Pyszne połączenie makowego ciasta i kremu cytrynowego. Dodatkowo całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki. Nawet biała czekolada, za którą nie przepadam, dobrze tu pasuje. Krem jest mocno cytrynowy i wymaga użycia mleka UHT (z kartonu). Przy mleku jedynie pasteryzowanym (takim prosto od krowy lub kupowanym z lodówki) jest duże prawdopodobieństwo, że całość się zwarzy. Polecam wszystkim, wielbicielom maku oraz(...)dużej cytryny (ok.80-100 ml soku) 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka 60 g skrobi ziemniaczanej 170 g miękkiego masła dodatkowo 200 g dżemu z czarnej porzeczki 150 g białej czekolady 2 łyżki mleka wiórki kokosowe i migdały do posypania Mleko połączyć z sokiem z cytryny. Pół szklanki odlać, rozmieszać ze skrobią i żółtkami. Pozostałe mleko, często
Pełny talerzmąki z tapioki lub ziemniaczanej śmietankowy ganache z pieprzem: 100 g białej czekolady 270 g śmietany 30% szczypta grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka żelatyny dodatkowo: konfitura z czarnej porzeczki Przygotowanie: taraletki: Mąkę mieszamy z mąką migdałową (lub zmielonymi migdałami bez skórki), cukrem, masłem i jajkiem. Zagniatamy ciasto. Cisto rozwałkowujemy cienko pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia(...)czasie pozostałe 150 ml śmietany ubijamy dodając mieszankę czekoladową z lodówki. Złożenie Dno upieczonych foremek smarujemy cienką warstwą kremu migdałowego. Na krem nakładamy warstwę konfitury z czarnej porzeczki / jeśli wolcie mniej słodkie desery można pominąć konfiturę/. Na konfiturze układamy gruszki w żelu. Wierzch ozdabiamy ganache śmietankowym
Bon appetit mon amiemałych i średnich pomidorów (twarde i dojrzałe) np odmiana Lima Do każdego słoika o pojemności 900 ml: 2 lub 3 ząbki czosnku 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni, czy też kawałek liścia chrzanu (kładę na wierzch pomidorów) mały baldach kopru (łodyga z kwiatami) 1 listek laurowy 3 cm korzenia chrzanu 2 ziarna pieprzu 1 kulkę ziela angielskiego Zalewa(...)listek laurowy, 2 ziarna pieprzu, 1 kulkę ziela angielskiego. Na koniec do słoików wkładam dość ciasno pomidory do 4/5 ich wysokości. Na wierzch pomidorów kładę listki wiśni lub czarnej porzeczki. Może też być kawałek liścia chrzanu. Krok 3 – zalewa do kiszenia W garnku zagotowuję wodę i wsypuję sól kamienną, niejodowaną do przetworów. Całość mieszam do rozpuszczenia soli
Ania gotujepewno powtórzę, bo dawno tak dobrego nie jadłam. Ciasto ciemne, do tego masa z serka mascarpone, śmietany kremówki, wiórek kokosowych i białej czekolady, do tego dżem z czarnej porzeczki, dla przełamania słodyczy, no i pralinki Rafaello, moje ulubione :-) Polecam, róbcie, bo warto :-) Miłego piątku Wam życzę :-) Tortownica 23 cm Składniki ciasto: 8 jajek L 180 g cukru pudru(...)jedna mniejsza do posmarowania boków i wierzchu tortu). Dodatkowo: 20 g kokosu uprażone płatki migdałów pralinki Rafaello (u mnie około 15 sztuk) 200 g dżemu z czarnej porzeczki Przełożenie tortu: blat ciasta - połowa dżemu porzeczkowego - masa kokosowa - blat ciasta - druga połowa dżemu - masa kokosowa - blat ciasta - boki, oraz górę tortu smarujemy pozostała masą kokosową, boki okładamy uprażonymi płatkami
kruche babeczkiopakowanie cukru wanilinowego (16g) 200 g masła, zimnego 6 żółtek 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (410 g) Składniki na bezę: 6 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru pudru (ok. 250g) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 150 g płatków migdałowych Składniki na krem – w wersji z budyniami gotowymi(...)wysmarować masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na spód i wyrównać, ponakłuwać widelcem. Wysmarować spód połową dżemu z czarnej porzeczki, a następnie wyłożyć na to połowę ubitych białek i posypać połową migdałów w płatkach. Tak samo postąpić z drugą połową kruchego ciasta, dżemu, ubitych białek i migdałów. Każdy tak przygotowany placek piec
