czarna porzeczka - 3100 przepisów (strona:18/207)

Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką 152

dodać do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki muszą się połączyć tworząc gładkie ciasto. Czarną porzeczkę oddzielić od łodyżek, umyć i dokładnie wysuszyć. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze rozsypać czarną porzeczkę. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 45 – 55 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia

Kuchnia Pokoleń
(niskosłodzony) dżem z czarnej porzeczki 219

Witam Was w ten upalny poranek i zachęcam do przygotowania domowego dżemu - tym razem z...czarnej porzeczki ;) A w zanadrzu mam jeszcze dla Was dwa przepisy na inne dżemy - może ktos zgadnie z jakich owoców? Do moich dżemów staram się nie dodawać kilogramów cukru i tak było też tym razem, dżem jest "niskosłodzony", jednak ze względu na sporą kwaskowatość(...)musiałam nieco zwiększyć jego ilość. Jeśli macie słodkie porzeczki (choć z natury są przecież kwaśne i taki ich urok...:)), możecie zmniejszyć ilość cukru o 100g. DOMOWY DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI przepis autorski // 7 słoików dżemu (3 takie jak na zdjęciach + 4 większe o poj. 300ml) ~2,5kg czarnej porzeczki ~500g cukru Owoce oczyszczamy, myjemy i wsypujemy do garnka

chili & sugar
Sernik Ambrozja 125

świątecznym stole. Dziś jest to wymyślona przeze mnie wersja sernika o dwóch smakach przewodnich:  słodkiej masie z orzechów włoskich i lekko kwaskowej nucie czarnej porzeczki. To ciasto to znana już pewnie wszystkim masa z sera gotowanego, tym razem przełożona kruchym ciastem z uprzednio zapiekanymi masami z wyżej wymienionych składników. Jest słodko, sernikowo i świątecznie. Przekładaniec najlepiej smakuje(...)włoskich 1 łyżka kakao Mleko gotujemy z cukrem ok. 4 minuty. Wsypujemy zmielone orzechy i kakao. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy Masa z czarnej porzeczki: 2 małe słoiczki domowej roboty dżemu z czarnej porzeczki wykonanie kruchych blatów: ciasto kruche masa orzechowa pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni ciasto kruche dżem porzeczkowy pieczemy 30 minut w temp

Domowe ciasta
Kompot z czarnej porzeczki 113

upalne dni nie ma nic lepszego niż domowy kompot z czarnej porzeczki.    Uwielbiam te owoce, mają taki wspaniały charakterystyczny smak i aromat. A poza tym posiadają ogromną ilość witaminy C i antyoksydantów. Owoców po ugotowaniu nie wyrzuciłam, tylko przetarłam przez sitko. W ten sposób otrzymałam lekko zagęszczony napój. Ilość cukru(...)też posłodzić miodem, ale pamiętajcie, żeby dodawać go do letniego napoju. Inaczej miód starci wszystkie swoje cenne właściwości. Pijmy więc na zdrowie ! Kompot z czarnej porzeczki Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 5 00 g czarnej porzeczki 1000 ml wody 3 łyżki cukru Wykonanie: Porzeczki obieramy z szypułek, wrzucamy do garnka, wlewamy wodę i dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowe śniadanie z czarną porzeczką 113

czasie lata staram się wykorzystywać sezonowe owoce do przygotowania mojego śniadania, czyli, według dietetyków, do najważniejszego posiłku w czasie dnia. Tym razem są to czarne porzeczki świeżo zerwane z krzaczka. Pamiętajcie to bomba witaminowa witaminy C ! Nasze danie możemy przygotować poprzedniego dnia wieczorem, a rano tylko je wymieszać. Na zdrowie i na dobry początek dnia ! Jogurtowe śniadanie z czarną porzeczką Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut oczekiwanie Składniki: 1/2 szklanki czarnej porzeczki + 2 łyżki 2 łyżki płatków jęczmiennych lub innych 200 ml naturalnego jogurtu opcjonalnie miód do posłodzenia Wykonanie: Pół szklanki porzeczek dokładnie blendujemy, Mus przelewamy do słoiczka lub do miski, przykrywamy go jogurtem, a następnie wsypujemy płatki, Wszystko dokładnie mieszamy i słodzimy miodem

