Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Nadzienie i przybranie: 200 g dżemu z czarnej porzeczki 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 330 ml śmietanki 30% 2 szklanki wody z sokiem z pomarańczy i cytryny 1 kg serka mascarpone 100 g jagód (świeżych
Słodki sentymentMasa serowa: 250 g twarogu na sernik ( ja używam "Mój ulubiony") 50 g masła 1 żółtko 2 białka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl cukru garść owoców czarnej porzeczki cukier puder do dekoracji 1. Z podanych składników zagniatam ciasto i chowam do lodówki na 30 minut. 2. Białka ubijam na sztywno. Masło ucieram z cukrem, dodaje żółtko
Gotowanie...to proste !cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao Poncz: 1 szklanka wody 4-5 łyżeczek cukru aromat rumowy lub rum do smaku Dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki lub innego kwaśnego Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy stopniowo do masy jajecznej
Fascynacje Aniłyżek) 300 ml mleka 100g masła (minimum 82%) 250g serka mascarpone Dodatkowo: około 150g biszkoptów na dwie warstwy 1 słoik (około 270g) dżemu z czarnej porzeczki Przygotować krem. Z 300 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym budyniem. Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się
Di gotujełyżka śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Pianka kokosowa: 300g śmietany 18% 1/2 szklanki cukru pudru 100 g wiórek kokosowych 4 białka Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (około 270g; użyłam z Dagomy ) Opcjonalnie: cukier puder do posypania wierzchu Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Następnie oba kawałki należy
Di gotujełyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakako Krem 1 litr mleka 1 szkl kaszy manny 1 szkl cukru 1 masło 1 łyżka kakao cukier waniliowy dżem z czarnej porzeczki 2 galaretki wiśniowe Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żołtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy delikatnie mieszając
Pieguskowa Kuchniaotrzymać gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką ciasto i smażymy do zrumienienia z każdej strony. Owoce: 250 g mrożonych truskawek, 200 g mrożonych malin, 3 garści mrożonych czarnych porzeczek, 5 łyżeczek cukru, 2-3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + kilka łyżeczek wody Owoce umieścić w rondelku, podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy się już rozmrożą, dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut
Plate of Joyciasto smakowało jej już od pierwszych dni). Osoby, które go próbowały, bardzo go chwaliły. 200 g herbatników kakaowych 100 g herbatników maślanych około 200 g dżemu z czarnej porzeczki Masa budyniowo-chałwowa: 1 l mleka 60 g mąki pszennej 55 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru około 300 g chałwy (u mnie Koska, żółte op.) 2 żółtka
Smaki Na Talerzuwyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej) 250 g masła 1 i 1/3 szkl. drobnego cukru 4 jajka 1 szkl. mleka 1 szkl. kwaśnej śmietany 18% 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (ten o standardowych wymiarach) 4 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki sody 2-3 łyżki kakao 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa: 90 g masła 200 g cukru
Smaki Na Talerzumleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli 16 łyżeczek ulubionego dżemu (u mnie to dżem z czarnej porzeczki Składniki na lukier: 2 łyżki ciepłej wody 4,5 łyżki cukru pudru Najpierw przygotowuję ciasto. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Drożdże zasypuję łyżeczką cukru i dodaję 3 łyżki mleka, dokładnie rozprowadzam
Słodki sentymentdelektujemy się mocą płynąca z natury Składniki: 1 szklanka mleka kokosowego 1/2 szklanki mleka 3 pełne łyżki nasion chia 2 – 3 łyżki syropu klonowego owoce (u mnie czarna porzeczka i banan) Przygotowanie: Do miseczki wlać mleko kokosowe, zwykłe i syrop klonowy. Wsypać nasiona chia i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na około 45 minut. Ponownie wymieszać, przełożyć
Oryginalny smakpięknie falujące kolory tylko zachęcą do delektowania się koktajlem w miękkim fotelu na tarasie :) Dla 2 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki; Garść malin Pół garści czarnej porzeczki obranej z gałązek Pół garści jagód Pół garści borówki amerykańskiej 10 śliwek węgierek bez pestek Ksylitol lub cukier brązowy Płaska łyżeczka sproszkowanego czerwonego żeń szenia Woda źródlana Przygotowanie: 1/ Przygotowujemy
Kuchnia PROzdrowotnaminut. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż się zarumieni. Dodatkowo: ½ słoika dżemu z czarnej porzeczki bez cukru 150 g śmietanki 30% 200 g czekolady 1 łyżka miodu Kiedy ciasto ostygnie, smaruję je dżemem, następnie rozkładam na cieście krówkę. Śmietankę zagotowuję w garnku, ściągam z ognia
Słodki sentymentminut. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż się zarumieni. Dodatkowo: ½ słoika dżemu z czarnej porzeczki bez cukru 150 g śmietanki 30% 200 g czekolady 1 łyżka miodu Kiedy ciasto ostygnie, smaruję je dżemem, następnie rozkładam na cieście krówkę. Śmietankę zagotowuję w garnku, ściągam z ognia
Słodki sentyment