czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:22/223)

Wielkanocny tort Limoncello! Przepyszny tort na Święta i inne uroczystości! 108

wyłącznie śmietany 36% a nie żadnych śmietanopodobnych produktów. Każdy tort z racji tego, że sam w sobie jest słodki, dobrze jest przełamać kwaśnym smakiem - np. konfitura z czarnej porzeczki, wiśni, jagód czy żurawiny. U mnie to konfitura domowej roboty z czarnej porzeczki! Przepyszna!   TORT LIMONCELLO z bananami i ptasim mleczkiem! - PRZEPIS NA biszkopt(...)blat przed nałożeniem kremu mocno nasącz ponczem! TORT SKŁADAMY W TEN SPOSÓB OD SAMEGO DOŁU 1. BLAT - NASĄCZ PONCZEM 2. KREM BANANOWY 3. BLAT -PONCZ 4. KONFITURA Z CZARNEJ PORZECZKI 4.A. KREM BANANOWY 5. BLAT -PONCZ 6. KREM BANANOWY, PTASIE MLECZKO, KREM ŚMIETANOWY 7. BLAT -PONCZ, KREM ŚMIETANOWY NA WIERZCH BLATU 8. SCHŁODŹ TORT 9. NAKŁADAMY KREM

SMYKWKUCHNI
Kir royal w galaretce – szampańska galaretka 87

deser tylko dla dorosłych, czyli pełnoletnich. Kir royal - koktajl alkoholowy składający się z szampana i likieru z czarnej porzeczki. Proponuję galaretkę o smaku kir royal. 1 butelka schłodzonego wina musującego, 4 – 5 łyżek likieru z czarnej porzeczki, 2 – 3 łyżki cukru, 27 g żelatyny, 100 ml letniej wody, Żelatynę wsypać do miseczki, wlać wodę, dokładnie wymieszać(...)poczekać aż żelatyna napęcznieje. 350 ml wina musującego wlać do garnuszka, zagotować. Rozpuścić w nim żelatynę, dodać likier z czarnej porzeczki i doprawić do smaku cukrem. Odstawić do schłodzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć delikatnie wlać resztę wina i wymieszać. Wlać do formy wypłukanej zimną wodą. Odstawić do zastygnięcia

królestwo garów
Arbuz z serem Feta nutką pachnącej mięty 136

Składniki 1 kg miąższu arbuza 200 g sera Feta 100 g owoców  czarnej porzeczki  10 listków świeżej mięty 1 łyżka soku z cytryny pieprz świeżo mielony Wykonanie: Miąższ z arbuza oraz ser feta pokroić w kostkę. Owoce czarnej porzeczki opłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy na sitko. Liście mięty również przepłukujemy zimną wodą, kroimy w dłuższe paski(...)miski wkładamy warstwami arbuz, ser feta, owoce czarnej porzeczki pokrojoną mięte. Skropić sokiem z cytryny ,posypać świeżo mielonym pieprzem.Wkładamy sałatkę do lodówki na 1 godz. Smacznego

kgwjanczewo
CIASTO KRÓLEWSKIE 117

Ciasto królewskie w kształcie pisanki to taka moja autorska wersja mazurka wielkanocnego. Królewski mazurek urzeka swoim smakiem. Blaty bakaliowe bez dodatku białej mąki, przełożone dżemem z czarnej porzeczki i pokryte masą chałwową. Smak genialny! Słodki smak masy chałwowej równoważony jest kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Nie ma co tu pisać, trzeba koniecznie spróbować! Odpowiedni na każdą okazję(...)zmielonych migdałów 50 g zmielonych biszkoptów szczypta soli Masa: 125 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietany kremówki 50 g chałwy waniliowej 1 łyżka cukru pudru dżem z czarnej porzeczki ( ok. 140 g) Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy: zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały i zmielone biszkopty. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto z sokiem porzeczkowym 333

