mąki ziemniaczanej (17g) 1 łyżka kakao, czubata (13g) 4 białka 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka octu szczypta soli Składniki na poncz: 90 ml soku z czarnej porzeczki 60 ml wody Składniki na masę śmietankową: 500 g śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 500 g serka mascarpone, schłodzonego 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 450 g dżemu(...)czarnej porzeczki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Ciasto Cassis: Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy po jednym żółtku dalej miksując. Mąkę z kakao przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej. Do masy też dodajemy startą czekoladę
Olcia gotuje!Teraz przychodzi pora na deser, zamawiamy: krem z solonego karmelu z czarną porzeczką (16 zł) sernik z koziego sera z biała czekoladą, brownie, lody z buraków i orzechy włoskie (19 zł) Obydwa desery powalają na kolana! Krem karmelowy tworzy idealne połączenie z czarną porzeczką, smakuje obłędnie. Duet kozi ser i czekolada przepyszny, natomiast lody buraczane nieco
Kulinarne przygody Gatitysię słodkiej pokusie :) Deser na mannie ze słodką niespodzianką SKŁADNIKI: 300 ml mleka 2,5 łyżki kaszy manny 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki czarnych porzeczek w soku własnym 2 czekoladowe cukierki np michałki 2 plastry kiwi posypka dekoracyjna PRZYGOTOWANIE: Na mleku gotujemy kaszę mannę z dodatkiem cukru trzcinowego. Do pucharków(...)nakładamy po dużej łyżce czarnych porzeczek wraz z ich sokiem, następnie nakładamy po 3 łyżki ugotowanej kaszy i posypujemy posiekanymi czekoladowymi cukierkami, które zalewamy kolejnymi trzema gorącymi łyżkami kaszy manny. Całość dekorujemy plasterkami kiwi i słodką posypką - podajemy po chwilowym przestudzeniu bądź kiedy kaszka całkowicie zastygnie. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciasto funkcjonuje pod nazwą placek zamszowy, prawdopodobnie ze względu na fakturę wierzchu. Mama piekła z powidłami śliwkowymi, były też wiśnie i inne dżemy. Ja bardzo lubię dżem z czarnej porzeczki i taki właśnie użyłam. To ciasto ma też inne nazwy – pleśniak , skubaniec a nawet wyszywanka na Ukrainie. Pleśniak zdecydowanie źle się kojarzy jak na nazwę ciasta, skubaniec(...)masła ? 500 g mąki ? 1 szklanka cukru ? 5 jajek ? 2 łyżki kwaśnej śmietany ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? 1 czubata łyżka kakao ? 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki - ok. 1 szklanki Wykonanie: ? Przesianą mąkę z proszkiem wymieszać z miękkim masłem pokrojonym na kawałki. ? Dodać 1/3 szklanki cukru, żóltka, i zagnieść na gładkie ciasto. ? Ciasto podzielić
To co kochamzamszowy, prawdopodobnie ze względu na fakturę wierzchu. Mama piekła z powidłami śliwkowymi, były też wiśnie i inne dżemy. Ja bardzo lubię dżem z czarnej porzeczki i taki właśnie użyłam. To ciasto ma też inne nazwy – pleśniak , skubaniec a nawet wyszywanka na Ukrainie. Pleśniak zdecydowanie źle się kojarzy(...)masła • 500 g mąki • 1 szklanka cukru • 5 jajek • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 czubata łyżka kakao • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki - ok. 1 szklanki Wykonanie: • Przesianą mąkę z proszkiem wymieszać z miękkim masłem pokrojonym na kawałki. • Dodać 1/3 szklanki cukru, żóltka, i zagnieść
To co kochamlubicie orzeźwiające koktajle na upalne dni? Teraz, gdy w ogrodzie jest mnóstwo owoców postanowiłam je wykorzystać. Czarna porzeczka - skarbnica witaminy C, antyoksydantów i pektyn z dodatkiem poziomek tworzy przepyszny deser. Zachęcam do skorzystania z przepisu! Deser przygotujesz bardzo szybko i w prosty sposób. Składniki: 400ml jogurtu naturalnego Szklanka czarnej porzeczki ½ szklanki poziomek Ponadto: 200ml śmietanki
Słodki Zakątekłyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo małymi partiami cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie wszystko mieszamy. Ponadto: - 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) - 150 g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na spód, rozwałkowujemy i wyrównujemy. Smarujemy połową dżemu(...)czarnej porzeczki. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą masę bezową najlepiej przygotować przed upieczeniem. Masa kremowa: - 500 ml mleka - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 żółtka - 3 łyżki cukru
Kulinarne życieBrzoskwinie w syropie Galaretka z czarnej porzeczki na surowo Frużelina wiśniowa Tradycyjna konfitura wiśniowa Mus mirabelkowy Mus jabłkowo-cytrynowy Mus malinowy Mus śliwkowy z rumem Marmolada z jabłek i mirabelek Marmolada dyniowo-jabłkowa Dżem z czarnej porzeczki Dżem truskawkowy z mango Dżem mirabelkowy z miętą Dżem morelowy Kompot z mirabelek Czekośliwka Gruszki w aromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym
Wiem co jemSzybkie, proste i bardzo smaczne ciasto z wykorzystaniem smoothie jabłko-czarna porzeczka od BobSnail . Polecam! Składniki: 2 jaja 40 g erytrytolu 10 ml oleju rzepakowego 100 g banana bez skórki 50 g mąki jaglanej szczypta proszku do pieczenia 120 g smoothie jabłko-czarna porzeczka Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, olej
