czarna porzeczka - 3100 przepisów (strona:34/207)

Babka drozdzowa z czarna porzeczka i marcepanem 166

ruch moje ulubione ciasto drożdżowe i to co znalazłam w zamrażalniku czyli kawałek marcepanu i porzeczki :) robimy miejsce na kolejne, już tego roczne :) Babka drożdżowa z czarna porzeczka i marcepanem ciasto: 1,5 szkl. mąki 70 g cukru 20 g drożdży 75 g miękkiego masła (może być roślinne) 1 żółtko 1/2 szkl. letniego mleka pół łyżeczki cukru(...)prawdziwą wanilią po 50 g czarnych porzeczek i marcepanu, pokrojonego w kostkę kruszonka: po 40 g mąki, cukru i masła Drożdże rozpuszczamy z cukrem w niewielkiej ilości ciepłego mleka. Odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Do miski z zaczynem dodajemy pozostałe składniki ciasta. Ciasto wyrabiamy ręką lub mikserem, przykrywamy ściereczką i odstawić na 45-50 minut by wyrosło. Zagniatamy składniki kruszonki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto porzeczkowo-serowe 95

rzepakowego 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 łyżek kakao Poncz: 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki 1/3 szklanki wody 1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki Krem: 200 g miękkiego masła 500 g sera z wiaderka 5 łyżek cukru pudru Wierzch: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru

Pasja Smaku
Batony owocowo-bakaliowe 173

bardzo prosty sposób, przygotowałam czekoladowe batoniki z  bakaliami i owocami. Porzeczki czarne dołożyłam, dlatego aby batony nie były za słodkie.  Kwaskowe porzeczki idealnie , komponują się z czekoladą. Czekoladę otrzymałam od  SEMPRE , która jest bardzo dobra. Sklep polecam z czystym sumieniem  cukieteria.pl , można tam znależć wiele produktów bardzo dobrej jakości i w przystępnej cenie(...)Składniki: biała czekolada  - 150 g   morele suszone - 7 szt orzechy włoskie - 35 g rodzynki - 40 g truskawki świeże - 3 szt czarna porzeczka - 30 g dżem wiśniowy - 3 łyżeczki Przygotowanie : Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę nanieść za pomocą pędzelka na dno i boki foremek , odstawić do lodówki na kilka minut. Następnie orzechy włoskie kroje

Kuchnia Danusi
Majteczki w kropeczki - drink rozweselający. 113

względu na doskonałą atmosferę uznaliśmy, że napój ten ma właściwości rozweselające. Nazwa wybrana została w drodze konkursu. Dlaczego taka? A bo ja wiem.... Składniki: Wódka z aromatem czarnej porzeczki (tu Finlandia blackcurrant) - 100 ml Frugo białe - do dopełnienia w-g smaku (tu 200 ml) Łyżka owoców czarnych (jagody lub czarna porzeczka) Łyżka owoców czerwonych (pestki granatu(...)czerwona porzeczka) Wykonanie: Do szklanki do long drinków wkładamy lód i po łyżce owoców w kolorze czerwonym i czarnym. Dolewamy wódkę i dopełniamy owocowym białym Frugo. Mieszamy. Pożądanym efektem jest przemieszczanie się w górę i w dół dodanych na początku owoców. Pijemy przez słomkę, no i oczywiście uważamy, żeby nie przesadzić z ilością. Dobrej zabawy! Autor : Mirosław Górski

Smaki Ewy
Tarta owocowa 56

Pyszna tarta owocowa na kruchym spodzie. Tarta z malinami i czerwonymi porzeczkami, możecie zrobić ją również z jagodami, borówkami lub czarnymi porzeczkami. Lekkie, orzeźwiające i smaczne ciasto, idealne na zbliżające się upały. Mocno owocowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta owocowa Składniki Na ciasto: 360 g mąki 80 g cukru 250 g masła Na masę: 100 ml śmietanki

To co lubię - gotuję i polecam
Marmurkowy sernik owocowy na lato 128

przecieru z żółtych owoców (np. moreli, nektarynek, białych porzeczek) 100 g przecieru z czerwonych owoców (np.malin, czerwonych porzeczek, wiśni) 100 g przecieru z ciemnych owoców (np. czarnych porzeczek, jeżyn, borówek amerykańskich, jagód) 750 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g gorzkiej czekolady owoce na wierzch sernika

Weekendy w domu i ogrodzie
Staropolski piernik dojrzewający 107

świętami piernik przełożyć, aby ciasto skruszało. Blaty piernikowe przełożyć do wyboru: podgrzanymi powidłami śliwkowymi, masą marcepanową / orzechową/ na grysiku, dżemem z czarnej porzeczki. Wszystko wedle uznania. Ja przekładałam domowym dżemem z czarnej porzeczki. Zużyłam 3 słoiki. Przełożone ciasto należy obciążyć i odstawić na 3-4 dni. Następnie piernika podzielić na 3-4 porcje (u mnie

Kuchnia domowa Ani
KRUSZAWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ 206

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 budyń czerwony bez cukru (malinowy, wiśniowy, truskawkowy lub poziomkowy) 1 łyżka kakao dowolne owoce: u mnie czarna porzeczka odsączona z kompotu 1/2 s łoika dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Wykonanie:  Żółtka oddzielić od białek. Z margaryny, żółtek, 1/4 szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku

Walijskie Pichcenie
Rodzynkowiec 211

rozpuścić w nim czekolady. Następnie do masy czekoladowej dodać rodzynki i połowę rumu pozostawionego po odsączeniu rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszać i przestudzić. Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki; Przełożenie ciasta: Jedną część biszkopta posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć drugą częścią biszkoptu, który należy skropić pozostałym po rodzynkach rumem

In my kitchen
Wygraj Delicious Titbits Box 2014 91

jest prezentowany na zdjęciu zestaw, na który składają się: Syrop (miód) z mniszka lekarskiego czyli tzw. miodek majowy Nalewka z kwiatów czarnego bzu Nalewka z czarnych porzeczek i 3 malin Kakaowe powidła śliwkowe Dżem z czarnej porzeczki  Puszka ręcznie dekorowana Papierowe foremki do pieczenia muffinek Ikea Snökul 200 szt.Konkurs będzie trwał

Delicious Titbits
skyr z owocami 136

letni dzień. Islandzki przysmak z ulubionymi owocami - ja wybrałam maliny, borówki i czarne porzeczki. składniki: skyr naturalny 2 łyżki malin 2 łyżki borówek 2 łyżki czarnych porzeczek wykonanie: Skyr wyjmuję delikatnie z pojemnika, układam na talerzyku i dekoruję owocami. Gotowe

babka w formie
Porzeczkówka 156

Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 laska kory cynamonu 2 goździki 700 ml żytniej wódki 200 ml spirytusu rektyfikowanego 500 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 6 TYGODNI POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Do przygotowania porzeczkówki będziemy potrzebować 2 duże słoje, 2 butelki, sitko i filtr do kawy lub gaza. 1. Czarną porzeczkę myjemy, osuszamy, oddzielamy od gałązek. Wkładamy do dużego

My Culinary Art
Pączki z dżemem z czarnej porzeczki 149

porcję ciasta i  z każdej połowy przygotowałam inne pączki, jedne smażone z czrna porzeczką, z drugiej pieczone z jagodami i syropem klonowym.   Pączki z dżemem z czarnej porzeczki ok 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżka cukru brązowego 1 szklanka mleka 4 dag drożdży 3 żółtka 5 dag masła szczypta soli 2 łyżki ekstraktu waniliowego (domowej roboty(...)spirytusie) gęsty dżem z czarnej porzeczki z całymi owocami  tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Z pół szklanki letniego mleka łyżki cukru brązowego , 2 łyżek mąki  i oraz  rozkruszonych drożdży przygotuj  zaczyn. Mąkę  przesiej do miski. Dodaj zaczyn , żółtka, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli, resztę mleka  -wyrabiaj ciasto. Na końcu dodaj  stopione

Gotuj Sam!
Koktajl banan, czarna porzeczka i mleko kokosowe 192

jeszcze ma czarną porzeczkę niechaj korzysta(...)prawdziwa skarbnica witamin. Te owoce nie tylko są pyszne w cieście czy w dżemie, ale w koktajlu również. Składniki na 2 porcje: 1 banan 1 szklanka czarnych porzeczek 1,5 szklanki mleka kokosowego (u mnie domowe - klik ) 1 łyżeczka miodu lub cukru Wszystkie składniki ze sobą zmiksować. Przelać do szklanek i ewentualnie udekorować owocami

My simple kitchen
Ciasto ucierane dwukolorowe z owocami sezonowymi i kruszonką 49

krzak agrestowy, nie daje za wygraną. Ledwo widoczny, wepchany pomiędzy okazałe porzeczki w odmianach trójkolorowych. Znów pojawiły się purpurowe kule na kolczastych gałązkach. Znów wypełniłam nimi sporą śniadaniówkę. Czarna porzeczka również zmusiła mnie do włożenia rąk w ukryty w swych liściach komarów rój. Uwielbiają to miejsce. Wypiek dziś proponowany, wykonany został więc, pomimo ran kłutych wielu :) Wstępem powyższym motywuję(...)sezonowych: jagody, rabarbar, agrest, porzeczka, czereśnie Na kruszonkę: 50 gram miękkiego masła 3 łyżki cukru 1 łyżka kakao Około 2/3 szklanki mąki Wykonanie: Proponuję zacząć od owoców: Wykorzystałam czarną porzeczkę, gałązkę rabarbarową, garść czereśni i czerwony agrest. Przebrane, oczyszczone posypujemy łyżką cukru i łyżką budyniu waniliowego. Odkładamy. Przygotowujemy kruszonkę: Miękkie masło rozcieramy palcami z cukrem i mąką

Kronika Piekarnika