czarna porzeczka - 3100 przepisów (strona:61/207)

CIASTO SEZAMKOWE 80

śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 4 łyżki pasty tahini (masło sezamowe, pasta sezamowa) Dodatkowo: 3- 4  łyżki dżemu z czarnej porzeczki ok. 81g sezamków (9 sztuk) Przygotowanie: Biszkopt kakaowy-  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać(...)rozdrobnić za pomocą moździerza tworząc efekt gruboziarnistej mączki.  Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować dżem z czarnej porzeczki, a następnie delikatnie wyłożyć i rozsmarować połowę masy sezamowej. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały krem sezamowy.  Na koniec torcik posypać pokruszonymi sezamkami. Tort schłodzić

Ciastka - domowe słodkości
Kruche babeczki z kremem adwokatowym i perełkami 206

mascarpone 3 listki żelatyny Na kruche spody: 250g mąki pszennej tortowej 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła lub margaryny 1 jajko Dodatkowo: po łyżeczce konfitury z czarnej porzeczki na spód perełki truskawkowe – do nabycia w NatureAndMe Przygotowanie: Przygotowujemy kruche spody. Do miski wsypujemy mąkę. Mieszamy ją szybko łyżką z cukrem pudrem. Następnie dodajemy posiekane schłodzone masło(...)następnie miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Nie przerywając miksowania wlewamy powoli cienkim strumieniem adwokat oraz płynną żelatynę. Krem przekładamy do szprycy. Kruche spody smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie dowolnie dekorujemy kremem. Mi pomagały maluchy Wy możecie zrobić to o wiele efektowniej Babeczki z kremem wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy truskawkowymi perełkami

Słodkie okruszki
Śmietanowy tort z ciasteczkami Oreo 152

jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 gram mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 1 banan 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie biszkoptu: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli(...)zbyt mocną herbatą earl grey i smarujemy masą śmietanową. Na krem nakładamy pokrojonego w plastry banana. Przykrywamy następnym blatem. I znów krem i tym razem dżem z czarnej porzeczki. Na koniec cały tort smarujemy kremem, boki również. Tort ozdabiamy wedle upodobania, u mnie były to ciasteczka oreo. Tort zostawiamy w lodówce do schłodzenia

Życie zaczyna się w kuchni
Czekoladowe ciasto z musem porzeczkowym i bezową pianką 346

Irish Cream Krem czekoladowy 900 ml zimniej śmietany kremówki 36 % 170 gr cukru pudru 80 gr kakao 60 ml Baileys Irish Cream Mus porzeczkowy 950 ml kompotu z czarnej porzeczki 600 ml zimnej smietany kremówki 36 % 14 listków żelatyny cukier opcjonalnie Na piankę 9 białek 1 i 1/2 szkl drobnego cukru 4 łyżki soku z cytryny 7 listków(...)ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć. Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Puree z czarnej porzeczki podgrzac w rondelku, zdjąć z palnika. Do ciepłego puree dodac rozpuszczoną żelatynę. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka. Jesli nie dodać cukru według uznania. Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę

Spice things up
Karnawałowe róże 200

się z kilku elementów. Ale czego się nie robi dla oka i podniebienia. Karnawałowe róże. Smażone na głębokim tłuszczu. Posypane cukrem pudrem z kwaśną konfiturą z czarnej porzeczki. My je uwielbiamy! I polecam je wszystkim w karnawale i nie tylko ;)  Składniki: 150 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki krupczatki 6 żółtek 20 g cukru pudru(...)strony gdzie są przyklejone do siebie placuszki. Osączamy na ręczniku papierowym.  Oprószamy cukrem pudrem. Na środku kładziemy odrobinę ulubionej konfitury.  Ja użyłam z czarnej porzeczki.  Smacznego

Słodki Zakątek
Słodka rewelka . 287

Masa budyniowa : 700 ml mleka  3 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki  2 żółtka 110 g masła   1 słoiczek dżemu jagodowego lub z czarnej porzeczki  Wykonanie ciasta kakaowego : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę , ciągle mieszając mikserem dodawać po jednym żółtku . Następnie dodać    mąkę z proszkiem , kakao(...)masłem.  Ciasto kakaowe przeciąć na pół. Blaty ciasta można nasączyć dodatkowo wodą z cytryną i cukrem . Warstwy ciasta : 1. Spód ciasta ciemnego posmarować dżemem z czarnej porzeczki lub jagód 2. Masa budyniowa 3. Ciasto jasne  4. Kisiel jagodowy 5. Druga połowa   ciasta kakaowego 6. Cukier puder      Cia sto odstawić na noc do lodówki

Sama słodycz i szczypta chili
Pleśniak 122

pyszne ciasto, które koniecznie musicie wypróbować. Ciasto jest umiarkowanie słodkie i po jego zjedzeniu nie mamy uczucia ciężkości. Kruche warstwy jasnego ciasta otaczają warstwę kakaową podkreśloną dżemem z czarnej porzeczki. Delikatna warstwa z białek dodaje uroku i przyjemnie łączy smaki. Przepis na ciasto pleśniak pochodzi z pożółkłego już zeszytu, który mam od dawna i kiedyś zastępował mi internet. Przepisy(...)cukru z wanilią 2 łyżki śmietany Warstwa z białek: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 300 g konfitury z węgierek lub gęstego dżemu z czarnej porzeczki  cukier puder do posypania Składniki odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować ciasto pleśniak? Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem

Kuchcik gotuje
KETO PIERNIK CZEKOLADOWY (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 30

erytrolu 30 g przyprawy do piernika bez cukru i mąki lub domowej roboty 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej   50 g kwaskowatego dżemu bez cukru np. z czarnej porzeczki Przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 160° C. Małą formę keksówkę (27×14 cm) wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli(...)może jednak pływać w foremce zatem przy wyjmowaniu z piekarnika powinno byc stabilne. Ciasto można przekroić wzdłuż jak biszkopt i przełożyć kwaskowatym dżemem bez cukru np. z czarnej porzeczki jak tutaj. Polecam także oblać ciasto polewą czekoladową na bazie gorzkiej czekolady i śmietanki lub masła klarowanego. Oczywiście wszelkie dodatki należy dodatkowo wliczyć w makro. — BTW całości

Ola la LCHF
MINI BAJADERKI 67

przypadku gdy nie mamy mini biszkoptów można dodać biszkopty okrągłe lub pokruszyć herbatniki.  Dodatkowo: 150 g gorzkiej czekolady 2 - 3 łyżki cukru perlistego słoik dżemy z czarnej porzeczki (ok 280 g) Przygotowanie: Biszkopt -   na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem(...)kakao, olejki migdałowe i mleko. Utrzeć za pomocą robota na jednolitą masę. Do masy można dodać pokruszone herbatniki.  Przełożenie: Na każdym krążku biszkopta rozsmarować trochę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie na desce w foremce w której wykrajaliśmy nałożyć łyżkę nadzienia oklepać w foremce, a następnie delikatnie zdjąć foremkę i za pomocą np. szerokiego noża przełożyć na biszkopt

Ciastka - domowe słodkości
Tort orzechowo - kawowy 183

dżemu i tak jeden z blatów posmarowałam domowej roboty konfiturą wiśniową. Okazało się, że świetnie tutaj pasuje :). Zamiast wiśniowej konfitury, może to być też dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe. Nie będzie chyba zbyt wielką przesadą jeśli powiem, że to taki tort w wersji deluxe ;). Dlatego bardzo gorąco polecam go również na zbliżające się święta :). Biszkopt orzechowy(...)czekoladowa: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: 4 - 5 łyżek konfitury wiśniowej lub powideł śliwkowych, lub dżemu z czarnej porzeczki orzechy włoskie do dekoracji Wykonanie: Biszkopt orzechowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka

Opowieści z piekarnika
TORCIK WIELKANOCNY 125

mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 olejki spirytusowe o smaku waniliowym Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta w gotowym rękawie cukierniczym Rengo o smaku czarnej porzeczki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1 jajko  Przygotowanie: Wachlarz z ciasta francuskiego - ciasto francuskie rozwiń. Następnie z ciasta należy wyciąć koło o średnicy(...)Dobrze wymieszać. Przełożenie - wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Na dolny biszkopt rozsmarować 1/2 masy budyniowej waniliowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i wycisnąć nadzienie cukiernicze o smaku czarnej porzeczki Lauretta. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem waniliowy i lekko  posmarować boki kremem. Na koniec ułożyć trójkąty ciasta z ciasta francuskiego

Ciastka - domowe słodkości
Brownie z białą czekoladą (blondie) 92

marzenie, lekko zakalcowate, no pyszne! Idzie w boki, słodkie, nieziemsko rozpustne, nie ma co:) Ale co zrobić jak się zachciało?! :)) Brownie podałam z kwaśnawym dżemem z malin, kandyzowanymi czarnymi porzeczkami oraz płatkami migdałów – (spróbujcie!:)) pasuje idealnie przełamując słodycz blondie. Spróbujcie z kwaśnymi musami np. z porzeczek, wiśni, malin, połączenie mega! – jak maliny i czekolada, moje uzależnienie Przepis(...)grzanie góra plus dół, środkowa półka piekarnika. Po upieczeniu brownie z białą czekoladą zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Brownie z białą czekoladą podałam z kwaśnawym dżemem z malin, kandyzowanymi czarnymi porzeczkami i płatkami migdałów. Pyyyyycha, słowo daję! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 190

blog: vegemaniablog Dżem brzoskwiniowy autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Dynia na słodko wg Di autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Dżem z czereśni i czarnej porzeczki autorka: kawa  | blog: Tylko Spróbuj Dżem z czerwonej porzeczki ( z cukrem żelującym ) autorka: Kuchnia u Poli | blog: Kuchnia u Poli Czekośliwka oraz "Przygoda na Karaibach" i "Angielskie lato(...)Fitkot - zdrowe wariacje kulinarne Dżem i sok jagodowy autorka: am.art | blog: am.art kolor i smak Frużelina autorka: e.slesinska89@gmail.com | blog: Aromatycznie w kuchni NALEWKI Sok, nalewka i dżem z czarnej porzeczki autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Czas na czeremchę – nalewka z owoców autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Najlepsza wiśniówka polska autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka miodowo-kokosowe 119

bezproblemowa dostawa. Brakuje słów by je opisać. Oprócz klasycznych takich jak rzepakowy,   lipowy, gryczany, czy spadziowy uznaniem cieszą się te smakowe takie jak:   truskawka, malina, czy czarna porzeczka. Naprawdę jest w czym wybierać !   Można go jeść łyżkami i dodawać do wszystkiego. Nie umiem wybrać faworyta, wszystkie genialnie smakują. W ofercie firmy są też miody upominkowe, pięknie(...)Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 12-15 minut. Upieczone wystudzić na blacie, oprószyć  pudrem. Ps. Przepiękny kolor miodu rzepakowego z czarną porzeczką , smaki lata!  Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Tort z masą kajmakową i bitą śmietaną 830

masło), dodajemy pod koniec cukier i śmietan-fixy. Przełożenie:1 część biszkoptu --> nasączamymasa kajmakowa  2 część biszkoptu --> nasączamy warstwa dżemu z czarnej porzeczki --> masa śmietanowa  --> ponownie warstwa dżemu z porzeczki, ale już o wiele cieńsza, a więc smarujemy bardzo delikatnie 3 część biszkoptu --> nasączamy wierzch

charlotte gotuje
Tort urodzinowy mojej 6-latki 195

najlepiej wiejskich) 1 cukier wanilinowy (8g) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: woda, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy Dodatkowo: krem waniliowy dżem z czarnej porzeczki nadzienie cukiernicze o smaku malinowym Lauretta opłatek do ciasta, kwiaty, świeczka Przygotowanie: Biszkopt do tortu – przygotowanie w wersji tradycyjnej: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka. Ciągle(...)tortu: Każdy placek ( u mnie 4 warstwy) nasączamy dokładnie przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Woda powinna być chłodna. Dolny placek po nasączeniu smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Następnie nakładamy kolejny placek, znów go nasączamy. I nakładam warstwę kremu waniliowego. Nakładam kolejny placek, nasączamy i znów warstwa kremu. Na koniec nakładamy ostatni placek stanowiący górę tortu. Również

Słodkie okruszki
Tort z masą Pischinger 71

dlatego tort musiał być wyjątkowy, spersonalizowany pod gusta Jubilata. Biszkopt nasączony mocną kawą, krem Pischinger oraz krem czekoladowy i co by nie było za słodko: przełamanie dżemem z czarnej porzeczki i akcent orzechowy. Bardzo dobry, stabilny, niezamulający torcik.      Składniki na biszkopt(...)łyżki dobrej jakości kawy mielonej   150 ml wrzątku   3 łyżki cukru   Kawę z cukrem zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy fusy. Studzimy.   słoiczek dżemu z czarnej porzeczki   100 g orzechów włoskich do dekoracji WYKONANIE: blat + nasączeni e   dżem  1/3 masy Pischinger  blat + nasączenie + dżem   1/3 masy Pischinger   blat

Domowe ciasta

Proponowane wyszukiwania