powera! Nieco kwaskowaty, ale miłośnikom malin na pewno posmakuje. Sezon malinowy i porzeczkowy w pełni trwa także trzeba wykorzystać te cudowne dobra natury 😊 Składniki: maliny 300 g, porzeczka czarna 200 g, banan 1 szt, sok malinowy 4-5 łyżek, jogurt naturalny grecki 400g, woda 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Porzeczki myjemy i wsypujemy do malaksera, dodajemy pozostałe składniki
kulinarne odsłony patikrzaczków rośnie tylko kilka. Osobiście nie lubię porzeczek na surowo za to przetworzone, o tak! To jest mój smak. Dlatego konfiturka poleca się sama! :) Składniki: 2,5kg owoców czarnej porzeczki 150ml wody 500g cukru Przygotowanie: Porzeczki przebrać, oderwać szypułki, gałązki, listki. Owoce umyć dokładnie, wrzucić do garnka z grubym dnem, podlać wodą i gotować na małym ogniu 90 minut
Cakes By Kejtdobra aż tyle to i ja nie zjem. Ale z pomocą rodziny to bardzo możliwe :) Aby urozmaicić smak tego wypieku tym razem do jabłek dodałam również sezonowe porzeczki - czarne i czerwone. Muszę przyznać - świetne połączenie! Dopóki jeszcze macie możliwość wykorzystywania świeżych owoców, wypróbujcie ta wersję koniecznie! Zapraszam na szarlotkę z porzeczkami."Składniki200 g masła4,5 szklanki mąki2 żółtkajajkoszklanka cukru1
Słodkie Przyjemnościporzeczkami. Budyń migdałowy z porzeczkami - przepis na 4 porcje Do przygotowania budyniu będziesz potrzebować: 800ml napoju migdałowego, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki syropu z agawy, 250g czarnych porzeczek, garść migdałów w słupkach. 1. Z napoju odlej pół szklanki, resztę wlej do garnka z 3 łyżkami syropu z agawy i zagotuj. 2. Do odlanego wcześniej napoju dodaj mąkę ziemniaczaną
Z notatnika dietetykaMożemy użyć także czarnej herbaty lekko posłodzonej z dodatkiem soku z cytryny. Dodatkowe składniki; ok 3/4 szklanki powidła śliwkowego lub innego kwaskowatego, gęstego dżemu lub powideł z porzeczek czarnych czy wiśni gorzka czekolada lub o k ruszki czekoladowych ciastek Wykonanie tortu; Odkładamy około 5 łyżek kremu do posmarowania wierzchu i boków tortu. Na podkładce układamy kolejno
Radość kipiąca uśmiechem.dodatkiem quinoy. Zawsze gdy wpadam do mamy i taty a działkę, zabieram, różne ekologiczne skarby, porzeczki, poziomki, płatki kwiatów i zioła, a później robię z nich jakiś mix. Składniki: 4 łyżki ugotowanej białej quinoy kilka liści sałaty rzymskiej garść czarnej porzeczki, garść czerwonego agrestu garść poziomek jadalne kwiaty (płatki róż, fiołki rogate, lawenda, ogórecznik itp.) zioła
Quinoa Raz!Wariacja na temat czarnej porzeczki Kontrowersyjny przepis wjeżdża w pięknej odsłonie :) Czemu kontrowersyjny ? Po pierwsze: co to znaczy fit ? Serniczki są lżejsze, fakt. Ale czy ten termin do nich pasuje ? Po drugie: mojemu łasuchowi nie smakowało. Mało słodkie ? Może. Dla mnie były świetne, i tego się będę trzymać ;) Może dlatego, że latem lubię lekko kwaśne owocowe smaki. Użyłam różnych
CynamonemPoOczachSchłodzony latem smakuje doskonale. Zawekowany na zimę - przypomina lato ;) Składniki: 1 kg wiśni, 0,5kg czarnej porzeczki, 1 szklanka cukru, Przygotowanie: Wiśnie drylujemy. Z porzeczek odrywamy gałązki. Do garnka z wodą - około 2,5-3 litra, dodajemy owoce wraz z cukrem. Gotujemy co jakiś czas mieszając przez około 20 minut
Lena Gotujeozdobiłam czerwonymi porzeczkami. Takie naleśniki można podać na śniadanie, podwieczorek, kolację... Naleśniki można przygotować używając przepisu na czekoladowe ciasto na naleśniki . *u mnie domowy przecier z czarnej porzeczki – porzeczki zagotować, przetrzeć przez sito, dodać trochę cukru do smaku. Taki przecier można przygotować z jagód, malin, truskawek ... zastawa
królestwo garówłyżeczki cynamonu - 1 dojrzały banan (z ciemnymi plamkami) - sól himalajska - 1 dojrzała nektarynka - 2 łyżki czarnej porzeczki - 1 łyżeczka suszonej żurawiny - 3 połówki orzechów pecan - 1 łyżeczka miodu Wykonanie: - Płatki wsypać na wrzątek, dodać sól i cynamon, gotować przez 8 minut - Pod koniec gotowania dodać żurawinę i pokruszone orzechy - Banana zmiksować z miodem i 1/3 szklanki
Wegańska kuchnia orientalnauzyskania gładkiej masy. Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układam równomiernie porzeczki bez dociskania. Wkładam całość do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 30 minut (do suchego patyczka) Dobrze smakuje także wersja z czarną porzeczką: Biszkoptowe ciasto z porzeczkami . Źródło przepisu: reanja
Kuchnia co dniaBiszkoptowe ciasto z porzeczkami Składniki: - 4 jajka - 250g masła - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 krople aromatu waniliowego - 1 1/2 szklanki czarnej porzeczki - 1/2 szklanki czerwonej porzeczki dodatki: - bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy - cukier puder do posypania Forma: duża blacha prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Oczyszczone porzeczki obsypuję
Kuchnia co dniaSkładniki: 2 duże kubeczki jogurtu 0% 400 g czarnych porzeczek 100 g erytrytolu 200 g płatków owsianych 2 banany 3 łyżki żelatyny + 200 ml mleka 1 galaretka bez cukru … Czytaj dalej Porzeczkowy jogurtowiec
czarrna od kuchniSezon na porzeczki w pełni, dlatego bardzo często goszczą one ostatnio w naszych deserach:) Tym razem wykorzystałam czarne porzeczki do przyrządzenia lekkiej i puszystej pianki, przypominającej nieco ptasie mleczko. Spód to nic innego jak ciasteczka z masłem, ale z dodatkiem masy krówkowej, dzięki czemu jest lekko "ciągnący":) Podsumowując pianka jest lekka, nie za słodka, łatwa w przygotowaniu(...)wraz z masą krówkową dodać do ciastek, krótko zmiksować. Wyłożyć na dno tortownicy lub formy na tartę o śr. ok. 21-24cm. Schłodzić. Porzeczkowa pianka: 3/4 szklanki czarnych porzeczek, 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 łyżki cukru, galaretka porzeczkowa, 100ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Odstawić
Z miłości do słodkościSernik na zimno z borówką i porzeczkami Ten sernik w sezonie robię bardzo często, bo należy do najbardziej lubianych w naszej rodzinie. Składniki Mus borówkowo- porzeczkowy 300 g borówki amerykańskiej 100 g czarnej porzeczki 2 opak galaretki pomarańczowej 1 szkl gotowanej wody Masa serowa 1 kg serka naturalnego w wiaderku 3 opak galaretki wiśniowej 1,5 szkl gotowanej
Kuchnia Danusi