wiśnie, czereśnie, truskawki, czarne oraz czerwone porzeczki wzbogacone intensywną lukrecją, wanilią i czekoladą. Po dłuższej chwili kontaktu z powietrzem pojawiają się nuty eukaliptusa i mięty czekoladowej. Podniebienie: wino o wysokiej intensywności aromatów pokrywających się z nosem, więc poza świeżymi truskawkami i wiśniami znajdziemy pełną gamę pieczonych i gotowanych czarnych oraz czerwonych owców – czarnej porzeczki
Kate's Kitchenwiśnie, czereśnie, truskawki, czarne oraz czerwone porzeczki wzbogacone intensywną lukrecją, wanilią i czekoladą. Po dłuższej chwili kontaktu z powietrzem pojawiają się nuty eukaliptusa i mięty czekoladowej. Podniebienie: wino o wysokiej intensywności aromatów pokrywających się z nosem, więc poza świeżymi truskawkami i wiśniami znajdziemy pełną gamę pieczonych i gotowanych czarnych oraz czerwonych owców – czarnej porzeczki
Kate's KitchenSkładniki (2-3 porcje): 200 g ryżu jaśminowego lub innego 200 ml napoju kokosowego 1 łyżka cukru kokosowego 2 łyżki ksylitolu garść czarnej porzeczki liofilizowanej (ELENA) garść czerwonej porzeczki liofilizowanej (ELENA) garść jagód liofilizowanych (ELENA) garść mieszanki owoców liofilizowanych (ELENA) Przygotowanie: Ryż zalej 400 ml wody i gotuj ok. 10-15 minut. Następnie przełóż(...)malaksera/blendera/miksera, wlej napój roślinny, dodaj cukier i miksuj do momentu uzyskania gładkiej, bezgrudkowej konsystencji. Teraz dodaj czarną i czerwoną porzeczkę oraz jagody i wymieszaj łyżką. Przełóż do miseczki a wierzch posyp mieszanką owoców
Zdrowie na języku :Pmnie w kuchni królują słoiki i butelki, wrze i trudno nad tym wszystkim zapanować, obfitość owoców sprawia, że mam ręce pełne roboty. O zdrowotności czarnej i czerwonej porzeczki przekonywać nikogo nie muszę, ale u mnie jakoś soku pić nie chcieli, więc w tym roku połączyłam dwa rodzaje porzeczki z jabłkami, a jabłka Kochani to ja mam nie byle jakie(...)urodziwe zbytnio, ale jakie pyszne i bez grama chemii. Z moją spiżarnią tylko gorzej, za nic nie mogę jej rozciągnąć, tak jak i kuchni zresztą.... Składniki: - jabłka - czarna porzeczka - czerwona porzeczka - cukier 1. Owoce myjemy. Połączyłam 3/4 pojemności sokownika jabłkami przekrojonymi na połowę ( zostawiałam skórkę i gniazda nasienne), a w 1/4 porzeczkami (również nie usuwałam szypułek
Apetyczna babeczkaproszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 115 g miękkiego masła 3 żółtka 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany np 18% Na ciasto: 1/2 słoika dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki 3 białka 1/2 szkl cukru 1/2 opakowania kisielu np. jagodowego 6 łyżek orzechów włoskich posiekanych Masa: 120 g masła 300 g kajmaku Ciasto kruche 1. Z podanych
Gotowanie...to proste !truskawki w kwietniu. To znacznie więcej niż przed miesiącem (o 9 p.p.). W kwietniu wzrosło również spożycie malin – z 16% do 19%. Na kolejnych miejscach borówki (16%) i czarna porzeczka, dostępna obecnie pod postacią przetworów i mrożonek. Deklaracje spożycia aronii (12%) utrzymują się na stabilnym poziomie od czerwca zeszłego roku. Truskawki to ulubiony owoc Polaków. Coraz więcej ludzi(...)dostępne są już truskawki z upraw szklarniowych. W maju rozpoczną się ich zbiory upraw spod tuneli i osłon. W czerwcu jagoda kamczacka, agrest, maliny, w lipcu borówki, czarna i czerwona porzeczka, w sierpniu aronia, jeżyny, we wrześniu uprawiane w Polsce z dużym powodzeniem mini-kiwi. To owoce o wyjątkowych walorach prozdrowotnych. Świeże możemy spożywać codziennie od wiosny do jesieni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łączna zawartość fruktozy i glukozy wynosi 66-100g/kg. Aronia stanowi jedno z najbogatszych źródeł antyoksydantów w żywności – ich zawartość jest znacznie wyższa niż w czarnej porzeczce czy owocach czarnego bzu. Antyoksydanty w aronii Przebiegowi cukrzycy często towarzyszy stres oksydacyjny – jest to stan zaburzenia równowagi między substancjami o działaniu utleniającym i przeciwutleniającym, w wyniku którego w organizmie
