czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:48/223)

Agrolaguna Adriana 2016 Rose, Chorwacja 120

Cabernet Frank. Kolor: przejrzysty, niezbyt intensywny z łososiowymi refleksami. Nos: przyjemny, o niskiej intensywności. Dopiero po dłuższej chwili pojawiają się aromaty czarnych oraz czerwonych owoców, takich jak czarna porzeczka, jeżyna, poziomka, czy gotowana truskawka. Do tego z czasem pojawiają się delikatne nuty warzywne charakterystyczne dla Cabernet Frank. Z czasem zapachy te rozwijają się, jednak ich intensywność jakoś specjalnie(...)wzrasta. Podniebienie: Smak podąża za zapachem, wyczuwalne są więc delikatnie czarne i czerwone owoce takie jak czarna porzeczka, jeżyny z cukrem, gotowane truskawki, poziomki. Wyraźne są również aromaty warzywne. Pojawia się także mineralność, co nadaje smakowi pewnej lekkości. Podsumowanie: wino wytrawne, o wysokiej kwasowości, lekkiej budowie i krótkim finiszu. Wszystko to składa się na niezbyt udany balans

Kate's Kitchen
Ogórki kiszone 520

łodygą) • świeży chrzan • opcjonalnie - liście czarnej porzeczki lub wiśni • sól do przetworów (kamienna) Przygotowanie : Ogórki umyć, ułożyć pionowo i ściśle w słoikach (czystych, suchych). Czosnek i chrzan obrać. Do każdego litrowego słoika włożyć: po 2 - 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni. Przygotować zalewę (potrzeba

KUCHNIA POLSKA
Drozdzowki z czarna porzeczka, marcepanem i makiem z czyli Niedzielne Sniadanie odc. 151

bułeczki! lekko słodkie, pachnące, łączące w sobie mnóstwo smaków. Przepis znalazłam u Lo , podaję z moimi modyfikacjami bez których obejść się nie mogło. Drożdżówki z czarną porzeczką, marcepanem i makiem ciasto: 220 ml mleka 70 g masła(...)mąki pszennej (typu 550) 15 g świeżych drożdży 50 g cukru szczypta soli 2 łyżki maku 1 jajko (lekko ubite) skórka starta z 1 pomarańczy nadzienie: 300 g czarnych porzeczek (u mnie 200 g porzeczek i 30 g jagód) 50 g miękkiego masła 50 g drobnego cukru 100 g marcepanu (pokrojonego w 1/2 cm kostkę) wierzch: białko 3 łyżki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Torcik wuzetka z borówką amerykańską 457

Wspaniałe puszyste ciasto kakaowe które wszyscy znamy, tym razem w wersji z owocami i galaretką z dodatkiem ponczu z czarnej porzeczki i delikatnego kremu śmietanowego tworzy pyszną całość rozpływającą się w ustach Składniki: Ciasto: 6 jajek 120 g mąki tortowej 13 dag cukru 2 czubate łyżki ciemnego kakao 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz(...)nalewki z czarnej porzeczki 100 ml przegotowanej wody Krem śmietanowy: 1/2 litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie

Wanilia i Kardamon
domowe ogórki kiszone na zimę 139

składniki: ogórki gruntowe (dowolna ilość) 2 ząbki czosnku korzeń chrzanu 2 baldachy kopru z nasionami kilka liści z czarnej porzeczki 1 łyżka soli na litr wody wykonanie: Ogórki dokładnie myjemy. Do wyparzonych słoików o pojemności 900 ml wkładamy po 2 ząbki czosnku (przekrojonego na pół), cząstki chrzanu ok. 3 cm długości (pokrojone w słupki), 2 łodygi baldachu kopru, liście(...)czarnej porzeczki oraz gorczycę. Ogórki układamy pionowo, bardzo ściśle w słoikach, stroną którą był połączony z łodygą w dół, mamy wtedy gwarancję, że gorycz z końcówki ogórka nie przejdzie wyżej. Wlewamy wodę z rozpuszczoną solą tak, aby woda przykryła całkowicie ogórki. Dokładnie wycieramy z zewnątrz słoik jednorazowym ręcznikiem papierowym, zakręcamy zakrętką. Odstawiamy i po kilku dniach wynosimy słoiki

