jest, że moje dziecko owoców czarnej porzeczki nie lubi, ale kompot i takie shake`i pochłania w ogromnych ilościach? Sami widzicie jak łatwo można dzieciom podać owoce, których nie lubią. Smakowo wyszło pysznie. Koniecznie musicie taki zrobić w swoich kuchniach! Nie dosładzamy shake`a cukrem, gdyż dodajemy słodkie lody! Składniki na 2 szklanki: 1 banan 1 duża garść(...)owoców czarnej porzeczki 1 mniejsza garść jagód ok. 1/2 szklanki mleka 2 kulki lodów truskawkowo - waniliowych Wykonanie: Owoce mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy. Na koniec przelewamy do szklanek. Dekorujemy małą kulką lodów i podajemy. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujektórego użyłam raptem jednego jajka i kwaśnej śmietany (taka była w lodówce). Ciasto wyszło puszyste i wilgotne. z kwaskowymi owocami na wierzchu. Można użyć dowolnych owoców, ja użyłam porzeczek zasypywanych cukrem ze słoika, które przygotowałam latem. Wszystko posypałam mnóstwem chrupiącej kruszonki. Uwielbiam takie wyzwania i tworzenie potraw z tego co jest w domu, bez specjalnej wyprawy na zakupy, a poza(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Na kruszonkę: 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki masła Ponad to: szklanka odcedzonej z syropu czarnej porzeczki 1 łyżeczka margaryny i 1 łyżka bułki tartej do posmarowania tortownicy Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Tortownicę Jajko zmiksować z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki ciasta i ponownie zmiksować
Krylowa Kuchniakostka W-Z. Ciasto Wuzetka to kakaowy biszkopt przełożony grubą warstwą kremu śmietanowego. Dodatkowo dolna warstwa biszkoptu posmarowana jest dżemem wiśniowym, można też użyć powideł lub dżemu z czarnej porzeczki. Wierzch ciasta stanowi polewa czekoladowa, obowiązkowo każdy kawałek deseru udekorowany jest kleksem bitej śmietany. Obecnie ciasto Wuzetka zostało trochę zapomniane, ale warto wrócić do przepisu, ponieważ przygotowanie takiego(...)śmietanowy: 400 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 1 słoiczek (200 g) dżemu wiśniowego 1/2 szklanki mocnej czarnej herbaty z dodatkiem 1 łyżki soku z cytryny i 2 łyżek likieru kokosowego Malibu (do nasączenia biszkoptu) Polewa czekoladowa: 80 g gorzkiej czekolady 40 ml śmietanki 30% (adsbygoogle
Danka Pichciżebym jakieś upiekła. Przygotowałam więc ciasto i zaczęłam szukać po szafkach jakiejś "inspiracji":) Wykorzystałam orzechy włoskie oraz orzeszki ziemne solone, które dostałam do testowania i domową konfiturę z czarnej porzeczki. Ciasteczka świetnie pasują na zbliżające się Walentynki oraz na prezent dla babci i Dziadka;) Składniki: 3 jajka, 3 szklanki mąki pszennej, 250g margaryny, szczypta(...)łyżki cukru waniliowego, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich (użyłam Kresto), 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych (użyłam Kresto), 300g domowej gęstej konfitury - u mnie z czarnej porzeczki. Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać sól oraz plastry margaryny, posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać do mąki. Jedno białko ubić na sztywną pianę
Z miłości do słodkościfalse false false PL X-NONE X-NONE Kostka alpejska, to jedno z ulubionych ciast moich domowych łasuchów. Pyszny kawowy smak kremu wymieszanego z bezą, przełamany kwaskową porzeczką w dodatku z puszystą śmietaną, to ciasto idealne na każdą okazję jak i bez okazji smakuje wyśmienicie. Składniki biszkoptu: 4 jajka 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao Szczypta soli(...)zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia, latem) dodać 1 saszetkę śmietan
W garach u Gosifalse false false PL X-NONE X-NONE Kostka alpejska, to jedno z ulubionych ciast moich domowych łasuchów. Pyszny kawowy smak kremu wymieszanego z bezą, przełamany kwaskową porzeczką w dodatku z puszystą śmietaną, to ciasto idealne na każdą okazję jak i bez okazji smakuje wyśmienicie. Składniki biszkoptu: 4 jajka 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao Szczypta soli(...)zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia, latem) dodać 1 saszetkę śmietan
W garach u GosiJeśli lubicie ciasta z porzeczkami - ten porzeczkowiec z bezą oczaruje Was smakiem. Połączenie słodkiej bezy i kwaskowatej, wyrazistej warstwy porzeczkowej jest po prostu pyszne! Bardzo polecam! Polecam również inne przepisy na tarty i kruche ciasta z owocami: Tarta z frangipanem i figami Galette ze śliwkami Tarta cytrynowa z bezą Tarta z truskawkami i rabarbarem Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami(...)120g masła (w temp. pokojowej) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 500g czarnych porzeczek 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru beza: 3 białka (lub 4 jeśli jajka są małe) 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku
Obiad gotowypustym brzuszkiem nie wychodźcie z domu ! Do przygotowania napoju, użyć możecie dowolnych owoców - świeżych lub mrożonych. Ja skorzystałam z dobrodziejstwa mrożonych owoców marki Poltino . Wybrałam czarne porzeczki. Do napoju takiego koniecznie musicie dodać nieco zdrowych kalorii. Sprawdza się tu każde masło orzechowe. W moim shaku znajdziecie masło kokosowe, ale z "braku laku", jak to mówią - możecie dodać także
kolorowotorcikowojako naturalnego słodu przy „produkcji” domowej konfitury. Jest pyszna, ale to oczywiste! Składniki na 4 słoiki 250 g: 2 kg wydrylowanych wiśni 0,5 kg czarnych porzeczek 400 g fig Przygotowanie: Pokrój drobno figi i nie zapomnij o usunięciu twardych ogonków. Do dużego garnka wrzuć owoce i podduś je około 10 minut, tak aby puściły sok. Dodaj
greenscarfszklanki mąki pszennej typ 500 szczypta soli 50 g drożdży świeżych 1/2 szklanka mleka 1/2 szklanka mleka skondensowanego 4 żółtka 1/4 szklanki oleju rzepakowego BUDYŃ PORZECZKOWY: 250 g porzeczek czarnych 2 szklanki mleka 1/2 szklanki mleka skondensowanego 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki pszennej KRUSZONKA: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 50 g masła Przygotować kruszonkę, rozcierając miękkie(...)zacznie odchodzić od ręki. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. W czasie kiedy ciasto wyrasta można przygotować budyń porzeczkowy. Z porzeczek odłożyć garść owoców, a resztę zmiksować blenderem. Przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się skórek i pestek. Budyń i mąkę rozprowadzić w połowie mleka. Resztę wlać do garnuszka razem
https:KKuchniaMniamPyszny koktajl z sezonowych owoców. Choć niestety porzeczki już się skończyły, ale mogą być też mrożone :) Niemal codziennie przygotowuję różnego rodzaju koktajle, które Zuzia wypija ze smakiem. Pyszne porcje witaminowe zamknięte w szklance :) Przy okazji pokażę Wam, w jakim stanie jest mój aparat... Pierwsze zdjęcia poniżej (dwa) pokazują rzeczywisty kolor koktajlu (noo może prawie rzeczywisty, bo jednak na żywo jest(...)zaczyna się to pogłębiać. Chyba kończy sprzęt swój żywot, przerobił dziesiątki tysięcy zdjęć... To już nie może czekać, czas oddać go... Zuzi ;) Składniki: 1/2 litra jeżyn 1/2 szkl, czarnej porzeczki 1/2 szkl. jagód (mogą być borówki) 400 g kefiru naturalnego (najlepiej 0%) 2 płaskie łyżki cukru* Sposób przygotowania: Owoce dokładnie płuczemy i pozbawiamy zanieczyszczeń, przekładamy do blendera. Wlewamy kefir
Kolorowy Przepisownikdużo mówić, jest po prostu przepyszna! Doskonała do deserów, naleśników, placuszków, jako dekoracja do ciast i tortów. Spróbujcie koniecznie jeśli jeszcze nie próbowaliście, bardzo gorąco zachęcam! 1 kg czarnej porzeczki 0,5 kg. cukru (można dosypać więcej lub mniej, w zależności od własnego smaku, ja użyłam takich proporcji) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniebyłam pełniutka niczym butelka szampana, nie mogłam się powstrzymać przed spróbowaniem każdego rodzaju deseru. A było w czym wybierać, oj było... Sorbety: truskawkowy, malinowy, bananowy, kokosowy i z czarnej porzeczki; klasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych kombinacjach pod zapiekaną bezą(...)pracy nie przygotowujemy deserów tego typu, w domu też gościom serwuję ciasta, a nam desery zdecydowanie prostsze w konstrukcji. Poza tym kompozycja na talerzu to dla mnie troszkę czarna magia; rzadko (choć chyba nawet to określenie jest sporym nadużyciem) się tak bawię. Najczęściej podaję deser w naczyniu zbiorczym, i każdy nakłada sobie to, na co ma ochotę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciemnego kakao ½ łyżeczki sody Dr.Oetker 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 330 ml śmietany 30% 25 dag serka mascarpone 3 -4 łyżki cukru pudru 1 szklanka świeżej porzeczki (czarna i czerwona) 50 g startej gorzkiej czekolady Poncz: 100 ml przegotowanej wody 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Jak wykonać ? Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temp(...)ściąć wierzch około 2 cm i łyżką zrobić wgłębienie tak, aby brzegi i spód zostały nietknięte. Okruchy z wyciętego ciasta zostawić i pokruszyć w rękach drobniutko. Masa: ½ szklanki porzeczek rozgnieść na mus, resztę zostawić w całości. Dobrze schłodzoną kremówkę, połączyć z serkiem mascarpone, ubić na puszysty krem w trakcie dodając puder i rozgniecione porzeczki, zmiksować dokładnie, pod koniec dodać
Wanilia i Kardamon