czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:144/223)

Czekoladowy pijak z wiśniami 426

śmietanki kremówki 5 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki ciemnego kakao 2  galaretki wiśniowe Dr.Oetker 2 wafelki Prince polo Poncz: ½ szklanki nalewki wiśniowej ewentualnie z Czarnej porzeczki 50 ml przegotowanej wody Wierzch: 1 słoik wiśni drylowanych w syropie 1 wafel Prince polo Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową. Mąkę pszenną mieszamy z kakao

Wanilia i Kardamon
Sezamowa beza na kruchym z niespodzianką 98

mąki pszennej 3 jajka 120 g masła łyżka kwaśnej śmietany 12-18% 120 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżka ziaren sezamu dżem z czarnej porzeczki łyżeczka mąki ziemniaczanej 150 g cukru Przygotowanie: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i sól przesiać razem. Dodać masło, śmietanę i  żółtka. Białka zostawić do bezy. Wyrobić szybko

Karczma Honorietty
Gęsia pierś confit z gruszkowym kompotem 128

jest bardzo soczysta i aromatyczna. Polecam gęś z gruszkowym kompotem z dodatkiem suszonego berberysu. Gęsia pierś confit Składniki: 1,4 kg piersi z gęsi 200 ml dżemu z czarnej porzeczki 200 ml wody 250 ml czerwonego wina, wytrawnego sól i pieprz 1 łyżeczka suszonego majeranku Kompot z gruszek 350 g gruszek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu

codojedzenia
Tequila Sunrise (drink z tequilą, sokiem pomarańczowym i syropem grenadina) 252

problemów z dostępnością jego składników. Bardzo szybko można go przygotować w zaciszu własnego mieszkania. Co prawda - wg oryginalnego przepisu składa się on z likieru z czarnych porzeczek (Crème de cassis), ale popularniejsza jest zmodyfikowana wersja, którą zaprezentowałam poniżej.  Drink ten został spopularyzowany przez piosenkę "Tequila Sunrise" oraz słynny film z 1988 roku - znany pod takim samym tytułem

Di gotuje
Krajanka wuzetka 250

serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki kokosowego likieru + 2 łyżki do śmietanki 2 łyżki brązowego rumu 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 100 g gorzkiej czekolady, utartej Nastaw piekarnik na 175ºC. Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć pokojową temperaturę.Oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek dodając szczyptę soli. Pod koniec

codojedzenia
Kostka szalona - czekoladowo - śmietanowa . 238

czekoladowo-kawowo-alkoholowym nasączem. Do tego spoooro masy śmietanowej , nasączone biszkopty  i dla przełamania słodyczy odrobina powideł śliwkowych , które to możemy spokojnie zastąpić ulubionym dżemem , np z czarnej porzeczki ;) Składniki i wykonanie : Biszkopt czekoladowy : 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka ) 1 szklanka cukru 3 łyki oleju 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (drobnego proszku

Malinowa Kawiarenka
NAPÓJ WIOSENNY 163

Składniki: 25 dkg porzeczek czarnych lub czerwonych 20 dkg żurawin, malin lub wiśni 15 dkg cukru 0,9 l wody Sposób przygotowania: Owoce umyć, jagody oberwać z szypułek, wiśnie wypestkować, lekko zmiażdżyć. Owoce zalać wodą, dodać cukier i kilkakrotnie zagotować, odcedzić, płyn oziębić. Podawać w wysokich szklankach. Jeżeli napój jest mocno oziębiony, podawać go ze słomką

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Rewelacyjne Ciasto "Pijak" 1092

pszennej 250 g masła cukier waniliowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady (lub 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 50 g masła ponadto: okrągłe biszkopty  dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml) 50 ml wódki + 50 ml mleka wiórki kokosowe do oprószenia wierzchu ciasta Ciasto "Pijak" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę wykładamy pergaminem (ok. 20x28 cm), boki smarujemy

Słodka Strona
Kuchnia Polska według Karola Okrasy – książka Lidla | Warsztaty kulinarne 116

mięso z jelenia), jednak wykwintne i nasze polskie. Książka zawiera między innymi takie przepisy jak: Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami Uda gęsie w sosie z czarnych porzeczek z miodem pitnym Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą Barszcz czerwony podstawowy Smażone okonie z chlebową sałatką Kuchnia Polska według Karola Okrasy została wydana po to, aby docenić

Kuchnia Bazylii
Kokosowa wiewiórka 448

cukru z prawdziwą wanilią) – budyń śmietankowy bez cukru (sam proszek) – 60 g czyli 2 opakowania + 90 ml mleka (do rozpuszczenia budyniu) – 300 g konfitury z czarnych porzeczek (lub innej kwaskowej) – 220 g masła w temperaturze pokojowej + 5 łyżek cukru pudru Mleko, wiórki kokosowe, cukier oraz cukier waniliowy należy zagotować. W tym czasie budyń rozpuszczamy

Relaxtime
Koszyk Wielkanocny 116

święta Wielkanocne, dlatego pomału trzeba się przymierzać do tych radosnych chwil. W mojej kuchni już od kilku tygodni szykuję pomysły na te święta. Ostatni- placek z dżemem z czarnej porzeczki- na pewno znajdzie się wśród świątecznych łakoci, dziś prezentuję kolejny... Koszyk wielkanocny 2 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki mleka szczypta soli 13 dag margaryny 2 łyżki cukru

Gotuję Testuję
Ciasto pychotka lub jak kto woli Pani Walewska po mojemu. 143

widziałam Agnieszkę jak je wcina, serce rosło i byłam pewna, że to dobry wyrób. :) 400 g herbatników 2 szklanki mrożonych jagód 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki Beza: 6 białek 3 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 200 g wiórek kokosowych łyżka soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 2 kostki masła lub margaryny 2 szklanki mleka

Dieta moja pasja
Deser słodka chwila wytchnienia (waniliowo-kokosowy z porzeczkową nutą) 176

herbatniki o smaku czekoladowym (u mnie bez cukru) 1 budyń waniliowy na 175 ml wrzątku 3 czubate łyżeczki wiórek kokosowych (u mnie Skworcu) 1 czubata łyżka dżemu z czarnej porzeczki bita śmietana do ozdoby: rurka z białej czekolady, chrupiące kulki w czekoladzie mlecznej Przygotowanie: Herbatniki kruszymy (wybrałam bardzo delikatne ciasteczka, więc robię to w dłoniach) i przekładamy

Słodkie okruszki
Czwartki z Yankee Candle FESTIVE COCTAIL 125

Świąteczna mikstura pełna żurawiny, czarnej porzeczki i cytrusów. Wzbogacona o oryginalne nuty świeżo ściętej sosny i wanilii. Czy to będzie świąteczny koktajl?  Lekki, słodki zapach, który od razu roznosi się po całym domu. Tylko kolor wosku skojarzył mi się ze świętami. Wosk przyjemnie pachnie, ale nie jest moim ulubieńcem z tej kolekcji.  Wosk znajdziecie tutaj . W sklepie

Magiczne Życie Marty
Banan w cieście kukurydziano-kokosowym (bez glutenu) 178

jego słodycz, przełamana sokiem z limonki - idealnie komponuje się z ciastem kukurydziano-kokosowym! Podaję go na różne sposoby - jako deser najczęściej z bitą śmietaną i dżemem z czarnej porzeczki, a tym razem raz z kremem waniliowym-limonkowym i kwaskowatą żurawiną liofilizowaną . Polecam! Spróbujecie? 1 banan (średni) sok z limonki Ciasto: 1 jajko 1-2 łyżki mąki kukurydzianej Dodatkowo: wiórki

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania