wychodzi 40 sztuk. Rada: można użyć zamiast margaryny masło; zamiast śmietanki do kawy można użyć śmietany 18%, zamiast nadzienia Laretta - można użyć dżemu np. malinowego, z czarnej porzeczki. 6. Ciasto czekoladowo - kokosowe Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie czekoladowe bez cukru Masa(...)pieczenia Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe 3/4 szklanki cukru kryształ 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1 łyżka kakao 1 esencja rumowa Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki czekolada gorzka Przygotowanie: Biszkopt - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszysta masę. Ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościprzepis na puszyste i przepyszne muffiny z czarną porzeczką. Wyjątkowo proste do przygotowania, wystarczy wszystkie składniki wymieszać, przełożyć do papilotek i upiec. Dzięki czarnym porzeczkom muffinki są lekko kwaskowe, takie jak lubię Zapewniam, że je zjecie nim zdążą ostygnąć Składniki (na około 14 sztuk): 1,5 szklanki mąki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 125 g masła(...)szklanki kwaśnej śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 szklanki czarnych porzeczek Przygotowanie: W rondelku roztopić masło i ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i roztopione masło. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać czarną
Oryginalny smakTort z czarną porzeczką jest lekki, owocowy i nie za słodki. Można powiedzieć, że niemal idealny Sprawdzi się na urodziny, ale także bez okazji, na przykład na niedzielnym stole. Składniki na biszkopt (tortownica 20 -22 cm): 4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, na przykład po pieczeniu kruchych ciasteczek , możecie je wykorzystać) 0,5 szklanki cukru(...)Przygotowuję mus czekoladowy: 1 czekolada (polecam ciemną) 200 ml śmietany 30% Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam. Mus z czarną porzeczką: 150-200 g czarnej porzeczki (może być z kompotu) 200 ml śmietany 30% 1 czekolada biała Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo
Słodki sentymentczekolada (polecam ciemną) 200 ml śmietany 30% Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam. Mus z czarną porzeczką: 150-200 g czarnej porzeczki (może być z kompotu) 200 ml śmietany 30% 1 czekolada biała Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie(...)mieszam. Dodaję czarną porzeczkę i mieszam krótko i delikatnie. Dodatkowo wykorzystałam ½ słoiczka (tj. 100g) kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. A teraz składam tort w całość. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam mus czekoladowy i na to drugi blat, który również nasączam. Na to wykładam mus z białej czekolady z porzeczkami
Słodki sentymentsezonu na robienie przetworów na zimę. U mnie są na tapecie teraz różnego rodzaju przetwory z czerwonej i czarnej porzeczki. Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie , a także nalewka z czarnej porzeczki już nastawione. Teraz przyszła pora na ekspresowy dżem z czarnej porzeczki. Czemu ekspresowy, ano temu, że robię go przy użyciu mieszanki(...)mniej cukru. Proporcja jest taka, że na kilogram owoców dajemy 300 g cukru i jedno opakowanie mieszanki żelującej. Ja dałam cukru jeszcze mniej, dżem się pięknie ściął, ponieważ czarna porzeczka sama w sobie ma dużo pektyny. Dżem robi się bajecznie szybko i będzie idealny na przykład do bezy lub innego słodkiego ciasta. Na blogu pod zakładką Przetwory znajdziecie
Kulinarne przygody Gatityporzeczka, więc sernik nie jest bardzo słodki, tylko raczej kwaskowy. A przy okazji jest kremowy i ma piękny kolorek. Robi się go bardzo szybko i bez zbędnych komplikacji. Ja owców nie przecieram, bo lubię ich kawałki w masie serowej, ale Wy jeśli wolicie, możecie przetrzeć porzeczki przez sitko. Wtedy uzyskacie gładki owocowy mus. Sernik na zimno z czarną(...)serniki na zimno Najprostszy truskawkowy sernik na zimno Jogurtowy sernik na zimno z mango Jogurtowiec z galaretkami Sernik czekoladowy na zimno Sernik na zimno z czarną porzeczką Sernik na zimno z czarną porzeczką Czas przygotowania: 60 minut+ czas oczekiwania Proporcje na tortownice o średnicy 19 cm Składniki Masa owocowa: 400 g białego sera
Kulinarne przygody Gatitynastawiać, bo w ogródku mam kilka owocowych krzaczków i drzewek, między innymi różne agresty, porzeczki i wiśnie. Część owoców mrożę na zimę, a część zamykam właśnie w butelkach. Robiłam już nalewkę z agrestu z imbirem , nalewkę z czerwonej porzeczki i z czarnej porzeczki . Teraz przyszła pora na mały miks, czyli połączenie agrestu i czarnej porzeczki. Bardzo lubię te owoce za ich wspaniały, charakterystyczny smak i zapach i postanowiłam je połączyć. Powiem Wam, że nalewka agrest i czarna porzeczka wyszła rewelacyjna. Na 100% zagości w moim domowym barku na stałe. Nalewka agrest i czarna porzeczka Nalewka agrest i czarna porzeczka Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki
Kulinarne przygody GatityLekko kwaśny smak czarnej porzeczki i czekolada – połączenie idealne Składniki na biszkopt o średnicy 20-22 cm: 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały(...)ponownie tort wędruje do lodówki na 30 minut. Kwiaty wykonałam z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Odsyłam Was do doskonałego przepisu z Akademii Tortu Smacznego Artykuł Tort czekolada – czarna porzeczka pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentporzeczka – duża szklanka cukier puder i kilka gałązek porzeczek do dekoracji Wykonanie Za pomocą miksera mieszamy jajka z jogurtem, ekstraktem waniliowym i olejem. W drugiej misce mieszamy ze sobą pozostałe suche składniki, mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kardamon, dodajemy posiekaną miętę i łączymy delikatnie z masą jogurtową. Gotową mieszanką napełniamy foremki, na wierzch wykładamy owoce czarnej porzeczki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175°C (z termoobiegiem ) około 25 minut. Ostudzone babeczki obsypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi owocami czarnych porzeczek. Smacznego
Tajemnice SmakuCzas czytania: 3 min Pączki z czarną porzeczką są kolejną wariacją na temat(...)najpopularniejszej słodkości karnawału . Dżem z czarnej porzeczki to tylko propozycja możecie użyć innego dżemu lub konfitury. Wkład, jaki zastosujecie, to już Wasz wybór choć przyznam, że czarna porzeczka smakuje wybornie ! W przepisie na pączki bardziej chodzi o odnalezienie najlepszego dla nas ciasta. Ciasto z poniższego przepisu określiłabym jako ciasto dla początkujących , cukierników. Ponieważ jest dość sztywne
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Kolejna propozycja na upalne dni, napój z czarnej porzeczki i mięty, fantastyczne połączenie smaków. Mocno schłodzone z dużą ilością lodu, to pyszny i orzeźwiający, bardzo aromatyczny napój. Zdrowy domowy bez dodatków chemicznych, owoce czarnej porzeczki zawierają mnóstwo flawonoidów, pektyn i bardzo dużo naturalnej witaminy C warto więc jeść je w każdej postaci(...)Napój z czarnej porzeczki i mięty .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty kompot, ale jaki pyszny! Course Napoje Cuisine Polska Keyword czarna porzeczka, mięta Prep Time 20 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 40 minutes Servings 10 Author Anna Ingredients 500 g czarnych porzeczek 4 duże łodygi świeżej mięty
SprawdzonaKuchnia.plaksamit. W serniku oprócz wspomnianej nuty różanej znajdziecie również puszysty krem o smaku czarnej porzeczki, i niespodzianka rodem z kuchni molekularnej czyli owocowy kawior. Brzmi intrygująco?, a może skomplikowanie?- nic bardziej mylnego. Kawior przygotowany jest na bazie nektaru z czarnej porzeczki od Hortex, który ma intensywny smak i barwę, dzięki czemu nadaje niepowtarzalny smak sernikowi(...) porzeczki Hortex 2 łyżki wody różanej 180 g cukru Na piankę : 200 g śmietanki kremówki 250 g mascarpone 100 ml soku czarna porzeczka nektar Hortex 1 łyżeczka cukru waniliowego (domowego) Na kawior owocowy : 150 ml soku czarna porzeczka nektar Hortex 1 łyżeczka agar-agar (Agartyna
vaniliowoczekoladowaSkładniki: (na 4 porcje) Panna cotta: 300 ml śmietany kremówki 36% 150 ml mleka 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny+ odrobina gorącej wody Mus z czarnej porzeczki: 400 g czarnej porzeczki 1 galaretka malinowa 1 szkl gorącej wody Dodatkowo: 150 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru czarna porzeczka do dekoracji Przygotowanie(...)wysokich szklanek i umieścić w lodówce pod skosem, np. władając szklanki do formy keksówki i opierając o jej ścianki (patrz zdjęcie). Mus z czarnej porzeczki: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Czarne porzeczki zmiksować na puree i połączyć z galaretką (kilka łyżek musu odstawić na bok). Mus wyłożyć na pannę cottę
Nastoletnie WypiekanieZapas witaminy C na zimę zrobiony, czarna porzeczka jest uważana za kopalnię składników odżywczych i witamin. Zawiera ogromne ilości witaminy C, B1, B2, B6, B9, D, E, K, P, pektyny, kwasy organiczne, garbniki, olejki eteryczne, sole fosforu, żelaza i potasu. Po prostu samo zdrowie. Pierwsza tura 16 kg, za kilka dni powtórka z rozrywki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj(...)porzeczek 3 kg cukru (lub do smaku – wszystko zależy od gatunku porzeczek, jedne są mniej inne bardziej słodkie). Instrukcje Porzeczki dokładnie przebieramy, myjemy. Umieszczamy w sokowniku. Całość podgrzewamy, a sok jest odprowadzamy rurką do garnka. Do garnka z sokiem wsypujemy cukier, całość zagotowujemy. Gorący sok przelewamy do słoików, gorący zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 minut. Dla osób nie posiadających sokownika: Porzeczkę
To co lubię - gotuję i polecamDziś zaprezentuję Wam ekspresowe dwukolorowe ciasto, idealne na szybki świąteczny wypiek. Z dodatkiem kandyzowanej czarnej porzeczki od HELIO , smak słodko-kwaśnych porzeczek idealnie wkomponował się w puszyste i delikatne ciasto z dodatkiem dobrego kakao. Wypiek bez miksera, w kilka chwil, jedyny czas oczekiwania to pieczenie. Chwila cierpliwości i można podawać – do kawy, kakao, dobrej herbaty i towarzystwa(...)piekarnika przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Gotowe polewam lukrem, polewą lub posypuję cukrem pudrem. Dwukolorowe ciasto z kandyzowaną czarną porzeczką jest pyszne! Słodko-kwaśna czarna porzeczka kandyzowana od HELIO to kolejna słodka propozycja dodatku do domowych wypieków, muesli i podjadania przez dobrym filmem! Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj Kuchni