Pyszne, kruche ciasto z lekką, rewelacyjną pianka.Pianka jest lżejsza niż ptasie mleczko, a czarna porzeczka lub jeżyny, jagody, borówki amerykańskie w niej zatopione smakują wybornie. Na dodatek niedrogie/masło można zastąpić margaryną /i łatwe w wykonaniu. Produkty Ciasto: – 450 g mąki pszennej – 250 g masła – 1 szklanka cukru pudru – 1 jajko
Ugotujmy Cośogórkową? Ułatwcie sobie życie i ukiście już starte ogórki! Składniki: (takie same jak do zwykłych kiszonych ogórków) ząbki czosnku chrzan dojrzały koper opcjonalnie po 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki duże ogórki słoiki (mogą być małe, dostosujcie sobie wielkość do porcji na 1 zupę) Wykonanie: Na dno słoików włożyć po kawałku chrzanu, ząbku czosnku. Włożyć gałązkę kopru. Ogórki
W kuchni bez szafeknieco nasze lody, ale zdecydowanie od nich lżejszym. Przygotowuje się go na bazie ubitych białek i kremówki. Właśnie wczoraj, inspirując się warsztatowym przepisem zrobiłam w domu semifreddo z czarnymi porzeczkami, było boskie 😍. Boska też była włoska beza -w takiej wersji jadłam ją po raz pierwszy - którą zaparza się gorącym syropem. Jak widzicie na załączonych zdjęciach sobota minęła
Kulinarne przygody Gatitypełni! Lubię ogórki w prawie każdej postaci, więc może warto odświeżyć bloga i coś napisać :) Składniki: ząbki czosnku chrzan dojrzały koper opcjonalnie po 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki średnie ogórki słoiki (u mnie litrowe) zalewa - na litr wody 5 dkg soli Wykonanie: Na dno słoików włożyć po kawałku chrzanu, ząbku czosnku. Włożyć gałązkę kopru. Powciskać ogórki - mniejsze
W kuchni bez szafekłyżki do owoców 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 czubate łyżki gęstej kwaśniej śmietany 18% 25g świeżych drożdży Szczypta soli Opcjonalnie : jagody, borówki lub tak jak u mnie czarna porzeczka około 400-500g Lukier: na 1 szklankę cukru pudru / 4,5-5 łyżek soku z cytryny lub gorącej wody. Musimy jednak kontrolować gęstość. Przygotowanie: Z drożdży, ¼ szklanki ciepłego mleka
W garach u Gositorebka cukru z wanilią Dr.Oetker Szczypta soli 100 g masła 2 jajka 2 żółtka 1 szklanka nie pełna ciepłego mleka (200ml) ½ litra mieszanych owoców lata(porzeczka czarna i czerwona, agrest) Kruszonka: 15 dag mąki pszennej 13 dag masła 10 dag cukru pudru 50 g mielonych orzechów włoskich 50 g wiórek kokosowych Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania
Wanilia i Kardamonrozpuszczonego oleju kokosowego lub pół masła 1 pełna szklanka Sweet Family 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mrożonej mieszanki kompotowej (aronia,śliwka,truskawka,agrest,rabarbar,czarna porzeczka,truskawka,wiśnia,czereśnia)-NIE ROZMRAŻAĆ! 4 duże wiejskie jaja o temperaturze pokojowej opcjonalnie kilka pokruszonych ciastek na wierzch Rozgrzej piekarnik na ok 180-185 stopni. Okrągłą formę tortownicę
Z Kuchni Do Kuchnipostaram się pisać nie rzadziej niż teraz. A ostatnio w całym moim zaganianym życiu znalazłem czas na rewelacyjny sernik na zimno. Ja akurat zrobiłem go z czerwonymi i czarnymi porzeczkami, ale możecie użyć dowolnych owoców, swoich ulubionych. Porzeczki akurat dają fajny kwaskowy smak. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacturedania główne, desery i przekąski. Zajrzyjcie do tej książki koniecznie i zacznijcie swoją przygodę z lokalną superżywnością. Listę Karin można spokojnie rozszerzać. Kiedy dopiszecie do niej np. czarną porzeczkę, pigwę, koniczynę, natkę marchewki, dereń i inne, okaże się, że nie starczy Wam posiłków w ciągu roku, żeby to wszystko ogarnąć
GRUBY WAŁEKgłoda Składniki (na 3 porcje): 18 daktyli bez pestek 2 łyżki kakao 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie) garść wiśni mrożonych 3 łyżki mrożonych czarnych porzeczek lub malin (mogą być świeże) 1 łyżka płatków kokosowych Wykonanie: Daktyle miksuję w blenderze przez około 1.5 minuty (aż dobrze się rozdrobnią). W przypadku gdy daktyle są racje suche
Lamarida.plZdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. 5. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i dwoma żółtkami. Dodajemy po łyżce wystudzonej kaszy manny. 6. Jeden placek smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i przykrywamy drugim plackiem. 7. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dajemy kakao i mieszamy. Placek smarujemy masą białą i przekładamy trzecim plackiem. 8. Następnie smarujemy masą
Kuchnia u BietkiPRZEPISY - Koktajl pomarańczowo-jabłkowy http://www.smaczneprzepisy.com.pl/koktajl-pomaranczowo-jablkowy/ DORCIA W KUCHNI [FB] - Koktajl arbuzowo-miętowy z jogurtem https://www.facebook.com/dorotalapacz/posts/909139045891293 DOROTA LEGEC [FB] - Brzoskwiniowy koktajl z sokiem z czarnej porzeczki https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1489809184420241&set=p.1489809184420241&type=3&theater KUCHNIA I PODRÓŻE - Koktajl z papaji i borówek http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2017/07/koktajl-z-papaji-i-borowek.html c.d.n
Grunt to przepis!śmietanki 30% puszka ananasa opakowane żelatyny na 0,5 płynu 2 łyżki cukru pudru Składniki na masę porzeczkową: 100 ml śmietanki 30% 300 ml dżemu z czarnej porzeczki opakowane żelatyny na 0,5 płynu 4 łyżki cukru pudru Masa śmietanowa na wierzch: 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru niebieski barwnik spożywczy zielony barwnik spożywczy chabry do ozdoby
Życie zaczyna się w kuchnimasła + 3 łyżki drobnego cukru 1/2 szkl. zmielonych ciasteczek amaretti 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli Nasączenie: 1/3 szkl. likieru Amaretto 1/3 szkl. wody Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki ciasteczka amaretti do dekoracji Żółtka ucieramy razem ze zmielonymi ciasteczkami amaretti aż do otrzymania puszystej i jasnej masy (około 8-10 minut). Białka ubijamy na sztywno, dodając
Smaki Na Talerzugorących racuszkach porcję tłuszczu aby podbić makro Podawać z wiórkami kokosowymi, kakao, serkiem mascarpone, śmietanką, bitą śmietaną (30-36% bez cukru), dżemem z owoców niskowęglowodanowych bez cukru (np. czarna porzeczka 100%) lub z owocami niskowęglowodanowymi wliczając każdy dodatek do proporcji BTW! Smacznego! — BTW całości bez cukru i słodzików z truskawkami: 475 g, 1061 kcal
Ola la LCHF