Kupiłam serek ricotta, którego nigdy nie jadłam i który miałam zamiar przeznaczyć do zupełnie czego innego. Ale ochota na zupełnie co innego mi tymczasem przeszła, a
Zdrowa Kuchnia Sowyłyżek sosu można wymieszać z majonezem. Otrzymamy w ten sposób rewelacyjny sos do kanapek. Miód można zastąpić syropem klonowym lub cukrem, a powidła śliwkowe dżemem brzoskwiniowym lub z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI 1 pierś indyka o wadze ok. 800-900 g. przyprawy: po 1 łyżeczce: soli, świeżo zmielonego czarnego pieprzu, słodkiej czerwonej papryki w proszku i suszonego oregano, szczypta chili
cool and mintynatłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić, przekroić na pół. Poncz: 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki, 1/3 szklanki wody, 1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty!) Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta. Posmarować połową dżemu. Krem
Z miłości do słodkościmasła lub margaryny 1 jajko 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki sypkiego maku Dodatkowo: 10 dag porzeczki czarnej kandyzowanej od HELIO mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy porzeczkę kandyzowaną i ponownie zagniatamy. 2. Odrywamy kawałki
Izabelawkuchnibyłabym sobą gdyby bazy nadzienia nie stanowiła quinoa, tym razem czarna, w moim odczuciu najbardziej świąteczna. Pieczeń podałam w towarzystwie kluseczek śląskich i sosu na winie z czarnej porzeczki i wędzonej śliwki z dodatkiem miodu. Smacznego! Składniki: polędwica wieprzowa około 400 - 500 gram 5 - 6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 1 garść suszonych borowików 1 szalotka 2 wędzone
Quinoa Raz!byliśmy na fajnej imprezie, na której zjadłam trzy kawałki pysznych ciast. Między innymi jednym z nich było ciasto z porzeczkami. Pomyślałam sobie, że muszę w domu zrobić jakieś ciasto z tymi owocami. W lato robiłam z Lubym dżem z czarnej porzeczki okazał się strzałem w dzisiątkę! To ciasto jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużych umiejętności, lubię
SMYKWKUCHNIPrzedstawiamy pleśniak z porzeczkami z nalewki , czyli kolejny przepis na ciasto, w którym można wykorzystać owoce z nalewki. Tym razem mieliśmy do wykorzystania owoce czarnej porzeczki, z których zrobiliśmy dwie domowe nalewki. Może to mało kreatywnie z naszej strony, ale i tym razem owoców z nalewki użyliśmy do zrobienia pleśniaka, gdyż każde owoce nasączone alkoholem świetnie się
niecodziennikparypowera! Nieco kwaskowaty, ale miłośnikom malin na pewno posmakuje. Sezon malinowy i porzeczkowy w pełni trwa także trzeba wykorzystać te cudowne dobra natury 😊 Składniki: maliny 300 g, porzeczka czarna 200 g, banan 1 szt, sok malinowy 4-5 łyżek, jogurt naturalny grecki 400g, woda 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Porzeczki myjemy i wsypujemy do malaksera, dodajemy pozostałe składniki
kulinarne odsłony patikrzaczków rośnie tylko kilka. Osobiście nie lubię porzeczek na surowo za to przetworzone, o tak! To jest mój smak. Dlatego konfiturka poleca się sama! :) Składniki: 2,5kg owoców czarnej porzeczki 150ml wody 500g cukru Przygotowanie: Porzeczki przebrać, oderwać szypułki, gałązki, listki. Owoce umyć dokładnie, wrzucić do garnka z grubym dnem, podlać wodą i gotować na małym ogniu 90 minut
Cakes By Kejtdobra aż tyle to i ja nie zjem. Ale z pomocą rodziny to bardzo możliwe :) Aby urozmaicić smak tego wypieku tym razem do jabłek dodałam również sezonowe porzeczki - czarne i czerwone. Muszę przyznać - świetne połączenie! Dopóki jeszcze macie możliwość wykorzystywania świeżych owoców, wypróbujcie ta wersję koniecznie! Zapraszam na szarlotkę z porzeczkami."Składniki200 g masła4,5 szklanki mąki2 żółtkajajkoszklanka cukru1
Słodkie Przyjemnościporzeczkami. Budyń migdałowy z porzeczkami - przepis na 4 porcje Do przygotowania budyniu będziesz potrzebować: 800ml napoju migdałowego, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki syropu z agawy, 250g czarnych porzeczek, garść migdałów w słupkach. 1. Z napoju odlej pół szklanki, resztę wlej do garnka z 3 łyżkami syropu z agawy i zagotuj. 2. Do odlanego wcześniej napoju dodaj mąkę ziemniaczaną
Z notatnika dietetykaMożemy użyć także czarnej herbaty lekko posłodzonej z dodatkiem soku z cytryny. Dodatkowe składniki; ok 3/4 szklanki powidła śliwkowego lub innego kwaskowatego, gęstego dżemu lub powideł z porzeczek czarnych czy wiśni gorzka czekolada lub o k ruszki czekoladowych ciastek Wykonanie tortu; Odkładamy około 5 łyżek kremu do posmarowania wierzchu i boków tortu. Na podkładce układamy kolejno
Radość kipiąca uśmiechem.dodatkiem quinoy. Zawsze gdy wpadam do mamy i taty a działkę, zabieram, różne ekologiczne skarby, porzeczki, poziomki, płatki kwiatów i zioła, a później robię z nich jakiś mix. Składniki: 4 łyżki ugotowanej białej quinoy kilka liści sałaty rzymskiej garść czarnej porzeczki, garść czerwonego agrestu garść poziomek jadalne kwiaty (płatki róż, fiołki rogate, lawenda, ogórecznik itp.) zioła
Quinoa Raz!Wariacja na temat czarnej porzeczki Kontrowersyjny przepis wjeżdża w pięknej odsłonie :) Czemu kontrowersyjny ? Po pierwsze: co to znaczy fit ? Serniczki są lżejsze, fakt. Ale czy ten termin do nich pasuje ? Po drugie: mojemu łasuchowi nie smakowało. Mało słodkie ? Może. Dla mnie były świetne, i tego się będę trzymać ;) Może dlatego, że latem lubię lekko kwaśne owocowe smaki. Użyłam różnych
CynamonemPoOczachSchłodzony latem smakuje doskonale. Zawekowany na zimę - przypomina lato ;) Składniki: 1 kg wiśni, 0,5kg czarnej porzeczki, 1 szklanka cukru, Przygotowanie: Wiśnie drylujemy. Z porzeczek odrywamy gałązki. Do garnka z wodą - około 2,5-3 litra, dodajemy owoce wraz z cukrem. Gotujemy co jakiś czas mieszając przez około 20 minut
Lena Gotuje