Przepyszne eklerki z lekko kwaśnym kremem śmietankowo-serowym z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI Ciasto parzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny, 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szkl. śmietany kremówki, 200 g serka kremowego, 2 łyzki cukru pudru Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto
słodki bratekfrancuski koktajl alkoholowy, należący do aperitifów. Oryginalny składa się z białego musującego wina i likieru z czarnej porzeczki (Crème de cassis) w proporcji 3/4 wina i 1/4 likieru. Kir Royal to odmiana tego pysznego koktajlu z wykorzystaniem szampana zamiast białego wina. Obie wersje są pyszne! Oczywiście oryginalny Crème de cassis można spokojnie zastąpić zwykłym(...)likierem z czarnej porzeczki albo oszukać nasze kubki smakowe jeszcze bardziej i użyć zwykłego syropu (np. z Herbapolu), który dodajemy do herbaty :) Wtedy nazwę "Kir" bezpiecznie jest poprzedzić słowem: domowy, abyśmy nie zostali zlinczowani przez smakoszy za sprofanowanie koktajlu ... Składniki: białe musujące lekkie wino Crème de Cassis Liqueur kilka malin i jeżyn Wykonanie:W wysokich kieliszkach
Walijskie PichcenieKremem Serowym, Owocami i Kruszonką – Zapraszam na bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie z kremem serowym i dużą ilością owoców. U mnie dominowała jeżyna, borówka i mrożona czarna porzeczka. Ciasto pyszne, soczyste od owoców i pachnie cudownie. Uwielbiam takie ciasta latem. W przygotowaniu szybkie i proste, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle(...)żółtka Krem: 250g serka mascarpone 250g gotowego sera na sernik 4 łyżki cukru pudru 2 jajka 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 500g owoców jagodowych (użyłam borówki, jeżyn, czarnej porzeczki, malin) Kruszonka: 4 łyżki cukru (użyłam jasnego brązowego) 60g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 110g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g płatków migdałowych Ciasto: 1. Do miski przełożyć
Mała CukierenkaDziś mam dla Was coś absolutnie genialnego, owszem to ciacho wymaga sporo pracy, ale jest obłędne. Czekoladowy biszkopt, delikatnie chrupiący krem pralinowy, krem śmietankowy i wreszcie pianka z czarną porzeczką, oblizuję się na samo wspomnienie. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy(...)Jedna będzie nam potrzebna do masy porzeczkowej, a do drugiej dodajemy 1/3 rozpuszczonej żelatyny i miksujemy do połączenia, a następnie wykładamy na masę pralinową. Krem porzeczkowy: 400 g czarnych porzeczek 4 łyżki cukru krem śmietanowy Umyte porzeczki blendujemy z cukrem, a następnie dodajemy do nich po łyżce ubitej wcześniej śmietany i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę
Cynamonowe szczęściezwiązku z moją dość świeżą pasją czyli przydomową rabatką i kwiatkami (oto i przyczyna moich blogowych zaległości), a że nie przepadam za oliwkami przepis lekko zmodyfikowany. Cierpko-słodkie czarne porzeczki idealnie pasują do orzeźwiającego arbuza i trochę słonego sera. ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA z ARBUZEM i SEREM SAŁATKOWYM Składniki: 1/2 małego arbuza 100 g sera sałatkowego lub fety(...)mała czerwona cebula (+sok z cytryny) garść kiełków pora lub brokuła garść czarnej porzeczki 2 łyżki posiekanej świeżej mięty 2 łyżki posiekanej świeżej melisy sos: 3 łyżki oliwy+ sok z limonki Przygotowanie: Z arbuza odcinamy skórę, a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w pióra, skrapiamy sokiem z cytryny i ostawiamy na 15-20 minut. Ser sałatkowy
Bon appetit mon amiesmakiem. Ba! Nawet Wam posmakuje! :) Składniki (na 4 porcje): 200 g śmietanki 30% 400 g mleka 3,2% 200 g gorzkiej czekolady WEDEL (2 tabliczki) dżem z czarnej porzeczki Przygotowanie: Do niewielkiego garnka wlewamy śmietanę oraz mleko. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy podzieloną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę i mieszamy szpatułką lub trzepaczką dość energicznie do rozpuszczenia(...)czekolady. Do szklanek na dnie wrzucamy 1 łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki, a następnie wlewamy przygotowaną czekoladę. Jeżeli nie lubicie gorzkiej czekolady możecie użyć mlecznej, a nawet białej. Ale będzie bardziej słodkie :). Wierzch możecie udekorować (tak jak w Wedlu) bitą śmietaną. Ja nie dawałam, bo uważam, że taka czekolada jest pyszna sama w sobie i nie potrzebuje
Gotuj z Mąkąsamych gotowców (tak, wiem ja i gotowce? na co dzień – nie! Ale na imprezkę rodzinną – idealne!) Mamy tutaj bowiem gotowe herbatniki, budynie w proszku, dżem z czarnej porzeczki, mleko i wiórki. Masa budyniowa nie jest z niczym miksowana po ostudzeniu ( masa budyniowa bez masła ). Czytaj dalej "Ciasto z budyniem i porzeczkami bez pieczenia
