Galaretka z pianką i porzeczkami . Szybki i tani deser, który wygląda jak popularny deser Winiary z reklamy telewizyjnej. Nie wnikałam jak w tamtym deserze powstaje pianka, w moim deserze to kwestia rozpuszczenia i rozlania do szklanek tężejącej galaretki oraz ubicia piany z reszty płynnej galaretki. Na blogu jest już przepis na oszukane piwo , czyli deser(...)galaretki z pianką , które można przygotować np. na Prima Aprilis. Mamy na działce krzaki czerwonej i czarnej porzeczki. Lubię czerwone porzeczki, jem je na surowo lub wykorzystuję w kuchni na różne sposoby: Lody jogurtowe z porzeczkami Koktajl z czarnej porzeczki Ciasto z patelni Galaretka z czerwonych porzeczek Pudding chia z owocami Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy) Chutney z czerwonych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękremu, wyrównuję i ponownie wkładam tort do lodówki na kilka godzin, a nawet całą noc. Dekorację wykonałam z owoców. Żeby owoce się lepiej trzymały, posmarowałam górę dżemem z czarnej porzeczki. Dżem z czarnej porzeczki możecie też dodać do środka pod krem w każdej warstwie, a cały tort oblać czekoladą. I tort budyniowy z owocami gotowy. Smacznego
Słodki sentymentkremu, wyrównuję i ponownie wkładam tort do lodówki na kilka godzin, a nawet całą noc. Dekorację wykonałam z owoców. Żeby owoce się lepiej trzymały, posmarowałam górę dżemem z czarnej porzeczki. Dżem z czarnej porzeczki możecie też dodać do środka pod krem w każdej warstwie, a cały tort oblać czekoladą. I tort budyniowy z owocami gotowy. Smacznego
Słodki sentymentPrzepis na łatwe, kruche ciasto z porzeczkami i bezą. Idealne ciasto do kawy, które świetnia smakuje zarówno z czerwoną porzeczką jak i czarną porzeczką. Kwaskowość porzeczki idealnie przełamana słodką bezą, a właściwie pianką bezową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche ciasto z porzeczkami Składniki Składniki na kruche ciasto: 180 g schłodzonego masła 200 g mąki pszennej 50 g mąki
To co lubię - gotuję i polecamPycha! Pycha! I jeszcze raz PYCHA! ;-))) Najukochańsze przeze mnie tosty francuskie, przygotowane z domowej chałki drożdżowej, z syropem klonowym, chrupiące i z całą masą przepysznych owoców sezonowych. Kwaśna czarna porzeczka, słodkie aż czarne czereśnie, soczyste maliny i truskawki! Ach!!! Idealny posiłek, który możecie zabrać ze sobą na piknik do parku bądź lasu, wystarczy, że w domu przygotujecie tosty(...)maczamy w masie i smażymy na rozgrzanej patelni na Optima Omega 3. Tosty muszą mieć złoty kolor i być chrupiące. Przygotuj do pojemnika umyte i osuszone owoce: - truskawki - czarną porzeczkę - czereśnie - maliny - jagody, brzoskwinie- każdy owoc, który lubią Twoi bliscy W mały pojemniczek wlej syrop klonowy, przyda się podczas pikniku do polania tostów. Możesz też zabrać trochę cukru pudru
SMYKWKUCHNIOwoce porzeczek są bardzo zdrowe i smaczne :) Aby cieszyć się ich smakiem cały rok polecam sok z czarnej porzeczki ! Składniki: 3 kg czarnych porzeczek 30-50 dag cukru Wykonanie: Porzeczki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek, wymieszać z cukrem i odstawić na dwie godziny. Następnie wsypać do kosza parownika i parować około 50 minut. Gorący sok przelać
Tradycyjna Kuchniaoddaje soczystej zieleni tego biszkoptu, naprawdę kusi swym kolorem. A krem śmietanowo - porzeczkowy swym zdecydowanym smakiem porzeczki sprawia, że ciasto nie jest ani trochę słodko-mdłe. Każdą kostkę koniecznie udekorujcie jadalnymi kwiatami takimi jak bratki, nasturcja, akacja, czarny bez. Biszkopt szpinakowy 5 dużych jajek ¾ szklanki drobnego cukru 150 ml oleju rzepakowego(...)świeżego szpinaku 260 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 cytryny (sok) krem porzeczkowy 250 ml dżemu z czarnej porzeczki 1 opakowanie galaretki czarna porzeczka 2 łyżki cukru pudru 500 ml śmietany kremówki 36% Szpinak i olej zmiksować blenderem na gładki mus. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać
Jadło i czytadłoczerwonych porzeczkach przyszedł czas na czarne. Te lubię zdecydowanie bardziej. Są w smaku intensywniejsze i znacznie bogatsze. No, ale to moja opinia ;) Tarta jest dość kwaśna, z przyjemnie chrupiącą skorupką i miękkim ciastem. Idealna do kawy lub na podwieczorek w większym gronie! TARTA RAZOWA Z CZARNĄ PORZECZKĄ I BEZĄ Składniki na ciasto: - 300 gram pełnoziarnistej pszennej mąki(...)czynności sięgamy po widelec i nakłuwamy całość ciasta - łącznie z bokami. Wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Składniki na nadzienie: - 600 gram czarnych porzeczek - drobny cukier Przygotowanie nadzienia: Porzeczki czyścimy, oskubujemy z niepotrzebnych zielonych elementów i osuszamy. Następnie wykładamy na gorące jeszcze ciasto i zasypujemy cukrem w dowolnej ilości - mniej, jeżeli lubimy naturalną
Życie zamknięte w smakuSłodka beza, kruche ciasto z aksamitnym kremem, do tego kwaśne porzeczki. Jedno z moich ulubionych ciast. Nie robię go często, w zasadzie sama nie wiem dlaczego. Może właśnie dlatego, że jest dla mnie takie wyjątkowe? Tym razem zrobiłam na Wyjątkowy Dzień. Pierwszą Komunię Naszej Oliwki. Dla nas wyjątkową, ale też skromną. Naszą. No właśnie. Planowałam napisać post(...)mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 200 g zimnego masła 4 żółtka szczypta soli 1,5-2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki (ja używam słoików czarnej porzeczki w cukrze) beza: 4 białka 200 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich Masa budyniowa 500 ml mleka
OliveandThymetrzcinowy, woda, przecier jabłkowy (10%), skrobia kukurydziana, jagody goji(2%), regulator kwasowości - kwas cytrynowy, kurkuma(0,05%) przeciwutleniacz - kwas askorbinowy. owoce i słonecznik – czerwone porzeczki (25%), cukier trzcinowy, czarne porzeczki (10%), truskawki (7,5%), wiśnie (7,5%), skrobia kukurydziana, nasiona słonecznika (2%), regulator kwasowości – kwas cytrynowy. truskawka z acerolą –truskawki (50 %), cukier trzcinowy, woda, skrobia kukurydziana, regulator kwasowości(...)Ananas jest w formie musu, za to goji występuje w całości i daje ciekawy, nieco cierpki smak, który smacznie komponuje się ze słodyczą deseru. Ostatni wariant do 4 owoce (porzeczka czarna, czerwona, truskawka, wiśnia) plus słonecznik. Mega ciekawy i smakowity mix gdzie słodko-kwaśne owoce super łączą się z lekko chrupiącym słonecznikiem. Ocena: Bardzo przyjemne deserki i super smakowały
Candy Pandascharakteru. A na blogu znajdziesz również przepisy na inne domowe alkohole: Nalewka agrest i czarna porzeczka Nalewka z kwiatów czarnego bzu Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem Imbirówka, nalewka z imbiru i cytryny Nalewka z czarnej porzeczki Nalewka z czerwonej porzeczki Wiśniówka, nalewka z wiśni Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki: 1300 g wydrylowanych
Kulinarne przygody Gatitylepszy. Mimo to, ten wariant nadal wypada dobrze i smacznie. TRUSKAWKOWY daktyle * rodzynki sułtańskie (rodzynki sułtańskie, olej słonecznikowy) * migdały * truskawki liofilizowane (4,5%) * mąka ryżowa * proszek z czarnej porzeczki (koncentrat soku z czarnej porzeczki, mączka kukurydziana) * proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, mączka kukurydziana) * wanilia Zawartość owoców: 71% Batonik z najdłuższym składem, ale nadal bardzo dobrym. Także
Zdrowie na języku :Pskładniki: 1000 g czarnej porzeczki 1000 ml wody 300 g cukru wykonanie: Porzeczki myjemy, osączamy na durszlaku. Przekładamy do słoików (do 3/4 wysokości). Wodę zagotowujemy z cukrem. Gorąca zalewą zalewamy owoce. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy: do dużego garnka na dno wkładamy ściereczkę, wkładamy zakręcone słoiki, zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy pod przykrycie 15 min. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenianożem, dodajemy żółtka, wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy na dwie równe części. Wałkujemy, wykładamy na blachy i podpiekamy w piekarniku na jasnozłoty kolor. dodatkowo: 500 g dżemu z czarnej porzeczki 100 g kandyzowanej czarnej porzeczki 100 g płatków migdałowych Na podpieczone ciasta wykładamy po połowie dżemu i kandyzowanej porzeczki. składniki na bezę: 6 białek 200 g cukru pudru
Domowy Smak Jedzenia