szklanki cukru 5 jajek wielkości M 1 / 2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Spód z biszkoptów: 150 g biszkoptów 50 g masła Galaretka porzeczkowa: 250 g czarnych porzeczek 3 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy kasza manna do obsypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Spód z biszkoptów: Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem(...)postawić na małym ogniu. Gotować pod przykryciem kilka minut, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Sernik z jogurtów greckich ozdobić galaretką z czarnych porzeczek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sernik z jogurtów greckich pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyRolada bezowa nadziewana kremem z serka mascarpone i mleka zagęszczonego o smaku cappuccino oraz konfiturą z czarnych porzeczek. Rolada ta nie należy to chrupiących bez jakie znamy, lecz jest ona mięciutka i delikatna - dosłownie rozpływa się w ustach! Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie trzeba jej także suszyć godzinami w piekarniku jak tradycyjnej bezy, wystarczy tylko(...)pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 75 g mleka zagęszczonego słodzonego (1/2 tubki) 5 łyżek cappuccino konfitura z czarnych porzeczek Stovit Wykonanie: Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu
Kuchnia MagdaLenyRolada bezowa nadziewana kremem z serka mascarpone i mleka zagęszczonego o smaku cappuccino oraz konfiturą z czarnych porzeczek. Rolada ta nie należy to chrupiących bez jakie znamy, lecz jest ona mięciutka i delikatna - dosłownie rozpływa się w ustach! Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie trzeba jej także suszyć godzinami w piekarniku jak tradycyjnej bezy, wystarczy tylko(...)pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 75 g mleka zagęszczonego słodzonego (1/2 tubki) 5 łyżek cappuccino konfitura z czarnych porzeczek Stovit Wykonanie: Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu
Kuchnia MagdaLenykażdy lubi czarną porzeczkę, jednym przeszkadza wyrazisty smak, innym pestki i skórka, jeszcze innym intensywny zapach. Na pestki i skórkę mogę coś zaradzić proponując gładką i łatwą do zrobienia galaretkę z czarnej porzeczki. Składniki: ? 2 kg czarnej porzeczki ? 2 kg cukru Wykonanie: ? Czarną porzeczkę zasypać cukrem, najlepiej na noc. ? Podlać 1 szklanką
To co kochamkażdy lubi czarną porzeczkę, jednym przeszkadza wyrazisty smak, innym(...)pestki i skórka, jeszcze innym intensywny zapach. Na pestki i skórkę mogę coś zaradzić proponując gładką i łatwą do zrobienia galaretkę z czarnej porzeczki. Składniki: • 2 kg czarnej porzeczki • 2 kg cukru Wykonanie: • Czarną porzeczkę zasypać cukrem, najlepiej na noc. • Podlać 1 szklanką wody i gotować
To co kochamCiasto Pani Walewska, znane też jako ciasto Pychotka to deser, który składa się z kilku warstw – kruchego ciasta, dżemu z czarnej porzeczki, bezy posypanej płatkami migdałowymi i kremu budyniowego. W tym przepisie krem przygotowałam z dodatkiem kakao. Czekoladowy krem świetnie komponuje się z całym ciastem. Jak zrobić ciasto Pychotka z kremem czekoladowym? Przygotowanie ciasta Pani Walewska dzieli(...)kremem czekoladowym (ciasto Pychotka) Via Gusto Ciasto Pani Walewska, znane też jako ciasto Pychotka to deser, który składa się z kilku warstw – kruchego ciasta, dżemu z czarnej porzeczki, bezy posypanej płatkami migdałowymi i kremu budyniowego.… Drukuj Proporcje na: formę 24x24 cm Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia/gotowania: 20 min. Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki
Via Gustomożliwości na urozmaicenie zwykłej herbaty jest wiele, a nawet bardzo wiele. Dziś proponuję Wam aromatyczną herbatkę z tymiankiem i czarną porzeczką. Jest niezwykle smaczna, a dodatek czarnej porzeczki dodaje jej właściwości zdrowotnych. Do herbatki dodałam mrożone czarne porzeczki Poltino . Przed wrzuceniem ich do naparu, owoce rozmroziłam w temperaturze pokojowej. Pamiętajcie, mrożone owoce zachowują niemalże pełnię(...)swoich wartości odżywczych. PRZEPIS NA AROMATYCZNĄ HERBATKĘ ( na 1 porcję) Składniki: 1 torebka czarnej herbaty 3 plasterki cytryny gałązka świeżego tymianku 1 łyżka mrożonych porzeczek Poltino 1 łyżeczka miodu 3-4 ziarna kardamonu około 300 ml wrzącej wody Przygotowanie: Torebkę herbaty zalać wrząca wodą, dodać nasiona kardamonu. Naczynie z naparem przykryć talerzykiem i odstawić do zaparzenia
kolorowotorcikowotamtym roku pierwszy raz zrobiłam nalewkę z czarnych porzeczek. To jedna z moich ulubionych, oprócz jagodowej z lawendą. Przygotowałam ją bez żadnych dodatków w postaci laski wanilii, cynamonu itp, stwierdziłam, że i tak jest bardzo aromatyczna. Teraz z porzeczek zrobiłam znowu nalewkę tym razem z większej ilości owoców i sok. Taka nalewka jest idealna na umilenie sobie jesiennych(...)zimowych wieczorów :). Niestety nie udało mi się zrobić jeszcze kilku przepisów z użyciem czarnej porzeczki, może w przyszłym roku zdążę... NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI. Składniki: 1 kg czarnych porzeczek 250 - 400 g cukru 500 ml spirytusu 250 ml wody zimnej Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychDomowe nalewki to dla wielu powód do dumy. Wiśniówki, cytrynówki, orzechówki można wymieniać jeszcze dużo, dużo więcej. A co powiecie na NALEWKĘ Z CZARNEJ PORZECZKI? Składniki: 1,5 kg czarnej porzeczki 0,5 kg cukru 1,5 l wódki 125 ml spirytusu Przygotowanie: Owoce dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek i osuszamy. Porzeczki przekładamy(...)Odstawiamy w ciemne miejsce, najlepiej na kilka kolejnych tygodni. Można pić od razu, ale smakuje lepiej im dłużej postoi. Smacznego! Artykuł Nalewka z czarnej porzeczki pochodzi z serwisu MenMagazine
