czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:60/223)

Murzynek z serem 220

smaczne i szybkie do przygotowania. Murzynek z serem najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepły, ale na drugi dzień też jest bardzo smaczny i wilgotny za sprawą dżemu z czarnej porzeczki, który można też zastąpić powidłami. Kakaowy murzynek z serem nada się też na Wielkanoc, ponieważ ładnie się prezentuje. To kolejne moje błyskawiczne ciasto po murzynku z owocami. i cieście(...)Murzynek z nektarynkami Składniki na tortownicę 24 cm ciasto kakaowe: 1 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł 3 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao ciasto serowe: 300 g serka homogenizowanego smakowego (waniliowy z pokruszoną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pani Walewska 1719

pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła Polskiego Mlekovita 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g orzechów włoskich Masa kremowa: 500 ml 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru cukier waniliowy 200 g masła kilka(...)pieczenia 2 blaszki o wymiarach 25 x 33 cm.  Do każdej wkładamy  jedną część ciasta na spód i wyrównujemy. Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy po połowie masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy posiekane  orzechy włoskie. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni C i pieczemy

Malinowe Pocałunki
Tort czekoladowy z wiśniami 240

ciasta odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy wiśnie. Mieszamy. Krem odkładamy, by stężał.3. Przekładamy ciasto: dolny blat nasączamy syropem z wiśni, wierzch cienko smarujemy galaretką z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu. Przekładamy kolejnym blatem, nasączamy, smarujemy galaretką i znów kładziemy masę. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go.4. Pozostawionym kremem bez wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy wiśnie

Kuchnia domowa Ani
CIASTO Z CHAŁWĄ I HERBATNIKAMI 215

porzeczkowym.Niebo w gębie :).Nie wymaga pieczenia,szybko się obi i bardzo szybko znika z talerza :).   SKŁADNIKI ok 50 sztuk kakaowych herbatników 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 litr mleka 3 żółtka 1 kostka miękkiego masła (200g) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 300g chałwy waniliowej 5 łyżek cukru WYKONANIE Do garnuszka odlewamy(...)pokruszoną chałwę. Blaszkę 30x25 wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników . Smarujemy kremem chałwowym. Układamy  kolejną warstwę herbatników. Następnie smarujemy cienko konfiturą z czarnej porzeczki a potem kremem.  Dalej układamy jeszcze kolejne dwie warstwy- herbatniki i krem,herbatniki i krem. Każdą wartwę kremu ładnie wyrównujemy aby równo układały się herbatniki  Na wierzchu ciasto

Mała w garnku miesza
Lodziarnie w Poznaniu: Lodzia (os.Piastowskie za Betą) 222

około 75g. Smaki standardowe: Śmietankowe Truskawkowe Kakao Przykłady smaków premium: Sorbet mandarynkowy z tymiankiem Jabłkowe z ciasteczkami korzennymi Migdał z sosem czekoladowym i bezami Malinowe na śmietanie Sorbet czarna porzeczka Waniliowe z sosem wiśniowym Śmietankowy z sosem malinowym i bezami Koszt porcji standardowej : 2,50zł (porcja 50g) Koszt porcji premium : 4 zł (porcja 50g) Ponadto w lodziarni można zamówić(...)kolejne interesujące smaki. Plus: Na profilu Facebooka Lodzi można sprawdzić jakie smaki premium są dostępne danego dnia. Smak: Migdał z sosem czekoladowym i bezami Smak: Truskawka Smak: Sorbet czarna porzeczka (jako ciekawostkę dopisze, że plamy z tego smaku bardzo łatwo sprać :)) Post nie powstał przy współpracy z lokalem. Powyższy wpis jest efektem naszej samodzielnej subiektywnej oceny

Kolizje Smaków
Uczta mola książkowego: Ciasto piernikowe i "Szczygieł" Donny Tartt 157

jaka go spotkała i towarzyszącym mu ciągłym stresem związanym z ukrywaniem obrazu.    A tym razem do przekąszenia podczas czytania polecam ciasto piernikowe, przełożone kwaśną konfiturą z czarnej porzeczki i polane rozpuszczoną gorzką czekoladą. Poza tym, że jest słodkie i aromatyczne to ma fajnie wilgotną i zwartą konsystencję. Swoim smakiem przypomina zwykły piernik, ale robi się je szybciutko(...)dobrej margaryny lub masła 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki miodu 250 ml mleka 3 jajka 1/2 średniego słoiczka konfitury z czarnej porzeczki (może być śliwkowa) na polewę: 100 g czekolady gorzkiej + łyżka masła + kilka łyżek zimnego mleka   W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Odstawić. Do rondelka

Simply Food
Buchty z nadzieniem 271

dodatkami, gdyż takie buchty według mnie są najsmaczniejsze. Przed podaniem warto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy , frużelinę z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone. Wy możecie wykorzystać ulubione dodatki - twaróg, budyń, nutellę, świeże owoce, itp. Z każdym nadzieniem buchty będą smakować wybornie, a jeśli tak jak ja, ułożycie w formie(...)łyżki cukru (u mnie domowego cukru waniliowego) 50g masła szczypta soli około 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1/2 łyżki cukru, 50ml letniego

