owoce na wzmocnienie odporności Niemniej także zimą pozwalam sobie na sporadycznego owoca . Ostatnio na przykład – w ramach ochrony przed koronawirusem – robiłam tartę jogurtową z czarną porzeczką . Owoc ten nie od dziś jest bowiem znany ze swojego dobroczynnego działania w zakresie wzmacniania odporności, a jednocześnie na tyle ubogi w węglowodany, że spokojnie można go wdrożyć do menu
Modern Cave Girlkwasowość służy do produkcji kupaży, win wieloszczepowych. W apelacji Dao uprawia się także szczep jean charakteryzujący się rustykalnym stylem z wyczuwalnymi aromatami malin, dżemu owocowego czy czarnej porzeczki. Wszystkie czerwone wina łączy kilka pokrewnych cech, które są charakterystyczne dla win pochodzących z Dao – m.in. intensywny aromat. Nie można jednak zarzucić winom w apelacji Dao, że mają przesadną słodycz
Ugotowane pozamiataneminuty). Studzimy i blendujemy na gładka masę. Miksujemy z masłem. Dodatkowo: nasączenie cytrynowe: 1 szklanka przegotowanej wody+ 3 łyżeczki cukru + sok z ½ cytryny dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE: blat biszkoptowy+ ½ nasączenia+ ½ dżemu masa kokosowa biszkopt + nasączenie + ½ dżemu masa orzechowa okruszki z ciasta biszkoptowego lub pokruszone herbatniki Smacznego
Domowe ciastamyśl Halloweenowe smoothie pomyślałaby, że to coś z dynią. Tymczasem mnie zaintrygował Hallowenowy sok w Lidlu, który był czerwony jak krew. W składzie były m. in. czarne porzeczki. Doszedłem do wniosku zrobię więc krwiste smoothie. Na początku myślałem aby użyć pomidora, wszak krwawa Mary to drink pomidorowy, jednak czerwień krwi jest ciemniejsza. Na smoothie z buraka miałem ochotę
Przepisy na koktajle z blenderafiliżanka bulguru (przed ugotowaniem) 1 burak upieczony w folii w piekarniku ser kozi (wg uznania) oliwa z oliwek sok z cytryny 2 łyżeczki gęstej konfitury z czarnej porzeczki Bulgur gotujemy – 1 filiżankę kaszy w 2 filiżankach wody po czym studzimy. Upieczonego buraka obieramy, kroimy w kostkę. na talerzu układamy bulgur, który posypujemy obficie burakami i kozim serem
Szybko Tanio Smacznieskładników, jak woda, masło, mąka, soda… Na tej podstawie oraz dodając i zmieniając kilka składników zrobiłam proste ciasto owocowe. Wyszło świetne, myślę, że warto spróbować Składniki: 75 dag porzeczki czarnej, czerwonej, jagód (w dowolnych proporcjach) 200 g masła 10 czubatych łyżek mąki 7 łyżek cukru 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Otarta skórka z 1 cytryny
Słodki sentymentPoncz do nasączania ciastek, czyli 1 szklanka wody i sok z ½ pomarańczy 1 czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej (opcjonalnie) 200 g kajmaku 200 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru (opcjonalnie) Masa serowa: 1 kg twarogu (może być z wiaderka) 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 3,5 łyżki cukru
Słodki sentymentGalaretka musi ostygnąć. Śmietankę ubijam i dodaję do schłodzonej, ale nie zastygniętej galaretki. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Dodatkowo wykorzystałam ½ słoiczka (tj. 100g) kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. A teraz składam tort w całość. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam 2/3 musu czekoladowego, a na mus czekoladowy blat z orzechowej bezy, który
Słodki sentymentserkiem mascarpone, które sprawdza się i w mazurkach, i w tortach i w takich oto ciastach. Całość można przełamać kwaśną konfiturą, na przykład z czarnej porzeczki lub agrestową. Wystarczy spodni blat przed nałożeniem kremu posmarować ulubionymi przetworami, a na to dopiero wyłożyć masę. 1. Składniki na ciasto: (piekłam na blaszce o wymiarach
bistro mamaSuper Crema 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny Poncz: 1/2 szklanki mocnego naparu kawy – użyłam Lavazza Super Crema 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: ok 3/4 słoiczka kwaśnego dżemu (np. czarna porzeczka, wiśnia, aronia) kakao do oprószenia Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz
Fascynacje Animiazgę i zasypane cukrem./ 2 łyżki jogurtu greckiego lukier: 1 szklanka cukier puder plus gorące mleko czekolada gorzka starta do posypania 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki Wykonanie pączki : Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mąka dobrze jak jest wygrzana na przykładam na kaloryferze. Do miski przekładam drożdże, dodaję 50 ml letniego mleka, łyżkę mąki, szczyptę cukru
wesoła kuchniaczekolada, 250 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, kilka ciasteczek oreo Masa maślana: 1 kostka masła, 3/4 szkl. cukru, 100 g mascarpone Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, maliny Do nasączenia: gorzka herbata WYKONANIE Biszkopt jasny: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
słodki bratekprzygotowanej na bazie budyniu czekoladowego i warstwy śmietany dla podkreślenia smaku. Ciasto można urozmaicić dodając do niego rodzynki nasączone w rumie lub przekładając warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Ze zdjęciami bez wątpienia cofnęłam się do początków swojego bloga. Niestety inaczej się nie dało. Ciasto upiekłam na urodziny męża do pracy, ale z powodu choroby nie miałam już
Passions hobbies lifeszklanka mleka (170 ml) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu szczypta soli morskiej Skworcu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Skworcu 1 szklanka porzeczek czarnych i czerwonych (o tej porze roku, mrożone) opcjonalnie - cukier puder do posypania Przygotowanie; W garnuszku rozpuszczamy masło wraz z cukrami, mieszamy i studzimy. Do dużej miski przesiewamy mąkę
Radość kipiąca uśmiechem.Przepiękny bialutki tort kokosowy, przełamany konfiturą z czarnej porzeczki i oblany dripem z białej czekolady. Wspaniały dla miłośników kokosowego smaku. Składniki: (na tortownicę 18 cm) Biszkopt: 4 jajka 100 g cukru (1/2 szklanki) 100 g mąki (2/3 szklanki) 20 g skrobi ziemniaczanej (czubata łyżka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia * Proporcje składników na różne wielkości tortownic: Nasącz
Słodki Blog