czarna porzeczka - 3100 przepisów (strona:72/207)

Aronia w cukrzycy 125

łączna zawartość fruktozy i glukozy wynosi 66-100g/kg. Aronia stanowi jedno z najbogatszych źródeł antyoksydantów w żywności – ich zawartość jest znacznie wyższa niż w czarnej porzeczce czy owocach czarnego bzu. Antyoksydanty w aronii   Przebiegowi cukrzycy często towarzyszy stres oksydacyjny – jest to stan zaburzenia równowagi między substancjami o działaniu utleniającym i przeciwutleniającym, w wyniku którego w organizmie

Z notatnika dietetyka
Dżem z czerwonych i czarnych porzeczek 108

Mój wakacyjny czas jest bardzo intensywny, bo przygotowuję domowe przetwory. Wczoraj zbieraliśmy porzeczki, a dziś mamy je w słoikach. A konkretnie to jest dżem z porzeczek czerwonych i czarnych. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Kompot z porzeczek. Kompot porzeczkowy 166

porzeczek. Kompot porzeczkowy jest pyszny, orzeźwiający, lekko kwaskowy, lubię ten sezonowy kompot . Najsmaczniejsze kompoty to kompoty schłodzone! Składniki: 2 szklanki obranych z szypułek czerwonych porzeczek lub białych, czarnych porzeczek 1,5-2 l wody cukier do smaku Sposób przygotowania kompotu z porzeczek. Kompot porzeczkowy: Porzeczki płuczemy na sicie, obieramy z szypułek i wrzucamy na gotującą się osłodzoną wodę. Słodzimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki kiszone 115

litry wody  -4 płaskie łyżki soli ilość ziół do słoja o pojemności 0,9 l : -3 ząbki czosnku - liść laurowy lub liście wiśni, czarnej porzeczki -5 ziaren czarnego pieprzu -2 ziarna ziela angielskiego -5-10 ziaren gorczycy -kawałek korzenia chrzanu -łodyga kopru Wodę z solą zagotować i ostudzić. Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie, ściśle ułożyć

Kulinarne przemyslenia
KONFITURA PORZECZKOWA Z WINEM 92

Pomału spiżarnia zapełnia się słoikami w których znajdziemy trochę lata. Dziś zapraszam na konfiturę z porzeczkami 1 kg czarnej porzeczki 400 g cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny 250 ml wina wytrawnego czerwonego skórka z 1 małej pomarańczy 2 łyżki miodu rozmarynowego Porzeczki opłukać oddzielić od gałązek. Gotować z cukrem i sokiem z cytryny przez kilka minut. Zostawiamy

Kuchnia w oparach
SOK Z CZARNYCH I CZERWONYCH PORZECZEK 88

znalazł. Moi synowie nie lubią cierpkości tych owoców, dlatego dodaję dużo cukru, możecie jednak przygotować ten sok pod własne upodobania i kubki smakowe.    Składniki: 2 kg porzeczek czarnych 1 kg porzeczek czerwonych 3 kg cukru Wykonanie: Porzeczki przebieramy, myjemy. Zasypujemy cukrem, odstawiamy na min 12 godz żeby puściły sok. Po tym czasie porzeczki zagotowujemy, odszumowujemy, sok zlewamy

Z Majeczką w kuchni
Sangria. 173

zazwyczaj używam półwytrawnego) 100 ml białego rumu (można zastąpić innym wysokoprocentowym alkoholem) 1 jabłko 2-3 brzoskwinie (nektarynki) kilka truskawek, malin 2 garści czerwonych porzeczek 2 garści czarnych porzeczek 2 garści jagód 1 cytryna 3 łyżki cukru 3 goździki 300 ml gazowanej wody (opcjonalnie) kostki lodu listki melisy lub mięty      Jabłka, brzoskwinie i cytryny obieramy, kroimy