Z notatnika dietetykaMój wakacyjny czas jest bardzo intensywny, bo przygotowuję domowe przetwory. Wczoraj zbieraliśmy porzeczki, a dziś mamy je w słoikach. A konkretnie to jest dżem z porzeczek czerwonych i czarnych. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieporzeczek. Kompot porzeczkowy jest pyszny, orzeźwiający, lekko kwaskowy, lubię ten sezonowy kompot . Najsmaczniejsze kompoty to kompoty schłodzone! Składniki: 2 szklanki obranych z szypułek czerwonych porzeczek lub białych, czarnych porzeczek 1,5-2 l wody cukier do smaku Sposób przygotowania kompotu z porzeczek. Kompot porzeczkowy: Porzeczki płuczemy na sicie, obieramy z szypułek i wrzucamy na gotującą się osłodzoną wodę. Słodzimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlitry wody -4 płaskie łyżki soli ilość ziół do słoja o pojemności 0,9 l : -3 ząbki czosnku - liść laurowy lub liście wiśni, czarnej porzeczki -5 ziaren czarnego pieprzu -2 ziarna ziela angielskiego -5-10 ziaren gorczycy -kawałek korzenia chrzanu -łodyga kopru Wodę z solą zagotować i ostudzić. Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie, ściśle ułożyć
Kulinarne przemysleniaPomału spiżarnia zapełnia się słoikami w których znajdziemy trochę lata. Dziś zapraszam na konfiturę z porzeczkami 1 kg czarnej porzeczki 400 g cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny 250 ml wina wytrawnego czerwonego skórka z 1 małej pomarańczy 2 łyżki miodu rozmarynowego Porzeczki opłukać oddzielić od gałązek. Gotować z cukrem i sokiem z cytryny przez kilka minut. Zostawiamy
Kuchnia w oparachznalazł. Moi synowie nie lubią cierpkości tych owoców, dlatego dodaję dużo cukru, możecie jednak przygotować ten sok pod własne upodobania i kubki smakowe. Składniki: 2 kg porzeczek czarnych 1 kg porzeczek czerwonych 3 kg cukru Wykonanie: Porzeczki przebieramy, myjemy. Zasypujemy cukrem, odstawiamy na min 12 godz żeby puściły sok. Po tym czasie porzeczki zagotowujemy, odszumowujemy, sok zlewamy
Z Majeczką w kuchnizazwyczaj używam półwytrawnego) 100 ml białego rumu (można zastąpić innym wysokoprocentowym alkoholem) 1 jabłko 2-3 brzoskwinie (nektarynki) kilka truskawek, malin 2 garści czerwonych porzeczek 2 garści czarnych porzeczek 2 garści jagód 1 cytryna 3 łyżki cukru 3 goździki 300 ml gazowanej wody (opcjonalnie) kostki lodu listki melisy lub mięty Jabłka, brzoskwinie i cytryny obieramy, kroimy
Rozpustne gotowanieperliczka, 4 goździki, sól, puszka napoju piwnego o smaku jabłkowym, 150 g czerwonych porzeczek, 150 g czarnych porzeczek, 150 g białych porzeczek, tłuszcz do smażenia, 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego, 2-3 łyżki zimnego masła, Goździki zemleć. Perliczkę podzielić na cztery części, oprószyć solą i goździkami. Odstawić na godzinę. W garnku z grubym dnem, obsmażyć perliczkę na rumiano ze wszystkich
królestwo garówSkładniki : 1 kg czerwonych porzeczek 1 kg czarnych porzeczek 1 kg zielonego agrestu 1 kg malin 1 kg jabłek 1 kg aronii cukier woda ( najlepiej źródlana ) Sposób wykonania : Owoce oczyścić, opłukać. Jabłka pokroić w ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Do każdego litrowego słoja wsypać po trochę wszystkich owoców tak, aby owoce sięgały do 2/3 wysokości słoja
Przepisy i porady kulinarne