czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:59/223)

Czekoladowe risotto z gotowanymi gruszkami 181

minut.Dodać połamaną czekoladę i ewentualnie 1 łyżkę cukru, ja lubię bez cukru. Gotować jeszcze parę chwil, do całkowitego rozpuszczenia czekolady.Podawać z gruszką i konfiturą z czarnej porzeczki. Czekoladowe risotto ,to bardzo smaczny deser

Kulinarny karnet Christophera
Porzeczkowiec - idealne ciasto tortowe na każdą okazję 155

razie potrzeby) Masło utrzeć z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując. Ponadto: 1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (1 słoik około 450 g) KREM ŚMIETANKOWY : 400 ml śmietany kremówki 36% - dobrze schłodzona (ewentualnie 30 % dobrej jakości śmietany) 3-4 łyżki cukru pudru 4 pełne łyżki serka(...)zwarzyć. DODATKOWO NA WIERZCH CIASTA: ok. 50 g czekolady mlecznej PRZYGOTOWANIE: Na tacy lub do formy na ciasto ułożyć jeden z blatów kakaowych. Blat posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki (ok. ¾ słoika). Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na wierzch zetrzeć

Calzonella.com
Sernik jeżynowy z mascarpone z galaretką owocową 139

jogurtu naturalnego, 80 g ciastek zbożowych z owocami, 6 listków żelatyny na 500 ml płynu (lub w proszku), galaretka winogronowa lub cytrynowa, oraz: garść malin, garść czarnej porzeczki. Przygotowanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia, nie jest to konieczne. Ciastka rozkruszamy i wykładamy je na dno tortownicy. Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie (wg inf. na opakowaniu). Odsączone listki, rozpuszczamy(...)Schładzamy do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Kiedy galaretka zacznie gęstnieć przelewamy ja na wierzch sernika (musi być zastygnięty). Dodajemy owoce: maliny i czarną porzeczkę. Żeby uzyskać efekt piany, wystarczy niewielką ilość galaretki mocno upić trzepaczką i delikatnie ją przelać

Moniki Smakołyki
Ciasto marchewkowe 168

łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej na małe kawałki bułka tarta ewent. dżem z czarnej porzeczki i cukier puder Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ). Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i zmiksować na gładki(...)pieczemy do suchego patyczka ). Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na 15 minut a następnie wystudzić na kratce kuchennej. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub przekładamy dżemem z czarnej porzeczki

Atlas Smaków
Ciasto Biedronka 197

moim zdaniem najlepszy do tego typu ciast ) i mój krem :) Rodzaj dżemu i smak galaretki też różni się w poszczególnych przepisach, u mnie jest to domowy dżem z czarnej porzeczki i galaretka wiśniowa. Ciasto zwykłe, bez fajerwerków jeśli chodzi o doznania smakowe ( moim zdaniem ) ale posmakuje raczej większości, szczególnie dzieciom :) W ogóle jeśli chodzi o najmłodszych, to myślę(...)pszennej ( z lekką górką ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( z lekką górką ) 3 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 250 g masła Dodatkowo: około 8 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 2 galaretki wiśniowe wiórki kokosowe, do oprószenia  Wykonanie: Biszkopt: Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia

Opowieści z piekarnika
Ciepłe lody z porzeczkową pianką 71

Kalorie 330 kcal Ciepłe lody z porzeczkową pianką – smak dzieciństwa w wafelku. Pomysł na słodki stół albo słodką przekąskę dla dzieci. Składniki: PORZECZKOWA PIANKA 300 g porzeczki czarnej lub czerwonej 5 łyżeczek żelatyny spożywczej uniwersalnej 3 białka jaj z chowu ściółkowego 220 g cukru zwykłego, drobnego 50 ml wody DODATKOWO 12 wafelków do lodów cukrowa posypka Sposób(...)u0105 przek\u0105sk\u0119 dla dzieci.","keywords":["cukier","jajko","porzeczka"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished":"2020-09-22T09:44:28+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT20M","totalTime":"PT50M","recipeCategory":["Deser"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["12","12 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"330 cal"},"recipeIngredient":["300 g porzeczki czarnej lub czerwonej","5 \u0142y\u017ceczek \u017celatyny spo\u017cywczej

