blog: vegemaniablog Dżem brzoskwiniowy autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Dynia na słodko wg Di autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Dżem z czereśni i czarnej porzeczki autorka: kawa | blog: Tylko Spróbuj Dżem z czerwonej porzeczki ( z cukrem żelującym ) autorka: Kuchnia u Poli | blog: Kuchnia u Poli Czekośliwka oraz "Przygoda na Karaibach" i "Angielskie lato(...)Fitkot - zdrowe wariacje kulinarne Dżem i sok jagodowy autorka: am.art | blog: am.art kolor i smak Frużelina autorka: e.slesinska89@gmail.com | blog: Aromatycznie w kuchni NALEWKI Sok, nalewka i dżem z czarnej porzeczki autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Czas na czeremchę – nalewka z owoców autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Najlepsza wiśniówka polska autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie
Weekendy w domu i ogrodziebezproblemowa dostawa. Brakuje słów by je opisać. Oprócz klasycznych takich jak rzepakowy, lipowy, gryczany, czy spadziowy uznaniem cieszą się te smakowe takie jak: truskawka, malina, czy czarna porzeczka. Naprawdę jest w czym wybierać ! Można go jeść łyżkami i dodawać do wszystkiego. Nie umiem wybrać faworyta, wszystkie genialnie smakują. W ofercie firmy są też miody upominkowe, pięknie(...)Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 12-15 minut. Upieczone wystudzić na blacie, oprószyć pudrem. Ps. Przepiękny kolor miodu rzepakowego z czarną porzeczką , smaki lata! Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonmasło), dodajemy pod koniec cukier i śmietan-fixy. Przełożenie:1 część biszkoptu --> nasączamymasa kajmakowa 2 część biszkoptu --> nasączamy warstwa dżemu z czarnej porzeczki --> masa śmietanowa --> ponownie warstwa dżemu z porzeczki, ale już o wiele cieńsza, a więc smarujemy bardzo delikatnie 3 część biszkoptu --> nasączamy wierzch
charlotte gotujenajlepiej wiejskich) 1 cukier wanilinowy (8g) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: woda, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy Dodatkowo: krem waniliowy dżem z czarnej porzeczki nadzienie cukiernicze o smaku malinowym Lauretta opłatek do ciasta, kwiaty, świeczka Przygotowanie: Biszkopt do tortu – przygotowanie w wersji tradycyjnej: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka. Ciągle(...)tortu: Każdy placek ( u mnie 4 warstwy) nasączamy dokładnie przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Woda powinna być chłodna. Dolny placek po nasączeniu smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Następnie nakładamy kolejny placek, znów go nasączamy. I nakładam warstwę kremu waniliowego. Nakładam kolejny placek, nasączamy i znów warstwa kremu. Na koniec nakładamy ostatni placek stanowiący górę tortu. Również
Słodkie okruszkidlatego tort musiał być wyjątkowy, spersonalizowany pod gusta Jubilata. Biszkopt nasączony mocną kawą, krem Pischinger oraz krem czekoladowy i co by nie było za słodko: przełamanie dżemem z czarnej porzeczki i akcent orzechowy. Bardzo dobry, stabilny, niezamulający torcik. Składniki na biszkopt(...)łyżki dobrej jakości kawy mielonej 150 ml wrzątku 3 łyżki cukru Kawę z cukrem zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy fusy. Studzimy. słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 100 g orzechów włoskich do dekoracji WYKONANIE: blat + nasączeni e dżem 1/3 masy Pischinger blat + nasączenie + dżem 1/3 masy Pischinger blat