Kulinarne przygody Gatity
Piszinger z kajmakiem 165

właśnie piszinger. Za każdym razem efekt jest ten sam. Pyszny :) Wystarczy opakowanie gotowych wafli i wybrana masa do przełożenia. Ja zdecydowałam się na masę kajmakową i dżem z czarnej porzeczki dla przełamania smaku. Składniki: 1 opakowanie wafli 1,5 puszki gotowej masy kajmakowej (o temp. pokojowej) 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki Na dużej desce do krojenia, ułożyć(...)jeden wafel. Posmarować go dokładnie dżemem z czarnej porzeczki. Położyć na wierzch kolejnego andruta, delikatnie docisnąć. Nałożyć około 2 łyżki masy kajmakowej, równomiernie rozsmarować po całości. Położyć kolejnego andruta, delikatnie docisnąć. Ponownie nałożyć około 2 łyżki masy kajmakowej i równomiernie rozsmarować po całości. Czynność z waflami i masą kajmakową powtarzać, aż skończą się wafle. Na górę położyć drugą deskę

Świat Ciasta
Wafle przekładane masą z mleka w proszku 162

mama miała od własnych kur, które biegały po blisko hektarowym podwórku i niewiele osób wtedy martwiło się ryzykiem wystąpienia salmonelli. Jedną warstwę andruta mama zawsze przekładała dżemem z czarnej porzeczki. Przełożyłam i ja - z braku laku - truskawkowym ;) Ale z czarnej porzeczki byłby lepszy. Masa klasyczna. Powrót do przeszłości. Następnym razem zrobię chleb ze śmietaną i cukrem. Składniki(...)mleka 80 g cukru pudru 250 g pełnotłustego mleka w proszku, ok. 2,5 szklanki  (nie granulowanego) 200 g masła 2 łyżki ciemnego kakao dżem z czarnej porzeczki (malinowy lub inny) Przygotowanie: Masło topimy, dodajemy cukier puder, mleko (płynne) i kakao. Doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się masy wsypujemy mleko w proszku i mieszamy, aby nie powstały grudki

bistro mama
DŻEM Z CZARNYCH PORZECZEK 162

moim rodzinnym domu raczej nie robiło się przetworów z czarnych porzeczek. No, może Babcia od czasu do czasu coś tam upichciła, ale najczęściej ograniczała się do soku porzeczkowego lub porzeczek w syropie. Dżem z tych owoców zwykle się kupowało albo po prostu rezygnowało z jego jedzenia.     Co prawda w rodzinnym mieście, przy kamienicy, gdzie mieszkają moi rodzice(...)mamy niedługo koniec lipca, a jak wiadomo, miesiące wakacyjne obfitują w cudownie aromatyczne przysmaki.     Z których można przygotować na przykład takie pyszne przetwory. DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI /własny;/ na 5-6 słoiczków 330/350 ml 2 kg czarnych porzeczek  300g cukru 1 paczka galaretki jagodowej Winiary 1 galaretka cytrynowa Winiary Porzeczki obieram z ogonków

W kuchni Karmel-itki
Pyszna Tarta z kremem waniliowym i czarną pożeczką. 139

długo trwa.Druga opcja - Można też podgrzać część mleka i pozostałą ilość wraz ze wszystkimi składnikami zmiksować i przelać do ciepłego mleka i mieszać do zgęstnienia.  Fruzelina z czarnej porzeczki Można użyć dżemu, ja jednak zrobiłam fruzelinę z mrożonych owoców. 200 gram czarnej porzeczki podgrzałam z 1 łyżką cukru i jedną łyżką galaretki cytrynowej. Ilość cukru można dosmakowywać(...)Podgrzewać do zgęstnienia. ostudzić. Składanie: Podstawa tarta z kruchym na to rozsmarować czarną porzeczkę, wylać krem waniliowy i przekryć ciastem kruchym

