łyżka, cukier puder 1-2 łyżki, zimna woda do pokrycia żelatyny, do nasączenia: kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki, woda gorąca ok 0,5 szklanki, dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik, czekolada mleczna 50 g, Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż powstanie(...)pokruszone beziki i mieszamy łyżką do połączenia. Z biszkopta delikatnie zeskrobujemy powstałą podczas pieczenia skorupkę. Nasączamy go ostygniętą kawą rozpuszczalną. Następnie biszkopt smarujemy dżemem z czarnej porzeczki oraz przygotowaną masą. Żelatynę zalewamy zimną wodą do pokrycia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do śmietanki cały czas miksując. Bitą
kulinarne odsłony patiskładniki: 2000 ml soku z czarnej porzeczki 500 ml wrzącej wody 3 torebki herbaty owocowej np. malina z żurawiną 1-2 szt. pomarańcza 1 cytryna 6 szt. goździków 2 laski kory cynamonu kawałek imbiru opcjonalnie cukier do smaku opcjonalnie 500 ml wódki wykonanie: Do dużego garnka wkładamy herbatę, obrany i pokrojony w plasterki imbir, cynamon, goździki oraz plastry(...)rękawiczka lateksowa woda wykonanie: Rękawiczkę myjemy, przewracamy na drugą stronę i napełniamy wodą. Zawiązujemy. Umieszczamy np. na blaszce i zamrażamy (np. przez noc) gałki oczne: jabłko borówki lub czarna porzeczka wykonanie: Z jabłka wydrążamy pół kuleczki, przy pomocy słomki do picia wydrążamy dziurki, w które umieszczamy np borówki
Domowy Smak JedzeniaMłyny Stoisław ) 1 małe jabłko (nie kwaśne) mała szczypta soli cynamon do smaku (około 1/3 łyżeczki) olej kokosowy do smażenia propozycja podania: plasterki bananów i łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie: Do miski wsypujemy otręby owsiane. Następnie ścieramy obrane jabłko i dodajemy pozostałe składniki – sól, jedno całe jajko i jedno białko oraz cynamon do smaku (u mnie około(...)patelnię, aby dosmażyć go z drugiej strony. Omlet podajemy w całości lub pocięty na trójkąty. Propozycja podania: Omlet pocięty w trójkąty, z plasterkami banana i łyżeczką dżemu z czarnej porzeczki. Do przygotowania omletu użyłam otrąb owsianych z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. http://www.mlynystoislaw.pl
Słodkie okruszkisłodkich ciast, dlatego ważne aby do jego stworzenia wybrać dobrej jakości, nie przesłodzoną czekoladę. Prócz słodyczy (którą ja osobiście uwielbiam) tort jest przepyszny. Słodkość przełamuje orzeźwiająca konfitura z czarnej porzeczki. Sercem ciasta jest makowo-kokosowa warstwa, która nadaje charakteru tortowi. Połączenie wszystkich wspomnianych smaków składa się na przepyszny tort, którego warto przygotować w domu.Dla osób, które jednak za białą(...)ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyok. 1/5 szklanki makuWarstwa Makowo-Kokosowa:5 białek1/2 szklanki cukru1/2 szklanki suchego maku1/2 szklanki wiórków kokosowych1/4 łyżeczki proszku do pieczeniakonfitura z czarnej porzeczkiTort Makowy z Białą Czekoladą - Sposób przygotowania:Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy). Gdy śmietanka lekko zgęstnieje zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Studzimy
Słodka StronaWpis pochodzi z mgotuje.pl Dzisiejsze ciasto dedykuję wielbicielom popularnych cukierków Michałków. Czekoladowe biszkopty przełożone dżemem z czarnej porzeczki z masą kawowo – orzechową z dodatkiem michałków oraz bitą śmietaną. Ciasto smakuje wyśmienicie, najlepsze drugiego dnia po przygotowaniu. Jeżeli jesteście fanami ciast przekładanych to koniecznie zajrzyjcie na bloga po inne przepisy(...)pudru -2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku) Masa śmietanowa: -250 ml śmietanki 30% -250 g serka mascarpone -2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: -słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (lub konfitury wiśniowej) -50 g gorzkiej czekolady -100 g orzechów laskowych Przygotowanie --> Ciasto: --> Wodę, kakao, cukier i olej umieścić w garnuszku, wymieszać i zagotować (cukier musi się rozpuścić). Mieszankę