Truskawkowa Fiestazamknięte to nici ze słodkich zakupów. Przejrzałam więc szafki w kuchni i bingo! Znalazłam pomysł na poobiedni deser;-) Składniki: paczka wafli tortowych (okrągłe lub kwadratowe) nutella powidła z czarnej porzeczki (własnej roboty) lub powidła śliwkowe również własnej produkcji Wafle na przemian smarowałam nutell ą i powidłami, aż powstał tort waflowy. Pokroiłam(...)kawałki i chrupiące wafelki gotowe! Zestawienie nutelli z czarną porzeczką lub powidłami śliwkowymi - bezcenne:-) Szybki deser na niespodziewane wizyty gości....a i bez nich wafelki się nie zmarnują
potrawyregionalnepieczenia. Piec 15-20 min w 180 C. Masa: 500 ml śmietany 30% 1 kg mielonego twarogu ( w wiaderku – zazwyczaj president ) 300 g cukru słoik dżemu z czarnej porzeczki 2 duże opakowania delicji wiśniowych lub malinowych 4 łyżeczki żelatyny pół szklanki gorącej wody cukier waniliowy Biszkopt nasączyć szklanką wody + sok z cytryny ( ja daje z połówki cytryny(...)Następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Wykonanie masy serowej: Cukier, ser i cukier waniliowy ucieram ( mikserem ), następnie ubijam kremówkę i dodaje do masy serowej ( mieszam ciągle mikserem ) i dodaje ostudzoną żelatynę i mieszam z masą ( 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczam w połowie szkl. gorącej wody i studzę tak żeby była płynna do wlania do masy ). Połowe masy
Wasze PrzepisySkładniki: 375 g margaryny (1,5 kostki) 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 - 4 łyżki kakao 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 puszka masy krówkowej kajmakowej 2 opakowania wafli Przygotowanie: Margarynę rozpuścić z wodą, następnie dodać szklankę cukru rozpuścić, na końcu wsypać kakao. Masę odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodać słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Ciastka - domowe słodkościsztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dodatki: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę(...)dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem
Calzonella.combezą. Najczęściej do skubańca używa się owoców, które można także zastąpić dżemem. I właśnie dlatego na skubańca często mówi się ciasto porzeczkowe. Jest to najpopularniejsze ciasto z czarną porzeczką inaczej zwane porzeczkowcem lub ciastem porzeczkowym. Nazwa mniej istotna, ważne że to pyszne ciasto warstwowe z kwaśnymi owocami , słodką bezą i kruchym wierzchem. Skubaniec(...)przepisy To właśnie kruche ciasto z owocami jest jednym z najpopularniejszych ciast letnich. Skubaniec jest takim prostym, smacznym ciastem. Skubaniec jakie owoce najlepsze do tego ciasta? Wspomniana już czarna porzeczka w cieście jest genialna. Jeżeli nie mamy
Dieta moja pasjakrem: mleko 750 ml, masło 300 g, cukier 0,5 szklanki, mąka ziemniaczana 3 kopiate łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, olejek migdałowy 1 łyżeczka, Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 8 łyżek, orzechy włoskie posiekane ok, 2 szklanki, Sposób przygotowania: Składniki ciasta kruchego zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na blachę wyłożoną papierem(...)pieczenia. Ciasto posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Połowę piany wyłożyć na jedno ciasto kruche a drugą połowę na drugie ciasto. Pianę posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Piec w 170 st C przez 20-30 min. Biszkopt: Jajka ubić z cukrem aż powstanie
kulinarne odsłony patiLekka pianka czarna porzeczka z musem mango. Ciasto jest kwaskowe, nie przesłodzone. Zrobicie je bardzo szybko. biszkopt: 2 jajka wielkość M 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej tortowej mus porzeczkowy: 450 g czarnej porzeczki mrożonej 250 ml śmietanki kremówki 36 % 1 i 1/2 opakowania galaretki owoce
wesoła kuchniałyżki cukru pudru wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: ok. 1/2 szkl herbaty wymieszanej z amaretto dżem z czarnej porzeczki dżem pomarańczowy z imbirem polewa czekoladowa wykonanie tortu: Na ciemnym, naponczowanym spodzie rozsmarowujemy dżem pomarańczowy z imbirem, wykładamy masę z białą czekoladą. Każde ciasto ponczujemy. Następnie dajemy jasny biszkopt, smarujemy(...)dżemem z czarnej porzeczki, wykładamy masę z serkiem mascarpone (trochę masy możemy zostawić na wykończenie). Na końcu kładziemy ciemny blat biszkoptu. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg uznania. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj
Domowy Smak JedzeniaDziś pokażę Wam jak zrobić sok z czarnej porzeczki bez użycia sokownika. Do gotowania dodajemy za to liście wiśni, które dodadzą fajnej nuty smakowej naszemu sokowi. W taki sam sposób robiliśmy kiedyś z mamą soki z aronii. Polecam. Składniki (proporcje): 1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru (dałam trochę mniej) 100 liści wiśni Sposób wykonania: 1. Oczyszczone
Kuchnia domowa Ani