Domowe ciastamascarpone • 3 łyżki nutelli • 250 g cukierków Michałków Bita śmietana: • 500 ml śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru • 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki • 1/2 szklanki mocnej niesłodzonej kawy do nasączenia • 20 dag cukierków Michałków do dekoracji Sposób wykonania: 1. Przygotować biszkopt: oddzielić żółtka od białek. 2. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać(...)której piekł się biszkopt, wyłożyć czystym papierem do pieczenia. 17. Na spodzie blaszki ułożyć blat biszkoptu. 18. Nasączyć go kawą, a następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Można go przetrzeć przez sitko, aby był gładki. 19. Na dżemie wyłożyć krem z Michałkami i przykryć go drugim blatem biszkoptu. 20. Drugi blat także nasączyć kawą i wyłożyć
W mojej kuchniłyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 2 małe czerstwe bułeczki - 3 szkl mleka - 1/2 szkl cukru - cukier waniliowy - 10 dag wiórków kokosowych - 1 i 1/2 kostki masła - dżem z czarnej porzeczki Posypka: - 1 łyżka masła - 10 dag wiórków kokosowych - 2-3 łyżki cukru Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym(...)łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 2 małe czerstwe bułeczki - 3 szkl mleka - 1/2 szkl cukru - cukier waniliowy - 10 dag wiórków kokosowych - 1 i 1/2 kostki masła - dżem z czarnej porzeczki Posypka: - 1 łyżka masła - 10 dag wiórków kokosowych - 1/2 szkl cukru Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie
Smaki Nataliijednej laski wanilii, 1 opakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku), Ponadto: kompot z wiśni, dżem z czarnej porzeczki - najlepiej z kawałkami owoców, 150g świeżych malin. Dekoracja: ( można według własnego upodobania ją zrobić ) świeże truskawki, świeże borówki, płatki migdałów - delikatnie uprażone na suchej patelni i ostudzone, kwiatki(...)mascarpone. Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem z wiśni, posmarować dżemem z czarnej porzeczki ( około 3-4 łyżeczki ) i nałożyć krem śmietanowy. Następnie kładziemy drugi blat ciasta ( dociskamy go do kremu ), nasączamy sokiem z wiśni, układamy maliny (owoce należy podzielić na pół, by starczyło
W kuchni u Monikitwarogu sernikowego 1/4 szkl cukru 40 g masła 1 jajko kl M 40 ml mleka 2 łyżki budyniu 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 mały słoik dżemu czarna porzeczka 1/2 słoika dżemu np. morelowego 1/3 puszki kajmaku orzechy mielone lub siekane Pieczenie łaciatego ciasta 1. Osobno szykujemy białe i ciemne ciasto. 2. Białe ciasto Białka ubijamy(...)przestygnięcia. Złożenie ciasta 6. Spód dolnego blatu smarujemy dżemem np. morelowym i wykładamy masę sernikową, przykrywamy drugim blatem, następnie na drugi blat dajemy dżem z czarnej porzeczki i przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch smarujemy kajmakiem i posypujemy orzechami. Smacznego ! Ps. zamiast dżemu lub na dżem porzeczkowy możecie zrobić drugą masę np. z jogurtu i galaretki
Gotowanie...to proste !Pyszne połączenie makowego ciasta i kremu cytrynowego. Dodatkowo całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki. Nawet biała czekolada, za którą nie przepadam, dobrze tu pasuje. Krem jest mocno cytrynowy i wymaga użycia mleka UHT (z kartonu). Przy mleku jedynie pasteryzowanym (takim prosto od krowy lub kupowanym z lodówki) jest duże prawdopodobieństwo, że całość się zwarzy. Polecam wszystkim, wielbicielom maku oraz(...)dużej cytryny (ok.80-100 ml soku) 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka 60 g skrobi ziemniaczanej 170 g miękkiego masła dodatkowo 200 g dżemu z czarnej porzeczki 150 g białej czekolady 2 łyżki mleka wiórki kokosowe i migdały do posypania Mleko połączyć z sokiem z cytryny. Pół szklanki odlać, rozmieszać ze skrobią i żółtkami. Pozostałe mleko, często
