mnie na Facebooku lub Instagramie, to ostatnio dodałam zdjęcie tortu komunijnego, który zrobiłam, wzorując się właśnie na tym torcie. Kolejny pyszny tort oblany czekoladową polewą jest kokosowy z czarną porzeczką. Ozdobiony jest kwiatem i liściem z czekolady. A tak nasze torty wyglądały w przekroju. Hitem kursu były kruche ciastka migdałowo – rumowe z bitą śmietaną, po prostu palce lizać! :). Delikatne
Mała Cukierenkalodówce najlepiej wyjąć z niej poprzedniego dnia wieczorem. Dobór owoców jest też dowolny. Ciasto pyszne jest z rabarbarem, wiśniami, jabłkami czy brzoskwiniami. U mnie dziś wersja z czarną porzeczką (niestety z kompotu), której lekka kwasowość wspaniale komponowała się ze słodką, maślaną kruszonką 😊💕 Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 400g mąki pszennej 4 jajek 1 szkl. cukru
Walijskie Pichcenieśmietany (niekoniecznie) Polewa karmelowa: 200g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original 3 i 1/2 łyżki śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 3-4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu borówki do ozdoby Ciasto: 1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać gorącą wodę. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą
Mała Cukierenkaserka mascarpone 25 dag masy kajmakowej z puszki 200 ml dobrze schłodzonej kremówki opakowanie zagęstnika do śmietany łyżeczka cukru z wanilią DODATKOWO: słoiczek 340 ml domowej konfitury z czarnej porzeczki 20 dag masy kajmakowej z puszki 250 ml dobrze schłodzonej kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 12 dag posiekanych orzechów włoskich 3 dag migdałów w płatkach 16 połówek orzechów
Kuchenne zapiski Edytysoków zagęszczonych – nasiona chia – szałwii hiszpańskiej (6,2%) – sok z pomarańczy i cytryny z soków zagęszczonych – naturalny wyciąg z melisy (0,22%) i rumianku (0,16%) – wyciąg z czarnej porzeczki i marchwi – sól himalajska – substancja słodząca: glikozydy stewiolowe Powiem Wam, że od kiedy spróbowałam CHIAS zawsze noszę butelkę przy sobie! Wy też możecie je mieć! Miejsca, w których dostaniecie
Ostra na Słodkosię rozpuści. Następnie rondel wstawiamy do miski z zimną woda i lodem, studzimy. Potem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 12 herbatników ciemnych 12 herbatników jasnych Wykonanie: Z upieczonego i ostudzonego biszkoptu odcinamy wypukłą część, aby uzyskac płaski blat.Blat nasączamy ponczem, a otem wykładamy masę limonkową i wyrównujemy. Pokrywamy
Bon appetit mon amieborówki, jeżyny, maliny lub granatem, który bardzo ładnie prezentuje się na cieście. Opcjonalnie dla osób spożywających nieco więcej węglowodanów polecam po nałożeniu kremu posmarować go warstwą dżemu z czarnej porzeczki 100%. Ciasto nie tylko wygląda, ale i smakuje znakomicie! Świetnie sprawdza się na różnego rodzaju uroczystościach Smacznego! — BTW całości z bitą śmietanką kokosową, bez owoców, cukru i dżemu
Ola la LCHFmasła 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Beza: 6 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 100 g płatków migdałowych Krem: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe 6 łyżek cukru 200 g masła Ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i posiekać szybko
My simple kitchenWszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. sos curry -2 łyżki majonezu -2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego -2 łyżki łagodnego ketchupu -1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki -1 ząbek czosnku -2 łyżeczki curry Wszystkie składniki dokładnie, ręcznie miksujemy. Odstawiamy sos na godzinkę aby smaki się zintegrowały. Sosy podajemy do mięs grillowanych, ale z warzywami również dobrze
Kulinarne przemysleniaciasta. dodatkowo: ok. 125 ml ponczu (np. likier kokosowy lub sok z cytryny+troszkę cukru wymieszany z wodą – proporcje wg uznania) ok. 3 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki ok. 50 g wiórek kokosowych do posypanie ciasta wykonanie ciasta: Pierwszy blat nasączamy ponczem, rozsmarowujemy na nim dżem a następnie 1/2 cz. kremu. Krem przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy
Domowy Smak Jedzeniamożecie je nazwać jak chcecie bo pasuje na każdą okazję. Mamy teraz sezon komunijny, więc może ktoś się skusi i upiecze dla gości. Słodycz masy przełamuje żurawina i czarna porzeczka. Moje ciacho podałam dziś na talerzyku od Galeria Cuda Świata - antyki&design . Znajdziecie tam wiele ciekawych i niepowtarzalnych wzorów. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniCzęsto do omletów dodaję też mrożone owoce. Szczególnie zimą i w okresie wiosennym, korzystam z dobrodziejstwa, jakim są mrożonki. W ofercie marki Poltino znajdziecie truskawki, wiśnie, maliny jagody, czarne porzeczki. Te owoce stanowią świetny dodatek do słodkich omletów. Spróbujcie też omletu z truskawkami i czekoladą - PRZEPIS PRZEPIS NA SŁODKI OMLET Z MROŻONYMI OWOCAMI Składniki na omlet ( 1 porcja
kolorowotorcikowofolię i również mrozimy przez ok 2 godziny. Trzecią część owijamy w folię i wstawiamy do lodówki. Na kolejne warstwy potrzeba: 1 słoiczek kwaskowatego dżemu - najlepiej z czarnej porzeczki Piana z białek - 5 białek, 1,5 szkl cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną. Jak już ciasto nam się zamroziło
Ze smakiem bez glutenujest moje ulubione ciasto. Jadłam różne murzynki ale najbardziej lubię wersję z dżemem, szczególnie kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Składniki: 500 ml mąki bezglutenowej jaglanej - podaję w ml ponieważ mam miarkę 100 ml, której najczęściej używam 3 jaja 1/2 słoiczka dżemu kwaskowatego - ok 150 g 1 szkl cukru - dałam 1/2 szkl cukru brązowego ponieważ nie lubię za słodkich
Ze smakiem bez glutenumleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka ziemniaczanej 4-6 łyżek cukru 250 g masła dodatkowo: 1 mały słoiczek dżemu np. z czarnej porzeczki lub malinowego wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz mąkę i całość wlewamy do gotującego się mleka. Całość cały czas mieszamy i gotujemy
Domowy Smak Jedzenia