niezdrowych gotowych soków kupowanych w sklepie. Jak zrobić domowy sok z owoców? Ile czasu muszę na to poświęcić? Ile to będzie kosztować? Domowy sok z owoców czarnej porzeczki to bardzo prosta sprawa, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu (jeśli oczywiście nie zbieramy tych owoców sami), a cena będzie uzależniona tylko od jakości kupionych owoców (jeśli nie zbierzecie(...)owocowych poprzez gotowanie na parze. Tak wygląda mój sokoparownik. Nasze ulubione domowe soki, to soki z malin. Dziś natomiast nadszedł czas na domowe soki z czarnej porzeczki, pełne witaminy C. Na samym początku przygotowuję butelki i nakrętki: Jak pasteryzować słoiki i butelki? Porzeczki dokładnie przebieram, delikatnie myję, zostawiam na chwilę w sicie
IzaGotujewrażenie, że czarna porzeczka to niestety trochę zapomniany i niedoceniany owoc, będący przecież bogactwem witaminy C (surowe owoce mają jej cztery razy więcej niż pomarańcze) i antyoksydantów. W sklepie ciężko ją dostać, na szczęście znaleźliśmy rolników, którzy handlują nią na targu i u nich się zaopatrujemy. Smak czarnej porzeczki jest specyficzny: lekko cierpki i kwaśny(...)napoju dla zdrowia i wspaniałych doznań smakowych Polecam! Składniki: 6 suszonych daktyli bez pestek 1 szklanka czarnej porzeczki (świeżej lub mrożonej) 1/2 szklanki zimnego mleka roślinnego (ja używam niesłodzonego) kilka truskawek lub malin albo jagód (opcjonalnie) Wykonanie: Czarną porzeczkę myjemy na sitku pod bieżącą wodą, usuwamy szypułki i wrzucamy do blendera. Dodajemy daktyle, mleko oraz ewentualnie
Lamarida.plciepłym rodzinnym ognisku domowym, dzieciństwie, nie jeden z nas na pewno podbierał jeszcze ciepły kawałek ciasta i popijał mlekiem. Jest on wypiekiem jednym z najbardziej znanym od pokoleń. Czarna porzeczka jest produktem bardzo bogatym w witaminę C która 100 gramach owocu jej zawartość sięga 260% dziennej normy spożycia. Poza tym zawiera również witaminę P, B, sole mineralne oraz pektynę(...)Owoc ma niski indeks glikemiczny IG=15. W naszej okolice wiele gospodarstw posiada w swoich ogrodach stare odmiany tego owocu. "Czarna porzeczka Lodzi" często brała udział w wielu konkursach kulinarnych, za niepowtarzalny smak była często wyróżniana. Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" Składniki: 1/5 kg mąki 1/2 szklanki cukru 5 dag. drożdży 1 jajko całe
kgwjanczewoSposób wykonania kompotu z czarnej porzeczki w słoikach na zimę Do zrobienia pysznego kompotu przydadzą nam się: miska, garnek lub czajnik oraz czyste i wyparzone słoiki z nakrętkami. Krok 1 – oczyszczam porzeczki i szykuję słoiki oraz nakrętki Najpierw czeka nas żmudna i bardzo nieprzyjemna praca przy oczyszczaniu owoców. Z porzeczek usuwam szypułki i listki. Jeśli sama zbieram(...)zasypuję porzeczki cukrem Umyte i bez szypułek porzeczki zasypuję cukrem w misce lub garnku. Wszystko mieszam i potrząsam, aby owoce równomiernie oblepiły się w cukrze. Porzeczki z cukrem przekładam do 3/4 – 4/5 wysokości wyparzonych słoików . Krok 3 – zalewam wrzątkiem i zakręcam słoiki Zagotowuję wodę w garnku lub czajniku. Zalewam wrzątkiem słoiki z porzeczką i cukrem. Wody wlewam tyle