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto biszkoptowe Czereśniowy Sad z czereśniami i kremem śmietanowym bez pieczenia 88

jest na blachę 28 cm x 36 cm Co potrzeba: 800 g czereśni, 200 g śmietany 30%, 990 g śmietany 18% (3 x po 330 g), 1 galaretka czarna porzeczka (do rozpuszczenia w 500 ml wody), 1 galaretka agrestowa (do rozpuszczenia w 500 ml wody), 2 nie czubate łyżki cukru pudru (30 g), 4 nie czubate łyżeczki żelatyny(...)paczki biszkoptów podłużnych (400 g), Wykonanie: Czereśnie pozbawiamy pestek. Galaretkę czarna porzeczka rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia, do jeszcze ciepłej dajemy czereśnie, czekamy, aż całkiem stężeje. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dajemy pierwszą warstwę biszkoptów. Kiedy galaretka z czereśniami jest gotowa rozpuszczamy w drugim garnku galaretkę agrestową, zostawiamy do delikatnego stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki

Bułka z Chlebem
PLEŚNIAK 171

Pleśniak to ciasto „stare jak świat”. Znane, lubiane i do tej pory nie znienawidzone. Pleśniak to obowiązkowa, ciastowa pozycja teraz, kiedy czarna porzeczka jest już dojrzała. Kruche warstwy ciasta i kwaskowaty dżem porzeczkowy, który zamieniłam tym razem na świeże owoce, tworzą bardzo udany zespół. Wszyscy je uwielbiamy i pomimo przemijającej mody na różne ciasta, to jakoś niezmiennie

Pieguskowa Kuchnia
Muffinki z płatków owsianych z czarną porzeczką i białą czekoladą 89

Muffinki są całkowicie bez mąki, z minimum tłuszczu i cukru. W roli tego ostatniego świetnie sprawdza się bardzo dojrzały banan. Babeczki są bardzo miękkie i wilgotne a kwaśne czarne porzeczki idealnie współgrają ze słodyczą białej czekolady. Kawałki płatków owsianych nadają muffinkom bardzo ciekawą strukturę.   Składniki na 12 babeczek: 190g płatków owsianych mały jogurt naturalny (190g) 1 jajko(...)bardzo dojrzały banan 1  łyżka cukru szczypta soli 50g białej czekolady 1 szklanka czarnych porzeczek 1 łyżeczka sody oczyszczonej  2 łyżki oleju Płatki zalewamy jogurtem i odstawiamy do namoczenia. Po kilku minutach dodajemy do płatków banana, żółtko i blendujemy. Masa nie musi być idealnie gładka, mogą w niej zostać kawałki płatków. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną

Wrzosowa Polana
Pieczone jabłka z amarantusem dla dorosłych 136

było wykorzystać, by się nie zmarnowały. A że dziś kończy się akcja amarantusowa ( "Na moim obrusie potrawa z amarantusem" ), którą organizuję, postanowiłam upiec je z amarantusem :) z dodatkiem czarnych porzeczek, które zostały mi z robionego w ubiegłym roku likieru cassis (gdy przyjdzie sezon, na pewno przepis tutaj umieszczę). Porzeczki są nasączone alkoholem, zatem jeśli chcemy upiec jabłka dla dzieci(...)rodzynkami, żurawiną, jagodami goji itp. Składniki (na 3 osoby): 3 jabłka 3-4 łyżki amarantusa ekspandowanego łyżeczka miodu łyżeczka masła pół łyżeczki cynamonu łyżeczka oleju 2 łyżki czarnych porzeczek, które zostają po zrobieniu nalewek Środki umytych jabłek wydrążyć. Zrobiłam to specjalnym gadżetem, który dostałam kilka lat temu w prezencie. Jabłka umieścić w foremce i polać olejem. W miseczce wymieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
Kokosowe ciasto z czekoladą i porzeczkami 586