Smakołyki Bereniki
Pychotka (Pani Walewska) 138

wrażenie, że to jedno z bardziej znanych ciast. Moja rodzina je uwielbia i ja również. Pychotka to dwie warstwy kruchego ciasta posmarowane kwaśnym dżemem z czarnych porzeczek, zapieczone razem z ubitymi białkami z dodatkiem orzechów. Nie otrzymujemy kruchej bezy, a miękką piankę. Zamiast orzechów wmieszanych w pianę, można wykorzystać płatki migdałowe i posypać nimi wierzch bezy, jednak zdecydowanie bardziej(...)Masa: 500 ml mleka 1 op. cukru wanilinowego 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 120 g cukru 200 g masła dżem z czarnej porzeczki Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Zimne masło trzemy na tarce i łączymy z mąką. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę (najpierw jedną łyżkę i w razie

Smaki Na Talerzu
Gofry na słodko 127

KAŻDĄ OKAZJĘ . Przepis podobny do  tego , ale zamiast wody dodałam mleka i całe jajka. Jako dodatek do gofrów u nas królował cukier puder i domowy dżem z czarnej porzeczki - pyszne są też z owocami i bitą śmietaną. Są mało słodkie więc można do nich dodać wszystko, na co mamy ochotę. Bardzo polecamy! 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka(...)posmarować ją pędzelkiem zamoczonym w oleju, aby pierwsze gofry łatwo odchodziły. Piec do złotego koloru. Gorące gofry posypać cukrem pudrem lub posmarować ulubionym dżemem (u mnie dżem z czarnej porzeczki). Najlepsze gorące posypane cukrem pudrem  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Słodkie środy - Pani Walewska z żurawiną 140

pudru 200 g masła 6 żółtek Składniki na bezę: 8 białek 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szczypty soli Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowych 100 g żurawiny suszonej Masa kremowa: 500 ml mleka 3,2% 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki(...)Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Jedną część zagniecionego ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować.  Na ciasto smarujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy masę bezową. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (na drugi placek w tym miejscu wykładamy na migdały suszoną żurawinę).  Piec w temperaturze 160ºC przez około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Piernik z kremem grysikowym 159

ciasta na święta Bożego Narodzenia. Mój dzisiejszy piernik jest trochę inny od tradycyjnego, ponieważ jest przełożony kremem grysikowym i masą galaretkową na bazie dżemu porzeczkowego. Lekko kwaskowy smak czarnych porzeczek świetnie komponuje się ze słodką masą grysikową. Całość polana jest polewą czekoladową, ale możecie taki piernik udekorować według własnego uznania. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wysokie, więc do jego(...)przyprawy do piernika Krem grysikowy: 2 i 1/2 szklanki mleka 5 łyżek cukru 200 g masła 5 łyżek kaszy manny Galaretka porzeczkowa: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 2 galaretki o smaku owoców leśnych Wierzch: 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Dodać przyprawę

Danka Pichci
Porzeczkowiec piernikowy 161

dobry pomysł, zwłaszcza w okresie zimowym;) Bardzo fajnie grają tutaj również masy – jedna śmietanowa, a druga przygotowana na bazie serka śmietankowego. Wszystko zaś przełamane kwasowością dżemu z czarnych porzeczek. Esy-floresy na cieście są dziełem mojego dziecka, które ostatnio bardzo garnie się do „tworzenia” czegoś w kuchni, po czym z pełną powagą oświadcza: „Jeszcze tylko(...)łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 4 pełne łyżki cukru pudru szczypta soli Polewa: 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 300 g dżemu z czarnej porzeczki Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Do gęstej i lśniącej piany dodajemy teraz po jednym żółtku. Odstawiamy mikser i za pomocą szpatułki

Smaki Na Talerzu
motylem jestem-- ciasto tortowe 192

wysokości około 40cm.Ostudzony kroimy . Krem: mleka 3 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki masła dodatkowo dżem z czarnej porzeczki, orzechy laskowe migdały kulki tutaj Wykonanie Dwie szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy gotujemy razem. W osobnym naczyniu dokładnie łączymyć resztę mleka, obie mąki i żółtka .Wszystko wlewamy(...)wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy dodajemy cukier puder ,a następnie do ubitej dodajemy ekstrakt wanilii.Pod koniec niewielkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę.:) składanie od dołu: blat biszkoptu dżem z czarnej porzeczki krem blat ciasta bita śmietana, blat ciasta cołość wykończona bita śmietan , posypka ze zmielonych orzechów laskowych i migdałów oraz kulkami baileys cream

w mojej kuchni
Tarta z czarną porzeczką, jagodami, czereśniami i bezą! Obłędnie dobra!!! 131

Przepyszna, obłędna, krucha i w dodatku z bezą tarta z ciemnymi owocami takimi jak: jagody, czarna porzeczka i bardzo, bardzo ciemne czereśnie. Powiem Wam Kochani, że to ciasto rozeszło się błyskawicznie podczas spotkania z przyjaciółmi. Każdy się nim zachwycał. W smaku takie jak lubię najbardziej słodko- kwaśne. Zresztą nie będę Was długo przekonywać, po prostu spójrzcie na zdjęcia ;-))) Zerknij(...)szybko zagnieć ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę do tarty. nadzienie: - 1 filiżanka jagód leśnych - 1 szklanka czarnej porzeczki - 1/2 szklanki czereśni  - 3 łyżki cukru pudru Owoce wymieszaj z cukrem pudrem i wyłóż na ciasto beza: - 3 białka - 2 łyżki czubate cukru pudru - szczypta soli Białka ubij

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania