czarna porzeczka - 3100 przepisów (strona:60/207)

Rolada orzechowa z kremem pomarańczowym 102

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Nasączenie i przełożenie: 1 torebka zielonej herbaty opcjonalnie 1 kieliszek wódki 1 łyżeczka cukru 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Krem: 1 pomarańcza 1 galaretka pomarańczowa 1 łyżeczka żelatyny 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)ostudzenia. Nasączenie, przełożenie:  W filiżance zaparzyć zieloną herbatę i zostawić do ostudzenia. Dodać wódkę i cukier, wymieszać i nasączyć rozciągniętą roladę. Następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Krem:   Z pomarańczy wycisnąć sok, przelać do garnuszka i wlać tyle wody, aby łącznie z sokiem uzyskać 200 ml. Wodę z sokiem zagotować, wyłączyć palnik, po czym wsypać galaretkę

Passions hobbies life
Ciasto Pijak 107

czekolady (w zależności jak gęsta ma być polewa) Poncz: 100 ml wódki 100 ml wody Dodatkowo: garść wiórek do posypania 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 mała paczka biszkoptów Wykonanie: Najpierw zajmiemy się biszkoptem białym. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku miksując wszystko na mniejszych obrotach. Przesiewamy porcjami mąkę(...)krem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy dalej miksując na mniejszych obrotach cukier puder, a następnie serek mascarpone. Pierwszy blat nasączamy ponczem (woda + alkohol). Smarujemy biszkopt dżemem z czarnej porzeczki i przykrywamy wszystko blatem makowo-kokosowym, nasączamy ponownie ponczem, wykładamy kremem, dociskamy biszkoptami jeden obok drugiego, które również można nasączyć. Kremówkę przelewamy do garnuszka , podgrzewamy, wrzucamy kawałki czekolady

W Moim Magicznym Domu
Rolada bezowa z kremem kawowym 41

Już sama nazwa – Rolada bezowa z kremem kawowym – powoduje, że jest pysznie. Delikatna, piankowa beza i krem kawowy z odrobiną dżemu z czarnej porzeczki. To jest deser doskonały Składniki na bezę: 6 białek (żółtka możecie wykorzystać do babki drożdżowej zaparzanej ) 1 ¾ szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny Białka umieszczam w czystej i suchej misie miksera i rozpoczynam(...)krem: 200 ml śmietanki 30-36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki gorącej wody 150 g mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 100 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru Kawę rozpuszczam w 3 łyżkach gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Żelatynę zalewam odrobiną wody, a kiedy napęcznieje dodaję 2 łyżki gorącej wody i mieszam. Śmietankę

Słodki sentyment
Torcik czekoladowy ( walentynkowy ) 129

miałam okazji wypróbować. Torcik jest intensywnie czekoladowy; to prawdziwa gratka dla wszystkich czekoholików :). Tradycyjny biszkopt zastąpiłam cięższym ciastem czekoladowym, a dolny blat posmarowałam cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki - aby nie było nudno i aby nadać torcikowi ciekawy charakter. Powiem szczerze - nie da się zjeść dużo na raz tego ciasta, jest bardzo sycące, ale na pewno zasmakuje każdemu(...)granulkach lub w proszku ) 250 ml śmietany kremówki 36 % Nasączenie: 50 ml likieru kawowego ( lub świeżo zaparzonej kawy ) 50 ml wody Dodatkowo: 2 - 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru opcjonalnie  - odrobina barwnika spożywczego, np. różowego lub czerwonego Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną

Opowieści z piekarnika
Ciasto Popapraniec 75

mąka ziemniaczana 50 g, masło 250 g, cukier 6 łyżek, Ponadto: galaretka malinowa lub truskawkowa 2 szt, woda 700 ml, maliny 150 g, borówki 150 g, dżem z czarnej porzeczki 0,5 małego słoika, dżem malinowy 0,5 małego słoika, Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku. Stopniowo(...)poziomie na pół. Z wierzchu ciasta usunąć przypieczoną skórkę. Jedną część ciasta włożyć do rantu, nasączyć połową wody z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Krem:. 500 ml mleka nastawić w rondelku na palnik wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić mąkę przenną oraz ziemniaczaną. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlać rozpuszczoną

