Placek z czarną porzeczką 124Składniki : 2 czubate szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 6 jaj 6 łyżek oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru czarna porzeczka ok.20 dag Przygotowanie : Całe jajka utrzeć z cukrem Mąki i proszek zmieszać Do utartych jaj dodawać na przemian zmieszane mąki i olej Utrzeć dokładnie Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wyłożyć 3/4 masy
Proste Potrawy
Domowe ogórki kiszone 106dobro narodowe i nieodłączny element kuchni polskiej. Uwielbiam je od dziecka. Pamiętam te ogromne ilości słoików, po brzegi wypełnionych ogórkami, które robiła mama. Ja przeważnie zbierałam pachnące liście czarnej porzeczki i wiśni, aromatyczne kwiaty kopru i świeży czosnek. Tata kopał […] Artykuł Domowe ogórki kiszone pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
Kompot z wiśni bez drylowania do słoików na zimę 134przed snem. Kompot z wiśni – dodatki smakowe. Kompot z wiśni możemy urozmaicić o dodatki smakowe. Listki mięty ubogacają smak i poprawiają wartości zdrowotne. Osobiście bardzo lubię dodatek czarnej porzeczki lub malin do kompotu. Dla osób lubiących eksperymenty w kuchni, polecam dodatek korzennych przypraw. Mam na myśli przede wszystkim: goździki, kardamon, cynamon oraz imbir. Świetnie komponuje się także
Ania gotuje
Kompot porzeczkowo-wiśniowy- szybka metoda 122Składniki: ok.1 kg wiśni 1 i 1/2 kg czarnych porzeczek cukier, woda Przygotowanie: Owoce umyć Do garnka wlać ok. 6 l. wody, wsypać cukier- u mnie 1 kg Wsypać owoce, zamieszać Gotować ok. 5 min. po wypłynięciu owoców na wierzch, zdjąć garnek z ognia Do umytych słojów nalewać bardzo ostrożnie esencjonalny kompot Brzegi słojów wycierać jeśli polaliśmy kompotem, przykrywać
Proste Potrawy
Kremowa czekoladka 139masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera), a następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy do połączenia. Dodatkowo: słoik kwaśnego dżemu (np z czarnej porzeczki) herbatniki 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 3-4 łyżki mleka Złożenie ciasta: Biszkopt przekrawamy na pół. Na jednej połowie rozsmarowujemy dżem, na dżem dajemy 2/3 kremu budyniowego
Cynamonowe szczęście
Tarta mus czekoladowy z czarną porzeczką na orzechach tygrysich 122Post Tarta mus czekoladowy z czarną porzeczką na orzechach tygrysich pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara
Codogara
Śmietankowe cappuccino 145kremem cappuccino ) ale to, które zrobiłam ostatnio na wilgotnym kawowym spodzie nieco przypominającym brownie z kremem budyniowym o smaku cappuccino i warstwą śmietankową, przełamane odrobiną kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki jest po prostu genialne. Dobrze się kroi, wygląda efektownie, a smak zachwyci najbardziej wybrednych fanów ciast warstwowych. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 120 g masła
Cynamonowe szczęście
Waniliowe naleśniki z miodowym serkiem (naleśniki bez jajek) 134znajdziecie również pyszne kremowe miody smakowe, które uwielbiam dosłownie wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka i tworzyć z nimi pyszne przepisy. Miód z cynamonem, kakao, truskawką, pomarańczą, maliną czy czarną porzeczką. Cudne! A kropką nad “i” są pyszne miody z dodatkami, np. miód z orzechami czy miód z żurawiną. Polecam Wam zajrzeć do Spiżarni Smaku i odkryć
Słodkie okruszki
Merlot, Buhac, 2019, Chorwacja 117intensywności i pomimo, że wino jest bez wady, nie każdemu może przypaść do gustu. Biorąc pod uwagę charakterystykę aromatów, znajdziemy tutaj dużo ciemnych owoców leśnych, takich jak jeżyny, czarne porzeczki i borówki. W pierwszym nosie wyjątkowo intensywne są aromaty ziemiste, ściółki leśnej, grzybów oraz mokrych liści, które po dłuższej chwili kontaktu z powietrzem zdecydowanie łagodnieją i pojawiają się
Kate's Kitchen
Przekąski i wino 155też pikantnych serów oraz delikatnych wędlin lub aksamitnych pasztetów do smarowania z kolei doskonale pasują konfitury owocowe czy warzywne (np. słodka konfitura z pomarańczy, wytrawna konfitura z czarnej porzeczki lub czerwonej cebuli). A miód? Miód to doskonały kompan dla pikantnych serów z niebieską pleśnią oraz słodkich, esencjonalnych słodkich win. W kolejnym wpisie dowiecie się, jak to wszystko
Kate's Kitchen
Lody śmietankowo-owocowe 179lody śmietankowo-owocowe gotowe. Kto się skusi? Składniki: 500 ml śmietanki 36% (zimna) 250-300 g mleka zagęszczonego słodzonego 2 pełne łyżki pasty owocowej Lauretta – u mnie czarna porzeczka (ale może być inna) Przygotowanie: W wysokiej misce umieszczamy całą śmietankę i mleko zagęszczone słodzone. Miksujemy składniki na puch (nie na sztywno). Pół masy przelewamy do pojemnika z pokrywką
Słodkie okruszki
Łabędzi puch - Ciasto kokosowe 138Masło 200 g Kokosowa posypka: Wiórki kokosowe 1 i 1/2 szklanki Masło łyżka Cukier 1/2 szklanki Dodatkowo: Woda 1/2 szklanki wody + łyżka soku z cytryny Dżem z czarnej porzeczki Przygotowanie: Przygotowanie kremu: Kajzerki namoczyć w 500 ml mleka i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie rozdrobnić widelcem. Dodać wiórki kokosowe i całość wymieszać. Pozostałe mleko zagotować
Kulinarne przygody
Chlebek rabarbarowy 118Chlebek rabarbarowy to drożdżowe ciasto zawijane z rabarbarem i upieczone w formie chlebka. Kolor bladego rabarbaru wzmocniłam dodatkiem czarnej porzeczki. Nadzienie jest pyszne, winne i bardzo wyraziste w smaku. Chlebek jest tak pyszny, że trudno poprzestać na jednym kawałku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjny pleśniak na dużą blachę 691Poznaj sprawdzony przepis na tradycyjny pleśniak na dużą blachę, znany także jako Skubaniec. Wyśmienite ciasto na kruchym spodzie przełożone dżemem z czarnej porzeczki, pianką z białek oraz chrupiąca kruszonką. Idealne przełamanie słodko-kwaśnego smaku. Szukasz inspiracji na warstwowe ciasto na dużą blachę, ale nie chcesz się napracować? Jeśli tak, to przepis na pleśniaka, który czytasz jest właśnie
Ania gotuje