Przepis ten powstał specjalnie dla Nestea Green Tea. Kolorowy deser z winogronami Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 6 godzinSkładniki: 1 galaretka z czarnej porzeczki 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 300 ml skondensowanego niesłodzonego mleka 2 łyżki cukru pudru 500 ml Nestea Grean Tea mała kiść winogron Wykonanie:Galaretkę z czarnej(...)czarnej porzeczki.Tortownicę płuczemy zimna wodą i wlewamy do niej piankę z mleka z galaretką. Gdy zastygnie wylewamy na nią pozostałe 125 ml galaretki z czarnej porzeczki. Odstawiamy do zastygnięcia.Do wysokiej miski wlewamy 100 ml mleka i ubijamy na piankę przy pomocy miksera, a następnie wlewamy 125 ml tężejącej pomarańczowej galaretki. Pomarańczowe mleko wylewamy
Kulinarne przygody Gatitymoje ulubione czarne porzeczki. Ciasto z owocami praktycznie można piec przez cało lato, bo na brak owoców nie można narzekać. Ciasto z owocami czyli ciasto z czarnymi porzeczkami jest pyszne i bardzo łatwe w pieczeniu. Słodka, chrupiąca beza świetnie pasuje do lekko kwaśnych porzeczek. To ciasto piekę również ze śliwkami. zawsze się udaje. Jest to ciasto kruche(...)nigdy nie byłam za pan brat. Czarne porzeczki – ciasto z owocami 30 cm x 45 cm Składniki: 210 g masła, zimnego 150 g cukru + 1 łyżka do porzeczek 250 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 jajka 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 500 g czarnej porzeczki 1 łyżka mąki ziemniaczanej Beza
codojedzeniaidealne na różnego rodzaju rodzinne przyjęcia lub święta. Wygląda bardzo apetycznie i trudno odmówić sobie zjedzenia kolejnego kawałka. Porzeczkowiec to dwa pulchne blaty czekoladowego biszkoptu nasączone sokiem z czarnej porzeczki i przełożone lekkim kremem śmietankowym. Dodatkowo biszkopt jest posmarowany dżemem z czarnej porzeczki, który sprawia, że porzeczkowiec nie jest zbyt słodki. Wierzch ciasta posypany jest startą(...)szklanki mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku z czarnej porzeczki Krem śmietankowy: 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone 600 ml śmietanki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 2 słoiczki dżemu
Danka PichciWitam serdecznie Propozycja na pyszny domowy syrop z czarnej porzeczki, jest prosty w przygotowaniu a naprawdę bardzo dobry i aromatyczny. Tak przygotowany syrop możemy użyć do przygotowania napojów, dodać do mleka , jako dodatek do jogurtu naturalnego, do herbaty lub po prostu wody. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1200 ml syropu porzeczkowego 1 kg czarnych porzeczek(...)wody 500 g cukru Link do filmu z przygotowania: Domowy syrop z czarnej porzeczki https://www.youtube.com/watch?v=U3Dy1ZtXO_A Przygotowanie: Wypłukane porzeczki przekładam do garnka dodaję wodę i gotuję. Od momentu zagotowania porzeczki gotuję około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie porzeczki przecedzam przez sito, porzeczki delikatnie mieszam na sicie aby szybciej i dokładniej odsączyć sok. Resztki porzeczek
Uwaga Babcia Gotujeprażonych orzeszków arachidowych 8,8%, orzeszki arachidowe prażone, cięte 7,8%, częściowo odtłuszczona mąka z prażonych orzeszków arachidowych 5,9%, naturalny olejek pomarańczowy 0,2%, aromat. Śliwki-czarna porzeczka – pasta z daktyli 38,9%, śliwka suszona cięta 29,2%, czekolada 25% [cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyna(...)smakiem, który dało się szybko wyczuć. Na końcu gdzieś w tle był gorzki posmak kawy. Śliwki-czarna porzeczka – Opcja ze śliwką i porzeczką była najbardziej miękka ze wszystkich tabliczek. Wyczułyśmy od razu charakterystyczny smak suszonej śliwki z lekko kwaśnym zacięciem czarnej porzeczki. Orzeszki gdzieś znikają w tle a bardziej czuć czekoladę, która jest naokoło. Angelice bardzo smakowało
