Porzeczek w tym roku zatrzęsienie. Oprócz soków przygotowałam również do słoików takie w syropie. Idealny dodatek do wielu dań.Polecam Składniki: 1 kg porzeczek czarnych 1 kg cukru Wykonanie: Porzeczki myjemy, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na min 12 godzin. Po tym czasie podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia.Odszumowujemy. Do słoików przekładamy porzeczki, zalewamy wytworzonym syropem. Zamykamy słoiki, pasteryzujemy ok 10 minut
Z Majeczką w kuchnipołączenie! Kwaśne porzeczki, słodkie borówki, kremowy jogurt - to po prostu nie może się nie udać :) Od dziś jeden z moich ulubionych koktajli :) SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1/2 szklanki czarnych porzeczek 1/2 szklanki borówek 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładka masę. Jeśli koktajl
DefinicjaSmakukompot z papierówek: Gotujecie jeszcze kompoty? Czy kupujecie napoje w sklepie? Ja uwielbiam zimny kompot prosto z lodówki! Dzisiaj ugotowałam pyszny kompot z papierówek z dodatkiem czerwonych i czarnych porzeczek. Kompoty w zasadzie gotuję na tzw. „oko”, ale dzisiaj się postarałam i podam Wam dokładne składniki na ten kompot z papierówek. Wszystko zależy od ilości owoców, wielkości garnka(...)cukrem, dodajemy sok z cytryny. Gdy lekko mryga (wrze), wrzucamy pokrojone w ćwiartki jabłka bez gniazdek nasiennych. Gotujemy ok. 5 minut. Wrzucamy dla koloru trochę czerwonych i czarnych porzeczek. Studzimy, wstawiamy do lodówki. Ja podaję kompot bardzo schłodzony. Smacznego. The post Kompot z papierówek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKisząc ogórki odłóżmy na bok najmniejsze i do dzieła – póki sezon na ogórki gruntowe Zachowajmy smaki lata w słoikach składniki: małe ogórki gruntowe 3,5kg kilkanaście liści czarnej porzeczki lub wiśni gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty, sól, cukier czosnek korzeń chrzanu koper ocet spirytusowy 10% Przed przystąpieniem do produkcji zalewy, ogórki zalewamy w misce(...)wcześniej wyparzonych 0,5litrowych słoików wrzucamy: pół gałązki kopru, obrany korzeń chrzanu o długości 2-3cm, dwa liście porzeczki lub wiśni, liść laurowy,pół ząbka czosnku, łyżeczkę gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka pieprzu czarnego. Następnie do słoików wkładamy wymyte ogórki jasną stroną do góry, w miarę wypełniania słoika ogórkami, możemy układać je „na leżąco” tak, żeby
Sezonowy Garnekświeżych drożdży 250 ml mleka 5 żółtek 120 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki soli Nadzienie : 100 g miękkiego masła 500 g porzeczek (u mnie miks czerwonych i czarnych) 100 g brązowego cukru Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny kilka łyżek wrzątku * PRZYGOTOWANIE Ciasto drożdżowe Przygotuj zaczyn z letniego mleka, drożdży(...)Następnie rozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45 cm i o grubości ok. 3-4 mm. Wierzch ciasta posmaruj miękkim masłem. Wysyp nań obrane z gałązek porzeczki wymieszane z cukrem do 2/3 wysokości krótszego boku. Następnie zwiń jak roladę i pokrój ją na plastry o grubości około 1,5 cm. Mogą być również grubsze. Ślimaczki układaj
Food Squarepołudniowego okna. Po dwóch dniach (od czasu do czasu potrząsać lekko słojem ) porzeczki puściły sok i przełożyłam je, układając ściśle, do małych słoiczków, które poddałam krótkiej pasteryzacji. Drugi sposób znalazłam w książce "Przetwory: warzywa, owoce, grzyby" wyd. z 1992 roku: Składniki: 1 kg porzeczek czarnych lub czerwonych 20 dag cukru , Porzeczki opłukać na sicie pod bieżącą
Kulinarne przemysleniaPopularny deser (malinowa chmurka) w odsłonie z porzeczkami czyli porzeczkowa chmurka! To idealna wersja na teraz, gdy porzeczek pełno! Kruchy spód, lekko kwaśna galaretka, pyszny i puszysty krem, a na to krucha beza. Przepis jest trochę czasochłonny, ale bardzo prosty jeżeli się go trzymacie. Składniki na klasyczną tortownicę. Aby zrobić ciasto w dużej formie prostokątnej robimy wszystko(...)mascarpone i słodzidło. Ubijamy, Przekładamy masę śmietanową na galaretkę, a następnie układamy delikatnie bezę. Sprawdź też przepis na: Ciasto kefirowe z porzeczkami i kruszonką Kruche ciasto z budyniem i porzeczkami Dżem porzeczkowy Pełnoziarnistą tartę z czarną porzeczką
Czarnawisienkacukru drobnego 150 g masła może być lekko ciepłe/miękkie 1 żółtko 1 łyżeczka śmietany 18 % dodatkowo: około 100 g dżemu najlepiej z czerwonej porzeczki ( ja nie miałam więc dałam z czarnej) 2 łyżki drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego Ciasteczka najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej aby ciasto przez noc odpoczęło wtedy ciasteczka będą bardzo kruche
Gotowanie...to proste !płynnego miodu Porzeczki wrzucić do dużego słoja. Wlać do nich wodę i miód. Wymieszać, a słój zakręcić. Słój odstawić w wygodne miejsce tak, by można było mieszać jego zawartość kilka razy dziennie. Ważne: mieszamy słojem, z rzadka tylko go otwierając. Kwas jest gotowy do picia, gdy porzeczki zaczną opadać. ----- Podobne: wiśniówka likier z czarnych porzeczek (cassis) kakaowe ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieroli głównej czerwona porzeczka. Można użyć malin, moreli czy truskawek. Czarna porzeczka też będzie się dobrze prezentować. Ser jak dla mnie najlepszy ze Strzałkowa i nie jest to reklama, ale moje doświadczenie z tym serem, którego używam do deserów czy serników. Deser z serka śmietankowego z musem z czerwonej porzeczki Potrzebujemy / tortownica o średnicy 24cm / 1kg serka śmietankowego
Leśny Zakąteksyropu z czarnego bzu 80 ml wódka z czarnego bzu cukier puder do smaku pozostałe: 150 g czekolady białej 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki beziki do dekoracji 7 borówek kwiatki czarnego bzu nasączenie: 80 ml wódka czarny bez 120 ml wody przegotowanej zimnej Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru i dalej
wesoła kuchniaamerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Sernik kokosowy Bounty na zimno Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia Proporcje na tortownicę o średnicy
Kulinarne przygody Gatityzimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno
Kulinarne przygody Gatityzimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno
Kulinarne przygody GatityJogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy
Kulinarne przygody Gatity