Kubki smaku
Serek z musem z czarnej porzeczki 93

blogu porzeczkowo się zrobiło, ale trzeba kuć żelazo póki gorące, bo kończą się już świeże porzeczki i pozostaną tylko soki, dżemy, galaretki, konfitury i nalewki. Pyszny, aromatyczny deser na bazie serka ricotta również zawiera czarną porzeczkę, stąd ten fioletowy kolor. Ja użyłam delikatnej ricotty ale można użyć każdego innego(...)białego, kremowego serka. Serek porzeczkowy jest lekko kwaskowy i aksamitny. Polecam! Składniki na 2 porcje: • 1 serek ricotta 200 g • 1/2 szklanki czarnej porzeczki • 2 łyżeczki miodu Wykonanie: • Porzeczkę czarną umyć, włożyć do rondelka, rozgnieść widelcem i zagotować. • Przetrzeć przez sitko i wymieszać z miodem. • Serek wymieszać z musem porzeczkowym

To co kocham
Expresowy murzynek 185

jakieś 5 min :) Brzmi obiecująco? A jeszcze dodam, że nie użyjecie jajek, a smak jest wprost wyśmienity? Ciasto wychodzi puszyste, wilgotne, czekoladowe, przełamane kwaskowymi owocami z dżemu z czarnej porzeczki. A jeśli ktoś nie lubi smutnego placka posypanego cukrem pudrem, przygotowanie mini torciku, zajmie Wam kolejne, hmm...powiedzmy 10 min.  Składniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki maślanki pół(...)szklanki oliwy szklanka cukru 2 czubate łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki sody 2 czubate łyżeczki dżemu (u mnie z czarnej porzeczki) dodatkowo jeśli chcecie urozmaicić placka: słoiczek dżemu (u mnie z czarnej porzeczki) 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru 1 opakowanie śmietanfix a na polewę: 3 łyżki wrzącej wody lub mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki

na moim stole...
Wątróbki drobiowe z gruszką i czarną porzeczką 264

zasadzie jest to cały zestaw II Dania. Pikantna wątróbka drobiowa podana z duszonym na bulionie ryżem i połówkami gruszek obgotowanych w syropie i napełnionych kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki. Bardzo polubiliśmy zestawienie smaku smażonej na chrupiąco ( doprawionej na ostro) wątróbki , z delikatnym ryżem , słodyczą gruszki z syropu przełamanej kwaskowatym posmakiem czarnej porzeczki. Czas: 45 minut Składniki(...)goździk kilka nitek szafranu listek Kafiru ( lub kawałek skórki cytrynowej 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego ( lub kawałek laski wanilii) 1 szklanka wody 4 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki - kwaskowatej 5 dag masła 8 łyżek oleju z pestek winogron natka pietruszki Przygotować syrop. Wsypać do garnka cukier, cukier waniliowy, szafran. Wrzucić goździk i listek Kafiru. Wlać wodę

Buniabaje w kuchni
Nalewka z czarnej porzeczki 186

Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek o ciekawym, ba nawet magicznym smaku. Bo owoce czarnej porzeczki są magiczne! Przeplatają się w nich nuty słodyczy z odrobiną kwaśno-cierpkiego smaku, dzięki czemu finalnie nalewka ma wielowarstwowy smak. Wciąż zachwycam się jej kolorem, bogatym smakiem i […] Artykuł Nalewka z czarnej porzeczki pochodzi

Wędrówki po kuchni
Zwierciadło malinowe.(bez pieczenia) 116

pokojowej Na mus malinowy: 500 g malin świeżych lub mrożonych* 4 żółtka 120 g cukru drobnego 250 ml mleka 3,2 % 2 łyżki żelatyny 60 ml likieru z czarnej porzeczki np.   Crème   de Cassis  lub z aronii ** 250 ml śmietanki 30% Wierzch (galaretka): 1 łyżka żelatyny  3-4 łyżki likieru  reszta przecieru z malin(...)krem zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w ok.60 ml wody i dodać do wystudzonego kremu jajecznego, następnie dodajemy większą część przecieru malinowego oraz likier z czarnej porzeczki( **  Jeśli nie macie likieru możecie wymieszać sok/ nektar z czarnej porzeczki z wódką w stosunku 2:1 . ) .Całość delikatnie mieszamy delikatnie napowietrzając masę. Chłodzimy przez ok.1 godzinę

vaniliowoczekoladowa