ProstePesto.pl
Ciasto Michałek bez pieczenia 455

krem budyniowo-czekoladowy z dodatkiem pokrojonych michałków. Wierzch ciasta stanowi krem śmietanowy. Ciasto Michałek bez pieczenia nie jest zbyt słodkie, ponieważ jego słodycz została przełamana kwaśnym dżemem z czarnych porzeczek, którym posmarowana jest jedna warstwa herbatników. Dżem porzeczkowy można zastąpić innym, na przykład wiśniowym lub z owoców leśnych – ważne jest, aby nie był on zbyt słodki. Ciasto Michałek(...)herbatniki zmiękną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 22×28 cm. Składniki na Ciasto Michałek bez pieczenia: 210 g ciemnych herbatników 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Krem czekoladowy: 3 szklanki mleka 5 łyżek cukru 2 budynie waniliowe bez cukru (2×40 g) 1 kostka (200 g) masła 2 łyżeczki kakao 200 g klasycznych

Danka Pichci
pani walewska vel pychotka 209

przygotowaniu, ale jest proste! A poza tym, przepyszne. Połączenie kruchego ciasta z bezą, płatkami migdałów i kremem budyniowym tworzy słodki kwartet smakowy, który jest przełamany kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Nie bez powodu druga nazwa tego ciasta to pychotka ;) PANI WALEWSKA (PYCHOTKA) źródło przepisu: mojewypieki  // blacha 25x33cm Kruche blaty: ~500 g mąki pszennej  ~1 1/2 łyżeczki proszku(...)mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. ~duży słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g) ~120g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód, wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu. Następnie wyłożyć

chili & sugar
smaczna, łatwa drożdżówka owocowa z kruszonką na oleju... 75

cukier 1 szklanka, mleko letnie 1 szklanka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "L" dżem niskosłodzony czarna porzeczka 250 gram 1 słoik, mąka ziemniaczana 1 łyżka czubata, jabłka 5 sztuk kruszonka: cukier 100 gram, mąka tortowa 150 gram, olej rzepakowy około 1/2-3/4 szklanki Drożdże w misie robota(...)około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i i przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia , wyrównać wierzch. Dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną i rozsmarować na cieście, na to rozłożyć pokrojone w plasterki jabłka. Składniki na kruszonkę ( kruszonka na oleju jest bardziej w smaku sypka, mniej twarda ) wyrobić

W Mojej Kuchni Lubię
SERNIK Z SERKIEM MASCARPONE NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KONFITURĄ PORZECZKOWĄ I KRUSZONKĄ 142

twarogu sernikowego * 250 g serka mascarpone * 1 budyń śmietankowy bez cukru * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżeczki cukru waniliowego * 1 jajko Dodatkowo: *  konfitura z czarnej porzeczki  (użyłam  Stovit ) * cukier puder do posypania Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 2 kawałki (jeden większy, drugi mniejszy), owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na około(...)pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić spód blachy i boki na około 1-2 cm wysokości. Na ciasto wylać masę serową. Na wierzchu wysmarować warstwę konfitury z czarnej porzeczki. Na samym końcu z mniejszej części ciasta zrobić kruszonkę ścierając ciasto na tarce lub rozdrabniając ciasto na mniejsze kawałki palcami. Piekarnik nagrzać do 180'C. Ciasto piec około

Zrób to smacznie
Ciasto Pani Walewska 126

takich ciast zdecydowanie można zaliczyć Panią Walewską. W moim przypadku są to warstwy herbatników przełożone kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi. Jednak może to być również dżem z czarnych porzeczek lub wiśni. Ważne, aby był lekko kwaśny, bo wtedy ciasto nie jest zbyt słodkie. Pani Walewska występuje również pod nazwą Pychotka. Można także przygotować Panią Walewską w wersji pieczonej, czyli(...)wymiarach 20×24 cm. Składniki na Ciasto Pani Walewska: 300 g herbatników maślano-kakaowych (u mnie Bonitki) 1 słoiczek (290 g) powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki 600 ml mleka 6 łyżek cukru 2 żółtka 2 budynie (2×40 g) waniliowe bez cukru 1 kostka (200 g) masła kilka kropel esencji waniliowej Do dekoracji

Danka Pichci
BISZKOPTOWE BABECZKI WIELKANOCNE 171

cukru kryształ 2 łyżki cukru waniliowego 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta w gotowym rękawie cukierniczym Rengo o smaku czarnej porzeczki  Glazura Mirror Ascanio Lauretta kolorowa posypka do ciasta  18 szt. form do tarteletek o średnicy 9 cm. Przygotowanie: Formy do tarteletek o średnicy 9 cm wysmarować masłem(...)wysokości. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Przełożenie - wystudzone biszkopciki przekroić na pół. Na dolny biszkopcik rozsmarować nadzienie cukiernicze o smaku czarnej porzeczki Lauretta. Na wierzch położyć drugą część biszkopcika. Na koniec wierzch babeczki pokryć Glazurą Mirror Ascanio Lauretta i posypać posypką do ciasta. Rada: można użyć swojego ulubionego dżemu

Ciastka - domowe słodkości
Ciasteczkowa pizza z owocami 181

się jedynie trzy ukruszone kawałki do ukochanej kawy :) Składniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm : 100g ciasteczek maszynkowych śmietanowych od BRZEŚĆ . 50g masła 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 4-5 łyżek serka homogenizowanego naturalnego ulubione owoce do przybrania - u mnie kiwi, banan, winogrona, ananas z puszki frużelina jagodowa - do przybrania Ciasteczka rozkruszyć na piasek w malakserze(...)nią dno formy - można sobie pomóc denkiem szklanki.  Tortownicę wstawić na 10 minut do zamrażarki - aby spód odpowiednio stwardniał . Następnie podkład ciasteczkowy posmarować cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki - lub innym kwaśno-słodkim smarowidłem . Wstawić na kolejne 10 minut do zamrażarki. Ulepiony w tortownicy spód, przełożyć na talerz, na którym będziemy serwować przekąskę - albo zostawić na papierze

Grunt to przepis!
Ptysie z porzeczkową pianką 84

deser. Pomysł na słodki stół. Składniki: CIASTO PARZONE 2 jajka od kur z wolnego wybiegu 70 g mąki pszennej 60 g masła 120 ml wody PORZECZKOWA PIANKA 150 g porzeczki czarnej lub czerwonej 3 białka jaj 220 g cukru do wypieków, drobnego Sposób przygotowania: CIASTO PARZONE W rondelku rozpuść masło z wodą, po czym doprowadź do zagotowania(...)porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"310 cal"},"recipeIngredient":["2 jajka od kur z wolnego wybiegu","70 g m\u0105ki pszennej","60 g mas\u0142a","120 ml wody","150 g porzeczki czarnej lub czerwonej","3 bia\u0142ka jaj","220 g cukru do wypiek\u00f3w, drobnego"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"CIASTO PARZONE","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"W rondelku rozpu\u015b

ProstePesto.pl
Czekoladowy mazurek na kruchym cieście 148

trochę do podsypywania 200 gram masła 100 gram cukru 2 żółtka szczypta soli 1 ogromna łyżka śmietany kwaśnej Składniki na wierzch mazurka: około 150 gram domowego dżemu z czarnej porzeczki 100 gram gorzkiej czekolady około 50 ml śmietanki 30% migdały orzechy Przygotowanie: Na stolnice wysypujemy mąkę, wykładamy kostkę masła pokrojoną na mniejsze kawałki, cukier, jajko i sól. Siekamy dużym(...)brzegi ciasta i kładziemy na niego zapleciony warkocz. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach ustawiając piekarnik góra - dół. Przestudzonego mazurka smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Czekoladę z dodatkiem śmietanki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy czekoladę na dżem tworząc czekoladową polewę. Ozdabiamy migdałami i orzechami

Życie zaczyna się w kuchni