tradycji wypiekania szczodraków pisałam już wcześniej. W tym wpisie chciałabym zaprezentować druga wersję szczodraków-słodkie rogale, obficie nadziane serem, z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki. Bo to był u mnie dobry rok:) Dlatego chcę go uczcić i godziwie pożegnać, tym samym z radością i po królewsku powitać nowy, z nadzieją, że będzie równie udany i będzie obfitował w korzystne
6niebosezamu jest zwykle zaledwie 50%. Takiego składu koniecznie unikajmy. O właściwościach zdrowotnych sezamu i miodu możecie poczytać w przepisie na domowe sezamki i koktajl z czarnej porzeczki . Składniki: 200g sezamu białego łuskanego duża garść obranych orzechów włoskich 2 kopiate łyżki płynnego lub półpłynnego miodu Przygotowanie: Sezam przesyp do pojemnika malaksera i dokładnie rozdrobnij na piasek
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńżółtka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka drobnego cukru kilka kropli aromatu cytrynowego beza : 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru dodatkowo : mały słoiczek konfitur z czarnej porzeczki Przygotowanie : Składniki na ciasto przekładamy do misy, za pomocą haka wyrabiamy przez kilka chwil. Przekładamy na stolnicę, zagniatam szybko w kulę, owijam folia i wkładam na 30 minut do zamrażarki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipuszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe łyżka mąki pszennej 2 duże łyżki cukru 3 żółtka 1/2 szkl soku jabłkowego 200 g masła ponadto: 3 łyżki kwaśnego dżemu (np z czarnej porzeczki) 2 galaretki brzoskwiniowe masa makowa: Mleko z cukrem i masłem doprowadzić do wrzenia, dodać miód i mak, wymieszać, zdjąć z ognia, dodać amaretto, przykryć, odstawić do wystudzenia. ciasto: Mąkę
6niebolitra mleka) 200 ml śmietany kremówki (36%) 400 ml mleka dodatkowo: 1/2 słoika jabłek z cynamonem prażonych z cukrem Stovit (1/2 z 720 g) 1 słoiczek dżemu z czarnych porzeczek Stovit (260 g) dekoracja - użyłam częściowo pokruszonych czekoladowych kulek zbożowych i czekoladowej posypki Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Ubić białko
Codzienna kuchnia niecodziennaskładniki: 320 g mąki niepełna szkl cukru 3 jajka 2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czarnej porzeczki 250 ml mleka 125 ml oleju 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa (np.roztapiamy 100 g czekolady + 50 g masła) posiekane orzechy włoskie wykonanie: Wszystkie składniki
Domowy Smak Jedzeniazacznijmy tą słodką wyliczankę Ciasta: Orzechowe ciasto z chrupiącymi dodatkami Korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie Kwiecisty makowiec drożdżowy. Jak przygotować efektowny makowiec? Szybki piernik borówkowy Pyszny daktylowiec (ciasto). Sernik z dodatkiem kaszy manny Szybkie pomarańczowe
Słodkie okruszkimasła Poncz: 1- 1 ½ szklanka kawy posłodzonej według uznania (dałam 1 łyżeczkę) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek ok. 280g herbatników 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego) kakao Sposób przygotowania: Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu
Cukiernia Pychotkimasła 1/2 szklanki cukru 4 jaja wielkość M 2 łyżki kawy rozpuszczalnej poncz: 1/2 szklanki naparu kawy mocnej 1/3 szklanki wina białego 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki dekoracja filiżanka: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki miodu sztucznego obsypanie: 50 g czekolady gorzkiej ziarenka kawy Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno
wesoła kuchniawaniliowego, 40 g mąki ziemniaczanej, 2 starte skórki z cytryny, 200 g masła, dodatkowo: sok z 2 cytryn, 80 ml wody, 3 łyżeczki cukru, 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z solą. Stopniowo podczas ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Na koniec wsypujemy wymieszany mak z wiórkami kokosowymi i mąką
Aga w kuchniprzez 55- 60 min. Ciasto piekłam w foremce 32 x 25 cm, ale byłoby lepiej zrobić je w większej, wtedy spodnia warstwa byłaby cieńsza. Zamiast powideł z czarnej porzeczki dałam do ciasta przesmażone jabłka do których wmieszałam drobno pokrojone świeże, obrane, duże jabłko
Proste Potrawypozbyć nadmiaru wagi. Płatki ryżowe są także doskonałym produktem dla alergików. Płatki żytnie – dla sylwetki Co zawierają? płatki żytnie puff – dmuchane ziarno żyta w polewie miodowej czarna porzeczka liofilizowana (mniam!) Płatki żytnie zawierają dużą ilość błonnika oraz składników mineralnych (magnezu, żelaza, wapnia, potasu). Błonnik zapobiega zaparciom i korzystne działa na cały proces przemiany materii. Obniża on także
Kuchnia BazyliiSkładniki 190 g mąki pszennej 120 g kakao 120 g masła 90 g cukru pudru jajko szczypta soli dżem z czarnych porzeczek maliny Ganache 400 ml śmietanki 400 g czekolady deserowej 70 % łyżka miodu 100 g masła Przygotowanie Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki..Kiedy porządnie się schłodzi rozwałkować (inaczej będzie się mocno przyklejać
Gaździnka warzyłyżka śmietany 18%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: białko z 1 jajka ( temp. pokojowa ), 250g masy makowej ( domowej lub kupnej ) - temp. pokojowa, 2 czubate łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikiulubionych ciast mojej córki. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 2 niepełne szklanki cukru 2 szklanki mleka 1,5 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki powideł (u mnie z czarnej porzeczki) 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 5 dag rodzynek 5 dag posiekanych orzechów przyprawa do piernika Krem: 1 kostka masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa
Kuchnia domowa Ani