Marta Gotujewinogron to mistrzowskie połączenie na miarę pomidora z cebulą (wiem, wiem podobno niezdrowe). Ja z kolei uwielbiam połączenie masła orzechowego z własnej roboty dżemem z aronii lub czarnej porzeczki. Jak mam ochotę na coś słodkiego, a akurat nic nie piekłam lub Miśki wszystko wyżarły to ratuje mi życie taka kanapka. Dziś pomyślałam, dlaczego by nie zrobić takich ciasteczek(...)brązowego cukru 100 ml oleju roślinnego (pół szklanki) łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej łyżeczka sody oczyszczonej dżem- użyłam własnej roboty z aronii, ale sprawdzi się tez z czarnej porzeczki, malinowy lub inny ulubiony Przygotowanie: Zblenduj na gładką masę: banana, masło orzechowe, olej, cukier i esencję waniliową. Pod sam koniec dodaj orzeszki, i zblelnduj na tyle, aby nadal były
greenscarfktóry musiałam przetestować na moim blogu. Przepis pochodzi z bloga "moje wypieki", jednak w oryginalnym przepisie użyty jest karmelizowany rabarbar, ja natomiast z braku rabarbaru użyłam dżemu z czarnej porzeczki który ostatnio robiłam. Najważniejsze w nadzieniu tych drożdżówek jest zachowanie równowagi pomiędzy słodkim, kwaśnym i prawie niewyczuwalną pikantną nutą jaką daje imbir. Dla ułatwienia można użyć gotowego budyniu waniliowego(...)mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej Składniki na kruszonkę: 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka zmielonego imbiru 60 g roztopionego masła Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 150 - 200 g (lub dżem z jakichkolwiek kwaśnych owoców) 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Wykonanie: Drożdże wymieszać w 100 ml ciepłego mleka
IMPRESJA SMAKUSkładniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 duży lub 2 małe budynie waniliowe cukier wanilinowy 30 gram wiórek kokosowych około 0,5 litra mleka 1 kostka masła Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia(...)warstwa: Około 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy wiórki kokosowe i cukier wanilinowy. Prażymy aż do uzyskania złotego koloru. Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt dżem z czarnej porzeczki 3/4 masy budyniowej biszkopt 1/4 masy budyniowej wiórki kokosowe SMACZNEGO
Słodkie ciacholubi kokos. Jako, że ja należę do takich osób jak tylko znalazłam ten przepis musiałam koniecznie go wypróbować. I przyznam, że bardzo się polubiliśmy. Kokosowa masa, dżem z czarnej porzeczki sprawiający, że ciasto nie jest za bardzo słodkie a to wszystko pod posypką z chrupiących wiórków kokosowych. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół(...)przez ok 35 minut. Masa: 2 czerstwe bułki 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 15 dag wiórków kokosowych 1 i 1/2 kostki masła dżem z czarnej porzeczki Bułki zalewamy połową mleka, gdy zmiękną rozdrabiamy je widelcem. Resztę mleka zagotować z wiórkami kokosowymi, cukrem i cukrem waniliowym, dodać bułki, gotować przez ok 5 minut. Gdy masa wystygnie masło