Menmagazinezróbcie taki przecier. Może być pysznym dodatkiem do lodów, deserów, można go dodać do wody, do sosów na zimno i na gorąco, do galaretki, serów, mies... Co potrzeba: Czarna porzeczka, Cukier Wykonanie: Czarną porzeczkę myjemy, obrywamy z ogonków, dajemy do garnka, gotujemy na małym płomieniu, aż wszystkie się rozpadną. Na początku mieszamy cały czas, a jak pojawi(...)jakiś czas nie dopuszczając do przypalenia. Rozpadnięte porzeczki wraz z powstałym sokiem przekładamy na gęste sitko, najlepiej nylonowe, które umieszczamy na drugim garnku. Jeśli macie dużo porzeczek przecierajcie je w kilku porcjach. Za pomocą łyżki przecieramy porzeczki, aż zostaną prawie suche wióry na sitku. Garnek z przetartymi porzeczkami stawiamy na palnik, gotujemy na małym płomieniu ok. 30 minut. Do przecieru
Bułka z Chlebembardziej mi się nie kojarzy z dzieciństwem, jak ten właśnie zapach. Dzisiaj zapraszam na bułeczki z czarnymi porzeczkami, oczywiście można użyć dowolnych owoców jagodowych, ale te z porzeczkami są naprawdę wyśmienite. Składniki na bułeczki drożdżowe z czarnymi porzeczkami ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki) 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki(...)malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania dżem z czarnych porzeczek lub powidła śliwkowe mrożone czarne porzeczki Przygotowujemy rozczyn: do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mleko, mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę
Rozpustne gotowaniegodzin. Sorbet z czarnej porzeczki (na 3-4 foremki do lodów) 100g czarnej porzeczki dosładzacz (syrop daktylowy/klonowy, cukier kokosowy) Porzeczka to owoc z definicji niezwykle kwaśny, wymaga zatem jakiegoś dosładzacza, bo nawet najwięksi zwolennicy kwaśnych smaków, po spróbowaniu sorbetu z czarnej porzeczki w czystej formie, dostaliby skrętu twarzy jak nic. Ja dosłodziłam syropem klonowym, ale sporo(...)smaku. Przelać mus do foremek i mrozić przez 3-5 godzin. Sorbet z czerwonej porzeczki (~4 formy do lodów) garść czerwonej porzeczki (100g) dosładzacz (syrop daktylowy/klonowy, cukier kokosowy) Czarna porzeczka była mocna, ale czerwona to już prawdziwy hardkor kwaśnego smaku. Nie spodziewałam się, że czerwona porzeczka będzie aż tak kwaśna, może po prostu taka mi się trafiła, ale byłam
Przepysznik - BLW i nie tylkoSzukacie propozycji na weekendowy deser? Już Wam podpowiadam. Muffinki kukurydziane z owocami, mogą to być truskawki a nawet pojawiające się czerwone i czarne porzeczki! Moja propozycja to czarna porzeczka! Składniki: 100 g masła 2 jajka 125 ml mleka 250 g mąki kukurydzinej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 170 g cukru czarna porzeczka 3 łyżeczki(...)mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy po wierzchu dużą ilością czarnej porzeczki oraz cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu
Życie zaczyna się w kuchniGalaretka z czarnej porzeczki Pokusiłam się na zrobienie galaretki z czarnej porzeczki. Do tej pory rokrocznie robiłam dżemy z czarnej porzeczki. Oprócz mnie nikt nie chciał ich jeść, wszyscy narzekali na pestki, które wiecznie wchodziły gdzieś, gdzie nie powinny:) Galaretkę robi się błyskawicznie, najbardziej czasochłonne jest usuwanie szypułek i przebieranie, gdyby nie to, byłby to najszybszy przetwór(...)naleśników, ciast...Takie lato w środku zimy... Dodatkowo po przeciśnięciu owoców przez sito, zostały mi pestki, skórki i resztki miąższu, na którym ugotowałam bardzo aromatyczny kompot. Składniki: owoce czarnej porzeczki (użyłam 1,5 kg owoców) cukier (na każdą szklankę powstałego soku należy zużyć 1 szklankę cukru) 0,5 l wody Sposób przygotowania: Owoce należy umyć, odszypułkować, przebrać. Porzeczkę
na moim stole...porzeczkowa do tortu idealnie przełamuje słodycz kremów w torcie. Polecam zrobić zapasy porzeczki na zimę, aby przez cały rok cieszyć się jej smakiem w tortach! Polecam również żelkę z czerwonej porzeczki. Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Uwaga! Żelkę z czarnej porzeczki do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może(...)zimnej wody* Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje. Porzeczki umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i się rozpaćkają. Wyłączamy palnik. Przecedzamy porzeczki przez sitko, aby pozbyć się pestek i skórek. […] Artykuł ŻELKA Z CZARNEJ PORZECZKI pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki Pomysł