Budyniowy biszkopt przełożony słodką masą kokosową z mlekiem w proszku i czekoladą. Przełamane dwiema warstwami konfitury z czarnej porzeczki, lekko kwaśnej i mocno owocowej. Bardzo smaczne ciasto warstwowe z porzeczką. biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 2 łyżki gorącej wody napar z herbaty(...)nasączenia CZEKOLADOWY KREM KOKOSOWY: 2 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka wiórków kokosowych 200 g czekolady białej frużelina porzeczkowa: 300 g porzeczki czarnej świeżej lub mrożonej 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody posypka: 1/2 szklanki wiórków kokosowych Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić

https:KKuchniaMniam
WAFLE KAKAOWE Z BAKALIMI 81

Składniki: Masa z dżemem 375 g margaryny (1,5 kostki) 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 - 4 łyżki kakao  1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 2 opakowania wafli Masa z bakaliami: 400g gorzkiej czekolady 300 g rodzynek sułtańskich 100 g żurawiny suszonej Przygotowanie: Masa kakaowa - margarynę rozpuścić z wodą, następnie dodać szklankę cukru rozpuścić, na końcu(...)wsypać kakao. Masę odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodać słoiczek dżemu z czarnej porzeczki. Dobrze wymieszać. Masa bakaliowa -   czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Rodzynki i żurawinę s parzyć i odcedzić. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z bakaliami Przełożenie: W opakowaniu, które ja kupuję jest 5 sztuk wafli. Pierwszy wafel posmarować masą kakaową, następnie położyć drugi wafel i posmarować

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto Zmierzch / Twilight Cake 69

też malinowy czy z czarnej porzeczki. Smacznego:) Polecam też ciasto Lambada:) na tortownicę o średnicy 25-26 cm: na spód: szklanka mąki, 90 g zimnego masła, żółtko, 4 łyżki cukru pudru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, opcjonalnie 2 łyżki zimnej wody budyń: 750 ml soku jeżynowego, malinowego lub z czarnej porzeczki, 2 budynie waniliowe

Lekcje w kuchni
MOCNO WILGOTNE MUFFINKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ 159

przesłodzone, wilgotne dzięki zawartości jogurtu,  z dużą ilością czarnej porzeczki.  Proste i szybkie do zrobienia. Tanie. Bez wyszukanych produktów. Pyszne ❤❤❤ Składniki: 1 mały jogurt (ok. 180g) 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3 całe jajka 0,5 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce: u mnie odsączona z kompotu czarna porzeczka Wykonanie

Walijskie Pichcenie
Sok z czarnej porzeczki 194

Dostałam tyle czarnej porzeczki i wszystko przerobiłam. Zrobiłam konfiturę , część zamroziłam do ciasta lub na kompot a reszta poszła na sok. Zimą wszystko zje się ze smakiem.  I jeszcze będe robiła nalewkę ale to długotrwały prosec więc przepis będzie dopiero w przszłym roku. składniki: ok 5 kg czarnej porzeczki ok 1,5 kg cukru 1 szklanka

Monia miesza i gotuje
Ciasteczka armeńskie Nazook z orzechami i Wina z Winiarni Zamojskiej 66

smaku. Idealne dla osób lubiących słodkie wina :-) Zachwycona jestem winem różowym. Pierwszy raz piłam tak dobre wino jeśli chodzi o ten rodzaj. Mamy tutaj połączenie gruszki i czarnej porzeczki. Te oba owoce jak się okazało komponują się ze sobą idealnie. Jest to wino półsłodkie, delikatne i subtelne. Pasuje do ryb, lekkich makaronów, delikatnych pasztetów drobiowych i deserów. Idealne(...)wieczór z przyjaciółmi lub drugą połówką :-) Z win owocowych mamy jeszcze słodkie wino z czarnej porzeczki. Intensywne, czerwone o głębokiej barwie. Takie wino pasuje do dziczyzny, gulaszów, deserów czekoladowych. Porzeczki mają też wiele właściwości zdrowotnych :-) W ofercie znajdziemy jeszcze jedno wino porzeczkowe. Tym razem z czerwonej porzeczki. Wino czerwone o różowej barwie. Lekkie z dobrze zrównoważoną kwasowością. Pasuje

kruche babeczki
Tort truskawkowo-orzechowy (vege) 81

dżemu z czarnej porzeczki bez cukru Na polewę: ¼ kostki KASI dla wegan 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka roślinnego Do nasączenia: 1 szklanka wody z cytryną Teraz mogę przystąpić do składania tortu Ciasto czekoladowe kroję na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam i smaruję dżemem z czarnej porzeczki, następnie wykładam na dżem ¾ kremu orzechowego

