czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:71/223)

Deser malinowy z porzeczkową pianką 57

wlewać żelatynę do masy. Masę przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Składniki na mus porzeczkowy: 500 gr porzeczek czarnych lub czerwonych już obranych i czystych Porzeczki umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko

moj przepis na
Deser malinowy z porzeczkową pianką 46

wlewać żelatynę do masy. Masę przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Składniki na mus porzeczkowy: 500 gr porzeczek czarnych lub czerwonych już obranych i czystych Porzeczki umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko

moj przepis na
Deser malinowy z porzeczkową pianką 109

żelatynę do masy. Masę przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Składniki na mus porzeczkowy: 500 gr porzeczek czarnych lub czerwonych już obranych i czystych Porzeczki umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko. Odstawić

moj przepis na
Dżem z Czarnej Porzeczki 125

Składniki na 1 słoik 500 ml: 1 litr czarnej porzeczki ( ok.540 g) cukier (znowu na oko, do smaku) Wykonanie: Porzeczkę opłukałam, pozbawiłam łodyżek. Smażyłam  około 2 godziny, w trakcie smażenia dosypywałam cukier do smaku. Na koniec, jak już skórki porzeczek były miękkie przełożyłam dżem do słoika 500 ml, zakręciłam i położyłam słoik wieczkiem do dołu i pozostawiłam

Blondynka Gotuje
Biszkopt z czarną porzeczką 94

ubijamy na puszystą masę , dodajemy po trochę cukru i mieszamy około 5 minut . Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy . Wrzucamy czarną porzeczkę obtoczoną w cukrze oraz żurawinę. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone . W mojej wersji posypałam jeszcze cukrem pudrem

Magiczne Życie Marty
Lubelski Kociołek- murzynek z patelni 196

porzeczkami, za którymi nie przepadam ale cóż... Mogłabym go zrobić z wiśniami ale przepis ten jest dodany do nowej edycji Lubelskiego Kociołka - A wspólnymi siłami jako temat odsłony ustaliłyśmy porzeczki. Przepis ten jest bardzo prosty tylko ze smażeniem/gotowaniem jest trochę zachodu dlatego wole chyba jednak tradycyjne pieczenie w piekarniku. Murzynek z patelni jest bardzo puszysty, wilgotny - pyszny. Następnym razem(...)łyżka cukru waniliowego 125 ml jogurtu greckiego 1 łyżka oleju szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki gorzkiej czekolady Szklanka owoców (u mnie czarna porzeczka ale doskonale sprawdzą się też wiśnie) Jajka ubijamy z cukrami na jasną gęstą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy jogurt i olej. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem

sierotka maRysia w kuchni
Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek 159

Podałam Wam już przepis na tradycyjną konfiturę z czarnej porzeczki,  dzisiaj proponuję Wam pyszne połączenie czarnych porzeczek, jabłek i odrobiny cytryny. Konfitura jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczna;) Składniki: 1 kg czarnych porzeczek, 1/2 kg jabłek, cytryna, 1 kg cukru. Przygotowanie Porzeczki odszypułkować, umyć, lekko rozgnieść lub delikatnie zmiksować blenderem

Z miłości do słodkości
Sok z gumijagód 175

Składniki: ©       1 litr nektaru bananowego ©       1 litr nektaru lub soku z czarnej porzeczki Sok z gumijagód to sok bananowy wymieszany z sokiem z czarnych jagód w proporcji 1:1. Można też dodać więcej soku bananowego, lub też jagodowego. Można próbować, smakować i odnaleźć swoje ulubione proporcje :) Smacznego

