dzisiaj chcę wam zaproponować przepis na lody porzeczkowe. Są to lody z czarnej porzeczki, pyszne i orzeźwiające z dodatkiem białej czekolady. Porzeczka raczej należy do kwaśnych owoców, choć czarna porzeczka jest nieco mniej kwaśna. Mimo wszystko musiałam dodać sporo cukru(...)lody były słodkie. Smak porzeczki złagodziłam białą czekoladą. Mimo wszystko lody są mocno porzeczkowe, stąd ich naturalny kolor i smak. Do lodów dodałam całe owoce, które najpierw zagotowałam z cukrem. Zapomniałam ile soku ma w sobie porzeczka! Sok z porzeczki jest bardzo smaczny i bardzo intensywny. Dlatego lody z porzeczki nie wymagają dodatkowych aromatów, bo porzeczka w zupełności wystarczy. Bardzo
codojedzeniaBlueberry Corner by "jagodzianka" Nalewka z czarnej porzeczki to wybitny trunek, a jej smak i aromat jest bardzo silny. Nalewka z czarnej porzeczki to … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z czarnej porzeczki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerWyśmienity tort składający się z delikatnych kakaowych blatów, mocno nasączonych likierem, przekładanych kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki oraz pysznym kremem maślanym, a wszystko to zwieńczone bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Ciasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :). Skorzystałem(...)nieco stężał.Bita śmietana:500 ml kremówki 36%2 łyżki cukru pudruZimną kremówkę ubić, aż stanie się puszysta. Dodać cukier puder. Wymieszać.Do nasączenia:100 ml likieru z czarnej porzeczki50 ml naparu z czarnej herbatyPrzygotować poncz z likieru i herbaty.Ponadto:400 g konfitury z czarnej porzeczkiczekolada do dekoracji30 dag zmielonych ciastek owsianych z czekoladąPrzygotowanie:Ostudzone ciasto przekroić
Food Squarepieczenia. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Do cassis – scones* dodajemy mrożone czarne porzeczki. Świeże owoce są bardzo delikatne i puszczają sok, natomiast takie zamrożone czarne(...)kulki łatwiej będzie nam połączyć z ciastem. Składniki na 9 sztuk bułeczek 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g masła, zimnego pokrojonego w kostkę 100 g czarna porzeczka (mrożona) 2 jaja 100 ml mleka 15 g cukru Dodatkowo – 1 żółtko, 1 łyżka cukru Wykonanie Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy masło i palcami
Tajemnice Smakutych pysznych owoców. Przepisy z dodatkiem czarnej porzeczki: Ciasto serowo - jogurtowe z porzeczkami Brownie fasolowo - porzeczkowe Sernik na zimno z czarnej porzeczki Babeczki z owocami na maślance Babka z porzeczkami Konfitura z czarnej porzeczki Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek Lecznicza nalewka z czarnej porzeczki Sok z czarnej porzeczki Zbiór przepisów
Z miłości do słodkościosobne posty. No bo i po co? Zatem załóżcie fartuszki, przygotujcie słoiki, butelki oraz oczywiście porzeczki i zapraszam do przygotowania własnych zimowych przetworów. Korzenny sok z czarnej porzeczki z imbirem Doskonały na przeziębienie i kiepski humor, sprawdzi się zarówno do herbaty, jak i do polania sernika, owsianki czy porcji lodów. Korzenne przyprawy nadają mu głębi, a imbir działa(...)rozgrzewająco. Potrzebne nam (na niepełny litr soku): - 1 kg czarnych porzeczek - 1/3 kg cukru - kawałek kory cynamonu - 8 goździków - 2 cm korzenia imbiru - pół łyżeczki mielonego kardamonu Przygotowanie: Umyte i osuszone owoce przebrać i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą tak, by nad owocami utworzyła się około 1,5 cm warstwa. Imbir zetrzeć na drobnej tarce i dodać
W poszukiwaniu inspiracjiLipiec to czas dżemów. Zapraszam na pyszny dżem z czarnej porzeczki. 2 kg czarnej porzeczki 25 dag cukru Porzeczki smażyć przez 30 minut, dodać cukier smażyć przez kolejnych 30 minut. Słoiki wyparzyć przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 120 C przez 20 minut. Do gorących słoików wkładamy gorący dżem. Zakręcamy i wkładamy na 15 minut do piekarnika