Słodki sentyment
Tort truskawkowo-orzechowy (vege) 90

dżemu z czarnej porzeczki bez cukru Na polewę: ¼ kostki KASI dla wegan 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka roślinnego Do nasączenia: 1 szklanka wody z cytryną Teraz mogę przystąpić do składania tortu Ciasto czekoladowe kroję na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam i smaruję dżemem z czarnej porzeczki, następnie wykładam na dżem ¾ kremu orzechowego

Słodki sentyment
Pleśniak - pyszne ciasto z kruszonką 5414

Witajcie,  dziś przychodzę do was z przepisem na pleśniaka, kruche przepyszne ciasto połączone z pianką z białek i dżemem z czarnej porzeczki. A do tego dość łatwo i szybko się je robi ! Także polecam zrobić i spróbować, a na pewno wszystkim zasmakuje ! Zapraszam poniżej na przepis :) Składniki: -3 szklanki mąki -5 jajek -250g masła lub margaryny(...)szklanka cukru -2 łyżki kakao -słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub z wiśni lub jakiś kwaśny -niewielka szczypta soli -3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Do rondelka wrzucamy masło lub margarynę i doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia, a następnie przelewamy do jakiegoś kubka/szklanki aby przestygło: W misce lub na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy 5 żółtek, proszek do pieczenia oraz

Gotuj z Mąką
Ślimak drożdżowy z makiem 185

herbacie czy kawie :) Proponuję zajrzeć również poniżej: Drożdżówka ślimak bogato nadziana Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Tym razem jako nadzienia użyłam tu gotowej masy makowej oraz dżemu z czarnej porzeczki . Bogate miała wnętrzności ta moja drożdżówa! :D Składniki na tortownicę o średnicy 26cm : ROZCZYN DROŻDŻOWY:   40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki(...)pszennej  CIASTO:   500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli  NADZIENIE:   1/2 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki [150ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany; można użyć dowolnego dżemu, ważne żeby był jednak lekko kwaskowaty 1/2 puszki gotowej masy makowej [425g]  LUKIER: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 2-3 łyżki

Grunt to przepis!
Muffinki z płatków owsianych z czarną porzeczką i białą czekoladą 141

Muffinki są całkowicie bez mąki, z minimum tłuszczu i cukru. W roli tego ostatniego świetnie sprawdza się bardzo dojrzały banan. Babeczki są bardzo miękkie i wilgotne a kwaśne czarne porzeczki idealnie współgrają ze słodyczą białej czekolady. Kawałki płatków owsianych nadają muffinkom bardzo ciekawą strukturę. Idealne na drugie śniadanie!   Składniki na 12 babeczek: 190g płatków owsianych mały jogurt naturalny(...)190g) 1 jajko 1 bardzo dojrzały banan 1  łyżka cukru szczypta soli 50g białej czekolady 1 szklanka czarnych porzeczek 1 łyżeczka sody oczyszczonej  2 łyżki oleju Płatki zalewamy jogurtem i odstawiamy do namoczenia. Po kilku minutach dodajemy do płatków banana, żółtko i blendujemy. Masa nie musi być idealnie gładka, mogą w niej zostać kawałki płatków. W osobnym

Wrzosowa Polana
Nalewka z czarnej porzeczki 266

Doświadczenia w robieniu nalewek nie mam ale, że akurat zostałam obdarowana dużą ilością czarnej porzeczki i już nie miałam pomysłu co z nią zrobić postanowiłam zabrać się za swoją pierwszą nalewkę. Proces jest długotrwały ale warto czekać. Nie jestem miłośniczką alkoholi ale po kieliszeczku zimową porą na rozgrzanie taka naleweczka jest w sam raz. składniki: 1,5 kg dobrze(...)dojrzałej czarnej porzeczki bez ogonków i paprochów 0,5 kg cukru 0,5 l wódki (45%) 0,5 l spirytusu (96%) Oczyszczone porzeczki dokładnie umyć i osączyć. Przełożyć do dużego słoja. Zasypać cukrem i dobrze potrząsnąć aby cukier oblepił porzeczki. Słój lekko zakręcić i odstawić na słoneczny parapet na ok 2-3 tygodnie aby puściły sok. Codziennie potrząsać słojem

Monia miesza i gotuje