Rozpustne gotowanie
Perliczka duszona, z sosem porzeczkowym 119

perliczka, 4 goździki, sól, puszka napoju piwnego o smaku jabłkowym, 150 g czerwonych porzeczek, 150 g czarnych porzeczek, 150 g białych porzeczek, tłuszcz do smażenia, 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego, 2-3 łyżki zimnego masła, Goździki zemleć. Perliczkę podzielić na cztery części, oprószyć solą i goździkami. Odstawić na godzinę. W garnku z grubym dnem, obsmażyć perliczkę na rumiano ze wszystkich

królestwo garów
Kompot wieloowocowy na zimę. 89

Składniki : 1 kg czerwonych porzeczek 1 kg czarnych porzeczek 1 kg zielonego agrestu 1 kg malin 1 kg jabłek 1 kg aronii cukier woda ( najlepiej źródlana ) Sposób wykonania :   Owoce oczyścić, opłukać. Jabłka pokroić w ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Do każdego litrowego słoja wsypać po trochę wszystkich owoców tak, aby owoce sięgały do 2/3 wysokości słoja

Przepisy i porady kulinarne
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 260

różanego cukru pudru*(można zastąpić białym cukrem pudrem z dodatkiem wody różanej lub cynamonu),Szczypta soli,8 łyżek konfitury czeremchowej z czekoladą i cynamonem (można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub z czarnego bzu),50 ml domowego Cassisa (można zastąpić innym likierem porzeczkowym lub wiśniowym, w wersji bezalkoholowej zrezygnować z likieru).  PRZYBRANIE - czekoladowe wiórki50 g czekolady gorzkiej

SzczyptaSmaQ
Napój z kwiatu czarnego bzu 93

Czas czytania: 3 min Wczesne lato to pora na kwiaty czarnego bzu i przetwory z niego. Napój z kwiatu czarnego bzu jest pierwszym przepisem z serii, w późniejszych wpisach podzielę się z Wam sposobem na przygotowanie dżemu z jego dodatkiem i syropu na zimę. Sezon na kwiaty czarnego bzu jest dość krótki, dlatego też trzeba śpieszyć się z jego przygotowaniem(...)godzin po takim czasie będzie bardziej intensywny w smaku. Gotowy napój odcedzić i przelać do dzbanka lub butelek, przechowujemy w lodówce. Podajemy z lodem, można rozcieńczyć wodą. 🌼 Czarny bez Czarny bez to krzew , który na przełomie wiosny i lata zaczyna intensywnie kwitnąć. Właśnie kwiaty bzu będą nam potrzebne do przygotowania dzisiejszego napoju. Maleńkie białe kwiatuszki układają się w duże baldachimy

SprawdzonaKuchnia.pl
Pancakes z malinami 147

placków. I właśnie wczoraj naszła mnie ochota na takie mocno owocowe. Co my mamy w ogródku? Porzeczki były ostatnio, wiśnie trochę za duże, agrestu już nie ma a czarne porzeczki jeszcze wcale nie takie czarne... I padło na maliny, dziko rosnące pod murem. Mnóstwo malin. Poszperałam trochę po necie i skorzystałam z tego przepisu na pancakes ( klik ). Składniki

My simple kitchen
Kruche ciasto kokosowo - porzeczkowe 179

pszennej,  125 g margaryny,  60g cukru,  jajko,  60 ml mleka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  1/2 laski wanilii,  175 g konfitury z czarnej porzeczki ,  250g czarnej porzeczki. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, mleko i nasiona wanilii. Dodać posiekaną margarynę. Zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim dno formy

Z miłości do słodkości
Zdrowe koktajle. 36 przepisów na zdrowe koktajle 55

mleku owsianym 22. Mango lassi 23. Fit koktajl z banana i mandarynki 24. Koktajl z papai i wody kokosowej 25. Mleczny koktajl z porzeczkami 26. koktajl z czarnej porzeczki 27. Koktajl z rukoli i kiełków 28. Koktajl z rzeżuchy i ogórka 29. Koktajl z mango, miętą i miodem 30. Koktajl odchudzający z selera naciowego 31. OXY shake

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jagły z miodem, porzeczką ,żurawiną z jabłkiem i kremem czekoladowym 114

tego typu na 100% podładuje nam baterie. Idealne przed długim spacerem, lub przed treningiem. Świetnie trzyma się w śniadaniówce. Składniki jagły z miodem z porzeczką i koncentratem z czarnej porzeczki  BIO suszona żurawina  bez dodatku chemii orzechy laskowe (alergik?pomiń) czekoladowo-orzechowy  KREM jogurt grecki lub inny naturalny jabłko ze skórką Jagły wsyp do miseczki

