czerwonej porzeczki tłumi pragnienie i ma działanie napotne. Potas zawarty w tych owocach pomaga zapobiegać i leczyć nadciśnienie tętnicze. Witaminy z czarnej i czerwonej porzeczki regulują cholesterol a antyoksydanty pozbywają się wolnych rodników. Dzięki owocom przyśpieszamy metabolizm i obniżamy(...)poziom cukru we krwi. Poprawiamy pracę jelita i oczyszczamy je z toksycznych substancji. W 100 g czarnej porzeczki = 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C !!! Składniki (750 ml): 1 szklanka czerwonej porzeczki 1 szklanka czarnej porzeczki 1 jabłko 1 pomarańcza 1 marchewka 24 truskawki 1/2 limonki 3 gałązki melisy Przygotowanie: - wszystkie składniki
Pora na pora i pomidoraKiedy zobaczyłem dżem na blogu Kraina Sosny , wiedziałem, że też taki chcę. Cała rodzina lubi kwaskowate owoce, a porzeczka w tym połączeniu musiała dobrze smakować :) Nie myliłem się, dżem smakował wszystkim i dorobiliśmy drugą porcję. Powstała też wersja z czarną porzeczką, równie pyszna(...)Polecam :) Składniki : - 4 kg truskawek, - 1, 5 kg czerwonej porzeczki, - 1 kg czarnej porzeczki, - ok. kg cukru lub jak kto lubi ( moje truskawki były bardzo słodkie ), - wanilia. Wykonanie : Owoce obrać. Truskawki podzielić na dwa garnki, do jednego dodać porzeczki czerwone, do drugiego czarne. Rozgotować, dodać cukier, a do garnka z czerwoną porzeczką nasionka z wanilii. Gotować
Przepisy Mikołajadziś odnawiam go z wielką chęcią! Uwielbiam tą galaretkę, która idealnie nadaje się do ciast, naleśników, czy wymieszania z kubkiem herbaty. Polecam! 1 litr soku z czarnej porzeczki 60 dag cukru Dojrzałe czarne porzeczki dokładnie umyć, oczyścić i przełożyć do garnka. Owoce lekko podusić, wlać około 1/2 szklanki wody na 1 kg porzeczek i rozgotować. Następnie gorące przełożyć
Di gotujeTaki domowy sok z czarnej porzeczki jest najlepszy, zupełnie inaczej smakuje. Zawiera dużo witamin, jest szybki i prosty do przygotowania. Składniki: 3 kilogramy czarnej porzeczki 2 kilogramy cukru Sposób przygotowania: Owoce porzeczki oczyszczamy, myjemy, warstwami układamy w dużym słoiku, przesypując każdą warstwę cukrem. Słoik przykrywamy gazą, odstawiamy na dwa tygodnie żeby porzeczki puściły sok a cukier rozpuścił się
Bajeczna Kuchniazaczęły dominować różne ich odmiany, zarówno czarne, jak i czerwone, które stały się nieodłącznym elementem polskiego krajobrazu rolniczego. Moje pomysły na Porzeczki – TUTAJ Rodzaje Porzeczek Porzeczki możemy podzielić na kilka głównych rodzajów: czarne, czerwone, białe i różowe. Każdy z nich ma swoje unikalne cechy i zastosowania kulinarne. 1. Porzeczka Czarna (Ribes nigrum) Czarne(...)Zawierają dużo pektyn, dzięki czemu świetnie nadają się do przetworów. 4. Porzeczka Różowa Różowe porzeczki to hybryda między czerwonymi a białymi. Ich smak jest łagodniejszy i bardziej słodki, co sprawia, że są doskonałe do jedzenia na surowo oraz jako dodatek do sałatek owocowych i deserów. Zastosowanie Porzeczek Porzeczki znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy z nich robić przetwory, soki, wina
RafalCookwiecie,że 100g czarnej porzeczki pokrywa 260% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Owoc prze wielu niedoceniany - być może ze względu na trochę cierpki smak - ja za bardzo lubię. Smak i zapach porzeczek kojarzą mi się z dzieciństwem u ukochanej Babci, kiedy to pomagaliśmy obierać krzaczki tych cennych kuleczek :) Do koktajlu z porzeczek dorzuciłam banana, żeby złagodził nieco smak(...)dosłodził. Jeśli Wam za mało słodyczy - możecie sobie dosłodzić - np. miodem :) SKŁADNIKI ( na 2 porcje - 1 porcja - 209 kcal) 300 ml maślanki 1 szklanka obranych czarnych porzeczek 2 małe dojrzałe banany PRZYGOTOWANIE Miksujemy składniki koktajlu :) Smacznego! 1 porcja koktajlu - 209 kcal: - białko - 7,35 g - tłuszcz - 2,75 g - węglowodany - 47 g - błonnik - 8,35 Zapraszam
Moje Kuchenne RewelacjeUmyte surowe czarne porzeczki przepuścić przez wyciskarkę do soków. Otrzymamy mus ,który możemy wykorzystać do wszystkiego. Dodać żelatynę i mamy galaretkę porzeczkową . Można dodawać do koktajlu(...)naleśników ,do płatków na śniadanie . Możliwości jest wiele. Gotowy mus włożyć do słoików i pasteryzować 15 -20 minut.ps.jeśli wolicie słodki,to można dodać miód. Z 8 kilo porzeczki czarnej tylko tyle odpadu co widać w szklanym rondelku,musu wyszło więcej niż widać na foto ,bo już część wekuje się..Pozostałe odpady wykorzystuje zaparzając pyszną herbatkę,tak więc
w mojej kuchniodstawiamy. Nadzienie : 250 g serka mascarpone 100 ml advocatu 150 g białej czekolady, rozpuszczonej Składniki zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodatkowo: 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki Na wystudzony spód wyłożyć konfiturę z czarnej porzeczki. Na wierzchu rozprowadzić masę z białą czekoladą. Schłodzić 12 godzin. Można udekorować borówkami Smacznego
Chocolate Muffin Blogżelatynę do masy. Masę przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Składniki na mus porzeczkowy: 500 gr porzeczek czarnych lub czerwonych już obranych i czystych Porzeczki umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko. Odstawić(...)śmietany 30% schłodzonej 2 szklanki musu malinowego (najlepiej bez cukru) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody Składniki na mus porzeczkowy: 500 gr porzeczek czarnych lub czerwonych już obranych i czystych Składniki na biszkopt porzeczkowy: 1 opakowanie biszkoptów (około 160 gr) 150 gr musu porzeczkowego Składniki na piankę porzeczkową: 4 białka z dużych
moj przepis nabudyniem i owocami, to Agnieszka proponuje ciasto z porzeczkami czerwonymi. Może też być wersja z czarną porzeczką, a to decyzja pozostaje w Waszych rękach, czy użyjecie czerwoną porzeczkę, czy czarną porzeczkę? Dziś cały przepis na ciasto porzeczkowe z budyniem, bo jest teraz sezon na porzeczki i wystarczy wyjść
Dieta Rozdzielna i ZdrowieWłaśnie trwa sezon na porzeczki. Warto korzystać z okazji póki są świeże i zajadać się nimi. Czarna porzeczka ma wprost nieocenione właściwości dla naszego zdrowia, dlatego warto włączyć ją do codziennego menu. Pyszne są przetwory z czarnej porzeczki, jednak najwartościowsza jest ta jedzone na surowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Połączenie słodkiego sera i kwaśnej czarnej porzeczki - bosko! Składniki na 12 szt: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 mała łyżeczka pasty waniliowej Skworcu Nadzienie serowe: 1 kostka sera białego ( u mnie 250 g) 1 żółtko(...)domowy cukier z wanilią do smaku Nadzienie porzeczkowe: Dżem z Czarnej Porzeczki ( u mnie domowy w nazwie macie ukryty link do przepisu ) Dodatkowo: lukier cukier perlisty kruszonka Zarówno słowo lukier i kruszonkę podlinkowałam, przekierowania są na przepisy,w których napisałam składniki i wykonanie tych dodatków. Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek
Blondynka Gotujekrzaczkach pojawiły się właśnie czarne porzeczki, nie wiem jak u Was, ale u mnie w tym roku są wyjątkowo kwaśne. Ale za to doskonale nadadzą się one do przygotowania deseru. Ponieważ są dość kwaśne to idealnie przełamują słodycz kruszonki i bitej śmietany. Taki deser bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Kruszonka(...)mąki tortowej 5 dag masła 5 dag cukru Bita śmietana: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku kakao według uznania Mus z owoców: 1 szklanka czarnych porzeczek cukier do smaku Wykonanie: 1. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wkładamy ją do lodówki na około 30 minut
IzabelawkuchniSernik z frużeliną z czarnej porzeczki jest nietuzinkowy, orzeźwiający i pyszny. Na pewno przełamuje sernikową nudę i dzięki czarnej porzeczce wprowadza odrobinę dodatkowych wartości odżywczych. Frużelina porzeczkowa wylądowała i na dole sernika, na ciasteczkowym spodzie i wieńczy górę sernika wzmocniona listkiem żelatyny. Masa serowa jest idealnie kremowa. Serniczek miał niebywałe wzięcie. Wam też na pewno posmakuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lodach i domowym kisielu. Pyszności. Zapraszam Was dzisiaj na pyszne lody. Na bazie serka mascarpone, śmietany kremówki i owoców. Bardzo proste, szybkie i pyszne. Składniki: 300 g czarnych porzeczek, ok. szklanki cukru, 275 ml śmietanki kremówki, 140 g serka mascarpone Czarne porzeczki umyć, wrzucić do rondelka, zasypać cukrem i wstawić na średni ogień. Gotować ok. 10 minut
Plate of Joy