Słodka Kraina Wypiekówłatwych ten tort nie należy, jednak jak widać nie jest to niewykonalne. Do przełożenia warstw użyłam kremu śmietanowego z dodatkiem mascarpone i czekolady oraz kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki dla przełamania słodyczy. Gościom bardzo smakowało:) Biszkopt: 7 jajek, 120g budyniu waniliowego (użyłam Master Cook) , 1 i 1/4 szklanki cukru, 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)litr śmietanki 36%, 500g serka mascarpone, niepełna szklanka cukru pudru z laską wanilii (użyłam Master Cook) , 200g mlecznej czekolady, 300g dżemu z czarnej porzeczki, szklanka herbaty z cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone. Na koniec dodać czekoladę startą na tarce o dużych oczkach. Wymieszać
Z miłości do słodkościciast które lubię najbardziej (o ile nie ulubione z nich). Pani Walewska, inaczej nazywana pychotką (o jakże trafiona nazwa!) to słodko kwaśne połączenie konfitury z czarnej porzeczki z migdałami lub orzechami włoskimi (wersja z nimi bardziej mi odpowiada) oraz ciastem kruchym i bezą. Choć to ciasto kilkuwarstwowe to robi się je stosunkowo szybko. Nie jest trudne w wykonaniu(...)ziemniaczanej -2 łyżki mąki pszennej -cukier waniliowy Masa bezowa- składniki: -6 białek -szklanka drobnego cukru lub cukru pudru -szczypta soli -łyżeczka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: -dżem z czarnej porzeczki (mój miał 450 g) -opakowanie płatków migdałowych (około 100-120g) lub około 1,5 szklanki orzechów włoskich -opcjonalnie także delicje Pani Walewska (pychotka) -wykonanie Ciasto kruche: Mąkę przesiać
Arbuziakikrem: 0,75 l mleka 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowego 200 g masła w temperaturze pokojowej dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450g) 12 herbatników jasnych 12 herbatników ciemnych wierzch: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru fix do śmietany (opcjonalnie) Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie(...)Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i opcjonalnie fix-em do śmietany Wykonanie: Na ostudzony biszkopt wykładamy krem budyniowy, przykrywamy jasnymi herbatnikami. Herbatniki smarujemy warstwą dżemu z czarnej porzeczki, przykrywamy ciemnymi herbatnikami, Na ciemnych herbatnikach układamy bitą śmietanę i posypujemy lekko kakao
Bon appetit mon amieRaffaello z czarną porzeczką bez pieczenia to idealne ciasto dla zabieganych łasuchów oraz wielbicieli prostych w przygotowaniu słodkości! Składniki 2 duże paczki herbatników 1 kostka margaryny / masła 2 paczki wiórków kokosowych (2x100g) 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy dżem porzeczkowy Przygotowanie Zagotować pół szklanki mleka(...)wymiarach 30×25 cm układać herbatniki, dżem, masa, herbatniki, masa, herbatniki, dżem, masa, herbatniki, masa. Na wierzch posypać pozostałymi wiórkami. Autor przepisu: Katarzyna Artykuł Rafaello z czarną porzeczką pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyKOKTAJL KOKOSOWO-BANANOWY SKŁADNIKI: * miękki banan – 1 szt * mleko kokosowe – 200 ml * masło orzechowe – 1 łyżka * cukier puder – 1 łyżka * płatki żytnie Lubella ( z czarną porzeczką ) – 2 łyżki * sok z cytryny – 1 łyżka * śmietana 36% – 125 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do blendera wkładamy pokrojony banan, masło orzechowe i płatki pszenne Lubella. Zalewamy mlekiem(...)Wzbogacone o otręby, puff z pszenicy i płatki w czekoladzie. Bogate w błonnik, chrupiące, słodkie ŻYTNIE – wg. producenta są dla sylwetki Wzbogacone o puff z żyta i czarną porzeczkę. Bogate w minerały i pełne dobroczynnego błonnika. Idealnych dla tych, którzy dbają o siebie. Doskonałych dla tych, którzy szukają siły i delikatności w jednym. RYŻOWE – wg. producenta
Ostra na Słodko