smaczne! :) Zapraszam... Składniki: 1,5 szkl mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 czubata łyżka oleju kokosowego 1/2 szkl owoców goji 1/2 szkl rodzynek 1 szkl czerwonej lub czarnej porzeczki (mogą być mrożone) 1/3 szkl brązowego cukru 1 szkl soku pomarańczowego po 1 łyżce octu i nalewki wiśniowej dodatkowo: cukier puder Wykonanie: W jednej misce wymieszać mąkę, sodę, owoce
Trufelkowozarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Pewnie gdybym mogła to jadłabym wtedy tylko to. Po prostu uwielbiałam naleśniki, najbardziej lubiłam te podawane z lekko kwaskowym dżemem z czarnych porzeczek czy truskawek, nieco później odkryłam smak naleśników wytrawnych, z jajkiem, warzywami i mięsem ale smakowały mi nawet bez dodatków. Pamiętam, jak same placki, jeszcze ciepłe, podjadałam prosto ze sterty
Book of spellskakao Krem: 500 ml kremówki 20 g cukru pudru 250 g mascarpone likier amaretto Polewa: 50 g masła 100 g czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki orzechy mielone i grubo krojone do dekoracji Żółtka umieszczamy w misie miksera i razem z cukrem ubijamy do białości (około 7-8 minut). Następnie dodajemy mielone orzechy i delikatnie
Smaki Na Talerzuktóry wyłożyć pozostały krem i lekko posmarować boki kremem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekolada. Rada: Zamiast dżemu z mirabelek można użyć innego smaku np. z czarnej porzeczki, czy wiśni. Najlepiej wybrać taki dżem, aby był winny lekko kwaskowaty
Ciastka - domowe słodkościmasła Warstwa serowa: 600 g serka homogenizowanego waniliowego z ziarnami wanilii 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Mus malinowo porzeczkowy: 100 g czarnej porzeczki 150 g malin 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Warstwa ciasteczkowa: Ciastka blendujemy
VioletoweKucharzeniezwykle powstało błyskawicznie i jest lekiem na wszelkie zło. To ciasto przyjmie chyba każdy owoc. Do świeżych owoców : sliwka i brzoskwinia, dodałam mrożone maliny, rabarbar i czarną porzeczkę. Zróbcie, warto. Składniki półtorej szklanki mąki pszennej 4 wiejskie jaja szklanka brązowego cukru półtorej łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju kokosowego (możecie dać trochę więcej jak chcecie
Z Kuchni Do Kuchnizawsze taki sam, niezmienny smak. Mój ulubiony. Świetnie nadaje się również do ciast i tortów. Przepis bierze udział w akcji Przetwory 2011 w Durszlaku. Składniki -3 kg czarnej porzeczki (lub inna dowolna ilość, ważne by proporcje owoce-cukier wyniosły 1:1) -3 kg cukru Przygotowanie Porzeczki umyć, oczyścić. Przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z cukrem. Gotować ok. 30 minut. Gorące
Zielona Kuchniabiałego sera 250g serka mascarpone 150ml śmietanki 30% 1 opakowanie bitej śmietany- śnieżki 2 budynie śmietankowe 50g roztopionego, przestudzonego masła ¾ szklanki cukru kryształu Dodatkowo: Ok 100g konfitury z czarnej porzeczki Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Herbatniki kruszymy w rozdrabniaczu i łączymy z masłem. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, wyrównujemy i dociskamy. Żółtka oddzielamy od białek
Kuchnia w czekoladziezakręcamy i odwracamy do góry dnem. Nie ma potrzeby pasteryzacji. Drugi sposób to wykorzystanie sokownika - jest przydatny zwłaszcza do twardych owoców takich jak czarny bez,aronia czy czarna porzeczka - u Nas zawsze w ruchu. Ilość cukru i owoców jak wyżej. Do najniższej części sokownika wlewamy wodę,do najwyższej wsypujemy bez,który zasypujemy cukrem - lekko mieszamy,przykrywamy
Niespełnione zdolności kulinarnekonkurs #przepisnakopernika z marką Kopernik. Trzymajcie mocno mocno kciuki! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie – 1 op / 300 g * pierniki Katarzynki – 5 szt * pierniki nadziewane w białej czekoladzie ( czarna porzeczka ) Kopernik – 5 szt * ricotta di buffala – 250 g * owoce : śliwki, aronie, jeżyny – 2 garści * cukier brązowy – 3 łyżki DODATKOWO: * pierniki Uszatki Kopernik – na kruszonkę
Ostra na Słodkoczubata łyżka 1 duża karambola 2 łyżki masła klarowanego 300ml wody sól, pieprz, czerwona papryka słodka, cynamon, imbir, kmin, curry opakowanie pierniczków w białej czekoladzie, nadziewanych czarną porzeczką dodatkowo: sznurek wędliniarski, folia aluminiowa, naczynie żaroodporne Łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu, papryki, cynamonu, imbiru, kminu i curry mieszamy ze sobą. Schab nacinamy długim nożem i tnąc „rozwijamy
Gotowanie i blogowaniesyropu klonowego 50 ml ciemnego rumu lub innego alkoholu ( zamiast alkoholu należy dodać wodę ) Dodatkowo: 4 - 5 pełnych łyżek powideł śliwkowych ( lub innego kwaskowego dżemu, np. z czarnej porzeczki ) opcjonalnie - WAFELEK LUSETTE O SMAKU MLECZNYM do dekoracji Wykonanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Jajka powinny być
Opowieści z piekarnikajajek 150 g masła 200 ml mleka 210 g brązowego cukru ( lub trochę mniej białego ) opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3,5 łyżki kakao 450 g dżemu z czarnej porzeczki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa czekoladowa: 50 g masła 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej ( lub pół na pół z mleczną ) Wykonanie
Opowieści z piekarnikazmiksować. Przełożyć do pojemnika do mrożenia i włożyć do zamrażalnika najlepiej na całą noc. Na bazie tych lodów można przygotować inne lody smakowe: Lody Oreo Lody z czarnej porzeczki Lody migdałowo-ciasteczkowe Lody z musem truskawkowym
Smakołyki AsiTeraz czas na polędwiczkę. Prawdę mówiąc możecie tak przyrządzić również karkówkę, też będzie smaczna. A moja wersja jest w marynacie z czarnej porzeczki. Wyszło pysznie ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie