Pinkwart Składniki 5 kg ogórków gruntowych, małych, zgrabnych, twardych nieprzebarwionych 3 główki czosnku polskiego duży pęczek kopru z baldachimami i łodygami świeży korzeń i liście chrzanu liście wiśni, czarnej porzeczki lub dębu sól kamienna niejodowana lub do przetworów Przygotowanie Przygotuj umyte, wyparzone i osuszone słoiki. Umyj koper, liście wiśni, umyj i obierz chrzan. Obierz ząbki czosnku. Odłóż składniki(...)większych i uzupełniając puste przestrzenie mniejszymi. Do każdego słoika włóż między ogórki 2-3 ząbki czosnku, łodygę kopru, kawałek obranego korzenia i liść chrzanu, 2-3 liście wiśni, czarnej porzeczki lub dębu. Przygotuj solankę na zalewę. Będziesz potrzebować około 0,5 litra solanki na litrowy słoik. Zagotuj wodę. Dosyp sól niejodowaną lub do przetworów w proporcji
smakowitehistorie.compołamać, obdarzyłam je gwałtownym, acz szczerym uczuciem. W końcu trwa ono do dziś! Tym razem mam więc dla Was cudownie kruche ciasto wypełnione delikatnym, lekko serowym kremem z czarnej porzeczki. Kwaskowe nadzienie świetnie komponuje się ze słodkimi bezami, a świeże jeżyny nie tylko dodają całości uroku, ale też świeżości. I tak, wiem, mazurek to trochę oszukany... Ale dobra wiadomość(...)tarty o wymiarach 34x9 cm) spód: 160 g mąki pszennej 30 g cukru 60 g zimnego masła 1 jajko masa jogurtowo-porzeczkowa: 170g jogurtu greckiego 170 g czarnych porzeczek ze słoika (lub 150 g porzeczek i 20 g cukru) 45 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: kilka bez jeżyny Mąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepowiem Wam, że wyszła przepyszna. Wuzetka bez pieczenia , przygotowana jest na ciemnych herbatnikach. Postanowiłam wykonać wuzetkę dwuwarstwową, w środek masy dodałam jeszcze jedną warstwę herbatników posmarowanych dżemem z czarnej porzeczki. Wuzetka bez pieczenia jest bardzo puszysta, kremowa, a dżem porzeczkowy nadaje jej ciekawego smaku. Jeśli jesteście fanami tego ciasta i macie ochotę skosztować go w wersji bez pieczenia(...)PIECZENIA Składniki 1200 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 6 łyżek żelatyny 120 ml wody Ok. 60 ciemnych herbatników 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Blaszkę o wymiarach 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blaszki wyłożyć warstwą herbatników. Żelatynę rozpuścić w 120 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia
Przepiski.plłyżeczki soli, 180ml ciepłego mleka, 60g niesolonego masła, 60g cukru, 7g suszonych drożdży. Ponadto: 300g masy makowej z bakaliami ( domowej lub kupnej) - temp. pokojowa, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa, kilka orzechów włoskich, kolorowe cukiereczki do dekoracji, 1/2 szklanki cukru pudru ( szklanka o pojemności 250ml), 1 łyżka śmietany 18%. Przygotowanie: Ciasto: Masło roztopić i lekko przestudzić(...)mąką. Zagnieść ciasto. Uformować kulę z niego. Miskę oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Masę makową wymieszać z dżemem z czarnej porzeczki. Gdy ciasto wyrosło, blat oprószyć mąką, ciasto lekko zagnieść i rozwałkować. Rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować na nim masę makową i zwinąć w rulon. Położyć na blaszce do pieczernia
W kuchni u Monikitych co by pojedli a czasu nie mają Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać i do piekarnika. Wilgotne ciasto kakaowe z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, szybkie i proste. Do ciasta możecie dodać dowolny dżem, np. truskawkowy czy wiśniowy. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem, lukrem lub polewą (mleczną, gorzką, domową lub czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej). Smacznego(...)jajka 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków 1 szklanka mleka, maślanki lub jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 spore łyżki dżemu, u mnie z czarnej porzeczki 1 opakowanie cukru z wanilią Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis jest na jedną keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm. PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki mieszam w misce rózgą kuchenną. Keksówkę smaruję
Zasmakuj Kuchniłyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształ 2 jajka 180 g margaryny 1 łyżka cynamonu 3 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka sody oczyszczonej słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 280 g) 250 ml mleka Masa budyniowa śmietankowa: 2 budynie śmietankowe 500 ml mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy śmietankowy (3,5 g) 3/4 szklanki cukru Dodatkowo(...)sodą oczyszczoną i cynamonem z kakao - przesiewamy. jajka z cukrem ubijamy do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy dżem z czarnej porzeczki i mleko. Wszystko wymieszać za pomocą robota z pokrywą chroniącą od chlapania. Na koniec dodawać porcjami przesianą mąkę z sodą, cynamonem i kakao - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy
Ciastka - domowe słodkościponcz: 2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej łyżeczka olejku rumowego 2 łyżki cukru pudru można dodać odrobinę spirytusu lub rum zamiast olejku rumowego Dodatkowo: 1 dżem z czarnej porzeczki 400 g rurek w czekoladzie ażurki czekoladowe do przybrania kilka kropel zielonego barwnika Sposób wykonania kremu: Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)rozpuszczoną i schłodzoną kawę, i rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę. Wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część biszkoptu nasączyć ponczem i posmarować ½ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, następnie położyć drugi krążek, nasączyć go ponczem i nasmarować 1/3 kremu czekoladowego. Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu i nasączyć ponczem a następnie nałożyć na wierzch i boki pozostała
Na słodko lub wytrawnietylko do miski wrzucić wymienione składniki na krem. A nam pozostaje rozsmarować dżem, krem i zrobić polewę czekoladową... prawda, że proste?;)Składniki:3 bezowe krążki,1 dżem z czarnej porzeczki, krem:1 masło,4 żółtka,2 łyżki kakao,1 kieliszek spirytusu,0,5 szklanki cukru pudru,polewa:0,5 gorzkiej czekolady,2-3 łyżki mleka. Przygotowanie(...)utarcia żółtek z cukrem pudrem, aż do białości. Następnie dodajemy miękkie masło, gdy masa będzie utarta dodajemy kakao i kieliszek spirytusu. Jeden krążek bezowy smarujemy dżemem z czarnej porzeczki (chodzi o to by był kwaśny, bo beza jest dosyć słodka). Układamy następną warstwę bezową, którą smarujemy przygotowanym kremem. Na to kolejna warstwa bezowa, którą polewamy polewą zrobioną z rozpuszczonej
Aga w kuchnilodówki, najlepiej na całą noc. Składniki pozostałe: 250 g serka ricotta 30 ciasteczek petite beurre ( u mnie te twarde ) 30 g masła 1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki 50 g prażonych płatków migdałów i siekanych orzechów Kilka kostek ulubionej czekolady Przygotowanie: Masło rozpuszczam w rondelku, ciasteczka blenduję na piasek i dodaję do masła. Mieszam do uzyskania konsystencji(...)deserków. Na dno każdego słoiczka wykładam po 2-3 łyżki zblendowanych ciasteczek. Następnie wykładam po 2 łyżki kremu (możecie nałożyć krem szprycą). Na krem kładę łyżkę dżemu z czarnej porzeczki i na to łyżkę kremu pistacjowego. Górę ozdabiam prażonymi płatkami migdałów i posiekaną czekoladą oraz orzeszkami. Ilość ciasteczek, kremu, dżemu, dodatków i sposobu ułożenia warstw możecie oczywiście dowolnie
Słodki sentymentlodówki, najlepiej na całą noc. Składniki pozostałe: 250 g serka ricotta 30 ciasteczek petite beurre ( u mnie te twarde ) 30 g masła 1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki 50 g prażonych płatków migdałów i siekanych orzechów Kilka kostek ulubionej czekolady Przygotowanie: Masło rozpuszczam w rondelku, ciasteczka blenduję na piasek i dodaję do masła. Mieszam do uzyskania konsystencji(...)deserków. Na dno każdego słoiczka wykładam po 2-3 łyżki zblendowanych ciasteczek. Następnie wykładam po 2 łyżki kremu (możecie nałożyć krem szprycą). Na krem kładę łyżkę dżemu z czarnej porzeczki i na to łyżkę kremu pistacjowego. Górę ozdabiam prażonymi płatkami migdałów i posiekaną czekoladą oraz orzeszkami. Ilość ciasteczek, kremu, dżemu, dodatków i sposobu ułożenia warstw możecie oczywiście dowolnie
Słodki sentymentkaczka, 10 goździków, łyżka soli, pieprz czarny świeżo mielony, 500 g cebuli czerwonej, 200 ml soku z czarnej porzeczki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 goździki, tłuszcz do duszenia ( u mnie gęsi), 1 łyżka miodu, sól świeża, chrupiąca bagietka. 2 figi, rukola, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć rozgniecionymi przyprawami. Włożyć do naczynia(...)Włączyć grzanie na 100 stopni, a następnie zmniejszyć do 90 stopni. Piec 6-7 godzin. Cebulę pokroić w półplasterki. Dusić na tłuszczu około 10 minut, wlać sok z czarnej porzeczki i wino, dodać rozgniecione goździki. Dusić jeszcze około 15 minut. Doprawić do smaku miodem i solą. Bagietkę pokroić na kawałki, każdy przekroić wzdłuż na pół. Kaczkę wyjąć z piekarnika
królestwo garówogórki. Do każdego słoika między ogóreczki włożyć gałązkę kopru, 2-3 kawałeczki korzenia chrzanu i ząbki czosnku. Na wierzchu ułożyć liść chrzanu. Jeśli mamy dokładamy liście wiśni lub czarnej porzeczki. Jeśli mamy większe słoje to oczywiście musimy dać więcej chrzanu, kopru i czosnku. W zimnej przefiltrowanej wodzie dokładnie rozpuścić sól. Gotową zalewą zalać ogórki ułożone w słoikach. Zakręcić
Monia miesza i gotujeMuffinkowy raj W ciągu 30 minut mamy pyszny deser, budyń z dodatkiem czarnej porzeczki, utopiony w muf finach. Składniki: · 14 łyżek mąki pszennej · 6 łyżek cukru · 3 łyżki proszku do pieczenia · 1 szk. +Niepełna szklanka(...)olej oraz mleko. 5. Mieszamy dokładnie. 6. Foremki muf fin napełniamy jedną łyżką masy. 7. Układamy dowolny owoc, u mnie była to czarna porzeczka. 8. Następnie po łyżce budyniu. 9. Przykrywamy masą
Kulinarna Chwilamąki kokosowej Vivio -40g mąki migdałowej Vivio -60g oleju kokosowego nierafinowanego Vivio -30g ksylitolu Vivio (najlepiej zmielonego na puder) -2 łyżki konfitury z czarnej porzeczki Pięć Przemian ( nasza recenzja ) „sernik” proteinowy -500g jogurtu sojowego naturalnego (polecamy „K-take it veggie”- Kaufland) -30g nasion chia Vivio -4 łyżki odżywki wegańskiej ryżowej (można pominąć) -1 łyżeczka(...)migdałowej Vivio -2 łyżki odżywki wegańskiej ryżowej (można pominąć) -2-3 łyżki ksylitolu Vivio (najlepiej zmielonego na puder) -3 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego Vivio -3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki Pięć Przemian Polewa U nas był to miks resztek wegańskich czekolada z ksylitolem, stewią i maltitolem ale możecie wykonać własną z TEGO przepisu PROTEINOWE BATONY PORZECZKOWE Suche składniki wymieszać
Candy Pandas