Humanistka w kuchniSezon truskawkowy dobiegł końca,ale w ogrodzie dojrzewają inne owoce.Przyszła pora na czarną porzeczkę.Padło na sernik bez pieczenia.Przeważają w nim dwa smaki słodki i lekko kwaśny oraz bardzo wyczuwalny smak czarnej porzeczki.Ja czarną porzeczkę bardzo lubię więc i sernik przypadł mi do gustu. Składniki: Spód 250 g herbatniki szkolne 150 g masła(...)Masa serowa 1kg twaróg sernikowy w wiaderku 180 g jogurt naturalny 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki kopiaste żelatyny 1/3 szk wody 350 g czarnej porzeczki 200 g cukru Góra 250 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 szt śmietan fix Przygotowanie: Spód: Herbatniki rozkruszyć w blenderze dodać ciepłe roztopione masło i zagnieść. Wyłożyć
Ala piecze i gotujeKolejna propozycja na upalne dni, napój z czarnej porzeczki i mięty, fantastyczne połączenie smaków. Mocno schłodzone z dużą ilością lodu, to pyszny i orzeźwiający, bardzo aromatyczny napój. Zdrowy domowy bez dodatków chemicznych. Owoce czarnej porzeczki zawierają mnóstwo flawonoidów, pektyn i bardzo dużo naturalnej witaminy C. Warto więc jeść je w każdej postaci na surowo i... Read(...)More Artykuł Napój z czarnej porzeczki pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plPostanowiłam zdobyć, tak zdobyć trochę czarnej porzeczki bo jest to tak smaczny owoc, a tak rzadko widuje ją w sklepie i tak mało przepisów jest z nią że jak tylko udało mi się zakupić trochę tego owocu to od razu powstała drożdżówka, ale tym razem w troszkę zdrowszej wersji na mące orkiszowej :) Składniki na blaszkę(...)ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h 5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Następnie wykładamy czarna porzeczką i posypujemy kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką) 7. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół
Gotowanie...to proste !których mi najbardziej zależało zostały już zebrane…:( Zebraliśmy więc trochę czerwonych i czarnych porzeczek i agrestu a ponieważ temperatura była powyżej 30 stopni nie zabawiliśmy tam długo… Czerwone porzeczki znikły w błyskawicznym tempie zaraz po zrobieniu zdjęć… ale z czarnymi porzeczkami miałam problem…. Do zjedzenia były za kwaśne a było ich za mało, żeby(...)był strzał w dziesiątkę:)! Wyszła baaardzo kremowa i lekko kwaskowa…. zdecydowanie muszę to powtórzyć :)!Panna cotta porzeczkowaSkładniki:200 g czarnych porzeczek3-4 łyżki cukru300 ml śmietany 30-36%100 ml mleka2 łyżeczki żelatyny1. Umyte porzeczki z cukrem i 3 łyżeczkami wody przełożyć do rondelka i na małym ogniu gotować kilka minut a następnie przetrzeć przez sito. 2. Żelatynę
UgotujmyTo.plrazem miał być tort dla miłośnika Lovecrafta, Pyrkonu , gier i kości. Powstały zatem dwie kostki o smaku czekoladowym przełamanym czarną porzeczką. Składniki na biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę(...)wodnej. Odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie ubijam śmietankę na sztywno. Następnie dodaję śmietankę partiami do czekolady i delikatnie mieszam do uzyskania musu. Dodatkowo: 450 g dżemu z czarnej porzeczki Teraz mogę złożyć tort. Jeden z biszkoptów nasączam połową ponczu, na biszkopcie rozsmarowuję 300 g dżemu z czarnej porzeczki, a na dżem wykładam krem czekoladowy
Słodki sentymentkonfitura czarnej porzeczki Konfitura z czarnej porzeczki Składniki 3 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru Sposób przygotowania Owoce porzeczki myjemy i dokładnie przebieramy, a następnie wsypujemy do garnka zasypując cukrem. Często mieszając gotujemy owoce na niewielkim ogniu przez 40-50 minut, następnie wciąż gotując napełniamy konfiturą słoiki, zakręcamy nakrętki i odstawiamy słoje do góry dnem pozostawiając
Miód i pieprzsię długoweekendowym przyjemnościom! Do wszystkich tych miłych rzeczy i okoliczności dodam jeszcze delikatną i puszystą roladę biszkoptową wypełnioną po brzegi puchatą, słodką bitą śmietaną, soczystymi wiśniami i pękatymi porzeczkami odmiany czarnej ;) Rozpływa się w ustach, wybuchając co chwilę kwaskowatością owoców, które wspaniale uzupełniają całość. Delikatny biszkopt, lekka jak chmurka bita śmietana i świeże owoce, to wszystko czego potrzebujecie(...)długi deser pełen smaku? A w dzbanuszku na zdjęciach prezentuje się curd z czarnej porzeczki z ostatniego posta, który służył jako dodatek do rolady, jak i klej do owoców wieńczących wierzch ciasta. Rolada biszkoptowa z wiśniami i czarną porzeczką Potrzebujesz: 4 jajka ( białka i żółtka osobno) 100g cukru 100g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku
Kuchnia w Słońcu Skąpana