czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:67/223)

"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 218

blog: vegemaniablog Dżem brzoskwiniowy autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Dynia na słodko wg Di autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Dżem z czereśni i czarnej porzeczki autorka: kawa  | blog: Tylko Spróbuj Dżem z czerwonej porzeczki ( z cukrem żelującym ) autorka: Kuchnia u Poli | blog: Kuchnia u Poli Czekośliwka oraz "Przygoda na Karaibach" i "Angielskie lato(...)Fitkot - zdrowe wariacje kulinarne Dżem i sok jagodowy autorka: am.art | blog: am.art kolor i smak Frużelina autorka: e.slesinska89@gmail.com | blog: Aromatycznie w kuchni NALEWKI Sok, nalewka i dżem z czarnej porzeczki autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Czas na czeremchę – nalewka z owoców autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Najlepsza wiśniówka polska autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka miodowo-kokosowe 148

bezproblemowa dostawa. Brakuje słów by je opisać. Oprócz klasycznych takich jak rzepakowy,   lipowy, gryczany, czy spadziowy uznaniem cieszą się te smakowe takie jak:   truskawka, malina, czy czarna porzeczka. Naprawdę jest w czym wybierać !   Można go jeść łyżkami i dodawać do wszystkiego. Nie umiem wybrać faworyta, wszystkie genialnie smakują. W ofercie firmy są też miody upominkowe, pięknie(...)Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 12-15 minut. Upieczone wystudzić na blacie, oprószyć  pudrem. Ps. Przepiękny kolor miodu rzepakowego z czarną porzeczką , smaki lata!  Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Tort z masą kajmakową i bitą śmietaną 864

masło), dodajemy pod koniec cukier i śmietan-fixy. Przełożenie:1 część biszkoptu --> nasączamymasa kajmakowa  2 część biszkoptu --> nasączamy warstwa dżemu z czarnej porzeczki --> masa śmietanowa  --> ponownie warstwa dżemu z porzeczki, ale już o wiele cieńsza, a więc smarujemy bardzo delikatnie 3 część biszkoptu --> nasączamy wierzch

charlotte gotuje
Tort urodzinowy mojej 6-latki 250

najlepiej wiejskich) 1 cukier wanilinowy (8g) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: woda, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy Dodatkowo: krem waniliowy dżem z czarnej porzeczki nadzienie cukiernicze o smaku malinowym Lauretta opłatek do ciasta, kwiaty, świeczka Przygotowanie: Biszkopt do tortu – przygotowanie w wersji tradycyjnej: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka. Ciągle(...)tortu: Każdy placek ( u mnie 4 warstwy) nasączamy dokładnie przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Woda powinna być chłodna. Dolny placek po nasączeniu smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Następnie nakładamy kolejny placek, znów go nasączamy. I nakładam warstwę kremu waniliowego. Nakładam kolejny placek, nasączamy i znów warstwa kremu. Na koniec nakładamy ostatni placek stanowiący górę tortu. Również

Słodkie okruszki
Tort z masą Pischinger 108

dlatego tort musiał być wyjątkowy, spersonalizowany pod gusta Jubilata. Biszkopt nasączony mocną kawą, krem Pischinger oraz krem czekoladowy i co by nie było za słodko: przełamanie dżemem z czarnej porzeczki i akcent orzechowy. Bardzo dobry, stabilny, niezamulający torcik.      Składniki na biszkopt(...)łyżki dobrej jakości kawy mielonej   150 ml wrzątku   3 łyżki cukru   Kawę z cukrem zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy fusy. Studzimy.   słoiczek dżemu z czarnej porzeczki   100 g orzechów włoskich do dekoracji WYKONANIE: blat + nasączeni e   dżem  1/3 masy Pischinger  blat + nasączenie + dżem   1/3 masy Pischinger   blat

Domowe ciasta
Ciasto Michaszek wg Aleex 152

mascarpone • 3 łyżki nutelli • 250 g cukierków Michałków Bita śmietana: • 500 ml śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru • 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki • 1/2 szklanki mocnej niesłodzonej kawy do nasączenia • 20 dag cukierków Michałków do dekoracji Sposób wykonania: 1. Przygotować biszkopt: oddzielić żółtka od białek. 2. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać(...)której piekł się biszkopt, wyłożyć czystym papierem do pieczenia. 17. Na spodzie blaszki ułożyć blat biszkoptu. 18. Nasączyć go kawą, a następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Można go przetrzeć przez sitko, aby był gładki. 19. Na dżemie wyłożyć krem z Michałkami i przykryć go drugim blatem biszkoptu. 20. Drugi blat także nasączyć kawą i wyłożyć

