Royal Kir Royal to elegancki i prosty drink, doskonały na letnie popołudnia. Jest to wariacja na temat klasycznego Kir, który jest przygotowywany z białego wina i likieru z czarnej porzeczki. Składniki: – 140 ml białego wina musującego (np. Szampana lub Cavy) – 20 ml likieru crème de cassis (likier z czarnej porzeczki) Przygotowanie: Schłodź kieliszki do szampana
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSkładniki: kawa rozpuszczalna 2 łyżki, porzeczki czarne 1,5 szklanki, mleko 3,2% 500 ml, cukier 2 łyżki, woda zimna 1 szklanka, lód 12 kostek porzeczki czarne dojrzałe obrać, opłukac na sitku, odsączyć, wsypać do dzbanka miksera z nożem do kruszenia lodu dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze zmiksować kawę wlać do wysokich szklanek, wyszły 4 szklanki
W Mojej Kuchni Lubiężal ot tak po prostu je wyrzucać. Dlatego do wytłoczyn z jednych owoców dodaję inne świeże owoce i przygotowuję dżem. Oto jedna z propozycji z wykorzystaniem wytłoczyn z czarnych porzeczek. To owoce, które mają sporo pektyn, więc dżem łatwo przybierze gęstą konsystencję. Składniki : wytłoczyny z ok. 3 kg czarnych porzeczek pół kilograma truskawek 2 duże garści malin
Weekendy w domu i ogrodzieakurat potrzebowałam deseru bezglutenowego, a nie miałam czasu wymyślać bardziej skomplikowanych ciast. Żeby nie było nudno, dodałam na wierzch kwaskowaty mus porzeczkowy. Następnym razem zamiast białych, użyłabym porzeczek czarnych - dla kontrastu kolorystycznego. Tutaj bowiem ciekawa, ukośna linia między masami gubi się w pastelowych barwach. Niemniej deser wyszedł wyśmienity. Nieoczywisty, delikatny smak geranium sprawia, że goście zaczynają się głowić(...)cytryny 100 g cukru 5 listków żelatyny mus porzeczkowy: 200 g białych porzeczek ze słoika (razem z sokiem) lub 170 g białych porzeczek i 30 g cukru 3 listki żelatyny 350 ml śmietany kremówki (38%) 1 białko 40 g cukru dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki (38%) czarne porzeczki maliny Przygotować pannę cottę: Mleko, kremówkę, geranium, skórkę z cytryny
Pożeraczka, czyli raz adobrzelitr przegotowanej wody 30g soli kamiennej do przetworów (lekko czubata łyżka) 1 nieduża główka czosnku (do każdego dużego słoika wkładam 2-3 ząbki czosnku) 4 liście wiśni lub czarnej porzeczki (do każdego dużego słoika wkładam 2 liście) 5 cm korzenia chrzanu 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarenka czarnego pieprzu 1 pęczek kopru Ogórki kiszone stosowane(...)ząbki czosnku (przekrojone w poprzek). Kawałek korzenia chrzanu (obranego i przekrojonego w paski). 1 listek laurowy. 1 ziele angielskie. 2 ziarenka czarnego pieprzu. Gałązkę kopru wraz z łodygą. Na wierzch kładę 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki, możesz także użyć liści chrzanu lub winorośli. Niektórzy dodają również liście dębu. Zalewa do ogórków kiszonych. Wodę gotuję w garnku, dodaję
Ania gotujeDobry kompot na letnie upały. Składniki: • 1 szklanka czarnej porzeczki • 2 laki rabarbaru • ok 3 l wody • 3 łyżki miodu lipowego Sposób przygotowania: 1. Rabarbar pokroić w paski. Dodać czarną porzeczkę i wlać wodę. Ugotować kompot. Wszystko razem zmiksować blenderem i przelać przez sito. 2. Gdy kompot troszkę przestygnie, posłodzić miodem. Ilość miodu
W królestwie smaków Beatymoże... Wybieramy ulubione owoce i dopasowujemy do nich wina ,które wydobędą i podkreślą ich smak. Wybrałem czarną porzeczkę i zalałem ją galaretką przygotowaną na czerwonym winie. Użyłem włoskiego wina Celebro [TUTAJ] ,którego owocowa nuta doskonale koresponduje z czarną porzeczką. Obrane ze skórki i pestek ,białe winogrona zalałem galaretką na bazie francuskiego białego Celebro [TUTAJ]. Jego orzeźwiający
Kulinarny karnet Christopheraowocami jaki na pewno niejednokrotnie gościł w naszych domach Niski, puszysty biszkopt, krem o lekko alkoholowym smaku, soczyste czarne porzeczki i galaretka. Łatwy w przygotowaniu, szybki w zjedzeniu Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i porzeczkami to pyszne ciasto, które polecam dorosłym Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki cukru kilka kropli(...)cukru do budyniu 1/2 szklanki cukru pudru 50-100 ml ajerkoniaku ( według upodobań ) 100 g masła Dodatkowo: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru 1/4 szklanki wody czarna porzeczka 1 galaretka cytrynowa PRZYGOTOWANIE: Biszkopt - oddzielić żółtka od białek. Białka przełożyć do misy miksera i ubijać na sztywną pianę dodając cukier. Następnie dodać po jednym żółtku i nadal
WSZYSTKO SMACZNEkilkudniowym wypadzie za miasto muszę się z Wami koniecznie podzielić przepisem na przepyszne i orzeźwiające lody z czarnej porzeczki. Owoce te uwielbiam. Najlepsze są prosto z krzaczka ale lody z nimi też smakują wybornie. Polecam Wam, tym bardziej, że nadal panują u nas męczące upały. Taki deser będzie na pewno wybawieniem ;) Lody podałam na porcelanie "Rajski Ogród" od Porcelany(...)Bogucice . puszka mleka skondensowanego słodzonego 500ml śmietanki 30% 30 dag czarnych porzeczek cukier do smaku Porzeczki obrać opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnuszka. Dodać ok 1-2 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Gotować kilka minut do czasu aż owoce zaczną się rozpadać. Ostudzić. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sitko. Schłodzone mleko skondensowane miksować, cały
Smakołyki Asiwidelcem. Pieczemy w ok. 180 st. C na złoty kolor przez ok. 25 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na wierzch: ok. 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 150-200 g masy kajmakowej kilka suszonych żurawin kilka obranych migdałów wykonanie: Na spód ciasta wykładamy i rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki. Masę kajmakową chwilkę podgrzewamy
Domowy Smak JedzeniaKolorowe owoce królują na straganach. Moimi faworytami są jagody, czerwone i czarne porzeczki, bogactwo witamin. Idealne do letnich deserów bez pieczenia, bez mrożenia. Idealne do przygotowania koktajlu. Tak, to już 51. koktajl na moim blogu. Jest w czym wybierać! Jeśli koktajl jagodowy(...)najlepiej smakuje na maślance. Zapraszam to letniego miksowania, korzystaj, bo teraz jest najlepszy czas na owocowe miksowanie! Koktajl jagodowo - porzeczkowy Składniki: 250 ml maślanki 2 garście jagód 1 garść porzeczek czarnych i czerwonych cukier lub miód do smaku płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Maślankę przelewamy do blendera kielichowego. Owoce myjemy, osuszamy. Porzeczki odrywamy z łodyżek i z jagodami przekładamy
Moja smaczna kuchniawymieszanymi z czarną porzeczką- całość daje niesamowity smak! SKŁADNIKI: 2 białka jajka 2 łyżeczki jogurtu 2/3 szklanki borówek łyżeczka ksylitolu ulubione owoce: mnie borówki + czarna porzeczka WYKONANIE: białka, jogurt i ksylitol ubijamy razem na gładką masę (prawie piankę) - przelewamy do pojemnika, który przystosowany jest do używania w mikrofali na ubite białka rozrzucamy borówki- zamykamy pojemnik
healthy dreamssmaku przypomina nieco ciasto pleśniak ale uważam, że jest o całe niebo lepsze. Kruche ciasto, wyraziste w smaku czarne porzeczki plus beza dały wspaniałe połączenie. Nie wiedziałam, że wyjdzie mi tak przepyszne ciasto. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny ½ szklanki cukru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki kwaśnej śmietany Składniki na bezę: 4 białka 1 szklanka cukru 1 kisiel bez cukru owocowy o smaku wiśniowym lub malinowym Dodatkowo: 40 dag czarnej porzeczki (może być mrożona nie trzeba wcześniej rozmrażać). 3 łyżki cukru pudru do posypania Sposób wykonania: Z mąki, masła, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto
Na słodko lub wytrawniemojej babci lub cioci. Kolejną miłą niespodzianką było to iż, dżemy okazały się niskosłodzone czyli idealne dla osób dbających o linię. Pierwsze spróbowałam dżemu z czarnej porzeczki. Nigdy takiego nie jadłam i chciałam najpierw spróbować nowości. Smak szczerze mówiąc dość mnie zaskoczył, miał według mnie 50% wspólnego z czarną porzeczką, ale był bardzo dobry. Delikatnie
Czarnawisienkażem z owoców czarnej porzeczki doskonale smakuje i ma ładny aromat. Możemy go wykorzystać jako nadzienie do naleśników, przekładania ciast, zjeść z kromką chlebka. Składniki : 2 kg czarnej porzeczki 70 dkg cukru 1 pektyna ( 30 g ) Sposób wykonania : P orzeczki myjemy, przebieramy, odrywamy od gałązek, odważamy 2 kg. Wsypujemy do większego garnka ( najlepiej z grubym
Przepisy i porady kulinarne