kulinarne odsłony pati
Ciasto Ballerina z galaretką i malinami na biszkopcie 81

nasączenia biszkoptu, na budyniowy krem owocowy: 200 g masła w temperaturze pokojowej, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (w opakowaniach po 40 g), 3 szklanki soku z czarnej porzeczki (lub wiśniowego), czubata łyżka cukru pudru (można nie dodawać cukru wcale lub dodać więcej) 2 galaretki malinowe plus 3 szklanki wody, 1-2 szklanki malin mrożonych lub świeżych (mrożonych(...)ściąć spieczoną skórkę. Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Przygotować krem owocowy: masło utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo dodawać budyń ugotowany na 3 szklankach soku z czarnej porzeczki (całkowicie wystudzony w temperaturze pokojowej budyń dodajemy po 2 łyżki; budyń będzie bardzo gęsty, taki ma być), cały czas ucierając. Krem wyłożyć biszkopt. Schłodzić w lodówce. Przygotować

Lekcje w kuchni
Pani Walewska - Pychotka 219

łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru pudru200 g masła6 żółtekSkładniki na bezę:6 białek1,5 szklanki cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowychSkładniki na masę budyniową:500 ml mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka3 łyżki cukru16 g cukru waniliowego200 g masła2 łyżki likieru Amaretto(...)Przygotować formę o wymiarach 25 x 33 cm, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód i wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo i niewielkimi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej (fot.1). Na masę

Świat Ciasta
Makowiec na kruchym spodzie z orzechami w karmelu. Łatwe ciasto na Święta i Nowy Rok! 49

ciasto, które zawsze co roku pojawia się na świątecznym stole. Bardzo lubię makowca właśnie w tej wersji, idealne kruche ciasto, masa makowa przełamana smakiem cierpkiej konfitury z czarnej porzeczki, całość wieńczy miodowy karmel z orzeszkami. Prawdziwa uczta dla podniebienia, ale co najważniejsze ciasto jest bardzo proste do wykonania. Nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności i robi się je błyskawicznie(...)lodówki i schładzamy przez 25 minut, wylepiamy formę do pieczenia. Ponadto : 1 x opakowanie masy makowej (ja użyłam Bakalland, ale możesz wybrać dowolną) 10 łyżek dżemu/ konfitury z czarnej porzeczki opcjonalnie z wiśni lub jagód Na wylepione ciasto w blaszce do pieczenia, wyłóż dżem, następnie masę makową z puszki, całość pieczemy 50 -60 minut w temp. 180 stopni

SMYKWKUCHNI
Co jeść, aby mieć piękną skórę? - część II 58

naszą skórą). Oczywiście jest też silnym przeciwutleniaczem. Gdzie możemy ją znaleźć? Witamina C występuje bardzo powszechnie w owocach i warzywach - szczególnie duże jej ilości możemy znaleźć w czarnej porzeczce, natce pietruszki, czerwonej papryce czy brukselce. Witamina E Pod nazwą witaminy E, podobnie jak w przypadku witaminy A, kryją się różne związki chemiczne. Zaliczamy do nich grupę tokoferoli oraz(...)sposób przedłuża jej trwałość. Gdzie możemy je znaleźć? Flawonoidy występują bardzo powszechnie w produktach roślinnych. Duże ich ilości znajdziemy m.in. w brokułach, cebuli, paprykach, pomidorach, cytrusach, czarnych porzeczkach, jabłkach, jagodach czy winogronach. Oprócz warzywa i owoców flawonoidy znajdziemy także w czerwonym winie, herbacie, kakao, przyprawach, nasionach roślin strączkowych czy niektórych zbożach. Likopen Likopen to czerwony barwnik z grupy karotenoidów

Z notatnika dietetyka
Sernik alpejski 140

mascarpone Président 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 125ml mleka kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: 130ml zimnej, gorzkiej kawy espresso 5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki 90g startej, gorzkiej czekolady kilka białych bez do dekoracji Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem(...)żelatynę wymieszaną z mlekiem, energicznie i dokładnie wymieszać. 4. Składanie ciasta: Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm ułożyć biszkopt, nasączyć kawą, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć  masę kajmakowo- bezową i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać masę serową i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Gotowy serniczek posypać