Ania gotujeZamierzałam zrobić najzwyklejsze czekoladowe ciasto z sosem malinowym. Jednak po otwarciu szafki natrafiłam na płatki chili, orzechy pekan, migdały i gorzką czekoladę. Na dodatek, w zamrażalniku odkryłam czarne porzeczki. I tak, od składnika, do składnika, wyszło coś, że tak powiem 'innego' - totalny eksperyment Samo ciasto jest delikatnie słodkie, zaś smak czekolady i orzechów przełamuje pikantny i kwaskowaty sos malinowy(...)którego w fazie końcowej zrobiłam galaretkę. Do nasączania blatów przygotowałam syrop z czarnych porzeczek - rozcieńczyłam go przegotowaną wodą, a po ostudzeniu 'wzmocniłam' odrobiną wódki. Sos malinowy na galaretkę gotowałam normalnie w garnku, gdyż maliny, ze względu na dużą ilość pestek, nie nadają się do gotowania w szybkowarze (miąższ owoców pod wpływem ciśnienia rozpada się i przytyka zawór
Szybko Szybkowarwychodzi 40 sztuk. Rada: można użyć zamiast margaryny masło; zamiast śmietanki do kawy można użyć śmietany 18%, zamiast nadzienia Laretta - można użyć dżemu np. malinowego, z czarnej porzeczki. 6. Ciasto czekoladowo - kokosowe Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie czekoladowe bez cukru Masa(...)pieczenia Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe 3/4 szklanki cukru kryształ 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1 łyżka kakao 1 esencja rumowa Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki czekolada gorzka Przygotowanie: Biszkopt - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszysta masę. Ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościprzepis na puszyste i przepyszne muffiny z czarną porzeczką. Wyjątkowo proste do przygotowania, wystarczy wszystkie składniki wymieszać, przełożyć do papilotek i upiec. Dzięki czarnym porzeczkom muffinki są lekko kwaskowe, takie jak lubię Zapewniam, że je zjecie nim zdążą ostygnąć Składniki (na około 14 sztuk): 1,5 szklanki mąki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 125 g masła(...)szklanki kwaśnej śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 szklanki czarnych porzeczek Przygotowanie: W rondelku roztopić masło i ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i roztopione masło. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać czarną
Oryginalny smakTort z czarną porzeczką jest lekki, owocowy i nie za słodki. Można powiedzieć, że niemal idealny Sprawdzi się na urodziny, ale także bez okazji, na przykład na niedzielnym stole. Składniki na biszkopt (tortownica 20 -22 cm): 4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, na przykład po pieczeniu kruchych ciasteczek , możecie je wykorzystać) 0,5 szklanki cukru(...)Przygotowuję mus czekoladowy: 1 czekolada (polecam ciemną) 200 ml śmietany 30% Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam. Mus z czarną porzeczką: 150-200 g czarnej porzeczki (może być z kompotu) 200 ml śmietany 30% 1 czekolada biała Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo
Słodki sentymentczekolada (polecam ciemną) 200 ml śmietany 30% Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie mieszam. Mus z czarną porzeczką: 150-200 g czarnej porzeczki (może być z kompotu) 200 ml śmietany 30% 1 czekolada biała Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie(...)mieszam. Dodaję czarną porzeczkę i mieszam krótko i delikatnie. Dodatkowo wykorzystałam ½ słoiczka (tj. 100g) kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. A teraz składam tort w całość. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam mus czekoladowy i na to drugi blat, który również nasączam. Na to wykładam mus z białej czekolady z porzeczkami
