dobry pomysł, zwłaszcza w okresie zimowym;) Bardzo fajnie grają tutaj również masy – jedna śmietanowa, a druga przygotowana na bazie serka śmietankowego. Wszystko zaś przełamane kwasowością dżemu z czarnych porzeczek. Esy-floresy na cieście są dziełem mojego dziecka, które ostatnio bardzo garnie się do „tworzenia” czegoś w kuchni, po czym z pełną powagą oświadcza: „Jeszcze tylko(...)łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 4 pełne łyżki cukru pudru szczypta soli Polewa: 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 300 g dżemu z czarnej porzeczki Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Do gęstej i lśniącej piany dodajemy teraz po jednym żółtku. Odstawiamy mikser i za pomocą szpatułki
Smaki Na Talerzuwysokości około 40cm.Ostudzony kroimy . Krem: mleka 3 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki masła dodatkowo dżem z czarnej porzeczki, orzechy laskowe migdały kulki tutaj Wykonanie Dwie szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy gotujemy razem. W osobnym naczyniu dokładnie łączymyć resztę mleka, obie mąki i żółtka .Wszystko wlewamy(...)wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy dodajemy cukier puder ,a następnie do ubitej dodajemy ekstrakt wanilii.Pod koniec niewielkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę.:) składanie od dołu: blat biszkoptu dżem z czarnej porzeczki krem blat ciasta bita śmietana, blat ciasta cołość wykończona bita śmietan , posypka ze zmielonych orzechów laskowych i migdałów oraz kulkami baileys cream
w mojej kuchnimakowe blaty biszkoptu przełożone kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą waniliową. Wierzch obficie posypany podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. To ciasto robiłam jakiś czas temu i trzeba przyznać, że jest wyśmienite! Wszystkie smaki świetnie ze sobą współgrają, a samo ciacho prezentuje się wybornie! Przepis znalazłam na blogu Śladami Słodkiej Babeczki i minimalnie go zmodyfikowałam. Gorąco(...)serka waniliowego homogenizowanego ½ szkl. cukru pudru 16 g cukru waniliowego 1/3 szkl. mleka 2 łyżki żelatyny 200 g miękkiego masła Dodatkowo: słoik kwaskowatego dżemu, np. z czarnej porzeczki 80 g płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Biszkopt makowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! (oprócz wody). Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka wymieszać z olejem
Nastoletnie WypiekaniePrzepyszna, obłędna, krucha i w dodatku z bezą tarta z ciemnymi owocami takimi jak: jagody, czarna porzeczka i bardzo, bardzo ciemne czereśnie. Powiem Wam Kochani, że to ciasto rozeszło się błyskawicznie podczas spotkania z przyjaciółmi. Każdy się nim zachwycał. W smaku takie jak lubię najbardziej słodko- kwaśne. Zresztą nie będę Was długo przekonywać, po prostu spójrzcie na zdjęcia ;-))) Zerknij(...)szybko zagnieć ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę do tarty. nadzienie: - 1 filiżanka jagód leśnych - 1 szklanka czarnej porzeczki - 1/2 szklanki czereśni - 3 łyżki cukru pudru Owoce wymieszaj z cukrem pudrem i wyłóż na ciasto beza: - 3 białka - 2 łyżki czubate cukru pudru - szczypta soli Białka ubij
SMYKWKUCHNIczekoladową: masło podgrzewamy, dodajemy pokrojone w kostkę obie czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do czekolady odsączone rodzynki i połowę alkoholu.6. Przekładamy ciasto (od dołu):biszkopt posmarowany dżemem z czarnej porzeczki połowa masy budyniowejdrugi biszkopt skropiony resztą alkoholudruga połowa masy budyniowejmasa czekoladowa z rodzynkami (powinna być wystudzona, ale jeszcze płynna)7. Ciasto schładzamy przed podaniem, tak aby ostatnia czekoladowa warstwa