W mojej kuchni
Łabędzi puch 128

łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 2 małe czerstwe bułeczki - 3 szkl mleka - 1/2 szkl cukru - cukier waniliowy - 10 dag wiórków kokosowych - 1 i 1/2 kostki masła - dżem z czarnej porzeczki Posypka: - 1 łyżka masła - 10 dag wiórków kokosowych - 2-3 łyżki   cukru Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym(...)łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 2 małe czerstwe bułeczki - 3 szkl mleka - 1/2 szkl cukru - cukier waniliowy - 10 dag wiórków kokosowych - 1 i 1/2 kostki masła - dżem z czarnej porzeczki Posypka: - 1 łyżka masła - 10 dag wiórków kokosowych - 1/2 szkl cukru Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie

Smaki Natalii
Tort z owocami i kremem śmietanowym 283

jednej laski wanilii, 1 opakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku), Ponadto: kompot z wiśni, dżem z czarnej porzeczki - najlepiej z kawałkami owoców, 150g świeżych malin. Dekoracja: ( można według własnego upodobania ją zrobić ) świeże truskawki, świeże borówki, płatki migdałów - delikatnie uprażone na suchej patelni i ostudzone, kwiatki(...)mascarpone.  Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem z wiśni, posmarować dżemem z czarnej porzeczki ( około 3-4 łyżeczki ) i nałożyć krem śmietanowy. Następnie kładziemy drugi blat ciasta ( dociskamy go do kremu ), nasączamy sokiem z wiśni, układamy maliny (owoce należy podzielić na pół, by starczyło

W kuchni u Moniki
Łaciate Ciasto Z Serem I Kajmakiem 48

twarogu sernikowego 1/4 szkl cukru 40 g masła 1 jajko kl M 40 ml mleka 2 łyżki budyniu 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 mały słoik dżemu czarna porzeczka 1/2 słoika dżemu np. morelowego 1/3 puszki kajmaku orzechy mielone lub siekane     Pieczenie łaciatego ciasta  1. Osobno szykujemy białe i ciemne ciasto. 2. Białe ciasto Białka ubijamy(...)przestygnięcia.   Złożenie ciasta   6.  Spód dolnego blatu smarujemy dżemem np. morelowym i wykładamy masę sernikową, przykrywamy drugim blatem, następnie na drugi blat dajemy dżem z czarnej porzeczki i przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch smarujemy kajmakiem i posypujemy orzechami. Smacznego ! Ps. zamiast dżemu lub na dżem porzeczkowy możecie zrobić drugą masę np. z jogurtu i galaretki

Gotowanie...to proste !
Makowa panienka 203

Pyszne połączenie makowego ciasta i kremu cytrynowego. Dodatkowo całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki. Nawet biała czekolada, za którą nie przepadam, dobrze tu pasuje. Krem jest mocno cytrynowy i wymaga użycia mleka UHT (z kartonu). Przy mleku jedynie pasteryzowanym (takim prosto od krowy lub kupowanym z lodówki) jest duże prawdopodobieństwo, że całość się zwarzy. Polecam wszystkim, wielbicielom maku oraz(...)dużej cytryny (ok.80-100 ml soku) 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka 60 g skrobi ziemniaczanej 170 g miękkiego masła dodatkowo 200 g dżemu z czarnej porzeczki 150 g białej czekolady 2 łyżki mleka wiórki kokosowe i migdały do posypania Mleko połączyć z sokiem z cytryny. Pół szklanki odlać, rozmieszać ze skrobią i żółtkami. Pozostałe mleko, często

