śmietany 18 % masa z mascarpone: 250 g mascarpone (zimne) 200 ml mleka skondensowanego (zimne) 2 płaskie łyżeczki żelatyny dodatkowo: dowolne owocu (u mnie jagody z syropu) dżem z czarnej porzeczki (niekoniecznie) kakao do rozetek Ciasto kruche 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki lub zamrażarki aby szybciej się schłodziło ;) na 20-30 minut
Gotowanie...to proste !wapń. Jako ciekawostkę dodam fakt, że rokitnik był w medycynie ludowej suszony i stosowany jak dziś tabletka z witaminą C. Rokitnik posiada 3 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka . Owoce rokitnika umożliwiają żelowanie przetworów z powodu dużej zawartości pektyn. Sok z rokitnika ma działanie przeciwutleniające . Wspomaga leczenie niedokrwienia mięśnia sercowego . Zapobiega także miażdżycy , stanom zapalnym i problemom
Ania gotujePuszyste, mięciutkie i baaaardzo smaczne 😍 rogaliki z powidłami upiekłam ostatnio. Klasyczne składniki na drożdżowe ciasto + fajne nadzienie (powidła śliwkowe wymieszałam z odrobiną dżemu z czarnej porzeczki, który zalegał w lodówce) dały naprawdę mega efekt. Przepis jest bardzo prosty. Myślę, że każdy amator drożdżowych słodkości sobie z nim poradzi 😊 Składniki: (na 18-20 rogali) 650 g mąki pszennej
Walijskie Pichceniemógł pominąć blender, przed nałożeniem do słoików, dżem śliwkowy przetrzyj przez sitko. Zobacz również nasz przepis na pyszny dżem z jabłek na zimę , a także doskonały dżem z czarnej porzeczki . Polecamy też przepis na dżem z brzoskwiń . Życzymy smacznego! Artykuł Dżem ze śliwek pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasiepotrzebne: 2kg małych ogórków gruntowych, 2 główki czosnku, duży pęczek kopru z baldachimem, 10-15cm korzenia chrzanu, 2 litry wrzątku, 2 czubate łyżki soli niejodowanej, liście chrzany, czarnej porzeczki lub wiśni. 1. Koper, chrzan i liście opłucz. 2. Obierz czosnek. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 3. Z wody i soli
Z notatnika dietetykaSzklanka to pojemność 250 ml. Podane składniki są na tortownicę o średnicy 23 cm. Zamiast borówek możesz oczywiście w sezonie użyć innych ciemnych owoców np. jagody lub czarną porzeczkę. Jeśli wykorzystasz inne kolorystycznie owce, to zastosuj tego samego koloru galaretkę :-). Sernik: 1 kg sera z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 galaretka niebieska 1 i pół łyżki żelatyny
Ania gotujeSkładnik i : 30 dag czarnych jagód 50 dag borówki amerykańskiej 20 dag czarnej porzeczki konfitur-fix Przygotowanie: Owoce odważyć, umyć, osączyć Wsypać go garnka, wymieszać z konfitur-fixem i niech chwilę postoją w garnku Dalej postąpiłam wg wskazówek na torebce Na 1 kg owoców dałam 1/2 kg cukru. Gorącą konfiturę wlałam do czystych, suchych słoiczków
Proste Potrawycenę, a ta również wysoka w tym roku. Tak czy siak od kilku lat trochę zmodyfikowałam przepis mamy i moja zupa owocowa to głównie wiśnie, jagody, jeżyny i porzeczka, stanowią zaledwie, ale jakże istotny dodatek do tej zupy! Od razu dodam, że nie myśl, że jest to kompot z makaronem, nie to nie kompot ;-). Zupa jest aromatyczna , gęsta, pachnie goździkiem(...)cynamonu , a całość jest zabielona śmietaną. Pyszne danie na upalne dni, polecam serdecznie zupę owocową z wiśni ! przepis: składniki: - 1 kg wydrylowanych wiśni - 1/2 szklanki jagód leśnych - 1/2 szklanki porzeczki (czarnej i czerwonej) - garść jeżyn - 4 sztuki goździk - cynamon około 1/4 łyżeczki - cukier/ erytrytol wedle uznania - 3 ziarna kardamonu - możesz dodać laskę cynamonu lub wanilii - 1 czubata łyżka
SMYKWKUCHNIcreate', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -garść umytej roszponki -70 g wędzonego naturalnego sera typu włoskiego -pół strąka niedużej czerwonej papryki -białe winogrono bezpestkowe -garść czarnej porzeczki -15 g posiekanych uprażonych orzechów włoskich Sos: -100 ml oleju rzepakowego -25 ml soku z cytryny -łyżeczka (5 ml ) soli -łyżeczka miodu płynnego -ząbek czosnku
Kulinarne przemysleniadodajemy po 2-3 łyżki budyniu; budyń będzie po wystudzeniu bardzo gęsty). Łyżką nakładać porcje kremu na dżem, delikatnie wyrównać całość. Na krem budyniowy nałożyć pozostały dżemu z czarnej porzeczki. Przygotować posypkę: na 2 łyżkach masła zrumienić sezam z kokosem i cukrem pudrem (zajmie to kilka minut). Gdy całość będzie ładnie pachnieć i zmieni kolor na złoty, odstawić
Lekcje w kuchnijajek 2 szkl cukru pudru 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 szkl maku duża paczka okrągłych biszkoptów słoik dżemu z czarnej porzeczki Polewa: 1/4 kostki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka łyżeczka żelatyny orzechy i wiórki kokosowe do dekoracji Ciasto: Składniki powinny być w temp. pokojowej
Smakołyki AsiŚmietanowiec z owocami i galaretką Śmietanowiec z owocami i galaretką - dwie warstwy Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Proporcje na formy: 19 i 24 cm Składniki: 1 galaretka czarna porzeczka 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 700 g śmietany 18% 4 łyżeczki żelatyny* 2 galaretki krystaliczne owoce do ozdoby: u mnie maliny, truskawki, jeżyny i borówki amerykańskie
Kulinarne przygody Gatityserka mascarpone (w temp pokojowej) / 200 g dobrej, gorzkiej czekolady / 500 g śmietanki 36% dobrze schłodzonej / 3 łyżki cukru pudru mus porzeczkowy 150 g mrożonych czarnych porzeczek / mały słoiczek konfitury porzeczkowej / kieliszek wiśniówki / ponadto 1 łyżeczka cynamonu / kieliszek rumu / 1/2 szklanki herbaty earl grey / cukrowe ozdoby do dekoracji Wykonanie biszkopt Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka przełożyć
Raj dla Podniebienia