub z czarnego bzu),50 ml domowego Cassisa (można zastąpić innym likierem porzeczkowym lub wiśniowym, w wersji bezalkoholowej zrezygnować z likieru). PRZYBRANIE - czekoladowe wiórki50 g czekolady gorzkiej
SzczyptaSmaQCzas czytania: 3 min Wczesne lato to pora na kwiaty czarnego bzu i przetwory z niego. Napój z kwiatu czarnego bzu jest pierwszym przepisem z serii, w późniejszych wpisach podzielę się z Wam sposobem na przygotowanie dżemu z jego dodatkiem i syropu na zimę. Sezon na kwiaty czarnego bzu jest dość krótki, dlatego też trzeba śpieszyć się z jego przygotowaniem(...)godzin po takim czasie będzie bardziej intensywny w smaku. Gotowy napój odcedzić i przelać do dzbanka lub butelek, przechowujemy w lodówce. Podajemy z lodem, można rozcieńczyć wodą. 🌼 Czarny bez Czarny bez to krzew , który na przełomie wiosny i lata zaczyna intensywnie kwitnąć. Właśnie kwiaty bzu będą nam potrzebne do przygotowania dzisiejszego napoju. Maleńkie białe kwiatuszki układają się w duże baldachimy
SprawdzonaKuchnia.plplacków. I właśnie wczoraj naszła mnie ochota na takie mocno owocowe. Co my mamy w ogródku? Porzeczki były ostatnio, wiśnie trochę za duże, agrestu już nie ma a czarne porzeczki jeszcze wcale nie takie czarne... I padło na maliny, dziko rosnące pod murem. Mnóstwo malin. Poszperałam trochę po necie i skorzystałam z tego przepisu na pancakes ( klik ). Składniki
My simple kitchenpszennej, 125 g margaryny, 60g cukru, jajko, 60 ml mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 laski wanilii, 175 g konfitury z czarnej porzeczki , 250g czarnej porzeczki. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, mleko i nasiona wanilii. Dodać posiekaną margarynę. Zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim dno formy
Z miłości do słodkościvotes) Czekoladowe babeczki z porzeczkami, mega proste To chyba najłatwiejszy przepis na czekoladowe babeczki z porzeczkami, jaki znam i umiem wykonać. Jednocześnie jeden z najsmaczniejszych. Prosto i przyjemnie, na koniec mega smacznie czy można chcieć więcej . Te babeczki można oczywiście dowolnie modyfikować dodając do nich swoje ulubione owoce, bakalie(...)zmieniając polewę na lukier.. Polecam składniki : 4 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 kostka masła 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki płaskie dżemu ( najlepiej czarna porzeczka lub jagoda ) 2 łyżki czarnego kakao 2 jajka, rozmiar L 1 łyżeczka cynamonu 2 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego garść obranych z szypułek, czerwonych lub białych porzeczek polewa
Ogrodnik w podróżymleku owsianym 22. Mango lassi 23. Fit koktajl z banana i mandarynki 24. Koktajl z papai i wody kokosowej 25. Mleczny koktajl z porzeczkami 26. koktajl z czarnej porzeczki 27. Koktajl z rukoli i kiełków 28. Koktajl z rzeżuchy i ogórka 29. Koktajl z mango, miętą i miodem 30. Koktajl odchudzający z selera naciowego 31. OXY shake
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętego typu na 100% podładuje nam baterie. Idealne przed długim spacerem, lub przed treningiem. Świetnie trzyma się w śniadaniówce. Składniki jagły z miodem z porzeczką i koncentratem z czarnej porzeczki BIO suszona żurawina bez dodatku chemii orzechy laskowe (alergik?pomiń) czekoladowo-orzechowy KREM jogurt grecki lub inny naturalny jabłko ze skórką Jagły wsyp do miseczki
Z Kuchni Do Kuchnipiekarniku, najpierw zamkniętym, później lekko otwartym. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Dekorujemy owocami. Latem polecam świeże maliny, super pasują też porzeczki- u mnie domowa, czarna porzeczka w syropie. Jeśli masz ochotę możesz zrobić małe tartaletki, zmniejszamy czas pieczenia spodu i sera o około 6-7 minut. Ja podałam z malinami ze słoika ale można polać
KuchcikoweLoveFRUZELINA Z CZERWONEJ PORZECZKI Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 szklanka cukru 1 cytryna sok 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody Wykonanie Wykonanie Owoce umyć i przełożyć do garnka, zasypać cukrem..Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.Dodać sok z jednej cytryny i wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną.Dokładnie wymieszać.Doprowadzić do wrzenia. Frużelina dość szybko gęstnieje,bo porzeczka
w mojej kuchni