krem: mleko 750 ml, masło 300 g, cukier 0,5 szklanki, mąka ziemniaczana 3 kopiate łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, olejek migdałowy 1 łyżeczka, Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 8 łyżek, orzechy włoskie posiekane ok, 2 szklanki, Sposób przygotowania: Składniki ciasta kruchego zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na blachę wyłożoną papierem(...)pieczenia. Ciasto posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Połowę piany wyłożyć na jedno ciasto kruche a drugą połowę na drugie ciasto. Pianę posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Piec w 170 st C przez 20-30 min. Biszkopt: Jajka ubić z cukrem aż powstanie
kulinarne odsłony patiLekka pianka czarna porzeczka z musem mango. Ciasto jest kwaskowe, nie przesłodzone. Zrobicie je bardzo szybko. biszkopt: 2 jajka wielkość M 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej tortowej mus porzeczkowy: 450 g czarnej porzeczki mrożonej 250 ml śmietanki kremówki 36 % 1 i 1/2 opakowania galaretki owoce
wesoła kuchniałyżki cukru pudru wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: ok. 1/2 szkl herbaty wymieszanej z amaretto dżem z czarnej porzeczki dżem pomarańczowy z imbirem polewa czekoladowa wykonanie tortu: Na ciemnym, naponczowanym spodzie rozsmarowujemy dżem pomarańczowy z imbirem, wykładamy masę z białą czekoladą. Każde ciasto ponczujemy. Następnie dajemy jasny biszkopt, smarujemy(...)dżemem z czarnej porzeczki, wykładamy masę z serkiem mascarpone (trochę masy możemy zostawić na wykończenie). Na końcu kładziemy ciemny blat biszkoptu. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg uznania. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj
Domowy Smak JedzeniaDziś pokażę Wam jak zrobić sok z czarnej porzeczki bez użycia sokownika. Do gotowania dodajemy za to liście wiśni, które dodadzą fajnej nuty smakowej naszemu sokowi. W taki sam sposób robiliśmy kiedyś z mamą soki z aronii. Polecam. Składniki (proporcje): 1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru (dałam trochę mniej) 100 liści wiśni Sposób wykonania: 1. Oczyszczone
Kuchnia domowa Aniśmietanki 30% 200 g czekolady deserowej 2 łyżki miodu 2 łyżki miękkiego masła 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie) dżem z czarnej porzeczki Do dekoracji: bakalie (np. suszone morele, pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas) Przygotowanie: Ciasto: W garnku rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady – całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia(...)whisky lub likieru. Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła. Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy kolejną częścią ciasta i znowu delikatnie smarujemy dżemem, układamy kolejną część ciasta, smarujemy ją ganaszem i przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Mazurek wstawiamy do lodówki na mniej
Malinowo w kuchniłyżka kwaśnej śmietany Masa: 5 białek szklanka cukru kisiel (ja dałam truskawkowy) 1,5 kg jabłek (jeśli jabłka mają zbył dużo soku, to lekko odcisnąć) dżem z czarnej porzeczki Sposób przygotowania: Masło posiekać i dodać wszystkie składniki na ciasto. Wyrobić. Odciąć 1/4 ciasta. Mniejszą włożyć do zamrażalnika, by się schłodziła. Drugą, większą część ciasta równomiernie rozkładamy na posmarowaną(...)blachę i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli zawierają dużo soku, lekko odciskamy i rozkładamy na cieście posmarowanym dżemem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz kisiel. Ubijamy by składniki się połączyły. Rozłożyć masę na jabłka i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta, które jest w zamrażarce. Piec
Wasze Przepisyszklanka cukru 2 szklanki mąki 6 łyżeczek kakao 1/2 paczki margaryny rozpuszczonej 3 jajka 3/4 szklanki mleka surowego 2 cukry waniliowe 4 łyżki kopiaste dżemu z czarnej porzeczki Składniki polewy: 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka Dodatki: posypka owocowa Sposób wykonania: Mąkę, sodę oczyszczoną, cukier, kakao wymieszać razem na sucho. Dodać mleko, rozpuszczoną(...)margarynę, jajka, cukry waniliowe, dżem z czarnej porzeczki, zmiksować. Wlać do formy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 minut. Czekolady połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Gdy polewa lekko stężeje obsypać posypką owocową
Przepisy kulinarne babci AntoninyDzisiaj proponuję słodkie bułeczki zrobione z bananowego puree, nadziane dżemem z czarnych porzeczek i udekorowane plasterkami banana. Ciekawe połączenie smaków, które idealnie do siebie pasują. Bułeczki są mięciutkie, pachnące bananami i najsmaczniejsze jeszcze gorące Składniki:Bułeczki:2 średnie banany2 i 1/2 szklanki mąki1 dżem z czarnych porzeczek „Łowicz”30 g świeżych drożdży1/3 szklanki mleka1/2 szklanki cukru2
Oryginalny smakImprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą – Zapraszam na pyszne, kruche babeczki z mocno czekoladowym kremem. Są bardzo smaczne, aromatyczne, wspaniale pasuje do nich konfitura z czarnej porzeczki. Do kremu dodałam likier i rum, ale jeśli nie chcemy alkoholu to można go pominąć, wtedy radzę dodać jakiegoś aromatu. Babeczki można dowolnie udekorować kolorowymi posypkami cukrowymi lub owocami. Bardzo polecam, świetne(...)śmietanki kremówki 30% lub 36% (śmietana do deserów) 1-2 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru jajecznego lub kawowego lub rumu około 19 łyżeczek konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu Dodatkowo: posypka cukrowa złoty barwnik w proszku Ciasto: 1. Do mąki przesiać cukier puder, dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. 2. Ciasto
Mała CukierenkaWyczaruj na świąteczny stół wielkanocny pyszny mazurek z konfiturą z czarnej porzeczki, masą orzechowa z orzechami z polewą czekoladową. Smaki się wzajemnie uzupełniają :) Składniki 220g mąki 100 masła 50 g cukru pudru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 aromat waniliowy masa orzechowa z orzechami Helio klik konfitura z czarnej porzeczki polewa czekoladowa Helio klik orzechy włoskie Helio klik
Kulinarne pyszności Molkidostałam od znajomej, ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam zrobić np. na sobotę. Na święta też będzie idealne. Ciasto pyszne, kruche, masa idealna. Naprawdę warto. Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki CIASTO: 3 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BEZA: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru(...)białek DODATKOWO: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 400 g) cukier puder do posypania MASA KREMOWA: 200 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru CIASTO: Na stolnicę wysypać wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Następnie podzielić go na pół. Obie części ciasta wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną
Gotuję TestujęNiezwykle aromatyczna nalewka z czarnej porzeczki z dodatkiem wanilii znana jest ze swoich właściwości(...)zdrowotnych: korzystnie wpływa na zaburzenia trawienia, pomaga w nieżycie górnych dróg oddechowych i bólu gardła, a przy okazji doskonale smakuje. Idealnie rozgrzewa w chłodne, jesienne wieczory. Składniki: 1kg czarnych porzeczek 0,6l spirytusu rektyfikowanego 1kg cukru 100ml wody mineralnej niegazowanej 2 laski wanilii Wykonanie: 1. Umyć porzeczki i przełożyć do wyparzonego dużego słoika. 2. Laski wanilii pokroić na małe
Szalona Kuchnia Eweliny