Składniki: 1 i ½ kg dojrzałych czarnych porzeczek 500 g cukru 125 ml spirytusu (90 – 96 %) 3x0,5 litra czystej wódki (40 %) przepis z tu Wykonanie Porzeczki dokładnie oczyścić,opłukać i osuszyć Włożyć do dużego słoja, przesypując cukrem warstwy owoców. Zamknąć słój i pozostawić na 4 tygodnie w ciepłym, słonecznym miejscu. Raz dziennie słojem potrząsną
mojej kuchniSkładniki: 1 i ½ kg dojrzałych czarnych porzeczek 500 g cukru 125 ml spirytusu (90 – 96 %) 3x0,5 litra czystej wódki (40 %) przepis z tu Wykonanie Porzeczki dokładnie oczyścić,opłukać i osuszyć Włożyć do dużego słoja, przesypując cukrem warstwy owoców. Zamknąć słój i pozostawić na 4 tygodnie w ciepłym, słonecznym miejscu. Raz dziennie słojem potrząsną
w mojej kuchniinny deser jaki sobie wymarzycie. Mimo kwaskowatego smaku porzeczek i lekkiej goryczy wytrawnego wina czerwonego, syrop jest całkiem słodki i bardzo smaczny. Jeśli tylko macie dostęp do ostatków czarnych porzeczek, możecie go z powodzeniem zrobić. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćZAKOCHAŁAM SIĘ W TYM KOKTAJLU OD PIERWSZEGO ŁYKU. PRZEPYSZNY, ORZEŹWIAJĄCY, KWASKOWATY A ZARAZEM SŁODKI. IDEALNY NA UPAŁY! MNIAMMM! SKŁADNIKI: - 1/2 melona zielonego - 1,5 szklanki czarnych porzeczek - 1 banan - 100 ml lodowatej wody mineralnej - listki melisy W/w składniki miksujemy na gładką masę blenderem. Podajemy od razu w wysokich szklankach! ;-D SMACZNEGO! KTOŚ CHĘTNY? CUDOWNEGO DNIA
SMYKWKUCHNI150ml jogurtu naturalnego 90g drobnego białego cukru 110g drobnego cukru brązowego 120ml oleju 3 łyżki kakao 150g gorzkiej czekolady (1,5 tabliczki) 1,5 szklanki malin szklanka czarnej porzeczki Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski.W jednej umieszczamy wszystkie suche składniki, a do drugiej wlewamy wszystkie mokre ( po uprzednim roztarciu jajek). Produkty mieszamy, a kiedy się połączą wlewamy mokre składniki do suchych
ChilliJemyumiem się kompletnie oprzeć tym kolorowym straganom, kupiłabym najchętniej wszystko po kolei nie zważając na fakt, że mam ograniczone możliwości konsumpcyjne;) Ostatnio kupiłam czarną porzeczkę, agrest i brzoskwinie i nie mogłam przejeść, toteż pomyślałam o jakimś zapiekanym daniu, żeby zużyć w inny sposób niż na surowo. A ponieważ dawno n ie robiłam crumble, a nigdy z takim zestawem
Zdrowa Kuchnia Sowyskładniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru 2 laski wanilii 1/2 l spirytusu 1 kg śliwek 1 kg cukru 1/2 l spirytusu 1 kg czarnych porzeczek 1 kg cukru 1/2 l spirytusu 1 kg moreli 1 garść kory cynamonowca 1 kg cukru 1/2 l wódki ok. 20 niedojrzałych orzechów włoskich 1 garść kory cynamonowca 1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej
GRUBY WAŁEKPrzepis na ciasto z dżemem z czarnej porzeczki z książki „Przepisy czytelników, ciasta i ciasteczka” Prosty przepis niewymagający żadnych umiejętności, na smaczne ciasto, które na pewno każdemu posmakuje. Idealny do niedzielnej kawki J Przepis na polewę rrarossa@gmail.com
RAROSSAskładniki: 1500 g czarnej porzeczki 600 g cukru 250 ml wody wykonanie: Owoce płuczemy a następnie rozmiażdżamy. Wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 min. Następnie odciskamy sok (możemy przetrzeć przez drobniutkie sito). Odmierzamy 1000 ml soku, gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min., następnie dodajemy cukier i ponownie gotujemy, często mieszając. Galaretka będzie gotowa gdy kropla soku
Domowy Smak JedzeniaZapraszam! Takie śniadanie na pewno Was rozbudzi, zachwyci kolorami, zdobędzie serca smakiem. Dietetyczne owsiano- bananowe placuszki z dodatkiem fioletowej amerykańskiej borówki. Obłędny sos słodko-kwaśny z dojrzałej polskiej czarnej porzeczki ;-) To będzie dobry dzień! DZIEŃ DOBRY! ŚNIADANIE PODANO! SKŁADNIKI : (mi wyszło 14 placuszków, 3 porcje) 1/2 szklanki namoczonych przez noc płatków owsianych 1/2 banana 2 białka 1 żółtko
SMYKWKUCHNIPorzeczkowy deser – wyśmienity, wakacyjny, idealny na upały. Czarne porzeczki to wspaniałe owoce, nie tylko bardzo smaczne, ale i bardzo … Przeczytaj cały artykuł The post Porzeczkowy deser first appeared on My Blueberry Corner . Artykuł <span>Porzeczkowy deser</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornermąki orkiszowej 70 g wody 8 g soli 200 g namoczonych nasion słonecznika (120 g łamanego żyta i 80 g wody); w oryginale: ziarno żyta 60 g suszonych czarnych porzeczek (u mnie mocno wysuszone po nalewie na likier porzeczkowy 30 g rodzynków Drewnianą łyżką wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem porzeczek i rodzynków. Dodać porzeczki i rodzynki. Wymieszać do połączenia
Weekendy w domu i ogrodzieKolejne ciacho na niedzielę z wykorzystaniem sezonowych owoców, tym razem czarnej porzeczki. Ten owoc to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto to wykorzystać. Po drugi kawałek możesz sięgnąć bez wyrzutów sumienia. Kruchy spód, orzeźwiająca słodko-kwaśna warstwa owocowa, migdałowa kruszonka, czegóż chcieć więcej? Idealne do popłudniowej kawy, polecam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam na jedyny w swoim rodzaju mazurek wielkanocny z advocatowym nadzieniem i cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki dla przełamania smaku. Ciasto jest niesamowicie kruche, ma piękny złocisty kolor. Nadzienie natomiast jest naprawdę oryginalne i myślę, że mile zaskoczy Wasze kubki smakowe :) Znudzeni tradycyjnymi mazurkami kajmakowymi? Może po prostu ich nie lubicie? Jeśli tak, zachęcam do wypróbowania
Chocolate Muffin BlogPoncz: 100 ml likieru kokosowego 100 ml wody Dodatkowo: 1 galaretka krystaliczna (bezbarwna) 20 dag mieszanych owoców sezonowych-agrest czarna i czerwona porzeczka Mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki ½ szklanki pokruszonych orzechów włoskich ½ szklanki wiórek kokosowych Masło do wysmarowania kokilek Bułka tarta do posypania kokilek Jak wykonać takie mini torciki? Biszkopciki: Jajka wbijamy do misy miksera, wsypujemy cukier
Wanilia i Kardamon