Moja DelicjaCabernet Frank. Kolor: przejrzysty, niezbyt intensywny z łososiowymi refleksami. Nos: przyjemny, o niskiej intensywności. Dopiero po dłuższej chwili pojawiają się aromaty czarnych oraz czerwonych owoców, takich jak czarna porzeczka, jeżyna, poziomka, czy gotowana truskawka. Do tego z czasem pojawiają się delikatne nuty warzywne charakterystyczne dla Cabernet Frank. Z czasem zapachy te rozwijają się, jednak ich intensywność jakoś specjalnie(...)wzrasta. Podniebienie: Smak podąża za zapachem, wyczuwalne są więc delikatnie czarne i czerwone owoce takie jak czarna porzeczka, jeżyny z cukrem, gotowane truskawki, poziomki. Wyraźne są również aromaty warzywne. Pojawia się także mineralność, co nadaje smakowi pewnej lekkości. Podsumowanie: wino wytrawne, o wysokiej kwasowości, lekkiej budowie i krótkim finiszu. Wszystko to składa się na niezbyt udany balans
Kate's Kitchenłodygą) • świeży chrzan • opcjonalnie - liście czarnej porzeczki lub wiśni • sól do przetworów (kamienna) Przygotowanie : Ogórki umyć, ułożyć pionowo i ściśle w słoikach (czystych, suchych). Czosnek i chrzan obrać. Do każdego litrowego słoika włożyć: po 2 - 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni. Przygotować zalewę (potrzeba
KUCHNIA POLSKAbułeczki! lekko słodkie, pachnące, łączące w sobie mnóstwo smaków. Przepis znalazłam u Lo , podaję z moimi modyfikacjami bez których obejść się nie mogło. Drożdżówki z czarną porzeczką, marcepanem i makiem ciasto: 220 ml mleka 70 g masła(...)mąki pszennej (typu 550) 15 g świeżych drożdży 50 g cukru szczypta soli 2 łyżki maku 1 jajko (lekko ubite) skórka starta z 1 pomarańczy nadzienie: 300 g czarnych porzeczek (u mnie 200 g porzeczek i 30 g jagód) 50 g miękkiego masła 50 g drobnego cukru 100 g marcepanu (pokrojonego w 1/2 cm kostkę) wierzch: białko 3 łyżki
Dzieje kuchennej WiewióryWspaniałe puszyste ciasto kakaowe które wszyscy znamy, tym razem w wersji z owocami i galaretką z dodatkiem ponczu z czarnej porzeczki i delikatnego kremu śmietanowego tworzy pyszną całość rozpływającą się w ustach Składniki: Ciasto: 6 jajek 120 g mąki tortowej 13 dag cukru 2 czubate łyżki ciemnego kakao 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz(...)nalewki z czarnej porzeczki 100 ml przegotowanej wody Krem śmietanowy: 1/2 litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie
Wanilia i Kardamonskładniki: ogórki gruntowe (dowolna ilość) 2 ząbki czosnku korzeń chrzanu 2 baldachy kopru z nasionami kilka liści z czarnej porzeczki 1 łyżka soli na litr wody wykonanie: Ogórki dokładnie myjemy. Do wyparzonych słoików o pojemności 900 ml wkładamy po 2 ząbki czosnku (przekrojonego na pół), cząstki chrzanu ok. 3 cm długości (pokrojone w słupki), 2 łodygi baldachu kopru, liście(...)czarnej porzeczki oraz gorczycę. Ogórki układamy pionowo, bardzo ściśle w słoikach, stroną którą był połączony z łodygą w dół, mamy wtedy gwarancję, że gorycz z końcówki ogórka nie przejdzie wyżej. Wlewamy wodę z rozpuszczoną solą tak, aby woda przykryła całkowicie ogórki. Dokładnie wycieramy z zewnątrz słoik jednorazowym ręcznikiem papierowym, zakręcamy zakrętką. Odstawiamy i po kilku dniach wynosimy słoiki
Domowy Smak Jedzeniajest na blachę 28 cm x 36 cm Co potrzeba: 800 g czereśni, 200 g śmietany 30%, 990 g śmietany 18% (3 x po 330 g), 1 galaretka czarna porzeczka (do rozpuszczenia w 500 ml wody), 1 galaretka agrestowa (do rozpuszczenia w 500 ml wody), 2 nie czubate łyżki cukru pudru (30 g), 4 nie czubate łyżeczki żelatyny(...)paczki biszkoptów podłużnych (400 g), Wykonanie: Czereśnie pozbawiamy pestek. Galaretkę czarna porzeczka rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia, do jeszcze ciepłej dajemy czereśnie, czekamy, aż całkiem stężeje. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dajemy pierwszą warstwę biszkoptów. Kiedy galaretka z czereśniami jest gotowa rozpuszczamy w drugim garnku galaretkę agrestową, zostawiamy do delikatnego stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki
Bułka z ChlebemPleśniak to ciasto „stare jak świat”. Znane, lubiane i do tej pory nie znienawidzone. Pleśniak to obowiązkowa, ciastowa pozycja teraz, kiedy czarna porzeczka jest już dojrzała. Kruche warstwy ciasta i kwaskowaty dżem porzeczkowy, który zamieniłam tym razem na świeże owoce, tworzą bardzo udany zespół. Wszyscy je uwielbiamy i pomimo przemijającej mody na różne ciasta, to jakoś niezmiennie
Pieguskowa KuchniaMuffinki są całkowicie bez mąki, z minimum tłuszczu i cukru. W roli tego ostatniego świetnie sprawdza się bardzo dojrzały banan. Babeczki są bardzo miękkie i wilgotne a kwaśne czarne porzeczki idealnie współgrają ze słodyczą białej czekolady. Kawałki płatków owsianych nadają muffinkom bardzo ciekawą strukturę. Składniki na 12 babeczek: 190g płatków owsianych mały jogurt naturalny (190g) 1 jajko(...)bardzo dojrzały banan 1 łyżka cukru szczypta soli 50g białej czekolady 1 szklanka czarnych porzeczek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki oleju Płatki zalewamy jogurtem i odstawiamy do namoczenia. Po kilku minutach dodajemy do płatków banana, żółtko i blendujemy. Masa nie musi być idealnie gładka, mogą w niej zostać kawałki płatków. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną
Wrzosowa Polana