Bazując na smaku
2 korzyści z czarnej porzeczki -nalewka i likier 153

Składniki: 1 i ½ kg  dojrzałych czarnych porzeczek 500 g cukru 125 ml spirytusu (90 – 96 %) 3x0,5 litra czystej wódki (40 %) przepis z tu Wykonanie Porzeczki dokładnie oczyścić,opłukać i osuszyć  Włożyć do dużego słoja, przesypując cukrem  warstwy owoców. Zamknąć słój i pozostawić na 4 tygodnie w ciepłym, słonecznym miejscu. Raz dziennie słojem potrząsną

mojej kuchni
2 korzyści z czarnej porzeczki -nalewka i likier 169

Składniki: 1 i ½ kg  dojrzałych czarnych porzeczek 500 g cukru 125 ml spirytusu (90 – 96 %) 3x0,5 litra czystej wódki (40 %) przepis z tu Wykonanie Porzeczki dokładnie oczyścić,opłukać i osuszyć  Włożyć do dużego słoja, przesypując cukrem  warstwy owoców. Zamknąć słój i pozostawić na 4 tygodnie w ciepłym, słonecznym miejscu. Raz dziennie słojem potrząsną

w mojej kuchni
Syrop z czarnych porzeczek na czerwonym winie 152

inny deser jaki sobie wymarzycie. Mimo kwaskowatego smaku porzeczek i lekkiej goryczy wytrawnego wina czerwonego, syrop jest całkiem słodki i bardzo smaczny. Jeśli tylko macie dostęp do ostatków czarnych porzeczek, możecie go z powodzeniem zrobić. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Sok z czarnych porzeczek - dobry na przeziębienie! 142

Ostatnio przesympatyczny Pan zaczepił mnie na ulicy i "wcisnął" mi trochę czarnych porzeczek. Nie powiem, żebym się jakoś opierała, bo s ą one źródłem wielu witamin (B, B1, C, PP) i składników mineralnych (fosfor, wapń, żelazo). Sok jest bardzo dobry na zimowe przeziębienia i podobno na zapalenie krtani. Ma też działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Podczas choroby pijemy

Kraina Tysiąca Smaków
KOKTAJL Z MELONA, CZARNYCH PORZECZEK I BANANA 160

ZAKOCHAŁAM SIĘ W TYM KOKTAJLU OD PIERWSZEGO ŁYKU.  PRZEPYSZNY, ORZEŹWIAJĄCY, KWASKOWATY A ZARAZEM SŁODKI. IDEALNY NA UPAŁY! MNIAMMM! SKŁADNIKI: - 1/2 melona zielonego - 1,5 szklanki czarnych porzeczek - 1 banan - 100 ml lodowatej wody mineralnej - listki melisy W/w składniki miksujemy na gładką masę blenderem. Podajemy od razu w wysokich szklankach! ;-D SMACZNEGO! KTOŚ CHĘTNY? CUDOWNEGO DNIA

SMYKWKUCHNI
Mega czekoladowe babeczki z malinami i czarną porzeczką (brownie) 129

150ml jogurtu naturalnego 90g drobnego białego cukru 110g drobnego cukru brązowego 120ml oleju 3 łyżki kakao 150g gorzkiej czekolady (1,5 tabliczki) 1,5 szklanki malin szklanka czarnej porzeczki Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski.W jednej umieszczamy wszystkie suche składniki, a do drugiej wlewamy wszystkie mokre ( po uprzednim roztarciu jajek). Produkty mieszamy, a kiedy się połączą wlewamy mokre składniki do suchych

ChilliJemy
Crumble z czarną porzeczką, agrestem i żytnią kruszonką 117

umiem się kompletnie oprzeć tym kolorowym straganom, kupiłabym najchętniej wszystko po kolei nie zważając na fakt, że mam ograniczone możliwości konsumpcyjne;) Ostatnio kupiłam czarną porzeczkę, agrest i brzoskwinie i nie mogłam przejeść, toteż pomyślałam o jakimś zapiekanym daniu, żeby zużyć w inny sposób niż na surowo. A ponieważ dawno n ie robiłam crumble, a nigdy z takim zestawem

Zdrowa Kuchnia Sowy

Proponowane wyszukiwania