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta Drożdżowa z Serem i Jeżynami 129

łyżka  ekstraktu waniliowego (ja użyłam domowego)  Dodatkowo: 250 g sera białego 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru jeżyny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego domowy  dżem z czarnej porzeczki domowy  dżem malinowy z miętą   Ser, żółtko, cukier i ekstrakt dobrze zmiksowałam wszystko ze sobą.  KRUSZONKA: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka(...)posypanej mąką. Wyłożyłam na ciasto przygotowany ser biały na słodko, na nim poukładałam jeżyny, które na końcu posypałam kruszonką. Z pozostałego ciasta pozwijałam sobie drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki i malinowym z miętą.  Tartę piekłam w temperaturze 200 stopni 20- 30 minut. Musicie obserwować ciasto, każdy piekarnik piecze inaczej, jak Wam boki szybko zaczną łapać kolor

Blondynka Gotuje
ŚWIĄTECZNY TORCIK 152

cukru (40g) 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 500 ml mleka 1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy rumowy 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki czekoladowe jajeczka kolorowe posypki (żółta, różowa, fioletowa, biała) kamyczki karmelowe Przygotowanie: Biszkopt -  na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać(...)Przełożenie Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją kawową i wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki na to wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć i posmarować pozostałym dżemem  i wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również

Ciastka - domowe słodkości
TORT ORZECHOWO-KAWOWY 136

Puszyste biszkoptowe blaty z dodatkiem orzechów, nasączone ponczem z herbaty i przełożone konfiturą z czarnej porzeczki oraz kremem kawowym ze spirytusem. Na koniec udekorowane orzechami macadamia i przetartą przez sitko kawą. Torcik nie jest wysoki, ale ma skoncentrowany smak i elegancko wygląda pokrojony na talerzyku. Wystarczy niewielka porcja, aby się nim nasycić. Biszkopt nasączyłam nierównomiernie, to znaczyna na dolny(...)rozpuszczalnej 2 łyżki spirytusu NASĄCZENIE : 125 ml mocnej herbaty z cytryną (można połączyć z alkoholem np. likierem z orzechów laskowych - frangelico lub rumem) DODATKOWO : 200 g konfitury z czarnej porzeczki lub z jagód, orzechy macadamia ( można zastąpić połówkami orzechów włoskich lub orzechami laskowymi - wcześniej uprażonymi na suchej patelni i obranymi z łusek) WYKONANIE BISZKOPT : Dno tortownicy o średnicy

cool and minty
CIASTO SEZAMKOWE 80

śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 4 łyżki pasty tahini (masło sezamowe, pasta sezamowa) Dodatkowo: 3- 4  łyżki dżemu z czarnej porzeczki ok. 81g sezamków (9 sztuk) Przygotowanie: Biszkopt kakaowy-  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać(...)rozdrobnić za pomocą moździerza tworząc efekt gruboziarnistej mączki.  Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować dżem z czarnej porzeczki, a następnie delikatnie wyłożyć i rozsmarować połowę masy sezamowej. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały krem sezamowy.  Na koniec torcik posypać pokruszonymi sezamkami. Tort schłodzić

Ciastka - domowe słodkości
Kruche babeczki z kremem adwokatowym i perełkami 206

mascarpone 3 listki żelatyny Na kruche spody: 250g mąki pszennej tortowej 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła lub margaryny 1 jajko Dodatkowo: po łyżeczce konfitury z czarnej porzeczki na spód perełki truskawkowe – do nabycia w NatureAndMe Przygotowanie: Przygotowujemy kruche spody. Do miski wsypujemy mąkę. Mieszamy ją szybko łyżką z cukrem pudrem. Następnie dodajemy posiekane schłodzone masło(...)następnie miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Nie przerywając miksowania wlewamy powoli cienkim strumieniem adwokat oraz płynną żelatynę. Krem przekładamy do szprycy. Kruche spody smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie dowolnie dekorujemy kremem. Mi pomagały maluchy Wy możecie zrobić to o wiele efektowniej Babeczki z kremem wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy truskawkowymi perełkami

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania