owocami możemy wybierać i przebierać wśród wielu ich rodzai. Jedne kwaśniejsze , drugie słodsze ... Ale każde z nich będą się nadawały do tego ciasta. Ja akurat wybrałam aromatyczne czarne porzeczki , ale możecie wziąć te , które Wam najbardziej smakują. A samo ciasto banalnie proste , tanie i szybkie w wykonaniu. Składniki: Na foremkę 40x26 cm 1 kostka masła(...)jajek 2 i 1/4 szklanki mąki (400g) 1,5 szklanki cukru (350g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 opakowania budyniu waniliowego - proszku (po 40g każde ) pół kg czarnej porzeczki łyzka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Na kruszonkę: 1/4 kostki miękkiego masła 1/4 szklanki cukru (60g) pół szklanki mąki 80g drobno posiekanych migdałów ( ja rozkruszyłam płatki migdałowe
Malinowa Kawiarenkakefiru lub jogurtu naturalnego 150 ml oleju np. słonecznikowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 łyżeczki ekstraktu cytrynowego lub skórka otarta z cytryny ok. 400 g owoców czarnej porzeczki (lub tyle aby pokryła wierzch ciasta) wykonanie: W garnku mieszamy kefir, olej, jajka oraz cukier. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia(...)ekstrakt cytrynowy lub startą skórkę z cytryny i wszystko mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia), posypujemy czarna porzeczką a następnie kruszonką. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60-70 min. składniki na kruszonkę: 40 g masła, miękkiego 5 łyżek mąki
Domowy Smak Jedzeniamąki pszennej 40 g drożdży 100 g masła 1 szklanka mleka (w zależności od gęstości ciasta) 5 łyżek cukru 1 jajko dżem z czarnej porzeczki z wyciskarki (przepis dostępny będzie później) szczypta soli Kruszanka: 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki Przygotowanie: 1. Zaczyn drożdżowy. Drożdże pokruszyć do średniej wielkości miski. Dolać 1/2 szklanki ciepłego mleko (30s w mikrofalówce(...)wyrośnięcia (kolejne 30 minut) 3. Formowanie bułeczek. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki o średnicy ok. 3 cm. Kulkę rozpłaszczyć i włożyć do środka pół łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki. Tak uformowane bułeczki układać obok siebie w tortownicy lub w prostokątnej formie na papierze do pieczenia. Papier uprzednio przesypać mąką, co ułatwia wyciąganie bułeczek z formy i przechowywanie (nie kleją
Pij soki wyciskaneciasto miałam ochotę już od dawna. Wreszcie zrobiłam je jako jedno z 3 ciast na małą uroczystość rodzinną. Ciasto Biskup to jasny biszkopt, galaretka z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, krem budyniowy oraz beza kokosowo-makowa. Całość fajnie się komponuje. Ciasto jest wysokie i podzielne, więc idealnie sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl(...)drobnego cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju Galaretka: 2 galaretki wiśniowe 2 szklanki wody 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Krem budyniowy: 500 ml mleka 3 łyżki cukru 1 op. cukru wanilinowego 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200 g miękkiego masła Beza makowo
Smaki Na TalerzuBardzo kruche i delikatne ciasto, jak dla mnie hit sezonu! W oryginalnym przepisie z malinami, u mnie z mrożonymi malinami, truskawkami i czarną porzeczką, akurat miałam, chciałam wykorzystać, następnym razem obiecuję świeże i mocno sezonowe! Ciasto kruche z owocami i budyniową pianką, która smakuje jak lekkie pyszne ptasie mleczko, jest wyśmienite, przygotowałam je na Dzień Matki(...)śmietankowy ½ szklanki oleju słonecznikowego, u mnie rzepakowy Nadzienie owocowe: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej), u mnie 450 g mrożonego mixu: maliny, truskawki i czarna porzeczka cukier puder do oprószenia Ubijamy białka na sztywno, następnie powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Potem powoli wsypywać proszek
Zasmakuj Kuchninajnowszym numerze BBC good food (polska edycja, maj 5/2016, przepis autorstwa Sary Buenfeld) i od razu zapragnęłam je zrobić! Słodycz wiórków kokosowych i kwaskowatość dżemu z czarnej porzeczki idealnie się ze sobą komponują! Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, jeśli masz wszystkie składniki akurat pod ręką! Chwila na wyrobienie kruchego spodu, chwila na ubicie białek, poukładanie wszystkiego warstwami w blaszce(...)blaszkę 20x23 cm lub 21x21) spód: 100 g masła/margaryny 100 g mąki 100 g cukru 85 g wiórków kokosowych 3 żółtka ("L") 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej domowej roboty ) góra: 3 białka ("L") + szczypta soli 75 g drobnego białego cukru (lub cukru pudru) 50 g wiórków kokosowych garść płatków kokosowych - opcjonalnie Ciasto porzeczkowo-kokosowe
Moje Qulinariapudru 120 g białek (podzielone na 60 g + 60 g), w temperaturze pokojowej 185 g cukru (podzielone na 150 g + 35 g) barwnik w paście/żelu 250 g czarnej porzeczki, świeżej lub mrożonej lub 180 gr konfitury lub musu porzeczkowego 2 duże jajka 2 żółtka 70 g drobnego cukru do wypieków 80 g masła 2 łyżki likieru Cassis'; document.write(...)się dzieje, temperaturę należy obniżyć i wydłużyć czas pieczenia. Upieczone wyjąć z piekarnika, pozostawić na macie lub papierze do pieczenia do całkowitego wystudzenia. Krem porzeczkowy: 250 g czarnej porzeczki, świeżej lub mrożonej lub 180 gr konfitury lub musu porzeczkowego 2 duże jajka 2 żółtka 70 g drobnego cukru do wypieków 80 g masła 2 łyżki likieru Cassis Porzeczki umyć
moj przepis narolę grają: ziele czystka, czarna porzeczka czy też sok z limonki. Warto dodać że czystek świetnie wspomaga alergików i działa antyhistaminowo. Dodatek malin i brązowego cukru wzbogaci smak i sprawi że może to być Wasze najzdrowsze orzeźwienie tego lata :). POLECAM! Dla 4-5 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki: Garść owoców porzeczki czarnej 2 garście malin 2 łyżki
Kuchnia PROzdrowotnapłaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru z wanilią lub kilka kropel aromatu waniliowego/śmietankowego 1,5 szklanki mrożonych czarnych porzeczek tortownica 24 cm lub forma 24 x 30 cm Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. Używam tortownicy o średnicy 24 cm. Można upiec je także(...)dodaję suche składniki, mieszam, dodaję mokre składniki, mieszam rózgą do połączenia składników. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, układam i wysypuję czarne porzeczki, lekko je wtykam w ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 45 minut
Zasmakuj Kuchninaprawdę to nie zamierzałam tworzyć wpisu z tortem, ale chyba jego smak i tym samym magiczne znikanie - ostatecznie mnie przekonały. Tort był naprawdę przepyszny, dość lekki, a czarna porzeczka idealnie przełamała jego słodycz. Zapewniam, że każdy potrafi przygotować takie cudo. Polecam! (Tortownica o średnicy 24 cm) Biszkopt: (inne wymiary znajdziecie tu - klik ) 5 jajek 3/4 szklanki(...)przełożenia (*): 700 ml śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy (opcjonalnie lub można więcej - ja dodaję jak najmniej) Dodatkowo: 1 słoik kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki (około 280g) Nasączenie: sok z cytryny + woda Boki (opcjonalnie): około 22 podłużne biszkopty Moja dekoracja: opłatek na tort z obrazkiem krem czekoladowy srebrne kuleczki cukrowe
Di gotujełyżeczki na rozczyn – 50 g masła – 20 g świeżych drożdży nadzienie i kruszonka: – ok. 12 śliwek węgierek lub innych ulubionych świeżych lub mrożonych – 6 łyżeczek konfitury z czarnej porzeczki – 25 g mąki – 12,5 g masła – 12,5 g cukru – tłuszcz do wysmarowania foremki lub papier do pieczenia – jajko do posmarowania drożdżowki Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn. Drożdże zasypujemy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej z nich za pomocą szklanki robimy wgłębienia na owoce. Następnie układamy po ok. 3 cząstki owoców a następnie dodajemy łyżeczkę konfitury z czarnej porzeczki. Drożdżówki smarujemy na wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w piekarniku ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzi. Opcjonalnie
I LOVE LIFElitry likieru): 1,5 kg czarnych porzeczek 1,5 litra spirytusu 90 dag cukru 3 szklanki wody Porzeczki wrzucić do słoja (3 l) i zalać spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce na 7-10 dni. Zlać nalew do innego słoja, a do porzeczek dodać cukier. Słój z porzeczkami i cukrem ustawić w ciepłym miejscu (ja wynoszę przed ganek) i mieszać(...)codziennie, by cukier się rozpuścił. Gdy cukru nie będzie już widać w słoju, odcedzić porzeczki z syropu. Porzeczki przelać jeszcze wodą. Porzeczki można włożyć do słoików i używać potem do ciast albo do przepysznego chleba z porzeczkami . Pierwszy nalew, syrop i wodę z płukania porzeczek połączyć ze sobą, wlewając do 3-litrowego słoja. Szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne
Weekendy w domu i ogrodziepieczenia. Tymczasem podsunę wam inne przepisy na pyszne ciasta : Wilgotny piernik Rolada biszkoptowa Ciasto z owocami Sernik na zimno Jabłecznik Przepis na sernik gotowany z czarną porzeczką: Ciasto czekoladowe - składniki: 6 jaj 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto czekoladowe wykonanie: Całe jajka ubijamy razem z cukrem(...)wiaderka 1/2 szklanki mleka 3 jaja budyń śmietankowy na 3/4 l mleka kilka kropel olejku waniliowego 200 g dżemu, u mnie jest to gęsty dżem z czarnej porzeczki Sernik gotowany - wykonanie: Masło razem z cukrem rozpuszczamy w rondelku. Następnie dodajemy do masła twaróg i olejek waniliowy, dobrze całość mieszamy i podgrzewamy. Jaja mieszamy z mlekiem i proszkiem
MamaOskarkaKrem 500 ml śmietanki 30/% 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Poncz 0,5 szkl wody 2 łyżki wódki łyżka soku z cytryny Dodatkowo dżem z czarnej porzeczki Biszkopt : Białka ubić na sztywno, dodać partiami cukier i ubijać aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodawać kolejno żółtka i zmiksować tylko do połączenia się skłądników. W misce wymieszać(...)ubijania dodać cukier puder. Poncz : wodę, wódkęi sok z cytryny wymieszać ze sobą. Biszkopt umieścić w blaszce do pieczenia i nasączyć go ponczem a następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć krem ze śmietanki i mascarpone a na wierzch ciasta delikatnie położyć bezę czekoladową. Schłodzić w lodówce. Ciasto czekoladowe z bezą By Published: Total time: Calories
Pieguskowa Kuchnia