Z Kuchni Do Kuchni
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI 119

piekarniku, najpierw zamkniętym, później lekko otwartym. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Dekorujemy owocami. Latem polecam świeże maliny, super pasują też porzeczki- u  mnie domowa,  czarna porzeczka w syropie. Jeśli masz ochotę możesz zrobić małe tartaletki, zmniejszamy czas pieczenia spodu i sera o około 6-7 minut. Ja podałam z malinami ze słoika ale można polać

KuchcikoweLove
Frużelina z czerwonej porzeczki 148

FRUZELINA Z CZERWONEJ PORZECZKI Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 szklanka cukru 1 cytryna sok 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody Wykonanie Wykonanie Owoce umyć i przełożyć do garnka, zasypać cukrem..Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.Dodać sok z jednej cytryny i wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną.Dokładnie wymieszać.Doprowadzić do wrzenia. Frużelina dość szybko gęstnieje,bo porzeczka

w mojej kuchni
Ciasto z porzeczkami i bezą 98

mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek mleka szczypta soli Nadzienie owocowe: 500 g kwaśnych owoców (ja dałam w większości porzeczki - czerwone i żółte, czarne porzeczki, trochę rabarbaru, agrestu i malin) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 ml soku jabłkowego lub wiśniowego* Beza: 3 białka 125 g cukru * zamiast soku dałam wodę i 1 łyżkę cukru Ciasto: Margarynę

My simple kitchen
Tort chałwowy z konfiturą porzeczkową 110

Prosty w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo smaczny tort chałwowy! Jasny biszkopt nasączony kawą, słodki krem budyniowy z dużym dodatkiem chałwy waniliowej, z obsypką na bazie

AleTorcik
Tort chałwowy z konfiturą porzeczkową 121

Prosty w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo smaczny tort chałwowy! Jasny biszkopt nasączony kawą, słodki krem budyniowy z dużym dodatkiem chałwy waniliowej, z obsypką na bazie

AleTorcik
Ogórki kiszone w butelkach 159

Składniki : małe ogórki przyprawy tj. chrzan, czosnek, liście z wiśni, dębu czarnej porzeczki liście laurowe, koper, pieprz czarny w ziarnach Pierwszy raz kisiłam ogórki w plastikowych butelkach ( po mleku). Postępowałam tak jak w tym przepisie , tyle że ogórki wkładałam do butelek.  Czy macie doświadczenie w robieniu  kiszonek w plastiku? Jak smakują ogórki

Proste Potrawy
Ciasto z porzeczkami i bezą 104

bezą na półkruchym, maślanym cieście. Kwaskowate czerwone porzeczki wyłożone na podpieczony spód i przykryte chmurką z ubitych białek. Proste i smaczne ciasto w sezonie na porzeczki. Polecam również “ Ciasto z czarną porzeczką i bezą “. The post Ciasto z porzeczkami i bezą appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Marmoladnik 144

ciasta :) Jest tak proste do zrobienia, że nie mogło go u mnie zabraknąć.   Składniki: 10 łyżek gęstego dżemu, u mnie z czerwonej porzeczki, jeszcze lepszy byłby z czarnej porzeczki 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 kostki margaryny lub 125 g masła 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka mleka 1 łyżeczka przypraw do piernika

Proste Potrawy
Słoikiem jestem! 225

słoików keczupu. 30 słoików pomidorów na zimę. 28 słoików galaretki z papierówek. 28 słoików konfitury truskawkowej z bzem. 15 słoików galaretki z czerwonej porzeczki. 12 słoików galaretki z czarnej porzeczki.  10 słoików galaretki jezynowej. 12 słoików konfitury z mirabelek. 14 butelek syropu z kwiatów dzikiego bzu. 16 słoików jabłek na szarlotkę. 8 słoików konfitury z owoców dzikiego

KUCHARNIA
CZARNE I CZERWONE PORZECZKI W SYROPIE 144

Porzeczek w tym roku zatrzęsienie. Oprócz soków przygotowałam również do słoików takie w syropie. Idealny dodatek do wielu dań.Polecam   Składniki: 1 kg porzeczek czarnych 1 kg cukru Wykonanie: Porzeczki myjemy, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na min 12 godzin. Po tym czasie podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia.Odszumowujemy. Do słoików przekładamy porzeczki, zalewamy wytworzonym syropem. Zamykamy słoiki, pasteryzujemy ok 10 minut

Z Majeczką w kuchni