Candy Pandasżeby się do kuchni udać..... Madam Walewska. Ubiór rodem z epoki baroku : suknia - satynowa - z białek trzepanych z cukrem na sztywno (jakby wykrochmalona jakaś) przeplatana koralikami z czarnej porzeczki, co by ciężkości odpowiedniej nadały, a satyna w fałdy stosownie się układała. Koraliki porzeczkowe przetykają mizernie podpieczone płatki migdałów, nadając jej lekkości. Pod satynową powłoką kryje się grzewcza warstwa(...)szklanki). Na końcu dodać przesianą przez sitko łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać. Ponadto: 2 dżemy z czarnej lub czerwonej porzeczki 120 płatków migdałów 1 słoik czarnej porzeczki w syropie Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód. Posypać delikatnie bułką tartą. Posmarować dżemem z jednego słoika, znów przyprószyć bułką tartą. Czarną porzeczkę
Kuchnia smakówPrzepisy Thermomix. Dżem z czarnej porzeczki. Składniki: 1000 g czarnej porzeczki 200 g cukru 15 g pektyny sok z połowy cytryny Wykonanie: Porzeczki obieramy z szypułek, myjemy. Przed włożeniem porzeczek do naczynia Thermomix odmierzamy cukier i pektynę. Cukier i pektynę przesypujemy na osobne naczynia. (ja robię to w ten sposób, że na zamkniętą pokrywę daję miskę, uruchamiam wagę i wsypuje odpowiednią ilość). Do naczynia Thermomix wsypujemy porzeczki
Themo przepisyCzarna porzeczka to niewątpliwie jedno z naszych rodzimych „super food”. W sezonie letnim robię przetwory przede wszystkim z truskawek(...)czarnej porzeczki, a z innych owoców dopiero w dalszej kolejności. O leczniczych właściwościach czarnej porzeczki już chyba każdy słyszał. Cenne są zarówno owoce, jak i liście tej rośliny. Lista schorzeń, przy których rekomendowana jest porzeczka […] Artykuł Sok z czarnej porzeczki z cytryną – eliksir na odporność i antystres pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaPleśniak z czarną porzeczką Czarna porzeczka w pleśniaku nabiera nowego smaku. Przykryta delikatną chmurką bezową i otulona z każdej strony kruchym ciastem, jest po prostu przepyszna. Kruche ciasto wykonacie błyskawicznie, właściwie całe ciacho zrobicie bardzo szybko. Polecam. Nawet Tym, którzy nie przepadają za czarną porzeczką bo w pleśniaku smakują rewelacyjnie, i zupełnie inaczej niż(...)krzaka. Składniki: 4 jajka 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki drobnego cukru około 500 g czarnej porzeczki Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę, margarynę, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, żółtka i proszek do pieczenia dokładnie rozetrzeć palcami. Powstanie kruszonka. Przygotować formę do pieczenia
na moim stole...subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto Popapraniec z makiem i kokosem doczekało się już kilku wersji, moja jest na pojedynczym spodzie biszkoptowym z dodatkiem najlepszego domowego dżemu z czarnej porzeczki, który idealnie łączy się ze smakiem kremu budyniowego. Aby nasze ciasto z budyniem i kokosem udało się idealnie, pamiętajcie, by masło i budyń były w takiej samej(...)wyglądać wesoło, im więcej kolorów i faktur, tym lepiej :) Ja najbardziej lubię posypywać go orzechami i kokosem, ale fantastycznie sprawdzą się też płatki migdałowe. Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i budyniem smakuje zupełnie wyjątkowo, na pewno posmakuje Waszym gościom. Bardzo polecam, smacznego:) Ciasto Popapraniec z makiem i kokosem, składniki: na blaszkę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę
Lekcje w kuchniksiążki były poniekąd pewną inspiracją i dały kopa do działania!____________________________________________________________________________________________Delikatne czekoladowe ciasto z chrupiącymi orzechami laskowymi … przełożone fantastycznym kremem z mlecznej czekolady i frużeliną z czarnej porzeczki, dla przełamania słodkich smaków.Ganache – czyli czekoladowa polewa jest dopełnieniem całości, która sprawia , że już po 1 kęsie każdy poczuje się jak w 7 niebie!Z przyjemnością sięgnie też(...)mąka pszenna – 40 g* kakao – 15 g* podprażone orzechy laskowe ( grubo posiekane, nie mielone ) – 30 g* masło ( roztopione ) – 35 gFRUŻELINA Z CZARNEJ PORZECZKI:* czarna porzeczka – 250 g* cukier – 80 g* sok z cytryny – 1 łyżka* mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżeczka* żelatyna – 1,5 łyżkiMASA CZEKOLADOWA:* śmietana kremówka
Ostra na Słodkojako 'pieczeń', która swoim wiosennym, zielonym kolorem przełamanym kremową barwą łososia zachęca do skosztowania 😊 Wiadome jest również to, że wszelakie pieczenie lubią towarzystwo owoców więc dodatek konfitury z czarnej porzeczki jest tu tą 'kropką nad i', ponieważ niesamowicie 'podkręca' smak pieczeni swoim słodko-wytrawnym akcentem! Kromka chleba, porcja pieczeni + łyżeczka konfitury i... nikt się nie oprze takiej pysznej pokusie(...)kasza manna- 5 łyżek + do oprószenia foremki * czosnek- 1 mały ząbek * sól- 1/2 łyżeczki * gałka muszkatołowa, pieprz- po 1/3 łyżeczki * masło- do wysmarowania foremki Konfitura z czarnej porzeczki: * czarna porzeczka mrożona (firmy Hortex)- 2 szklanki * cukier trzcinowy- 1/3 szklanki * zagęszczony, słodki ocet balsamiczny- 2 łyżeczki Pieczeń: Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odcisnąć z wody, a następnie zmiksować
Kraina Miodem PłynącaPowoli zaczynamy robić zapasy zimowe, chociaż odrobinę lata zapakować w słoiczki, by potem cieszyć się smakiem i zapachem pysznych owoców i warzyw. Soki z czarnej porzeczki zrobione, dzisiaj pora na dżem, idealny do ciast lub naleśników albo po prostu na kanapkę. W efekcie otrzymamy pyszny, pachnący dżem o konsystencji galaretki. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Dżem z czarnej(...)czarnej porzeczki 1 kg cukru Instrukcje Porzeczki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek, liści. Wsypujemy do dużego, płaskiego naczynia i wlewamy na spód odrobinę wody. Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i uważając żeby się nie przypaliły. Kiedy porzeczki puszczą sok, przecieramy je na gęstym sitku, najlepiej drewnianą pałką. Do przetartych porzeczek dodajemy
To co lubię - gotuję i polecamCiasto jest przepyszne, oczywiście jak lubicie czarną porzeczkę. Czarna porzeczka ma bardzo intensywny smak. Wykonanie ciasta – do miski dodać masło, cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko zagnieść rękoma na jednolitą masę. Zlepić w płaską kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedna musi być większa. Blaszkę o wymiarach
Kuchnia Pokoleńżeby być dokładną to tort kawowo-czekoladowy z żelką z czarnej porzeczki. Doskonałe połączenie, a czarna porzeczka świetnie przełamuje smak kawy i czekolady. UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt o średnicy 20 cm: 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję(...)minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Składniki na żelkę: 220 g dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie: Żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody i odstawiam do napęcznienia, następnie dodaję 2 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszam. Dżem podgrzewam w rondelku, ale nie zagotowuję
Słodki sentyment