Słodki sentymentsezonu na robienie przetworów na zimę. U mnie są na tapecie teraz różnego rodzaju przetwory z czerwonej i czarnej porzeczki. Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie , a także nalewka z czarnej porzeczki już nastawione. Teraz przyszła pora na ekspresowy dżem z czarnej porzeczki. Czemu ekspresowy, ano temu, że robię go przy użyciu mieszanki(...)mniej cukru. Proporcja jest taka, że na kilogram owoców dajemy 300 g cukru i jedno opakowanie mieszanki żelującej. Ja dałam cukru jeszcze mniej, dżem się pięknie ściął, ponieważ czarna porzeczka sama w sobie ma dużo pektyny. Dżem robi się bajecznie szybko i będzie idealny na przykład do bezy lub innego słodkiego ciasta. Na blogu pod zakładką Przetwory znajdziecie
Kulinarne przygody Gatityporzeczka, więc sernik nie jest bardzo słodki, tylko raczej kwaskowy. A przy okazji jest kremowy i ma piękny kolorek. Robi się go bardzo szybko i bez zbędnych komplikacji. Ja owców nie przecieram, bo lubię ich kawałki w masie serowej, ale Wy jeśli wolicie, możecie przetrzeć porzeczki przez sitko. Wtedy uzyskacie gładki owocowy mus. Sernik na zimno z czarną(...)serniki na zimno Najprostszy truskawkowy sernik na zimno Jogurtowy sernik na zimno z mango Jogurtowiec z galaretkami Sernik czekoladowy na zimno Sernik na zimno z czarną porzeczką Sernik na zimno z czarną porzeczką Czas przygotowania: 60 minut+ czas oczekiwania Proporcje na tortownice o średnicy 19 cm Składniki Masa owocowa: 400 g białego sera
Kulinarne przygody Gatitynastawiać, bo w ogródku mam kilka owocowych krzaczków i drzewek, między innymi różne agresty, porzeczki i wiśnie. Część owoców mrożę na zimę, a część zamykam właśnie w butelkach. Robiłam już nalewkę z agrestu z imbirem , nalewkę z czerwonej porzeczki i z czarnej porzeczki . Teraz przyszła pora na mały miks, czyli połączenie agrestu i czarnej porzeczki. Bardzo lubię te owoce za ich wspaniały, charakterystyczny smak i zapach i postanowiłam je połączyć. Powiem Wam, że nalewka agrest i czarna porzeczka wyszła rewelacyjna. Na 100% zagości w moim domowym barku na stałe. Nalewka agrest i czarna porzeczka Nalewka agrest i czarna porzeczka Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki
Kulinarne przygody GatityLekko kwaśny smak czarnej porzeczki i czekolada – połączenie idealne Składniki na biszkopt o średnicy 20-22 cm: 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały(...)ponownie tort wędruje do lodówki na 30 minut. Kwiaty wykonałam z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Odsyłam Was do doskonałego przepisu z Akademii Tortu Smacznego Artykuł Tort czekolada – czarna porzeczka pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentporzeczka – duża szklanka cukier puder i kilka gałązek porzeczek do dekoracji Wykonanie Za pomocą miksera mieszamy jajka z jogurtem, ekstraktem waniliowym i olejem. W drugiej misce mieszamy ze sobą pozostałe suche składniki, mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kardamon, dodajemy posiekaną miętę i łączymy delikatnie z masą jogurtową. Gotową mieszanką napełniamy foremki, na wierzch wykładamy owoce czarnej porzeczki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175°C (z termoobiegiem ) około 25 minut. Ostudzone babeczki obsypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi owocami czarnych porzeczek. Smacznego
Tajemnice SmakuCzas czytania: 3 min Pączki z czarną porzeczką są kolejną wariacją na temat(...)najpopularniejszej słodkości karnawału . Dżem z czarnej porzeczki to tylko propozycja możecie użyć innego dżemu lub konfitury. Wkład, jaki zastosujecie, to już Wasz wybór choć przyznam, że czarna porzeczka smakuje wybornie ! W przepisie na pączki bardziej chodzi o odnalezienie najlepszego dla nas ciasta. Ciasto z poniższego przepisu określiłabym jako ciasto dla początkujących , cukierników. Ponieważ jest dość sztywne
SprawdzonaKuchnia.pl