czarna porzeczka - 3341 przepisów (strona:111/223)

Ciastka kruche PRL-ki 118

kaszy manny, miksując. Dodajemy 1 łyżkę kakao i 1 łyżkę rozpuszczalnej kawy typu crema oraz ½ kieliszka spirytusu. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. . dodatkowo: słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki( najlepiej konfitury porzeczkowej) polewa deserowa WYKONANIE: kruche ciasteczko + łyżeczka dżemu    + smarujemy kremem   kruche ciasteczko od spodu posmarowane dżemem       dekorujemy polewą     Odstawiamy

Domowe ciasta
Pyszne Pączki z Konfiturą 108

drożdży 250ml ciepłego mleka 6 łyżek cukru 1 łyżka spirytusu szczypta soli 100 g masła 250 g konfitury różanej lub z czarnej porzeczki 1 kg smalcu do smażenia cukier puder do posypania lub lukier Lukier: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2-4 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Przygotowujemy zaczyn z 5 łyżek

Mała Cukierenka
Top 3 proteinowych serników - Instagram cz. III 126

jagodami i popcornem Składniki: - 500g chudego twarogu - 2 miarki (60g) odżywki białkowej u nas smak ciasteczka - 2 płaskie łyżki kakao - mrożone jagody lub dżem jagodowy/z czarnej porzeczki - ok. 6 łyżek mąki kokosowej 1. Odżywkę białkową dokładnie rozpuść w pół szklanki wody. Wlej ją do miski z twarogiem i dokładnie wymieszaj lub zblenduj. 2. Podziel masę na trzy części

Candy Pandas
Ciasto z dżemem. 171

smakuje z filiżanką kawy lub kubkiem mleka. Polecam upiec :) Smacznego życzę :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 jajka 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 1 łyżka mielonego cynamonu Wykonanie pysznego ciasta z dżemem: 1. Ciasto: Jajka miksujemy

Izabelawkuchni
Tort makowo-orzechowy 119

cukru 250 g masła  1 łyżka ekstraktu z wanilii poncz: 1/2 szklanki wody sok z połówki cytryny 1 łyżeczka cukru pudru ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki 150 g posiekanych orzechów włoskich  płatki czekoladowe gwiazdki z czekolady biszkopt makowy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier,następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypać

Kolorowa kuchnia Elki
KRUCHE RURKI Z NADZIENIEM ADWOKATOWYM 93

się do rękawa. Po użyciu należy ponownie zakręcić rękaw cukierniczy i włożyć do lodówki. Jeśli chodzi o smaki to wybór jest dość spory, np waniliowy, adwokat, truskawka, malina, czarna porzeczka, czekoladowy i inne. Polecam wszystkim wypróbowanie takiego rękawa, bo to naprawdę doskonałe rozwiązanie

Zrób to smacznie
Kostka piernikowa bez pieczenia 308

krople ekstraktu lub aromatu migdałowego 2 żółtka 250 g miękkiego masła Dodatkowo: ok. 500-600 g herbatników kakaowych 1 słoik dżemu śliwkowego lub z czarnej porzeczki (ok. 250 g) 1 szklanka zaparzonej kawy zbożowej Inki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (bez dodatku mąki) wiórki kokosowe lub płatki migdałowe Przygotowujemy budyń: z litra mleka odlewamy

Poezja smaku
Piernikowy smaczek 19462

łyżce budyniu i miksujemy aż się połączy. Galaretka porzeczkowa: 2 galaretki o smaku owoców leśnych (chyba, że znajdziecie gdzieś porzeczkowe) 1 słoiczek (250g) dżemu z czarnej porzeczki (użyłam konfitury Stovit) Galaretki rozpuszczamy w pół litra goracej wody a gdy przestygną mieszamy z dżemem. Polewa: 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka) 2-3 łyżki

Cynamonowe szczęście
Miodownik z frużeliną 130

łyżeczka szczypta soli Krem z kaszy manny: mleko - 3 szkl masło - 1 kost  kaszy manny -  10 łyżek 150 g cukru Dodatkowo :  frużeliny z czarnej porzeczki - 200 g słoiczek  - frużeliny malinowej - 200 g Przygotowanie: ciasto: Mąkę przesiać z sodą do miski, dodać pokrojone zimne masło, posiekać. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić

Kuchnia Danusi
Jeden przepis na dwa rodzaje ciasteczek 111

jednego ciasta upieczemy kruche gwiazdki ze słonecznikiem oraz ciastka z chrupiaca orzechowa beza i dżemem. Najlepiej jest wybrać dość kwasny dzem, może być np. z czarnej porzeczki, ponieważ ciastka sa dość słodkie. Gwiazdki w smaku przypominaja mi przepyszny sekacz, może dlatego, ze ciasto zrobione jest na samych

dolcevitainmykitchen
Keks z bakaliami i płatkami migdałów 87

lukrem oraz keks z mieszanką keksową HELIO . SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 5 jaj 1 szklanka mieszanki suszonych owoców posiekanych – u mnie morele, kandyzowana czarna porzeczka, suszone jabłka, suszone śliwki, daktyle 1/2 szklanki orzechów laskowych posiekanych na 2 lub 4 kawałki 1/2 szklanki lekko rozgniecionych w ręku płatków migdałów łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1/2 łyżeczki cynamonu

Zasmakuj Kuchni
Makaron duszony w czerwonym winie z wiórkami gorzkiej czekolady 118

trzeba mu poświęcić. Do przygotowania dania należy użyć dobrego, czerwonego wina, takiego które potem będzie nam też towarzyszyło przy konsumpcji. Ja użyłam wina własnej produkcji z czarnej porzeczki, pół wytrawnego. Użyłam także bio makaronu penne rigate razowego. Zapraszam do gotowania. Makaron po umbryjsku gotowany w czerwonym winie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto piernikowe 131

HELIO , ulubioną polewą czekoladową, no polecam na święta jak nic! SKŁADNIKI: 320 g mąki 200 g cukru 3 jajka 2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czarnej porzeczki 250 ml mleka 125 ml oleju 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo do przygotowania polewy mlecznej: 100 g czekolady

Zasmakuj Kuchni
Świąteczny piernik – najłatwiejszy przepis 208

jajka klasy M 3 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżki naturalnego kakao (niesłodzonego) 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 1 łyżeczka sody *zamiennie dżem z czarnej porzeczki Dodatkowo: foremka aluminiowa do pieczenia wyłożona w środku silikonowanym papierem do pieczenia Stella  Rozmiar: 31 cm x 22 cm x 4,5 cm Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni

Słodkie okruszki
Łabędzi puch 184

wiórków kokosowych 200 g miękkiego masła Posypka, poncz: 1 łyżka masła 4 łyżki cukru 100 g wiórków kokosowych 300 g kwaskowatego dżemu (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, malinowego) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu; gdy ciasto jest dla dzieci, pomijamy) Biszkopt: Dno blaszki o wymiarach ok. 24x36cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym

Poezja smaku