Uwielbiam smak czarnych porzeczek a Wy? Przedstawiam przepis na orzeźwiające ciasto z sokiem porzeczkowym. Ciasto pyszne i łatwe w wykonaniu. Mniaaam! Ciasto z sokiem porzeczkowym Składniki: Jasny biszkopt , 3 budynie śmietankowe, litr soku z czarnej porzeczki, 2 śnieżki, 2 galaretki truskawkowe. Wykonanie: Biszkopt przygotowujemy według tego przepisu. Biszkopt dzielimy na dwa blaty, przecinając go wzdłuż. Sok z czarnej porzeczki wlewamy do garnka i musimy go zagotować. Budynie rozpuszczamy w 1 szklance wody, wlewamy na gotujący się sok i energicznie mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. 2/3 gorącego budyniu wlewamy na spód biszkopta, przykrywamy górnym blatem ciasta i wylewamy pozostałą część budyniu.   Ciasto studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy

paapilotkaa
Pączki nadziane dżemem z czarnej porzeczki 157

Kolejny przepis na domowe pączki - miękkie, puszyste i słodko-kwaśne w smaku. Dżem z czarnej porzeczki świetnie pasuje do słodkiego ciasta drożdżowego. Z poniższego przepisu upieczecie 20 pączków. Pamiętajcie, że przygotowując domowe pączki musicie uzbroić się w cierpliwość, ponieważ ciasto drożdżowe powinno dwukrotnie urosnąć. Dodatkowo pączki należy bardzo dokładnie zlepić, aby podczas smażenia nie wyciekło nadzienie. Składniki(...)łyżki drobnego cukru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli smalec lub olej do smażenia dodatkowo gęsty dżem z czarnej porzeczki cukier puder porzeczkowy lukier (na 5 pączków) 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki liofilizowanej czarnej porzeczki odrobina przegotowanej wody Na samym początku przygotować rozczyn. Mleko lekko podgrzać. Do miseczki wsypać 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru

Ugotować
Walentynkowe tiramisu. Z jeżynami 156

mowa, nie tylko z nazwy doskonale pasuje na Walentynki. Jest delikatne, lekkie, a w mojej wersji: owocowo-orzeźwiające. Zamiast kawy: sok z pomarańczy z odrobiną likieru z czarnej porzeczki (dla podgrzania atmosfery). Do tego kuszące swym głębokim kolorem jeżyny (zamiast nich możecie użyć malin albo czarnej porzeczki), a reszta już tradycyjnie: lekki krem z mascarpone i podłużne biszkopty(...)jeżynami Składniki: (na 6 porcji) 250 g serka mascarpone 2 jajka 60 g cukru pudru 115 g podłużnych biszkoptów 150 ml soku z pomarańczy 50 ml likieru z czarnej porzeczki 250 g jeżyn Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać do kremu, delikatnie mieszając

Pożeraczka, czyli raz adobrze
NALEŚNIKI Z SYROPEM Z CZARNEJ PORZECZKI 131

Ostatnio miałam przyjemność współpracować z syropem z czarnej porzeczki:) Syrop ten jest idealny bo jest w pełni owocowy. Ja użyłam syropu do Naleśników. Pycha :) SKŁADNIKI: Naleśniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody gazowanej 1/łyżki cukru trzcinowego 2 duże jajka Olej kokoslwy do smażenia Dodatkowo syrop naturalny z czarnej porzeczki(...)PRZYGOTOWANIE: Wszytskie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Smażymy na oleju kokosowym.  Podajemy z syropem z czarnej porzeczki.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Ciasto Pijak 193

nazwa więc nikogo nie powinna dziwić ;P Wysoki jegomość wodzi na pokuszenie swoją kremową masą z dużą ilością żółtek, słodkim biszkoptem makowo- kokosowym i zaskakuje kwaskowatością czarnej porzeczki. Alkohol jednak gra tutaj znaczące, pierwsze skrzypce- dzięki niemu „Pijak” nie zamula, a staje się ciastem wykwintnym, słodkim, kremowym, ale nie przesłodzonym. Polewa na bazie extraciemnego kakao sprawia, że ciasto(...)masę żółtkową i gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem( stopniowo, po łyżce). Pozostałe składniki: duży słoik dżemu z czarnej porzeczki ( najlepszy domowy) duże opakowanie okrągłych biszkoptów ½ szklanki spirytusu polewa WYKONANIE: biszkopt   dżem z czarnej porzeczki   ciasto makowo-kokosowe   masa   biszkopty obficie namaczane w spirytusie   polewa Smacznego

