czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:75/223)

Puszyste placuszki 158

otrzymać gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką ciasto i smażymy do zrumienienia z każdej strony. Owoce: 250 g mrożonych truskawek, 200 g mrożonych malin, 3 garści mrożonych czarnych porzeczek, 5 łyżeczek cukru, 2-3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + kilka łyżeczek wody Owoce umieścić w rondelku, podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy się już rozmrożą, dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut

Plate of Joy
Chałwowiec bez pieczenia 331

ciasto smakowało jej już od pierwszych dni). Osoby, które go próbowały, bardzo go chwaliły. 200 g herbatników kakaowych 100 g herbatników maślanych około 200 g dżemu z czarnej porzeczki Masa budyniowo-chałwowa: 1 l mleka 60 g mąki pszennej 55 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru około 300 g chałwy (u mnie Koska, żółte op.) 2 żółtka

Smaki Na Talerzu
Murzynek piernikowy 156

wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej) 250 g masła 1 i 1/3 szkl. drobnego cukru 4 jajka 1 szkl. mleka 1 szkl. kwaśnej śmietany 18% 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (ten o standardowych wymiarach) 4 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki sody 2-3 łyżki kakao 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa: 90 g masła 200 g cukru

Smaki Na Talerzu
Różyczki drożdżowe 120

mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli 16 łyżeczek ulubionego dżemu (u mnie to dżem z czarnej porzeczki Składniki na lukier: 2 łyżki ciepłej wody 4,5 łyżki cukru pudru Najpierw przygotowuję ciasto. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Drożdże zasypuję łyżeczką cukru i dodaję 3 łyżki mleka, dokładnie rozprowadzam

Słodki sentyment
Kokosowy pudding z chia 141

delektujemy się mocą płynąca z natury Składniki: 1 szklanka mleka kokosowego 1/2 szklanki mleka 3 pełne łyżki nasion chia 2 – 3 łyżki syropu klonowego owoce (u mnie czarna porzeczka i banan) Przygotowanie: Do miseczki wlać mleko kokosowe, zwykłe i syrop klonowy. Wsypać nasiona chia i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na około 45 minut. Ponownie wymieszać, przełożyć

Oryginalny smak
Koktajl ZMIERZCH z ŻEŃ-SZENIEM 310

pięknie falujące kolory tylko zachęcą do delektowania się koktajlem w miękkim fotelu na tarasie :) Dla 2 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki; Garść malin Pół garści czarnej porzeczki obranej z gałązek Pół garści jagód Pół garści borówki amerykańskiej 10 śliwek węgierek bez pestek Ksylitol lub cukier brązowy Płaska łyżeczka sproszkowanego czerwonego żeń szenia Woda źródlana Przygotowanie: 1/ Przygotowujemy

Kuchnia PROzdrowotna
Mazurek z domową krówką i czekoladą 82

minut. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż się zarumieni. Dodatkowo: ½ słoika dżemu z czarnej porzeczki bez cukru 150 g śmietanki 30% 200 g czekolady  1 łyżka miodu Kiedy ciasto ostygnie, smaruję je dżemem, następnie rozkładam na cieście krówkę. Śmietankę zagotowuję w garnku, ściągam z ognia

Słodki sentyment
Mazurek z domową krówką i czekoladą 95

minut. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż się zarumieni. Dodatkowo: ½ słoika dżemu z czarnej porzeczki bez cukru 150 g śmietanki 30% 200 g czekolady  1 łyżka miodu Kiedy ciasto ostygnie, smaruję je dżemem, następnie rozkładam na cieście krówkę. Śmietankę zagotowuję w garnku, ściągam z ognia

Słodki sentyment
Sernik ze śmietany- wersja czekoladowa z dżemem 141

sztywną bezę. Dodajemy budynie czekoladowe . Miksujemy chwilę na najniższych obrotach, aż masa będzie gładka. Dodajemy po jednej śmietanie i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Dodatkowo: 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki lub powideł WYKONANIE: 1 część ciasta kruchego+ nakłuwamy widelcem + dżem   masa serowa- czekoladowa   druga część ciasta kruchego ( kruszonka)   pieczemy ok. 45-50 minut w temp

Domowe ciasta
Ciasto makowe na kruchym cieście 1246

pieczenia Masa kawowa: 1 jajko 1 żółtko 100 g drobnego cukru 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 125 g masła Dodatkowo: 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki Polewa: 60 g masła 1 i 1/2 łyżki kakao 2 i 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżki żelatyny 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% Masło roztapiamy na małym ogniu. Studzimy. Obrane

Smaki Na Talerzu
Sałatka Londyn-Tokio 157

Dzisiaj wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy

Food Square
Tort czekoladowo-miętowy 99

ubijam. Na koniec dodaję wystygnięte cukierki miętowe i całość mieszam, najpierw delikatnie, później troszkę szybciej do połączenia się składników.   Dodatkowo potrzebuję 200 g dżemu z czarnej porzeczki, najlepiej bez cukru. Mogę przystąpić do złożenia tortu w całość. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam mus czekoladowy, a na mus kolejny blat biszkoptu

Słodki sentyment
Tort czekoladowo-miętowy 221

ubijam. Na koniec dodaję wystygnięte cukierki miętowe i całość mieszam, najpierw delikatnie, później troszkę szybciej do połączenia się składników.   Dodatkowo potrzebuję 200 g dżemu z czarnej porzeczki, najlepiej bez cukru. Mogę przystąpić do złożenia tortu w całość. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam mus czekoladowy, a na mus kolejny blat biszkoptu

Słodki sentyment
Czekoladowe cupcakes z owocami 172

Roztopić czekoladę, dodać do niej śmietanę, a następnie cukier. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.  Owoce: 250 g mrożonych truskawek, 200 g mrożonych malin, 3 garści mrożonych czarnych porzeczek, 5 łyżeczek cukru, 2-3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + kilka łyżeczek wody Owoce umieścić w rondelku, podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy się już rozmrożą, dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut

Plate of Joy
Tarta bezglutenowa z kremem 74

opcjonalnie 1 łyżka gęstego mleka kokosowego Składniki na krem 250 g serka mascarpone 250 ml zimnej śmietany 36 % 180 g gotowej masy krówkowej o smaku adwokat dżem z czarnej porzeczki Instructions Do miski wsypać mąki, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, cukier trzcinowy, dodać posiekane zimne masło, jajko i żółtka, zagnieść ciasto w razie potrzeby dodać

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania