Kruche ciasto z budyniem i porzeczkami i tartym ciastem 😍 odlot! Jest przepyszne 🤤 na samą myśl o nim cieknie mi ślinka 😂 także na pewno niedługo znowu będzie robione bo wręcz rozpływa się w ustach! Składniki na dużą blaszkę (ok. 35x25cm): Kruche ciasto: 4 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej 1 kostka zimnego masła (200g) 1 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru 4 żółtka 1 jajko(...)cieście. Na wierzchu układamy porzeczki (warto je wcześniej odsączyć na ręczniku). Wyciągamy ciasto z zamrażarki. Ścieramy na tarku nad porzeczkami. Ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35 min. Po tym czasie zmieniamy tryb na termoobieg i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy ok. 15 min (aż wierzch będzie zarumieniony). Sprawdź przepis na: Pełnoziarnista tarta z czarną porzeczką Bezglutenowe
CzarnawisienkaPierwsze zbiory Pierwsza ogrodowa zdobycz w tym roku to młode liście porzeczki. Nazbierałam z babcią kilka garści i odłożyłam do wysuszenia, żeby uzyskać aromatyczny dodatek do herbaty. Młode liście mają bardziej intensywny zapach i już niewielki dodatek wzbogaci ulubiony napój :) Herbata porzeczkowa Składniki: 3-4 suszone liście czarnej porzeczki 2-3 liście mięty (suszonej lub świeżej) łyżeczka porzeczkowego
Gary Bez dnaSkładniki: 500 g sera na sernik 1 jogurt naturalny 1 puszka mleczka kokosowego light 3 łyżki żelatyny 2-3 szklanki czarnych porzeczek 1 galaretka biszkopty Przygotowania: Żelatyną zalać 1/2 szklanki wody, … Czytaj dalej Sernik kokosowy z musem porzeczkowym
czarrna od kuchniminerałów. Pozostaną również świeże i zachowają wszystkie cenne właściwości. W przypadku warzyw warto sięgnąć po: pietruszkę, por, roszponkę, seler, ziemniaki, sałatę lodową, warzywa strączkowe, czosnek, brokuły, brukselkę, kalafior, trufle czarne, buraki, cykorię, dynię, kapustę białą, chińską, czerwoną i włoską, marchewkę, rzodkiewkę, kalafior. Jakie warzywa i owoce warto jeść wiosną? Kwiecień to czas, w który zaczyna się ocieplać(...)przekąski Mocno świecące słońce i odpowiednia temperatura to sprzyjające warunki na sezonowe warzywa i owoce. Sierpień to miesiąc, w którym masz jeszcze okazję nacieszyć się: malinami, poziomkami, czarną porzeczką, winogronem, śliwkami. Jeśli zależy Ci na tym, aby tworzyć smaczne posiłki, bogate w witaminy to koniecznie sięgnij po fasolkę szparagową, cukinię, kapustę i brokuły. To ostatni dzwonek ciepłej
RozdomowionaSzybkie, smaczne i zdrowe lody na upalne dni? Nic trudnego. Wystarczą zimowe zapasy mrożonych owoców. Składniki: 500 g mrożonych czarnych porzeczek ok szklanki cukru pudru 100 ml likieru advocaat ( Dalkowski ) Wykonanie: Wszystko umieszczamy w misie malaksera i szybko miksujemy na gładką masę. Można również użyć zwykłego blendera. Po dosłownych kilku minutach możemy cieszyć się zjawiskowym deserem
Malinowe PocałunkiMuffinki czekoladowe z dżemem z porzeczki Coś słodkiego do kawki, małe babeczki na bazie czekolady z nutką dżemu porzeczkowego. 24 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · 10 łyżek mąki pszennej(...)czekolady mlecznej · 250 g masła · 410 g dżemu z czarnej porzeczki · 4 całe jajka · Niepełna szklanka cukru · 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Masło
Kulinarna Chwilaznajduje się w zielonych warzywach liściastych, jak natka pietruszki, sałata, seler, kapusta. Jak również w papryce, w ziemniakach, w pomidorach, w owocach kiwi, w owocach czarnego bzu i w czarnej porzeczce, w truskawkach oraz niektórych produktach zwierzęcych, jak np. w wątróbce wieprzowej. Witamina D ma swoje źródło w żółtkach jaj, w rybach, w tranie rybim, w mleku
ProstePesto.plPyszne, warstwowe, słodko-kwaśne ciacho, któremu naprawdę trudno się oprzeć. Sześć odpowiednio zestawionych ze sobą warstw (z porzeczkowo-śmietankowej masy, konfitury z czarnej porzeczki, galaretki oraz domowego biszkoptu), składa się na delikatną, pyszną i efektowną całość. Porzeczkowiec jest nie tylko bardzo smacznym, ale i eleganckim ciastem! Ciastem w tortowym wydaniu! Zobaczcie tylko jak pięknie prezentuje się każdy jego
Domowe TortyPyszne, warstwowe, słodko-kwaśne ciacho, któremu naprawdę trudno się oprzeć. Sześć odpowiednio zestawionych ze sobą warstw (z porzeczkowo-śmietankowej masy, konfitury z czarnej porzeczki, galaretki oraz domowego biszkoptu), składa się na delikatną, pyszną i efektowną całość. Porzeczkowiec jest nie tylko bardzo smacznym, ale i eleganckim ciastem! Ciastem w tortowym wydaniu! 🙂 Zobaczcie tylko jak pięknie prezentuje się […] Artykuł Porzeczkowiec
Domowe TortyGalaretki owocowe przygotowuje się z soku owoców lub przecieru z owoców o dużej zawartości pektyn, czyli związków galaretujących. Najbogatsze w pektyny są czarne porzeczki, pigwa, oraz skórki i gniazdka nasienne z jabłek. Nieco mniej pektyn, ale wystarczająco aby przygotować z nich galaretki mają czerwone porzeczki. Galaretki w warunkach domowych można przygotować na dwa sposoby: galaretki gotowane z soków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPorzeczkowy pucharek Składniki na 4 porcje: 330 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) (tj. 1 kubeczek tej z Biedronki) szklanka porzeczek czarnych oczyszczonych mrożonych lub świeżych 3 łyżki cukru pudru lub więcej (wedle upodobania) 1 op. galaretki truskawkowej lub owoce leśne 1 szklanka wody kilka kostek czekolady garść rodzynek opcjonalnie: bita śmietana w sprayu (lub odłożona z ubitej śmietanki(...)dekoracji Przygotowanie: Porzeczki wrzuć do garnuszka i postaw na małym ogniu. Dodaj 1/3 wody i mieszaj co chwilkę przez kilka minut - aż się zacznie gotować. Dolej resztę wody (najlepiej gorącej). Duś 2-3 minutki, często mieszając. Zdejmij z ognia - część owoców powinna zostać w całości. Wsyp powoli proszek na galaretkę i dokładnie wymieszaj aż do jej równomiernego rozpuszczenia. Odstaw
Anioszek w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 250 g porzeczek Kruszonka: 50 g masła 1/2 szkl. mąki pszennej 5 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kefir, słodzidło, olej i jajka. Mieszamy do połączenia składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Wrzucamy porzeczki (dobrze jest lekko odsączyć je na ręczniku). Składniki(...)Posypujemy ciasto. Wkładamy do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy ok. 1,5 h (aż wierzch będzie zarumieniony, a patyczek suchy). Sprawdź przepis na: Pełnoziarnista tarta z czarną porzeczką Bezglutenowe crumble na mące ryżowej Dżem porzeczkowy Pełnoziarniste kruche ciasto z owocami i masą serową Galaretka porzeczkowa z musem czekoladowym Krem czekoladowy z kaszy gryczanej
CzarnawisienkaSkładniki: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 300 ml śmietany 30% 500 g owoców, u mnie truskawki, czarne porzeczki i borówki 2 łyżki żelatyny … Czytaj dalej Ciasto z mascarpone i owocami
czarrna od kuchniłyżeczki soli mokre składniki: 2 duże jajka 120 g stopionego i ostudzonego masła 130 g drobnego cukru (używam trzcinowego) 120 ml mleka ziarenka z jednej laski wanilii czarne porzeczki i jeżyny (mogą być mrożone) Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Formę do muffinków wykładamy papierowymi papilotkami. Mieszamy suche składniki. W misce ucieramy jajka z cukrem i łączymy z mokrymi składnikami
Dzieje kuchennej Wiewiórypodwoić składniki): 120 g wiórków kokosowych 100 g cukru 100 g mąki (użyłam tortowej „Basia”) 100 g zimnego oleju kokosowego „masła kokosowego” 300 g czarnych porzeczek 1 dojrzały banan 200 ml wody po gotowaniu ciecierzycy (użyłam tej z puszki) płatki kokosowe opcjonalnie to posypania Przygotowanie: Do dużej miski wrzuć mąkę, 2/3 cukru, 2/3 wiórków kokosowych
greenscarfSkładniki: 25 dag mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka kefiru 1 jajko 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag porzeczek (czarnych, czerwonych, żółtych) Kruszonka: ja wykorzystałam kruszonkę, którą kiedyś zamroziłam, bo sporo mi jej zostało. Jeśli jednak nie macie takiej pod ręką, możecie ją szybko przygotować, np z tego przepisu ( klik(...)nadmiar tak jak ja zamrozić, i zostawić na następny raz. Porzeczki umyć i obrać z szypułek. Do miski wbić jajko, wlać olej i kefir. Dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć porzeczki i posypać sporą ilością
My simple kitchen