Domowe ciasta
Koktajl z czarnej porzeczki 129

Dzień dobry we wtorek :) Mam dla Was dziś Ekspresowy - fit - koktajl z czarnej porzeczki - idealny na drugie śniadanie. Musze  się  Wam przyznać ze ostatnio koktajle to dla mnie rozwiązanie na przekąskę owocowa w ciągu pracy .. Polecam Wam takie rozwiązanie, dostarcza(...)porzeczki i prowadzić samochód ? Pewnie, że się da ale po co?! Skoro można łatwiej I lepiej ? :) 2 szklanki obranej czarnej porzeczki zmieszać z 200 ml jogurtu naturalnego. Zmiksować.  W związku z tym, że chce aby koktajl był jak najbardziej fit - nie dodawa

dlaSmaQ
Wafel z kajmakiem, ciasteczkami i dżemem 25

ochotę na coś słodkiego do kawy. U nas ulubiony to ten z masą kajmakową. Tym razem oprócz kajmaku mamy w nim czekoladowe ciasteczka typu Petitki i dżem z czarnej porzeczki, który idealnie łączy się ze słodką masą kajmakową :-) Składniki: 6  wafli ciastka typu Petitki (czekoladowe) 1 słoik dżemy z czarnej porzeczki 1 puszka gotowej masy(...)następnie dajemy odrobinę kajmaku i na niego warstwę ciastek, wierzch ciastek smarujemy kajmakiem tak tylko, żeby przykleił nam się do nich kolejny wafel. 2. Wafel smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, przykrywamy waflem, który smarujemy kajmakiem. Przykrywamy go waflem, smarujemy go i układamy ciasteczka na które dajemy ostatnią warstwę kajmaku i wafel.  3. Teraz wafel zawijamy, przykrywamy

kruche babeczki
Dżem z czarnej porzeczki 131

Czarna porzeczka, to zdecydowanie dla mnie smaczniejsza siostra tej czerwonej. O ile tą przetwarzam i jem na surowo z czerwonej najbardziej mi odpowiada jej piękny wygląd :) Dlatego wykorzystuję ją raczej do dekoracji potraw oraz jako drobny dodatek do ciast z innymi owocami. Czarna porzeczka, którą zerwałam na działce, była bardzo dojrzała i słodka, dlatego dodałam sok z cytryny(...)Składniki: 1,5 kg czarnej porzeczki 750 g cukru sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Porzeczki przebrać, przełożyć do miski i zasypać cukrem. Odstawić pod przykryciem na 1 godzinę aż puszczą sok. Przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić na małym ogniu przez 30-35 minut, dość często mieszając. Na koniec dodać sok z cytryny i jeszcze chwilkę

Gosia gotuje
Porzeczkowa fantazja 176

robi ogromne wrażenie, podobnie jak ciasto, które Wam dzisiaj zaprezentuję ;) Przygotowane "na gościnnych występach", wspólnie z kuzynem Kamilem :) Ciasto z kawałkami czekolady i ajerkoniakiem, masa śmietanowo - twarogowa z czarnymi porzeczkami, a na wierzchu owocowa frużelina. Pysznie! Lubię takie wspólne pieczenie, my z Kamilem już planujemy powtórkę ;) Polecam, równie dobrze smakuje z jagodami :) Składniki na ciasto: 120 g masła(...)Formę o wymiarach 24 x 36 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut, wystudzić. Masa: 250 g czarnych porzeczek 6 łyżek ajerkoniaku 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 350 g twarogu 350 ml śmietany kremówki 8 łyżeczek żelatyny woda Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut

Domowa cukiernia Ewy
Koktajl czarna porzeczka z miętą i truskawka 105

Zużywanie zamrożonych latem owoców trwa. W końcu trzeba robić miejsce na tegoroczne. Przekonałem się, że czarna porzeczka z miętą smakuje rewelacyjnie i polecam spróbować, gdy nadejdzie na nią sezon. Za oknem upał, więc zimny koktajl wypity został na balkonie :) Składniki : - 1 l maślanki, - mrożona czarna porzeczka, - mrożone truskawki, - parę listków świeżej mięty, - 2 łyżki cukru ( zależnie od słodyczy(...)owoców ). Wykonanie : Truskawki zmiksować z połową maślanki i łyżką cukru. Nalać do połowy wysokości szklanek. Czarną porzeczkę zmiksować z maślanką i listkami mięty. Dosłodzić do smaku. Lać na łyżkę po boku szklanki z koktajlem truskawkowym. Otrzymamy wtedy warstwy ułożone po skosie

Przepisy Mikołaja

Proponowane wyszukiwania