mógł pominąć blender, przed nałożeniem do słoików, dżem śliwkowy przetrzyj przez sitko. Zobacz również nasz przepis na pyszny dżem z jabłek na zimę , a także doskonały dżem z czarnej porzeczki . Polecamy też przepis na dżem z brzoskwiń . Życzymy smacznego! Artykuł Dżem ze śliwek pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasiepotrzebne: 2kg małych ogórków gruntowych, 2 główki czosnku, duży pęczek kopru z baldachimem, 10-15cm korzenia chrzanu, 2 litry wrzątku, 2 czubate łyżki soli niejodowanej, liście chrzany, czarnej porzeczki lub wiśni. 1. Koper, chrzan i liście opłucz. 2. Obierz czosnek. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 3. Z wody i soli
Z notatnika dietetykaSzklanka to pojemność 250 ml. Podane składniki są na tortownicę o średnicy 23 cm. Zamiast borówek możesz oczywiście w sezonie użyć innych ciemnych owoców np. jagody lub czarną porzeczkę. Jeśli wykorzystasz inne kolorystycznie owce, to zastosuj tego samego koloru galaretkę :-). Sernik: 1 kg sera z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 galaretka niebieska 1 i pół łyżki żelatyny
Ania gotujeSkładnik i : 30 dag czarnych jagód 50 dag borówki amerykańskiej 20 dag czarnej porzeczki konfitur-fix Przygotowanie: Owoce odważyć, umyć, osączyć Wsypać go garnka, wymieszać z konfitur-fixem i niech chwilę postoją w garnku Dalej postąpiłam wg wskazówek na torebce Na 1 kg owoców dałam 1/2 kg cukru. Gorącą konfiturę wlałam do czystych, suchych słoiczków
Proste Potrawycenę, a ta również wysoka w tym roku. Tak czy siak od kilku lat trochę zmodyfikowałam przepis mamy i moja zupa owocowa to głównie wiśnie, jagody, jeżyny i porzeczka, stanowią zaledwie, ale jakże istotny dodatek do tej zupy! Od razu dodam, że nie myśl, że jest to kompot z makaronem, nie to nie kompot ;-). Zupa jest aromatyczna , gęsta, pachnie goździkiem(...)cynamonu , a całość jest zabielona śmietaną. Pyszne danie na upalne dni, polecam serdecznie zupę owocową z wiśni ! przepis: składniki: - 1 kg wydrylowanych wiśni - 1/2 szklanki jagód leśnych - 1/2 szklanki porzeczki (czarnej i czerwonej) - garść jeżyn - 4 sztuki goździk - cynamon około 1/4 łyżeczki - cukier/ erytrytol wedle uznania - 3 ziarna kardamonu - możesz dodać laskę cynamonu lub wanilii - 1 czubata łyżka
SMYKWKUCHNIcreate', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -garść umytej roszponki -70 g wędzonego naturalnego sera typu włoskiego -pół strąka niedużej czerwonej papryki -białe winogrono bezpestkowe -garść czarnej porzeczki -15 g posiekanych uprażonych orzechów włoskich Sos: -100 ml oleju rzepakowego -25 ml soku z cytryny -łyżeczka (5 ml ) soli -łyżeczka miodu płynnego -ząbek czosnku
Kulinarne przemysleniadodajemy po 2-3 łyżki budyniu; budyń będzie po wystudzeniu bardzo gęsty). Łyżką nakładać porcje kremu na dżem, delikatnie wyrównać całość. Na krem budyniowy nałożyć pozostały dżemu z czarnej porzeczki. Przygotować posypkę: na 2 łyżkach masła zrumienić sezam z kokosem i cukrem pudrem (zajmie to kilka minut). Gdy całość będzie ładnie pachnieć i zmieni kolor na złoty, odstawić
Lekcje w kuchnijajek 2 szkl cukru pudru 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 szkl maku duża paczka okrągłych biszkoptów słoik dżemu z czarnej porzeczki Polewa: 1/4 kostki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka łyżeczka żelatyny orzechy i wiórki kokosowe do dekoracji Ciasto: Składniki powinny być w temp. pokojowej
Smakołyki AsiŚmietanowiec z owocami i galaretką Śmietanowiec z owocami i galaretką - dwie warstwy Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Proporcje na formy: 19 i 24 cm Składniki: 1 galaretka czarna porzeczka 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 700 g śmietany 18% 4 łyżeczki żelatyny* 2 galaretki krystaliczne owoce do ozdoby: u mnie maliny, truskawki, jeżyny i borówki amerykańskie
Kulinarne przygody Gatityserka mascarpone (w temp pokojowej) / 200 g dobrej, gorzkiej czekolady / 500 g śmietanki 36% dobrze schłodzonej / 3 łyżki cukru pudru mus porzeczkowy 150 g mrożonych czarnych porzeczek / mały słoiczek konfitury porzeczkowej / kieliszek wiśniówki / ponadto 1 łyżeczka cynamonu / kieliszek rumu / 1/2 szklanki herbaty earl grey / cukrowe ozdoby do dekoracji Wykonanie biszkopt Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka przełożyć
Raj dla PodniebieniaZawarte w nich substancje zniwelują działanie wolnych rodników występujących w grillowanym mięsie. Wybieraj jednak te o niskiej kaloryczności. Przykładowe owoce i ich kaloryczność na 100g: Truskawki 28 Maliny 29 Porzeczki czarne 35 Melon 36 Czarne jagody 45 Jabłka 46 Brzoskwinia 46 Wiśnie 47 Morele 47 Nektarynka 48 3. Stewia zamiast cukru. Przygotowując napoje na grilla
Dorota SmakujeNarodzenia. Dla mnie jak najbardziej ok, nie spieszy mi się zupełnie, mam w domu jeszcze sporo swoich trunków, które powoli sobie dochodzą. Leżakuje sobie aronia, leżakuje moja ulubiona czarna porzeczka. A, jeszcze jedno. Tomkowy przepis jest na 1 kg owoców, ja zrobiłam nalewkę od razu z potrójnej porcji, bo naprawdę sporo dobrego od niej oczekuję. Mam nadzieję, że się
Kardamonovygorąca woda: 100 ml śmietanka 30 – 36 %: 300 g serek mascarpone: 250 g żelatyna: 3 łyżeczki mleko: 50 ml cukier puder: 3 – 4 łyżki Galaretka: galaretka czarna porzeczka: 2 op. śliwki suszone: 100 g amaretto: 50 ml woda: 700 ml Ciasto kawowe – przepis Przygotowanie: Śliwki zalej gorącą wodą i zostaw na 10 minut. Następnie odcedź, dodaj
Kuchnia Na Wypasie