wywaru i zupa gotowa Ogórki za zupę 1 kg ogórków 1 czubata łyżka soli koperek nać pietruszki czosnek baldachy kopru pieprz czarny ziarnisty ziele angielskie liście z czarnej porzeczki lub wiśni Ogórki dokładnie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na ok. 3 godziny aż puszczą sok. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i koperek
Pieguskowa Kuchniałyżeczki żelatyny 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru trzcinowego poncz: 1/2 szklanki wina białego 1 cytryna pozostałe: 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki rurki waflowe 300 ml śmietany kremówki 30 % 1 fix do śmietany owoce do dekoracji Galaretki: Galaretkę rozpuszczam w dwóch szklankach gorącej wody i studzę. Do dzbanka wysokiego prostego
wesoła kuchniajest zasada, której zawsze się trzymam: 1 litr wody - 1 łyżka soli. 1-2 kg ogórków 4 ząbki czosnku (dużych) 4 gałązki kopru kilka liści wiśni kilka liści czarnej porzeczki 1 liść chrzanu 1 korzeń chrzanu Zalewa: 2 litry wody 2 łyżki soli (u mnie kamienna do przetworów o'Sole) Z umytych ogórków poodcinać końcówki. Ogórki ciasno ułożyć
Di gotujejajko – 1 szt mąka - 100 g proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki cukier – 1 łyżka cukier waniliowy - 0,5 łyżeczki masło - 2 łyżki sól - szczypta Dodatkowo: maliny porzeczki czarne borówka amerykańska mięta do dekoracji masło do smażenia syrop klonowy Przygotowanie : Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Do miski wybijamy jajko, dodajemy obydwa cukry, miksujemy. Następnie mąkę mieszamy z solą
Kuchnia Danusiopakowanie budyniu waniliowego bez cukru 4 jajka 1 łyżka aromatu waniliowego 1 łyżka stewii 500 g agrestu (zielony i różowy zmieszany)- dostałam od rodziców z działki 2 szklanki czarnej porzeczki- dostałam od rodziców z działki PRZYGOTOWANIE: Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blaszkę o średnicy 24 cm. Do misy thermomixa/malaksera/miksera włóż ser, jajka, stewię, aromat, agrest i budyń. Zmiksuj
ClauditteMissCookingDeser przygotujesz jak tiramisu truskawkowe . Zamiast truskawek u mnie były: agrest, czerwone i czarne porzeczki, borówka amerykańska. Smacznego! Fotorelacja z wycieczki rowerowej do Gdyni (z Gdańska) molo marina Akwarium Gdyńskie (wg mnie nie warto, chyba że z dziećmi) ORP Błyskawica Dar Pomorza widok z Kamiennej Góry, na którą można wjechać kolejką (bezpłatnie) Green Way (ul. Antoniego Abrahama
Qlinarnie i Qlinarniezwartą i gęstą konsystencję sernika pieczonego, jest szybki do przygotowania. Oprócz masy serowej na spód dałam herbatniki , co dodatkowo bardzo skróci czas wykonania :)- ,a wierzch polałam galaretką z czarnymi porzeczkami .Moi panowie są zachwyceni .Na pewno zagości
Ugotujmy CośSkładniki: 5 jajek ( żółtka i białka osobno) 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 200 - 250 g dżemu najlepiej kwaśnego( najlepiej sprawdza się z czarnej porzeczki) 2 łyżki cukru do ciasta 3/4 szklanki drobnego cukru do bezy 1 łyżka kakao szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier
Pysznie & Piękniemoże również być za gęsta, gdyż wtedy nie uzyskamy ładnego efektu spływającej czekolady. Dodatkowo: 1 50-200 g konfitury żurawinowej lub z czarnej porzeczki 50 g pokruszonego wafelka czekoladowego, typu ‘Prince Polo’ posypka dekoracyjna – złoty cukier ok 40 g zmielonych orzechów laskowych – zamiast złotego cukru Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy
Słodki PomysłPyszne, kruche ciasto z lekką, rewelacyjną pianka.Pianka jest lżejsza niż ptasie mleczko, a czarna porzeczka lub jeżyny, jagody, borówki amerykańskie w niej zatopione smakują wybornie. Na dodatek niedrogie/masło można zastąpić margaryną /i łatwe w wykonaniu. Produkty Ciasto: – 450 g mąki pszennej – 250 g masła – 1 szklanka cukru pudru – 1 jajko
Ugotujmy Cośogórkową? Ułatwcie sobie życie i ukiście już starte ogórki! Składniki: (takie same jak do zwykłych kiszonych ogórków) ząbki czosnku chrzan dojrzały koper opcjonalnie po 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki duże ogórki słoiki (mogą być małe, dostosujcie sobie wielkość do porcji na 1 zupę) Wykonanie: Na dno słoików włożyć po kawałku chrzanu, ząbku czosnku. Włożyć gałązkę kopru. Ogórki
W kuchni bez szafeknieco nasze lody, ale zdecydowanie od nich lżejszym. Przygotowuje się go na bazie ubitych białek i kremówki. Właśnie wczoraj, inspirując się warsztatowym przepisem zrobiłam w domu semifreddo z czarnymi porzeczkami, było boskie 😍. Boska też była włoska beza -w takiej wersji jadłam ją po raz pierwszy - którą zaparza się gorącym syropem. Jak widzicie na załączonych zdjęciach sobota minęła
Kulinarne przygody Gatitypełni! Lubię ogórki w prawie każdej postaci, więc może warto odświeżyć bloga i coś napisać :) Składniki: ząbki czosnku chrzan dojrzały koper opcjonalnie po 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki średnie ogórki słoiki (u mnie litrowe) zalewa - na litr wody 5 dkg soli Wykonanie: Na dno słoików włożyć po kawałku chrzanu, ząbku czosnku. Włożyć gałązkę kopru. Powciskać ogórki - mniejsze
W kuchni bez szafekłyżki do owoców 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 czubate łyżki gęstej kwaśniej śmietany 18% 25g świeżych drożdży Szczypta soli Opcjonalnie : jagody, borówki lub tak jak u mnie czarna porzeczka około 400-500g Lukier: na 1 szklankę cukru pudru / 4,5-5 łyżek soku z cytryny lub gorącej wody. Musimy jednak kontrolować gęstość. Przygotowanie: Z drożdży, ¼ szklanki ciepłego mleka
W garach u Gositorebka cukru z wanilią Dr.Oetker Szczypta soli 100 g masła 2 jajka 2 żółtka 1 szklanka nie pełna ciepłego mleka (200ml) ½ litra mieszanych owoców lata(porzeczka czarna i czerwona, agrest) Kruszonka: 15 dag mąki pszennej 13 dag masła 10 dag cukru pudru 50 g mielonych orzechów włoskich 50 g wiórek kokosowych Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania
Wanilia i Kardamon