czarna porzeczka - 3341 przepisów (strona:118/223)

Sernikowy Maxi King 98

Poncz do nasączania ciastek, czyli 1 szklanka wody i sok z ½ pomarańczy 1 czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej (opcjonalnie) 200 g kajmaku 200 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru (opcjonalnie) Masa serowa: 1 kg twarogu (może być z wiaderka) 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 3,5 łyżki cukru

Słodki sentyment
Tort z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym 66

Galaretka musi ostygnąć. Śmietankę ubijam i dodaję do schłodzonej, ale nie zastygniętej galaretki. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Dodatkowo wykorzystałam ½ słoiczka (tj. 100g) kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. A teraz składam tort w całość. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam 2/3 musu czekoladowego, a na mus czekoladowy blat z orzechowej bezy, który

Słodki sentyment
Ciasto czekoladowe ze śliwką i rumem 91

serkiem mascarpone, które sprawdza się i w mazurkach, i w tortach i w takich oto ciastach.   Całość można przełamać kwaśną konfiturą, na przykład z czarnej porzeczki lub agrestową. Wystarczy spodni blat przed nałożeniem kremu posmarować ulubionymi przetworami, a na to dopiero wyłożyć masę.  1. Składniki na ciasto: (piekłam na blaszce o wymiarach

bistro mama
Kostka kawowa 100

Super Crema 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny Poncz: 1/2 szklanki mocnego naparu kawy – użyłam Lavazza Super Crema 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: ok 3/4 słoiczka kwaśnego dżemu (np. czarna porzeczka, wiśnia, aronia) kakao do oprószenia Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz

Fascynacje Ani
Pomarańczowe pączki z konfiturą z czarnej porzeczki 84

miazgę i zasypane cukrem./ 2 łyżki jogurtu greckiego lukier: 1 szklanka cukier puder plus gorące mleko czekolada gorzka starta do posypania 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki  Wykonanie pączki : Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mąka dobrze jak jest wygrzana na przykładam na kaloryferze. Do miski przekładam drożdże, dodaję 50 ml letniego mleka, łyżkę mąki, szczyptę cukru

wesoła kuchnia
TORT Z OREO I MALINAMI 115

czekolada, 250 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, kilka ciasteczek oreo Masa maślana: 1 kostka masła, 3/4 szkl. cukru, 100 g mascarpone Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, maliny Do nasączenia: gorzka herbata WYKONANIE Biszkopt jasny: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

słodki bratek
Ciasto budyniowe ze śmietaną 141

przygotowanej na bazie budyniu czekoladowego i warstwy śmietany dla podkreślenia smaku. Ciasto można urozmaicić dodając do niego rodzynki nasączone w rumie lub przekładając warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Ze zdjęciami bez wątpienia cofnęłam się do początków swojego bloga. Niestety inaczej się nie dało. Ciasto upiekłam na urodziny męża do pracy, ale z powodu choroby nie miałam już

Passions hobbies life
Muffiny z porzeczkami. 128

szklanka mleka (170 ml) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Skworcu szczypta soli morskiej  Skworcu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią   Skworcu 1 szklanka porzeczek czarnych i czerwonych (o tej porze roku, mrożone) opcjonalnie - cukier puder do posypania   Przygotowanie; W garnuszku rozpuszczamy masło wraz z cukrami, mieszamy i studzimy. Do dużej miski przesiewamy mąkę

Radość kipiąca uśmiechem.
Tort kokosowy Raffaello 420

Przepiękny bialutki tort kokosowy, przełamany konfiturą z czarnej porzeczki i oblany dripem z białej czekolady. Wspaniały dla miłośników kokosowego smaku.   Składniki: (na tortownicę 18 cm) Biszkopt: 4 jajka 100 g cukru (1/2 szklanki) 100 g mąki (2/3 szklanki) 20 g skrobi ziemniaczanej (czubata łyżka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia * Proporcje składników na różne wielkości tortownic: Nasącz

Słodki Blog
Czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i bananami z rumem 53

zależy od dodatków z jakimi je podamy. My dzisiaj proponujemy przepis z dodatkiem bananów z rumem, ale pyszne też są np. z masłem orzechowym, konfiturą z czarnej porzeczki itp. Czym spiżarnia bogata Naleśniki 30g masła 80g czekolady gorzkiej 300ml mleka 100ml wody gazowanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka kakao 2 jajka 1 łyżka cukru pudru 150g

Tajemnice Smaku
Deser w słoiczkach – agrest, jogurt, chia i czekolada 60

pojemności 150 ml DESER 300 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki nasion chia 300 g agrestu kasza jaglana ekspandowana ( “Jaglane w polewie z miodem z czarną porzeczką”) CZEKOLADOWY GANACHE 60 g gorzkiej czekolady 70% kakao 60 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka masła DEKORACJA płatki goździków, agrest, jaglana ekspandowana Wykonanie DESER Jogurt mieszamy z nasionami chia, wypełniamy słoiczki

Tajemnice Smaku
Pleśniak II 84

opakowanie cukru wanilinowego -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka śmietany -5 świeżych dużych wiejskich jaj -1 łyżka mąki ziemniaczanej- słoik powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki Wyciąg wszystkie składniki z lodówki tak, by miały temperaturę pokojową. Białka oddziel od żółtek. Przesiej mąkę do miski, dodaj masło pokrojone w kostkę, cukier wanilinowy, szklankę cukru, proszek do pieczenia

Z Kuchni Do Kuchni
tort makowy 64

Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch dodajemy stopniowo budyń a następnie masę kajmakową i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki lub wiśniowy 2 łyżki spirytusu wymieszane z ok. 200 ml wody Każdy blat nasączamy alkoholem wymieszanym z wodą. Dwa pierwsze blaty smarujemy dżemem. Gotową masę dzielimy na trzy części. Dwoma

Domowy Smak Jedzenia
Pałac Romantyczny - wspaniałe miejsce na relaks i wykwintne jedzenie 83

żółtko przepiórcze Piwo, piernik,miód gryczany Zupa: raki, kawior z pstrąga Zupa: raki, kawior z pstrąga   Halibut, redukcja rybna, asiette z pora Dzik, kasza pęczak, burak Chałwa, czarna porzeczka, malina Bufet śniadaniowy Bufet śniadaniowy Bufet śniadaniowy Bufet śniadaniowy Hotel **** Pałac Romantyczny ul. Toruńska 1, Turzno 87-148 Łysomice, Polska https://www.palac-romantyczny.com

Kulinarne przygody Gatity
Deser z kaszy manny 95

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5szkl. zimnego mleka 2 płaskie łyżki kaszy manny 1 mały cukier waniliowy 1 łyżeczka zwykłego cukru 2 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki 3 duże okrągłe ciastka kakaowe (użyłam ciastek domowej roboty z tego przepisu z mojego bloga: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html) gorzkie kakao do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jedną szklankę

Waniliowe Improwizacje