jasnych. Natomiast imbir nadaje jej charakteru i przyjemnie rozgrzewa. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne przepisy na nalewki: Imbirówka, nalewka z imbiru i cytryny Nalewka z czarnej porzeczki Nalewka z czerwonej porzeczki Nalewka farmaceutów (aptekarska) Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem Nalewka z agrestu z imbirem Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania Składniki: 350 g agrestu
Kulinarne przygody Gatitynieduże Dodatki na litrowy słoik: 1 baldach kopru 1 – 2 ząbki czosnku korzeń chrzanu – około 3 cm 1 – 2 liście (do wyboru: liście czarnej porzeczki, wiśni, dębu, winorośli lub ogórecznika) Solanka: na 1 l przegotowanej wody – 1,5 łyżki soli kamiennej Wykonanie Solanka Zagotowujemy wodę, dodajemy sól, mieszamy, studzimy. Ogórki Ogórki zalewamy
Tajemnice Smakucukru waniliowego 2 budynie śmietankowe Dr.Oetker 1 pełna łyżeczka mąki pszennej 2 żółtka 20 dag masła Warstwa owocowa: 2 galaretki z owoców leśnych ½ litra mieszanych owoców lata-maliny, czarna porzeczka , borówka Polewa mleczna: 20 dag masła 4 łyżki cukru ½ szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka kakao Sposób przygotowania: Krem budyniowy: 200 ml mleka odlewamy i mieszamy
Wanilia i KardamonWolisz domowy syrop, czy też sok z czarnej porzeczki ? Oba szybkie i proste przepisy opisałam poniżej. Sok zrobisz wyłącznie z owoców i wody, zaś do syropu wystarczy dodać cukier. - dwie wersje przepisu - tylko 2 lub 3 składniki - super do picia na zimę
AniaGotuje.plInstagramie --> kliknij tutaj Składniki: * 160 g kleiku ryżowego * 200 g margaryny * 3 jajka * 150 g cukru * 2 łyżki gęstej śmietany 18% * dżem z czarnej porzeczki (użyłam Orzech ) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć cukier i margarynę. Dodać żółtka, wymieszać mikserem. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać
Zrób to smaczniepudru, 1 budyń waniliowy 60 g, 180 g serka kremowego śmietankowego topionego, 2 opakowania w bloczku, ponadto: sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka cukru, świeże listki mięty. owoce: wiśnie, czarna porzeczka, marakuja, owoce leśne: maliny, jeżyny, jagody, Przygotowanie: Ciasto: Mąkę łączymy z solą, cukrem pudrem, dodajemy pokrojone masło. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy na ciasto. W razie potrzeby dodajemy
Moniki SmakołykiSkładniki : 1 kg czarnych porzeczek 1 i 1/2 kg wiśni cukier, woda, gałązki mięty Przygotowanie: Owoce dokładnie umyć, osączyć na sicie Z wody i cukru przygotować syrop, tzn. w letniej wodzie rozpuścić ok.70 dag cukru, wymieszać Do umytych słoi wsypywać owoce, na wierzch kłaść po gałązce umytej mięty Do każdego słoja wlewać słodki syrop, zakręcać suchymi dekielkami Brzegi słojów
Proste Potrawyucieranym i ciasta kruszonkowego. To ciasto nie jest typowym kruchym ciastem ale też nie jest typowym ucieranym. Bardzo mi odpowiada i świetnie pasuje z owocami. Piekłam je z czarną porzeczką . Ciasto ze śliwkami jest również bardzo smaczne. Chociaż nazywam to ciasto kruche to zaznaczam, że jest nietypowe ale bardzo uniwersalne. Kruche ciasto z owocami najczęściej podaję z lodami
codojedzeniaprosto Składniki na biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodatkowo: 300 g ulubionego dżemu (u mnie to wiśniowy i z czarnej porzeczki) 400 ml kwaśnej śmietany (12 lub 18%) Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam
Słodki sentymentAlbo można przełożyć ciasto do foremki na tartę i stworzyć coś nowego (to udało mi się dopiero po opanowaniu histerii ) Prezentuję zatem ciasto jogurtowe z kakao, dżemem z czarnej porzeczki i musem czekoladowym. Składniki na ciasto: 1 ¼ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kakao 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko ½ szklanki
Słodki sentymentkilograma mąki pszennej 200 g masła 4 jajka + 2 białka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 200 g dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej z małą ilością cukru 150-200 g wiśni (mogą by mrożone) Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku
Słodki sentymentciekawy deser z odrobiną alkoholu Składniki: 1 paczka biszkoptów (15 dag) 3 czubate łyżki cukru pudru 5 dag masła 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki ½ szklanki mleka (szklanka o pojemności 200 ml) ½ – 1 kieliszka wódki (zależy, jak mocno alkoholowe słodycze lubicie) Dodatkowo: 1 czekolada Masło roztapiam. Mleko zagotowuję. Obydwa składniki odstawiam
Słodki sentymentdodaję do schłodzonej, ale nie zastygniętej galaretki. Mieszam do uzyskania jednolitej masy i dodaję mrożone maliny, ponownie delikatnie mieszam. Dodatkowo wykorzystałam ½ słoiczka (tj. 100g) kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. A teraz składam tort w całość. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam mus czekoladowy i na to drugi blat, który również nasączam
Słodki sentymentzmniejszam temperaturę do 120 stopni i pozostawiam bezę w piekarniku na 1,5 godziny. W tym czasie przygotowuję dolne warstwy skalniaka. Składniki: 1 duży słoik (300g) dżemu z czarnej porzeczki bez cukru Krem orzechowy: 150 g prażonych orzechów lub masła orzechowego 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Krem czekoladowy
Słodki sentymentkisiel). Maliny odstawiam do przestygnięcia. Śmietankę ubijam, dodaję do niej mascarpone i cukier puder i delikatnie mieszam do połączenia składników. Dodatkowo potrzebuję 4 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki. Teraz mogę przystąpić do złożenia tortu. Pierwszy blat nasączam 1/3 wody z sokiem cytrynowym, smaruję dżemem i wykładam krem czekoladowy. Krem przykrywam drugim blatem, który nasączam i wykładam
Słodki sentyment