Kulinarne Przebojeowoców otrzymasz 1 litr soku. 1 kg aronii 500 ml wody sok z 1 małej cytryny (ewentualnie 20 g kwasku cytrynowego) garść liści: aronii, wiśni, czarnej porzeczki lub jeżyny (liście mają podobne właściwości prozdrowotne co owoce i dodatkowo konserwują sok) Sposób wykonania soku z aronii Zanim przystąpisz do wykonania soku z aronii przeczytaj dokładnie cały opis. Podaję zamienniki(...)mój wolny czas na półeczce zamrażalki. Krok 2. Gotuję aronię z wodą Do garnka wrzucam przemrożone owoce i zalewam wodą. Wrzucam także umyte listki (aronii, wiśni, jeżyn lub czarnej porzeczki). Następnie zagotowuję, po czym zmniejszam ogień i gotuję przez 30 minut, aby tylko lekko bulgotało. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać zawartość. Następnie odstawiam do ostudzenia. Jeśli masz
Ania gotujeopakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku), Ponadto: kompot z wiśni razem z wiśniami, dżem z czarnej porzeczki - najlepiej z kawałkami owoców. Dekoracja: ( można według własnego upodobania ją zrobić ) świeże truskawki, kilka świeżych jeżyn, płatki migdałów - delikatnie uprażone na suchej patelni i ostudzone, ziarenka z owocu granat(...)mascarpone. Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem z wiśni, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i nałożyć krem śmietanowy. Następnie kładziemy drugi blat ciasta ( dociskamy go do kremu ), nasączamy sokiem z wiśni, układamy wiśnie - ilość według uznania (należy dobrze sprawdzić czy nie mają pestek
W kuchni u Monikisłodki) na 200 ml mleka do nasączenia: przegotowana woda z cukrem i cytryną lub kwaskiem cytrynowym wiórki truskawkowe Sempre od Cukieteria.pl kwiatki płatki do dekoracji dżem z czarnej porzeczki świeczki - u mnie różowe kotki, które wybrała solenizantka Przygotowanie: Przygotowanie biszkopta - wersja tradycyjna: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka. Ciągle ubijając dodajemy przygotowane żółtka. Następnie wsypujemy(...)Każdy placek ( u mnie 4 warstwy) nasączamy dokładnie przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Woda powinna być chłodna. Dolny placek po nasączeniu smarujemy warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Następnie nakładamy kolejny placek, znów go nasączamy. I nakładam warstwę kremu brzoskwiniowego. Nakładam kolejny placek, nasączamy i znów warstwa kremu brzoskwiniowego. Na koniec nakładamy ostatni placek stanowiący górę tortu
Słodkie okruszkiWierzch i boki: 600ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego WINIARY Dodatkowo: 3 łyżki konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki około 200g masy marcepanowej migdały do ozdoby ciasteczka amaretti do ozdoby srebrny barwnik spożywczy w proszku + odrobina spirytusu Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji(...)pomarańczowy i sok cytrynowy, jeśli nie będzie razem 130ml to proszę dopełnić wodą. Dodać oba alkohole, wymieszać. Ponczem nasączyć biszkopt w blaszce i posmarować go konfiturą z czarnej porzeczki. 9. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Stopniowo dodawać ugotowany budyń (dodałam go w 4 partiach), po każdym dodaniu wymieszać
Mała Cukierenkaśmietany kremówki - 500g serka mascarpone - śmietanka z 1 puszki mleka kokosowego (puszka 400ml) - 300g białej czekolady - 200g wiórków kokosowych Dodatkowo: - woda kokosowa do nasączenia biszkoptu - niskocukrowy dżem z czarnej porzeczki - płatki migdałowe (uprażone na suchej patelni) - kwiaty z ananasa ( z tego przepisu ) - kokosowe kulki ( z tego przepisu ) - listki mięty Kilka dni przed przygotowywaniem tortu wkładamy do lodówki puszkę mleka(...)lodówki. Przed podaniem ozdabiamy kwiatami z ananasa i listkami mięty. Tort kokosowy jest połączeniem składników, które tworzą finałowo lekki, wilgotny i bardzo aromatyczny wypiek. Przełamany kwaśną nutą czarnych porzeczek sprawia, że tort nie jest mdły i wspaniale się z nimi komponuje. To jeden ze smaków, do którego z chęcią się wraca. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkośmietany kremówki 36%120 g cukru pudru3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku6 łyżek likieru Baileys3 listki żelatyny250 g serka mascarponeDODATKOWO DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI:1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam domowej roboty)2 kostki miękkiego masła3 szklanki cukru pudru WYKONANIE:BISZKOPT MAKOWY: Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Cukier, sól i ziarenka z laski wanilii zmiksuj w malakserze(...)Wsadź do lodówki do lekkiego stężenia.SKŁADANIE TORTU: Gotowy, ostudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. Dolny placek połóż na paterze lub ozdobnym talerzu i posmaruj połową dżemu z czarnych porzeczek. Na to wyłóż warstwę kremu. Przykryj drugim blatem. Ponownie posmaruj blat dżemem i połóż kolejną warstwę kremu. Na koniec przykryj ostatnim plackiem i rozsmaruj pozostały krem na wierzchu
Słodko-Słony Świat Ilonypracochłonne ciasto, upiekłam je na święta. I wiecie co? Jakoś nie specjalnie pracochłonne jest. Sekret tkwi w dobrze ubitych białkach. Ja przełożyłam je domowym dżemem z czarnej porzeczki, ale takim, w którym są całe owoce i wyszło bardzo pysznie.Czy jest trudne? Według mnie nie. Można piec placki pojedynczo, ale wtedy białka należy podzielić na pół i ubijać tuż przed(...)wyczuwam kryształków cukru wiem, że już nie muszę dalej miksować, ale tu jeszcze na koniec wsypałam mąkę ziemniaczaną i zmiksowałam krótko. Dodatkowo: 450 g słoik dżemu z czarnej porzeczki (u mnie domowy) migdały w płatkach Blaszki z ciastem wyciągnęłam z lodówki, ciasto posmarowałam dżemem, na który wyłożyłam ubita pianę z białek. Wierzch posypałam migdałami w płatkach i wstawiłam
Blondynka GotujeNadzienie to domowa konfitura, u nas niezwykła czeremcha z czekoladą , której przygotowanie wymaga jesiennych wędrówek do lasu (ale jest tego warta), z dodatkiem owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu (w wersji dla dorosłych) , które zostały po wyrobie Crème de cassis , oraz prosty krem mascarpone z masą krówkową. Znakomitą dekoracji tortu są świąteczne pierniczki(...)krówkowy, m asło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodaj serek, ekstrakt wanilii i masę krówkową nie przerywając miksowania. Odstaw do lodówki. Konfiturę wymieszaj z owocami czarnej porzeczki. Każdy kawałek ciasta podziel na 3 krążki (usuń jeden wypukły wierzch), połóż je jeden na drugim przekładając na przemian konfiturą i kremem. Pozostały krem rozsmaruj na torcie, udekoruj
SzczyptaSmaQsama nazwa mówi: to poezja! Zrobiłam je tuż po Świętach na dość ważną okazję i spisało się znakomicie. Słodziutkie, ale przełamane smakiem domowego dżemu z czarnej porzeczki. Blaty ciasta jak w Puchatku - delikatne i miękkie, ale posypane orzechami, doskonale współgrają z naprawdę słodkim mlecznym kremem. Wykonałam je w blaszkach 22 x 26 cm, dlatego jest takie wysokie. Idealne(...)zagotowujemy z cukrami. Do gotującego mleka wlewamy roztwór mąk z mlekiem. Studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodając przestudzoną masę. Dodatkowo: 300 g dżemu z czarnej porzeczki( u mnie domowy) lub powidła WYKONANIE: ciasto z bezą orzechową masa jabłkowa biszkopt orzechowy + dżem porzeczkowy krem ciasto z bezą orzechową Smacznego
Domowe ciastaczekolady gorzkiej 2) 100 g czekolady mlecznej 3) dżem z czarnej porzeczki 4) dżem z wiśni 5) sok z połowy cytryny 6) łyżeczka kakao Sposób przygotowania(...)wody mieszamy z sokiem z cytryny. 7. Biszkopt kroimy na trzy części. Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, na nim układamy krem truflowy i przykrywamy drugim blatem. Kolejny blat delikatnie nasączamy wodą z cytryną i smarujemy dżemem wiśniowym i układamy na nim krem kawowy. Na koniec układamy ostatni blat biszkoptu
Na kulinarnym poligonie