najbliższym czasie będą same desery, bo tylko te przepisy jestem w stanie odtworzyć z pamięci. Tak więc w sezonie porzeczkowym polecam deser z czarnej i czerwonej porzeczki na bazie jogurtu i banana(...)nutką cynamonu. Składniki: • 2 duże gęste jogurty, np. grecki • 1 banan • 1 szklanka czarnej porzeczki • 1/2 szklanki czerwonej porzeczki • 4 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: • Jogurt zmiksować z cukrem, bananem i cynamonem. • Dodać umytą czarną i czerwoną porzeczkę i ponownie zmiksować. • Deser nałożyć do pucharków i wstawić
To co kochamDziś kolej na kolejne ciasto z porzeczkami. Przeważają w nim czarne owoce, ale są także dla bardziej wyrazistego smaku i czerwone. Bazą jest kruche ciasto, a warstwą scalającą pianka z białek oraz z waniliowego budyniu. Będzie(...)Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami . Składniki: ciasto: - 500g mąki (u mnie typ 450) - 250g zimnego masła - 5 żółtek (jajka wielkości L) - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka: - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 waniliowe budynie bez cukru - 1/3 szklanki oleju rzepakowego masa owocowa: - 500g porzeczek (400g porzeczek czarnych + 100g porzeczek czerwonych
Kuchnia co dniaNastępny przepis będzie dotyczył czarnej porzeczki. Jest bardzo zdrowym owocem, ale jakby trochę niedocenianym. W tych małych gronkach znajdziemy witaminę A, B,C, P, flawonoidy, różne mikroelementy, a także pektynę dzięki której nie musimy dawać żadnych zagęszczaczy do naszej konfitury. Samo zdrowie! Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniewrócić? Mijając pola w moich okolicach widzę, że rolnicy nadal uprawiają te zdrowe warzywa, i są to właśnie okolice w których produkuje się dżemy :) Dżem z czerwonych i czarnych porzeczek- Łowicz sporządzono go z 38 g owoców na 100 g produktu. W składzie ma 22 % czerwonej porzeczki i 16 % czarnej porzeczki, wodę, syrop glukozowo- fruktozowy(...)piękny dżem większą ilością porzeczek mogłoby to wyjść wszystkim na zdrowie :) Choć zdaje sobie sprawę, że byłby pewnie wtedy droższy. Obecna barwa pochodzi zapewne od intensywności skórek porzeczek czarnych, zapach też jest bardzo przyjemny. Chętnie rozsmarowałam go na świeżym chlebie z masłem :) Dżem z Agrestu i Kiwi - Łowicz sporządzono go z agrestu- 20 % i owoców
Proste Potrawypudru wykonanie: Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Serek rozmiksujemy w osobnym naczyniu, następnie doda jemy śmietankę i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50 g gorzkiej czekolady startej 100 ml nalewki porzeczkowej wymieszanej z 25 ml wody wykonanie cista: Pierwszy blat ponczujemy nalewką, rozsmarowujemy 1/2 dżemu porzeczkowego, wykładamy całą masę serową, przykrywamy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 5 kg czarnej porzeczki 2 ½ cukru lub mniej, do smaku sok z 1 cytryny Wykonanie Porzeczki obrać ,umyć. .Zasypać cukrem,wymieszać, zagotować. Na wolnym ogniu gotować około 1 - 2 godziny,mieszając od czasu do czasu.,do zgęstnienia dżemu.Dodac sok ,wymieszać. . Uwaga: dżem po wystygnięciu jeszcze bardziej zgęstnieje! Jak sprawdzić, czy dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk
w mojej kuchniCzarnych porzeczek w tym roku chyba urodzaj bo ich cena na osiedlowym bazarku jest bardzo kusząca. Zrobiłam już z niej Galaretkę a teraz czas na dżem, który przyda się później do ciast czy tortów. Nie ma to jak domowe dżemy - przynajmniej wiem co w nich jest bo te sklepowe zawierają niewiele prawdziwych owoców. Koniecznie zajrzyj do zakładki Przetwory - zobacz
Smaczna Pyzawlewać żelatynę do masy. Masę przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Składniki na mus porzeczkowy: 500 gr porzeczek czarnych lub czerwonych już obranych i czystych Porzeczki umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko
moj przepis nawlewać żelatynę do masy. Masę przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Składniki na mus porzeczkowy: 500 gr porzeczek czarnych lub czerwonych już obranych i czystych Porzeczki umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko
moj przepis nażelatynę do masy. Masę przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Składniki na mus porzeczkowy: 500 gr porzeczek czarnych lub czerwonych już obranych i czystych Porzeczki umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko. Odstawić
moj przepis naSkładniki na 1 słoik 500 ml: 1 litr czarnej porzeczki ( ok.540 g) cukier (znowu na oko, do smaku) Wykonanie: Porzeczkę opłukałam, pozbawiłam łodyżek. Smażyłam około 2 godziny, w trakcie smażenia dosypywałam cukier do smaku. Na koniec, jak już skórki porzeczek były miękkie przełożyłam dżem do słoika 500 ml, zakręciłam i położyłam słoik wieczkiem do dołu i pozostawiłam
Blondynka Gotujeubijamy na puszystą masę , dodajemy po trochę cukru i mieszamy około 5 minut . Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy . Wrzucamy czarną porzeczkę obtoczoną w cukrze oraz żurawinę. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone . W mojej wersji posypałam jeszcze cukrem pudrem
Magiczne Życie Martyporzeczkami, za którymi nie przepadam ale cóż... Mogłabym go zrobić z wiśniami ale przepis ten jest dodany do nowej edycji Lubelskiego Kociołka - A wspólnymi siłami jako temat odsłony ustaliłyśmy porzeczki. Przepis ten jest bardzo prosty tylko ze smażeniem/gotowaniem jest trochę zachodu dlatego wole chyba jednak tradycyjne pieczenie w piekarniku. Murzynek z patelni jest bardzo puszysty, wilgotny - pyszny. Następnym razem(...)łyżka cukru waniliowego 125 ml jogurtu greckiego 1 łyżka oleju szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki gorzkiej czekolady Szklanka owoców (u mnie czarna porzeczka ale doskonale sprawdzą się też wiśnie) Jajka ubijamy z cukrami na jasną gęstą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy jogurt i olej. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem
sierotka maRysia w kuchniPodałam Wam już przepis na tradycyjną konfiturę z czarnej porzeczki, dzisiaj proponuję Wam pyszne połączenie czarnych porzeczek, jabłek i odrobiny cytryny. Konfitura jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczna;) Składniki: 1 kg czarnych porzeczek, 1/2 kg jabłek, cytryna, 1 kg cukru. Przygotowanie Porzeczki odszypułkować, umyć, lekko rozgnieść lub delikatnie zmiksować blenderem
Z miłości do słodkościSkładniki: © 1 litr nektaru bananowego © 1 litr nektaru lub soku z czarnej porzeczki Sok z gumijagód to sok bananowy wymieszany z sokiem z czarnych jagód w proporcji 1:1. Można też dodać więcej soku bananowego, lub też jagodowego. Można próbować, smakować i odnaleźć swoje ulubione proporcje :) Smacznego
Bazując na smaku