czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:64/223)

Piernikowe ciasto z cukinii 96

pieczenia 1 czubata łyżeczka sody spożywczej 1,5 płaskie łyżki kakao naturalnego 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2,5szkl. startej cukinii 1 tabliczka mlecznej czekolady 0,5 tabliczki białej czekolady 6 łyżek śmietany 30% Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta miałam w temperaturze pokojowej. Chodzi tu oczywiście(...)utartych jajek z cukrem i olejem i miksowałam dalej mikserem na małych obrotach do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Po mące, dodałam do ciasta dżem z czarnej porzeczki. Użyłam dżemu domowej roboty. Cukinię obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne, a miąższ starłam na tarce na grubych oczkach. 2,5 szklanki (takie ubite) tak przygotowanej cukinii wymieszałam z odłożoną mąką

Waniliowe Improwizacje
Ciasto W-Z 171

łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki zimnej wody Krem śmietanowy: 1 l śmietany kremówki 10 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny + dżem z czarnej porzeczki 200 g mlecznej czekolady 1/4 szklanki kremówki 50 ml wódki lub spirytusu Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno(...)ubitej śmietany do dekoracji (włożyć do lodówki). Do pozostałej śmietany dodać przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę, zmiksować na gładko. Pierwszy blat ciasta nasączyć wódką i posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć krem śmietankowy, przykryć górnym plackiem. Lekko docisnąć. Kremówkę zagotować w rondelku, zestawić z ognia i do gorącego wsypać połamaną czekoladę, odłożyć na 2-3 minuty

Domowa cukiernia Ewy
Chałwowiec bez pieczenia 176

Chałwowiec bez pieczenia to ciasto warstwowe, gdzie podstawą są herbatniki i krem budyniowy z dodatkiem drobno posiekanej chałwy. Ponadto środkowa warstwa herbatników posmarowana jest dżemem z czarnej porzeczki. Robiąc ciasto Chałwowiec bez pieczenia można użyć też innego dżemu, na przykład z owoców leśnych lub wiśniowego. Ważne, aby był on lekko kwaśny i przełamał słodycz kremu budyniowego. W moim(...)swojej kuchni piekarnika. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Chałwowiec bez pieczenia: 200 g ciemnych herbatników 100 g jasnych herbatników 250 g chałwy 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnej porzeczki) Krem: 1 litr mleka 2 żółtka 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka (200 g) miękkiego masła 4 łyżki cukru 3 łyżki likieru kokosowego Malibu

Danka Pichci
Tort z wkładką kokosową 212

łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 1 i 1/3 szklanki cukru 2 kostki masła dodatkowo 2 łyżki kremu typu nutella Dodatki: mocny napar z herbaty (wystudzony) dżem z czarnej porzeczki wiórki kokosowe posypka czekoladowa Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i żółtka, delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć(...)dodawać wystudzony budyń. 1/3 gotowego kremu przełożyć do osobnego naczynia, dodać krem typu nutella i wymieszać. 5. Przełożyć tort: 1 blat kakaowy nasączyć herbatą, posmarować cienko dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć 1/2 białego kremu, następnie wkładka kokosowa, 1/2 białego kremu, biszkopt kakaowy posmarowany od spodu dżemem porzeczkowym. Nasączyć biszkopt kakaowy. Tort posmarować masą czekoladową, udekorować wedle uznania, u mnie

Kuchnia domowa Ani
Bostocki z orzechami włoskimi 93

będzie idealna. Oryginalnie bostocki podaje się z kremem migdałowym (frangipane; wystarczy orzechy zastąpić migdałami), ale najsmaczniejsze moim zdaniem są jednak z orzechami włoskimi, przełamane kwaśnym posmakiem konfitury z czarnej porzeczki (to połączenie odkryłam w jednej z ulubionych piekarni – “Rano”). Robi się je bajecznie prosto (przynajmniej w moim uproszczonym przepisie bez syropu cukrowego) i powiem(...)taką wersję z migdałami polecam na czerstwych croissantach) 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru + do posypania 2 ekologiczne jajka 1 szklanka soku pomarańczowego kwaskowa konfitura z czarnej porzeczki (lub np.: malin, szczególnie jeśli używamy migdałów) płatki migdałowe do posypania Chałkę/broszkę/drożdżówkę kroimy na grube plastry. Orzechy włoskie mielimy w malakserze na proszek. Dodajemy

Poezja smaku
Mazurek z orzechami 75

przygotujecie dla gości? Dziś pomogę wam w kwestii ciast, zapraszam na prosty mazurek orzechowo-kajmakowy. Oczywiście kruche ciasto i masa to nie wszystko będzie też odrobina dżemu z czarnej porzeczki oraz mieszanka prażonych orzechów. To wszystko zanurzone w pysznej masie kajmakowej. Spód do mazurka można upiec kilka dni przed świętami, zawinąć w folię spożywczą i przechować w chłodnym(...)mąki krupczatki 50 g mąki pszennej 120 g masła 110 g drobnego cukru 1 średnie jajko Składniki na masę 400 g gotowej masy kajmakowej 10 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 50 g migdałów bez skórki 50 g orzechów laskowych 50 g orzechów nerkowca Instructions Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez około

SprawdzonaKuchnia.pl
Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego 147

śmietanki 30%  200 g czekolady deserowej  2 łyżki miodu  2 łyżki miękkiego masła  20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie)  dżem z czarnej porzeczki  Do dekoracji bakalie (np. suszone morele pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas) Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Białka(...)likieru. Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do lodówki do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła.  Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ją ganaszem czekoladowym i przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Mazurek wstawiamy do lodówki na mniej więcej 30 minut. Odrobinę ganaszu

SzczyptaSmaQ
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 201

jarmużu, 300 ml oleju Czerowna kapusta: 300 g czerwonej kapusty, 50 g cukru, 5 ml octu z białego wina, 100 ml porto, 100 ml soku z czarnej porzeczki, 1 pomarańcza, 1 laska cynamonu Marynowane śliwki: 150 g śliwek, 1 gwiazdka anyżu, 2 g cynamonu, 100 ml śliwowicy, 80 g cukru Sos porto: 100 ml demi glas, 50 ml porto(...)cukrem, zakwaszając octem z białego wina- odcedzić i hartować. Następnie przygotować złoty karmel ze smażyć na nim blanszowaną kapustę i dodać porto. Gdy wino odparuje dodać soku z czarnej porzeczki i ugotować do miękkości. Na koniec dodać sok z pomarańczy i cynamon. 5. Śliwowice zagotować dodać anyż, cynamon i cukier. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Włożyć

Plate of Joy
Chałwowiec na herbatnikach 204

razem masę zrobiłam sama bez gotowego budyniu w proszku. Dodałam mniej cukru bo zarówno chałwa jak i herbatniki są słodkie. Dorzuciłam też warstwę konfitury z czarnej porzeczki aby przełamała słodycz. Ciasto wyszło pyszne i smakowało nam bardziej niż wersja na biszkopcie. składniki: ok 600 g herbatników kakaowych 1 słoiczek konfitury porzeczkowej ( o pojemności ok 350 ml ) krem chałwowy(...)dnie ułożyć warstwę herbatników ( u mnie na każdą warstwę wyszło dokładnie 16 herbatników ). Posmarować kremem chałwowym. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Następnie posmarować cienko konfiturą z czarnej porzeczki a potem kremem. Dalej ułożyć kolejne dwie warstwy- herbatniki i krem,herbatniki i krem. Każdą wartwę kremu ładnie wyrównać aby równo ułożyć herbatniki. Na wierzchu ciasto posypać startą gorzką czekoladą