Kuchnia domowa Animąki 1 żółtko 5 białek 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany szczypta soli cynamon 200g śliwek 300g jabłek dżem z czarnej porzeczki Przygotowanie: Masło przesiekać z mąką i proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać szklankę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtko i śmietanę. Wyrobić ręką jednolite ciasto, tak długo aż składniki(...)cukru i ubijać, aż do jego rozpuszczenia. Ze schłodzonego ciasta odkroić około 1/5. Na wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką blaszce (26x26cm) wyłożyć większą część ciasta. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wysypać owoce. Owoce przykryć ubitą pianę. Z pozostałej części ciasta zrobić kruszonkę (ucierając ciasto na tarce lub rwać kawałeczki ręcznie) i posypać nią pianę. Ciasto wstawić
Jacob Tastespolewą czekoladową?! Murzynek inny niż piekłam do tej pory, bo zamiast całych jajek dałam 5 żółtek (zostały po białkach na bezę) oraz z dżemem z czarnej porzeczki, na maślance zamiast mleka. Przy przepisie macie dwie opcje składników do wyboru – wyjdzie na pewno w każdej. Murzynka upiekłam w dwóch formach keksowych, polałam polewą z czekolady mlecznej i mleka(...)pieczenia plus soda oczyszczona) większa szczypta soli 90 g oleju rzepakowego 200 g cukru (lub cukru trzcinowego) opakowanie cukru z wanilią 250 g dżemu z czarnej porzeczki (może być także wiśniowy, truskawkowy lub żurawina ze słoika, na pewno jakiś ciemny dżem o dowolnym smaku) Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. Przepis na 2 keksówki
Zasmakuj Kuchnijagodowo na której pana cotta z białej czekolady się rozłożyła, a przeźroczysta galaretka wybuchowy smak owoców granatu dołożyła. Całość pianką została otulona, która z nektaru z czarnej porzeczki została zrobiona. Słodycz została czekoladą zastąpiona, a warstwa jagodowa syropem z agawy osłodzona. Deser lekki, kolorowy, łącząc różne smaki stał się wyjątkowy. Może trochę dla cierpliwych w przygotowaniu, ale warty(...)moja wersja w pucharkach powstanie. To jest propozycja, którą można zmieniać warstwami, a nawet kolorami. Kolory Dzięgi owocom Matki Natury uzyskamy, i już np. truskawkowy smak mamy. Nektar z porzeczki na sok pomarańczowy zamienimy i już całą kompozycję pod siebie zrobimy. Ale moje połączenie jest dopasowane, kwaśne, owocowe, słodkie świetnie zostało zgrane. Matka Natura wie, że owoce w sezonie zebrane
Moniki SmakołykiProdukty potrzebne: polędwiczka wieprzowa - 300 gr burak- 80 gram dynia( obrana)- 80 gram rukola- 300 gr owoce leśne( malina, jeżyna, czarna porzeczka, czerwona porzeczka)- 200 gr musztarda(dijon)- 2 łyżeczki miód- 2 łyżeczki ser kozi- 200 gr oliwa z oliwek - 50 ml ząbek czosnku migdały- 30 gram sól himalajska- 1 łyżeczka pieprz kolorowy i rózowy- po pół łyżeczki papryczka(...)imbiru, soli (by mięso puściło soki), pieprzu różowego i papryczki chili (możemy zawakować, jeżeli mamy wakowarkę). Odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Z mieszanki owoców leśnych wyjmujemy jeżyny i czarną porzeczkę (jeżeli chcemy). Owoce blendujemy dodając musztardę i miód, następnie wsadzamy do lodówki na 1,5 godziny Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i skrapiamy nasze warzywa oliwą. Wkładamy
