czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:86/223)

Galaretka z czerwonych porzeczek 162

Galaretki owocowe przygotowuje się z soku owoców lub przecieru z owoców o dużej zawartości pektyn, czyli związków galaretujących. Najbogatsze w pektyny są czarne porzeczki, pigwa, oraz skórki i gniazdka nasienne z jabłek. Nieco mniej pektyn, ale wystarczająco aby przygotować z nich galaretki mają czerwone porzeczki. Galaretki w warunkach domowych można przygotować na dwa sposoby: galaretki gotowane z soków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Porzeczkowy pucharek - łatwy, tani i smaczny deserek! 200

Porzeczkowy pucharek Składniki na 4 porcje: 330 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) (tj. 1 kubeczek tej z Biedronki) szklanka porzeczek czarnych oczyszczonych mrożonych lub świeżych 3 łyżki cukru pudru lub więcej (wedle upodobania) 1 op. galaretki truskawkowej lub owoce leśne 1 szklanka wody kilka kostek czekolady garść rodzynek opcjonalnie: bita śmietana w sprayu (lub odłożona z ubitej śmietanki(...)dekoracji Przygotowanie: Porzeczki wrzuć do garnuszka i postaw na małym ogniu. Dodaj 1/3 wody i mieszaj co chwilkę przez kilka minut - aż się zacznie gotować. Dolej resztę wody (najlepiej gorącej). Duś 2-3 minutki, często mieszając. Zdejmij z ognia - część owoców powinna zostać w całości. Wsyp powoli proszek na galaretkę i dokładnie wymieszaj aż do jej równomiernego rozpuszczenia. Odstaw

Anioszek w kuchni
Ciasto kefirowe z porzeczkami i kruszonką 100

łyżeczki proszku do pieczenia 250 g porzeczek Kruszonka: 50 g masła 1/2 szkl. mąki pszennej 5 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kefir, słodzidło, olej i jajka. Mieszamy do połączenia składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Wrzucamy porzeczki (dobrze jest lekko odsączyć je na ręczniku). Składniki(...)Posypujemy ciasto. Wkładamy do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy ok. 1,5 h (aż wierzch będzie zarumieniony, a patyczek suchy). Sprawdź przepis na: Pełnoziarnista tarta z czarną porzeczką Bezglutenowe crumble na mące ryżowej Dżem porzeczkowy Pełnoziarniste kruche ciasto z owocami i masą serową Galaretka porzeczkowa z musem czekoladowym Krem czekoladowy z kaszy gryczanej

Czarnawisienka
Ciasto z mascarpone i owocami 175

Składniki: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 300 ml śmietany 30% 500 g owoców, u mnie truskawki, czarne porzeczki i borówki 2 łyżki żelatyny … Czytaj dalej Ciasto z mascarpone i owocami

czarrna od kuchni
Waniliowe babeczki z porzeczkami i jeżynami czyli Słodki Czwartek odc.130 156

łyżeczki soli mokre składniki: 2 duże jajka 120 g stopionego i ostudzonego masła 130 g drobnego cukru (używam trzcinowego) 120 ml mleka ziarenka z jednej laski wanilii czarne porzeczki i jeżyny (mogą być mrożone) Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Formę do muffinków wykładamy papierowymi papilotkami. Mieszamy suche składniki. W misce ucieramy jajka z cukrem i łączymy z mokrymi składnikami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegańskie ciasto porzeczkowo-kokosowe z pianką 125

podwoić składniki): 120 g wiórków kokosowych 100 g cukru 100 g mąki (użyłam tortowej „Basia”) 100 g zimnego oleju kokosowego „masła kokosowego” 300 g czarnych porzeczek 1 dojrzały banan 200 ml wody po gotowaniu ciecierzycy (użyłam tej z puszki) płatki kokosowe opcjonalnie to posypania Przygotowanie: Do dużej miski wrzuć mąkę, 2/3 cukru, 2/3 wiórków kokosowych

greenscarf
Waniliowe ciasto z porzeczkami (bez miksera) 156

Składniki: 25 dag mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka kefiru 1 jajko 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag porzeczek (czarnych, czerwonych, żółtych) Kruszonka: ja wykorzystałam kruszonkę, którą kiedyś zamroziłam, bo sporo mi jej zostało. Jeśli jednak nie macie takiej pod ręką, możecie ją szybko przygotować, np z tego przepisu ( klik(...)nadmiar tak jak ja zamrozić, i zostawić na następny raz. Porzeczki umyć i obrać z szypułek. Do miski wbić jajko, wlać olej i kefir. Dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć porzeczki i posypać sporą ilością

My simple kitchen
Ciasto porzeczkowe 173

szklproszek do pieczenia - 1,5 łyżeczkijajka - 4 sztporzeczka czarna - 300 gcukier puderPRZYGOTOWANIE:Jajka wybić do miski, ubić mikserem. Następnie wsypać do jajek cukier, dalej ubijać na puszystą masę. Do ubitej masy wlewać cienkim strumieniem olej, dobrze zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dobrze wymieszać. Porzeczki oddzielić od szypułek, opłukać, osączyć. Na samym końcu dodać

Kuchnia Danusi
Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką 67

proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka czerwonej porzeczki Przygotowanie: Do miski wbić jajka, dodać olej i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać tylko do połączenia składników. Wrzucić czerwoną porzeczkę i delikatnie wymieszać. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić(...)piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 – 25 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Muffiny z mango i cytrynowym lukrem → Muffiny z czarną porzeczką → Muffiny czekoladowe z czerwoną porzeczką → Muffiny z malinami i białą czekoladą → Mini brownie migdałowe z gruszkami Artykuł Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Koktajl quinoa + agrest + miód 127

agrest i czarne porzeczki prosto z krzaczków ;)  Dziś przygotowałam świetny koktajl, który zastąpi mi podwieczorek, orzeźwienie podkręcone odrobiną miodu i dodatek quinoy, żeby napój był bardziej sycący. Proste i pyszne :) Składniki: 3 łyżki ugotowanej quinoy 200 gram dojrzałego zielonego agrestu 1 łyżka miodu pół szklanki wody Wykonanie: Agrest obieramy z czarnych końcówek, umieszczamy razem z pozostałymi

Quinoa Raz!
Porzeczkowa Pychotka 145

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1/4 szklanki oleju dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki ok 300 ml cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy ciasto na 2 części, jedną wkładamy do zamrażalnika, a drugą do lodówki na 1 h. Formę

Życie zaczyna się w kuchni
Dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony 223

Uwielbiam dżemy niskosłodzone. To wspaniały dodatek do ciast, deserów i drożdżówek. Są oszczędne, gdyż na 1 kg owoców zużywamy tylko małą łyżeczkę cukru. Składniki 1 kg czarnej porzeczki 1 łyżeczka cukru 1. Porzeczki dokładnie przebieramy i usuwamy ogonki. 2. Opłukane wkładamy do … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
UCIERANE NA MLEKU Z PORZECZKAMI 151

porzeczki, które cudownie przełamały smak słodkiego ciasta. Wy śmiało możecie zrobić z innymi ulubionymi owocami! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 ) * jajko – 2 szt * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier drobny – 3/4 szkl * olej – 100 ml ( nie zastępujemy masłem! ) * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * letnie mleko – 1/4 szkl * cukier waniliowy – 1 łyżka * czarne porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ucieramy z cukrem do białości. Wsypujemy makę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Wlewamy olej i letnie mleko – cały czas miksujemy. Powstanie bardzo gęsta masa – tak ma być! Wylewamy an tortownicę lub blachę, obficie posypujemy owocami i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. Pieczemy z termoobiegiem do suchego patyczka

Ostra na Słodko
UCIERANE NA MLEKU Z PORZECZKAMI 121

porzeczki, które cudownie przełamały smak słodkiego ciasta. Wy śmiało możecie zrobić z innymi ulubionymi owocami! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 ) * jajko – 2 szt * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier drobny – 3/4 szkl * olej – 100 ml ( nie zastępujemy masłem! ) * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * letnie mleko – 1/4 szkl * cukier waniliowy – 1 łyżka * czarne porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ucieramy z cukrem do białości. Wsypujemy makę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Wlewamy olej i letnie mleko – cały czas miksujemy. Powstanie bardzo gęsta masa – tak ma być! Wylewamy an tortownicę lub blachę, obficie posypujemy owocami i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. Pieczemy z termoobiegiem do suchego patyczka

Ostra na Słodko