uszczknęłam kawałeczek, coby zobaczyć, czy poradziłam sobie z tradycyjnym wypiekiem wielkanocnym wywodzącym się z Polski, czy jednak mnie przerósł. Nie chwaląc się...oniemiałam! To, jak wspaniale komponują się smaki porzeczki z kokosem i odrobiną czekolady, wykrzykiwały moje kubeczki smakowe w przestrzeni buzi. Policzki wydymały się od eksplozji smaków! Och, nieładnie się tak przechwalać! Ale naprawdę jestem z siebie dumna(...)łyżeczki płatków owsianych Na kokosową piankę: 150ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka żelatyny 1,5 łyżeczki wiórków kokosowych, 3 łyżeczki śmietany 18% Do tego: 200g dżemu z czerwonej lub czarnej porzeczki 2 paski czekolady mlecznej (polewa) 1 łyżka wody (polewa) garstka płatków migdałów do posypania Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Na stolnicę wysyp mąkę, cukier, dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki
Kuchnia w Słońcu Skąpanacukru. Sezon owocowy w pełni, zatem polecam poszaleć z takimi domowymi napojami :) Składniki: 1,5 litra wody 3-4 łyżki cukru 500 g owoców (ja użyłam wiśnie, jabłka, czarne porzeczki, truskawki i kilka malin) kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie) Wodę zagotowujemy z cukrem. Wsypujemy owoce i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu, aż owoce będą miękkie (jabłka
My simple kitchendrożdży 60 g smalcu 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki mleka szczypta soli 4 łyżki cukru nadzienie: 100 g marcepanu 1/2 szklanki porzeczek czerwonych 1/2 szklanki porzeczek czarnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła 1 łyżka marcepanu pokruszonego Ciasto: Do miski wkruszam drożdże, dodaję mleka letniego i mąki około dwie łyżki, szczyptę(...)wystudzony smalec. Ciasto dalej wyrabiam mikserem. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na stolnicę podsypaną mąką, zagniatam. Wałkuję na prostokąt o grubości 3 mm. Porzeczki myję i odsączam, z wody, dodaję do nich mąkę ziemniaczaną i pokruszony marcepan. Mieszma i wykładam na ciasto. Zwijam rulon od krótszego boku. Sklejam na końcach, kroję nożem
wesoła kuchniaZnacie cukierki Schoko Bons?;) Pycha są.A może dołożyć je do tortu? No PEWNIE!:)Zapraszam Was na mój drugi w życiu, samodzielnie przygotowany tort.Przygotowanie nie
Czerwona PorzeczkaKrzewy w babcinym ogródku uginają się pod ciężarem pięknych, soczystych porzeczek, których nie było komu pozbierać. Dlatego podczas wolnego pojechałam na działkę i z uporem maniaka oskubywałam krzaczki z tych smakołyków. Ogołociłam połowę z nich i dumna pomaszerowałam na autobus. Gdy już przyjechałam z powrotem do domu, zmęczona ale szczęśliwa, musiałam opracować strategię doskonałą. I wymyśliłam - drożdżowe bułeczki(...)ciasto: - 1/2 kg mąki pszennej - 3 żółtka - 100 g masła - 50 g drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru (ja użyłam waniliowego) - 2/3 szklanki mleka - szczypta soli *nadzienie: - 1/2 kg czarnych porzeczek - cukier waniliowy *dodatkowo: - cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Robimy zaczyn - drożdże mieszamy z łyżką cukru i 4 łyżkami mleka, odstawiamy na 10 minut. Pozostałe mleko podgrzewamy z masłem
W poszukiwaniu inspiracjiopisania aromatów tego wina jest niebywale trudna. Powiedzieć, że są intensywne to mało. Wyczuwamy tu przede wszystkim słodycz oraz cynamon, kamforę, czekoladę, masło, lukrecję, gałkę muszkatołową, czarną porzeczkę, drewno. Równie trudno opisać smak tego wina. Jest niebywale bogate, aksamitne, słodkie z lekką goryczką ale jednoczenie ze sporą dozą świeżości. Wyczuwamy tam smak czerwonych owoców, migdałów. Jest po prostu(...)jego wymianie na czysty. Wino to możne przetrwać jeszcze wiele lat (podobno kilkadziesiąt). Jeśli jednak zdecydujemy się go wypić dobrze jest je schłodzić. Idealnie będzie pasowało do deserów czekoladowych, czarnej czekolady, kawy ale moim zdaniem samo możne być idealnym deserem. Do każdej butelki dołączona jest malutka fiolka z próbką wina – jakby ktoś nie mógł się doczekać na specjalną okazję
królestwo garówpostanowiłam poszukać czegoś zdrowego, ale zarazem oryginalnego. I tak oto natknęłam się na to pyszne ciasto na bazie mąki żytniej i czerwonej fasoli. Do tego płatki owsiane i czarne porzeczki... Nikt z gości nawet nie pomyślał, że ciasto jest bez czekolady (pomijając tę na wierzchu) oraz, że ma w składzie fasolę;) Jak najbardziej polecam! Inspiracja Składniki(...)zklanka mąki żytniej, 2 czubate łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki brązowego cukru, łyżeczka soli, puszka czerwonej fasoli, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, szklanka czarnej porzeczki, szklanka wody, 1/2 szklanki płatków owsianych, 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady, cukier puder do oprószenia. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać płatki owsiane, cukier brązowy oraz
Z miłości do słodkościLatem staram się dać czasem (ale tylko czasem:)) piekarnikowi odetchnąć i przygotowuję jakieś ciasto na zimno. Znalazłam na krzaku jeszcze troszkę czarnych porzeczek i od razu wiedziałam, że muszę zrobić sernik! Ciasto jest smaczne, lekkie - przypomina nieco piankę;) Idealne do filiżanki niedzielnej kawki... Inspiracja Spód: 150g masła lub margaryny, 150g biszkoptów. Masło stopić, biszkopty zmielić w blenderze. Wymieszać(...)wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Schłodzić. Masa serowa: 500g półtłustego twarogu, 400g jogurtu naturalnego, 500g czarnej porzeczki, 200g cukru pudru, 250g śmietany 30%, cukier waniliowy, 4 łyżki żelatyny. Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera, następnie przetrzeć przez sito. Twaróg utrzeć z jogurtem naturalnym oraz cukrem pudrem. Dodać cukier waniliowy oraz przetarty
Z miłości do słodkościjest, że moje dziecko owoców czarnej porzeczki nie lubi, ale kompot i takie shake`i pochłania w ogromnych ilościach? Sami widzicie jak łatwo można dzieciom podać owoce, których nie lubią. Smakowo wyszło pysznie. Koniecznie musicie taki zrobić w swoich kuchniach! Nie dosładzamy shake`a cukrem, gdyż dodajemy słodkie lody! Składniki na 2 szklanki: 1 banan 1 duża garść(...)owoców czarnej porzeczki 1 mniejsza garść jagód ok. 1/2 szklanki mleka 2 kulki lodów truskawkowo - waniliowych Wykonanie: Owoce mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy. Na koniec przelewamy do szklanek. Dekorujemy małą kulką lodów i podajemy. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujektórego użyłam raptem jednego jajka i kwaśnej śmietany (taka była w lodówce). Ciasto wyszło puszyste i wilgotne. z kwaskowymi owocami na wierzchu. Można użyć dowolnych owoców, ja użyłam porzeczek zasypywanych cukrem ze słoika, które przygotowałam latem. Wszystko posypałam mnóstwem chrupiącej kruszonki. Uwielbiam takie wyzwania i tworzenie potraw z tego co jest w domu, bez specjalnej wyprawy na zakupy, a poza(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Na kruszonkę: 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki masła Ponad to: szklanka odcedzonej z syropu czarnej porzeczki 1 łyżeczka margaryny i 1 łyżka bułki tartej do posmarowania tortownicy Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Tortownicę Jajko zmiksować z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki ciasta i ponownie zmiksować
Krylowa Kuchniakostka W-Z. Ciasto Wuzetka to kakaowy biszkopt przełożony grubą warstwą kremu śmietanowego. Dodatkowo dolna warstwa biszkoptu posmarowana jest dżemem wiśniowym, można też użyć powideł lub dżemu z czarnej porzeczki. Wierzch ciasta stanowi polewa czekoladowa, obowiązkowo każdy kawałek deseru udekorowany jest kleksem bitej śmietany. Obecnie ciasto Wuzetka zostało trochę zapomniane, ale warto wrócić do przepisu, ponieważ przygotowanie takiego(...)śmietanowy: 400 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 1 słoiczek (200 g) dżemu wiśniowego 1/2 szklanki mocnej czarnej herbaty z dodatkiem 1 łyżki soku z cytryny i 2 łyżek likieru kokosowego Malibu (do nasączenia biszkoptu) Polewa czekoladowa: 80 g gorzkiej czekolady 40 ml śmietanki 30% (adsbygoogle
Danka Pichciżebym jakieś upiekła. Przygotowałam więc ciasto i zaczęłam szukać po szafkach jakiejś "inspiracji":) Wykorzystałam orzechy włoskie oraz orzeszki ziemne solone, które dostałam do testowania i domową konfiturę z czarnej porzeczki. Ciasteczka świetnie pasują na zbliżające się Walentynki oraz na prezent dla babci i Dziadka;) Składniki: 3 jajka, 3 szklanki mąki pszennej, 250g margaryny, szczypta(...)łyżki cukru waniliowego, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich (użyłam Kresto), 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych (użyłam Kresto), 300g domowej gęstej konfitury - u mnie z czarnej porzeczki. Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać sól oraz plastry margaryny, posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać do mąki. Jedno białko ubić na sztywną pianę
Z miłości do słodkościfalse false false PL X-NONE X-NONE Kostka alpejska, to jedno z ulubionych ciast moich domowych łasuchów. Pyszny kawowy smak kremu wymieszanego z bezą, przełamany kwaskową porzeczką w dodatku z puszystą śmietaną, to ciasto idealne na każdą okazję jak i bez okazji smakuje wyśmienicie. Składniki biszkoptu: 4 jajka 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao Szczypta soli(...)zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia, latem) dodać 1 saszetkę śmietan
W garach u Gosifalse false false PL X-NONE X-NONE Kostka alpejska, to jedno z ulubionych ciast moich domowych łasuchów. Pyszny kawowy smak kremu wymieszanego z bezą, przełamany kwaskową porzeczką w dodatku z puszystą śmietaną, to ciasto idealne na każdą okazję jak i bez okazji smakuje wyśmienicie. Składniki biszkoptu: 4 jajka 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao Szczypta soli(...)zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia, latem) dodać 1 saszetkę śmietan
W garach u GosiJeśli lubicie ciasta z porzeczkami - ten porzeczkowiec z bezą oczaruje Was smakiem. Połączenie słodkiej bezy i kwaskowatej, wyrazistej warstwy porzeczkowej jest po prostu pyszne! Bardzo polecam! Polecam również inne przepisy na tarty i kruche ciasta z owocami: Tarta z frangipanem i figami Galette ze śliwkami Tarta cytrynowa z bezą Tarta z truskawkami i rabarbarem Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami(...)120g masła (w temp. pokojowej) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 500g czarnych porzeczek 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru beza: 3 białka (lub 4 jeśli jajka są małe) 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku
Obiad gotowy