pichcisztoDzień dobry :-) Dziś przepis na pyszne ciasto Hucułka. Ciasto pyszne, mamy tu kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki, który przełamuje słodycz masy z kajmakiem. Robi się go sprawnie i nie jest trudne. Pieczemy dwa ciasta kruche razem z dżemem,orzechami włoskimi i bezą. Robimy masę i ciasto przekładamy. Gotowe, a smak powiem Wam, że jak dla mnie rewelacyjny :-) Masa(...)mąki 200 g miękkiego masła 6 żółtek 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (380 gram) 1 kisiel u mnie owoce leśne 6 białek 3/4 szklanki cukru pudru 4 garście orzechów włoskich Masa: 250 g serka mascarpone 1 puszka 400 g masy krówkowej
kruche babeczkijeśli pogoda pozwoli) do czego serdecznie namawiam, bowiem jest po prostu wyśmienity! Doskonałe, miękkie mięsko, odpowiednio przyprawione aromatycznym majerankiem z odrobinką roztopionego sera na wierzchu :) Z dżemem z czarnej porzeczki o niesamowicie wyrazistym smaku i kolorze smakuje znakomicie i wyjątkowo! Porzeczkowy dżem naprawdę świetnie może zastąpić żurawinę, czy borówkę. Do tego delikatnie chrupiąca, tymiankowa cukinia – przepyszna! Jeśli chodzi(...)oscypka lub rolady ustrzyckiej) Grillowana cukinia: 1 średniej wielkości cukinia (lub 2 małe) 2 łyżki oleju 1 łyżka tymianku 1 duża szczypta soli Dodatkowo: kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki Wykonanie: Każdą polędwiczkę delikatnie rozbijamy tłuczkiem, aby się lekko spłaszczyła. Mięso umieszczamy w misce, polewamy je olejem i mieszamy, aby dokładnie pokryło się cienką warstwą tłuszczu. Doprawiamy solą, pieprzem
MyCookBook.plróżnych mas Helio. Tym razem otrzymałam aż 10 produktów. Na pewno będzie mnóstwo słodkich przepisów. Bardzo, ale to bardzo zainteresowały mnie dwa produkty, a mianowicie są to czarna porzeczka kandyzowana i aronia kandyzowana. Nie miałam jeszcze styczności z tymi produktami i już szukam na nie pomysłu. Ciekawa jestem jak smakują. Dodatkowo za dotychczasową współpracę otrzymałam kalendarz kulinarny(...)nadzieję, że nieostatni. Koniecznie zaglądajcie na bloga :) Produkty jakie otrzymałam tym razem: 1. Masa makowa z bakaliami. 2. Masa orzechowa z kawałkami orzechów. 3. Śliwki suszone. 4. Czarna porzeczka kandyzowana. 5. Orzechy włoskie. 6. Polewa i dekoracja deserowa. 7. Prażone orzechy laskowe. 8. Owoce suszone. 9. Polewa i dekoracja biała. 10. Aronia kandyzowana. I dodatkowo za dotychczasową współpracę kalendarz
Izabelawkuchniłyżka, cukier puder 1-2 łyżki, zimna woda do pokrycia żelatyny, do nasączenia: kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki, woda gorąca ok 0,5 szklanki, dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik, czekolada mleczna 50 g, Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż powstanie(...)pokruszone beziki i mieszamy łyżką do połączenia. Z biszkopta delikatnie zeskrobujemy powstałą podczas pieczenia skorupkę. Nasączamy go ostygniętą kawą rozpuszczalną. Następnie biszkopt smarujemy dżemem z czarnej porzeczki oraz przygotowaną masą. Żelatynę zalewamy zimną wodą do pokrycia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do śmietanki cały czas miksując. Bitą
kulinarne odsłony patiskładniki: 2000 ml soku z czarnej porzeczki 500 ml wrzącej wody 3 torebki herbaty owocowej np. malina z żurawiną 1-2 szt. pomarańcza 1 cytryna 6 szt. goździków 2 laski kory cynamonu kawałek imbiru opcjonalnie cukier do smaku opcjonalnie 500 ml wódki wykonanie: Do dużego garnka wkładamy herbatę, obrany i pokrojony w plasterki imbir, cynamon, goździki oraz plastry(...)rękawiczka lateksowa woda wykonanie: Rękawiczkę myjemy, przewracamy na drugą stronę i napełniamy wodą. Zawiązujemy. Umieszczamy np. na blaszce i zamrażamy (np. przez noc) gałki oczne: jabłko borówki lub czarna porzeczka wykonanie: Z jabłka wydrążamy pół kuleczki, przy pomocy słomki do picia wydrążamy dziurki, w które umieszczamy np borówki
Domowy Smak Jedzenia