Pełny talerzmąki z tapioki lub ziemniaczanej śmietankowy ganache z pieprzem: 100 g białej czekolady 270 g śmietany 30% szczypta grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka żelatyny dodatkowo: konfitura z czarnej porzeczki Przygotowanie: taraletki: Mąkę mieszamy z mąką migdałową (lub zmielonymi migdałami bez skórki), cukrem, masłem i jajkiem. Zagniatamy ciasto. Cisto rozwałkowujemy cienko pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia(...)czasie pozostałe 150 ml śmietany ubijamy dodając mieszankę czekoladową z lodówki. Złożenie Dno upieczonych foremek smarujemy cienką warstwą kremu migdałowego. Na krem nakładamy warstwę konfitury z czarnej porzeczki / jeśli wolcie mniej słodkie desery można pominąć konfiturę/. Na konfiturze układamy gruszki w żelu. Wierzch ozdabiamy ganache śmietankowym
Bon appetit mon amiemałych i średnich pomidorów (twarde i dojrzałe) np odmiana Lima Do każdego słoika o pojemności 900 ml: 2 lub 3 ząbki czosnku 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni, czy też kawałek liścia chrzanu (kładę na wierzch pomidorów) mały baldach kopru (łodyga z kwiatami) 1 listek laurowy 3 cm korzenia chrzanu 2 ziarna pieprzu 1 kulkę ziela angielskiego Zalewa(...)listek laurowy, 2 ziarna pieprzu, 1 kulkę ziela angielskiego. Na koniec do słoików wkładam dość ciasno pomidory do 4/5 ich wysokości. Na wierzch pomidorów kładę listki wiśni lub czarnej porzeczki. Może też być kawałek liścia chrzanu. Krok 3 – zalewa do kiszenia W garnku zagotowuję wodę i wsypuję sól kamienną, niejodowaną do przetworów. Całość mieszam do rozpuszczenia soli
Ania gotujepewno powtórzę, bo dawno tak dobrego nie jadłam. Ciasto ciemne, do tego masa z serka mascarpone, śmietany kremówki, wiórek kokosowych i białej czekolady, do tego dżem z czarnej porzeczki, dla przełamania słodyczy, no i pralinki Rafaello, moje ulubione :-) Polecam, róbcie, bo warto :-) Miłego piątku Wam życzę :-) Tortownica 23 cm Składniki ciasto: 8 jajek L 180 g cukru pudru(...)jedna mniejsza do posmarowania boków i wierzchu tortu). Dodatkowo: 20 g kokosu uprażone płatki migdałów pralinki Rafaello (u mnie około 15 sztuk) 200 g dżemu z czarnej porzeczki Przełożenie tortu: blat ciasta - połowa dżemu porzeczkowego - masa kokosowa - blat ciasta - druga połowa dżemu - masa kokosowa - blat ciasta - boki, oraz górę tortu smarujemy pozostała masą kokosową, boki okładamy uprażonymi płatkami
kruche babeczkiopakowanie cukru wanilinowego (16g) 200 g masła, zimnego 6 żółtek 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (410 g) Składniki na bezę: 6 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru pudru (ok. 250g) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 150 g płatków migdałowych Składniki na krem – w wersji z budyniami gotowymi(...)wysmarować masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na spód i wyrównać, ponakłuwać widelcem. Wysmarować spód połową dżemu z czarnej porzeczki, a następnie wyłożyć na to połowę ubitych białek i posypać połową migdałów w płatkach. Tak samo postąpić z drugą połową kruchego ciasta, dżemu, ubitych białek i migdałów. Każdy tak przygotowany placek piec
Kulinarne Przebojeowoców otrzymasz 1 litr soku. 1 kg aronii 500 ml wody sok z 1 małej cytryny (ewentualnie 20 g kwasku cytrynowego) garść liści: aronii, wiśni, czarnej porzeczki lub jeżyny (liście mają podobne właściwości prozdrowotne co owoce i dodatkowo konserwują sok) Sposób wykonania soku z aronii Zanim przystąpisz do wykonania soku z aronii przeczytaj dokładnie cały opis. Podaję zamienniki(...)mój wolny czas na półeczce zamrażalki. Krok 2. Gotuję aronię z wodą Do garnka wrzucam przemrożone owoce i zalewam wodą. Wrzucam także umyte listki (aronii, wiśni, jeżyn lub czarnej porzeczki). Następnie zagotowuję, po czym zmniejszam ogień i gotuję przez 30 minut, aby tylko lekko bulgotało. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać zawartość. Następnie odstawiam do ostudzenia. Jeśli masz
Ania gotuje