Pełny talerz
Gruszka z pieprzem 62

mąki z tapioki lub ziemniaczanej śmietankowy ganache z pieprzem:   100 g białej czekolady 270 g śmietany 30% szczypta grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka żelatyny dodatkowo: konfitura z czarnej porzeczki Przygotowanie: taraletki: Mąkę mieszamy z mąką migdałową (lub zmielonymi migdałami bez skórki), cukrem, masłem i jajkiem. Zagniatamy ciasto. Cisto rozwałkowujemy cienko pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia(...)czasie pozostałe 150 ml śmietany ubijamy dodając mieszankę czekoladową z lodówki.  Złożenie Dno upieczonych foremek smarujemy cienką warstwą kremu migdałowego. Na krem nakładamy warstwę konfitury z czarnej porzeczki / jeśli wolcie mniej słodkie desery można pominąć konfiturę/. Na konfiturze układamy gruszki w żelu.  Wierzch ozdabiamy ganache śmietankowym

Bon appetit mon amie
Kiszone pomidory 51

małych i średnich pomidorów (twarde i dojrzałe) np odmiana Lima Do każdego słoika o pojemności 900 ml: 2 lub 3 ząbki czosnku 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni, czy też kawałek liścia chrzanu (kładę na wierzch pomidorów) mały baldach kopru (łodyga z kwiatami) 1 listek laurowy 3 cm korzenia chrzanu 2 ziarna pieprzu 1 kulkę ziela angielskiego Zalewa(...)listek laurowy, 2 ziarna pieprzu, 1 kulkę ziela angielskiego. Na koniec do słoików wkładam dość ciasno pomidory do 4/5 ich wysokości. Na wierzch pomidorów kładę listki wiśni lub czarnej porzeczki. Może też być kawałek liścia chrzanu. Krok 3 – zalewa do kiszenia W garnku zagotowuję wodę i wsypuję sól kamienną, niejodowaną do przetworów. Całość mieszam do rozpuszczenia soli

Ania gotuje
Tort Rafaello 144

pewno powtórzę, bo dawno tak dobrego nie jadłam. Ciasto ciemne, do tego masa z serka mascarpone, śmietany kremówki, wiórek kokosowych i białej czekolady, do tego dżem z czarnej porzeczki, dla przełamania słodyczy, no i pralinki Rafaello, moje ulubione :-) Polecam, róbcie, bo warto :-) Miłego piątku Wam życzę :-) Tortownica 23 cm Składniki ciasto: 8 jajek L 180 g cukru pudru(...)jedna mniejsza do posmarowania boków i wierzchu tortu). Dodatkowo: 20 g kokosu uprażone płatki migdałów  pralinki Rafaello (u mnie około 15 sztuk) 200 g dżemu z czarnej porzeczki Przełożenie tortu: blat ciasta - połowa dżemu porzeczkowego - masa kokosowa - blat ciasta - druga połowa dżemu - masa kokosowa - blat ciasta - boki, oraz górę tortu smarujemy pozostała masą kokosową, boki okładamy uprażonymi płatkami

kruche babeczki
Pani Walewska (Ciasto Pychotka) 400

opakowanie cukru wanilinowego (16g) 200 g masła, zimnego 6 żółtek 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (410 g) Składniki na bezę: 6 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru pudru (ok. 250g) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 150 g płatków migdałowych Składniki na krem – w wersji z budyniami gotowymi(...)wysmarować masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na spód i wyrównać, ponakłuwać widelcem. Wysmarować spód połową dżemu z czarnej porzeczki, a następnie wyłożyć na to połowę ubitych białek i posypać połową migdałów w płatkach. Tak samo postąpić z drugą połową kruchego ciasta, dżemu, ubitych białek i migdałów. Każdy tak przygotowany placek piec

Kulinarne Przeboje
Sok z aronii 241

owoców otrzymasz 1 litr soku. 1 kg aronii 500 ml wody sok z 1 małej cytryny (ewentualnie 20 g kwasku cytrynowego) garść liści: aronii, wiśni, czarnej porzeczki lub jeżyny (liście mają podobne właściwości prozdrowotne co owoce i dodatkowo konserwują sok) Sposób wykonania soku z aronii Zanim przystąpisz do wykonania soku z aronii przeczytaj dokładnie cały opis. Podaję zamienniki(...)mój wolny czas na półeczce zamrażalki. Krok 2. Gotuję aronię z wodą Do garnka wrzucam przemrożone owoce i zalewam wodą. Wrzucam także umyte listki (aronii, wiśni, jeżyn lub czarnej porzeczki). Następnie zagotowuję, po czym zmniejszam ogień i gotuję przez 30 minut, aby tylko lekko bulgotało. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać zawartość. Następnie odstawiam do ostudzenia. Jeśli masz

Ania gotuje

Proponowane wyszukiwania