Monia miesza i gotuje
Muffinki a'la pączki 34

dżemem (sprawdzi się tu na przykład dżem, który stał zapomniany na piwnicznym regale 3 lata ;P). Mięciutkie ciasto z cynamonem i gałką muszkatołową trzyma w objęciach konfiturę z czarnej porzeczki, która świetnie równoważy ciepłe smaki swoim owocowym obliczem. Do tego korona z chrzęszczącego pod zębami cukru, który przy okazji dodaje odrobinę pączkowego klimatu. Muffinki bardziej teksurą przypiminają bardziej(...)pieczenia szczypta soli 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 jajko 3/4 szklanki mleka ok. 12 łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki lub innego wyrazistego Do tego: 2 łyżki masła 1/3 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: 1. W misce połączyć jajko z mlekiem i olejem. 2. Dodać przesianą mąkę, proszek

Kuchnia w Słońcu Skąpana
PŁATKI PORZECZKOWE 114

pszennej 4 żółtka 2 łyki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka ciemnego kakao 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia- przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać(...)kwiatek kładziemy jasnego kwiatka i za pomocą palca tworzymy wgłębienie na ok. 1 cm. Do każdego wgłębiania nakładamy po ok. pół łyżeczki ulubionego dżemu np. z czarnej porzeczki. Ciasteczka układamy dość ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel

Ciastka - domowe słodkości
Biszkopt z kremem karmelowo czekoladowym. 51

pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao na czubku łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżki oleju Nasączenie: 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku (syropu) z czarnej porzeczki (miałam swojski) Krem: 250 g. serka mascarpone karmelowego 1 szklanka śmietanki 30 % 50 g. czekolady mlecznej Dodatkowo: 30 g. czekolady mlecznej utartej na tarce  borówki i listki mięty(...)minut.  Schłodzoną śmietankę z czekoladą przelać do miski.  Chwilę ubijać następnie dodać serek mascarpone i ubijać, aż powstanie gęsty krem.  Wodę wymieszać z sokiem z czarnej porzeczki. Nasączyć wystudzone ciasto.  Na tak przygotowany biszkopt, wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać powierzchnię.  Wierzch posypać utartą czekoladą.  Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej przez całą

Agusiowe smakołyki
Makowa rolada z kremem cynamonowym 186

cukru 30 g suchego niebieskiego maku krem cynamonowy: 500 g serka mascarpone 50 g śmietany 30% 150 g białej czekolady 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Makowa rolada. Thermomix przepisy. Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dajemy jajka, cukier i ubijamy czas 6 min/obr.4. Następnie wsypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz mak. Mieszamy czas 30s/obr.3(...)przed końcem czasu dodajemy cynamon. Masę studzimy. Kiedy masa będzie zimna zakładamy motylek, dodajemy serek mascarpone i miksujemy czas 1 min/obr.3 Rozwijamy rulon. Biszkopt smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem nakładmy krem cynamonowy. Kilka łyżek kremu możemy zostawić do dekoracji rolady. Dżemu i masy nakładamy tak do 2/3 szerokości biszkopta. Jeżeli nałożymy na całość biszkopta masa z dżemem

Themo przepisy
CIASTO Z JOGURTÓW GRECKICH 215

ciasto jest bardzo smaczne!                   Masa jogurtowo-kokosowa delikatnie kwaskowa, przełamana          słodkim dżemem z czarnej porzeczki ... do tego sypka maślana kruszonka.       Polecam jedynie po wystudzeniu dobrze schłodzić ciasto w lodówce(...)jogurtów naturalnych (po 400g każdy) 250g drobnych wiórków kokosowych  2 budynie waniliowe bez cukru aromat waniliowy 5 białek 3/4 szkl cukru Ponadto:  słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub o innym smaku (u mnie słoik 450g) Jogurty zmiksować z wiórkami, budyniem i aromatem. Białka ubić na sztywno z cukrem. Przełożyć do masy  jogurtowej i dokładnie wymieszać. Ciasto

Walijskie Pichcenie