czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:133/223)

Ciasto czekoladowe bez jajek 211

posiekane orzechy, migdały. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej lub 2 szklanki mąki pszennej i ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki kakao 250 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, jagodowego pół płaskiej łyżeczki cynamonu lub mniej jeśli wolicie niecała szklanka rodzynków 3 łyżki drobnego cukru białego lub cukru trzcinowego 1,5 szklanki mleka roślinnego ½ szklanki oleju rzepakowego 3 łyżeczki

Zasmakuj Kuchni
Przepisy na wigilię: Barszcz grzaniec 137

więcej niż w naszym zwykłym grzańcu, rozgrzewający i ciało i ducha, bo ma w sobie potężny ładunek pozytywnej mocy. Bukiet barszczu można wzbogacić dodając sok z pomarańczy, albo czarnej porzeczki lub pół kieliszka wytrawnego wina. Barszcz grzaniec przyjmie wszystko, bez obawy, że sam zgubi gdzieś swój smak, bo zrobiony jest na bazie esencjonalnego wywaru z buraków i jabłek. Przepis

Niedzielny kucharz
Ciasteczka kajmakowe z dżemem 184

dzionka :-) Składniki: 180 g masła 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 puszki kajmaku (ok. 200g) 1 jajko L 20 g cukru (niekoniecznie) dżem z czarnej porzeczki 1. Na stolnicę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Wkrawamy do niej zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko i kajmak. Zagniatamy ciasto (jak by ciasto

kruche babeczki
KRUCHE BABECZKI 135

szklanki mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru Ponadto: Ulubione owoce do dekoracji poziomki , porzeczki czarne i czerwone Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować

Słodki Zakątek
BABECZKI Z KREMÓWKĄ 107

szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na krem: 1 litr śmietanki 3% 3 łyżki cukru pudru Ponadto: poziomki maliny czarne porzeczki borówki amerykańskie mięta Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić

Słodki Zakątek
Sernik z sokiem pomarańczowym 165

Połączenie sera z pomarańczą daje niezły smakowy efekt. Tym razem mamy sernik o smaku pomarańczy z odrobiną dżemu z czarnej porzeczki (ale niekoniecznie). Po prostu niebo ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Kruchy placek z orzechami i bezową pianką 285

łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych 1 słoiczek dżemu, najlepiej kwaskowego, np. z czarnej porzeczki ( u mnie domowej roboty dżem wiśniowy ) Wykonanie: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i 1/2 szklanki cukru. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i posiekać wszystko razem nożem lub specjalną

Opowieści z piekarnika
Piernik ananasowo-orzechowy 190

kremem i chrupiącymi orzechami w miodzie. Składniki: Piernik: 140 g masła 200 g cukru szczypta soli 80 g miodu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 1 szkl mleka w temperaturze pokojowej 320 g mąki pszennej tortowej 30 g naturalnego kakao 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Nastoletnie Wypiekanie
Pani Walewska (Pychotka) -ciasto 418

delikatnie wymieszać.  Najlepiej składniki podzielić na dwie części i zrobić bezę na dwa razy. Drugi raz przed samym upieczeniem drugiego ciasta. Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich Blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować i wylepić dno blachy. Posmarować ciasto dżemem i wylać połowę ubitej

O kuchni z uczuciem
Tort z Wiśniami i Advokatem 230

śmietanowym kremem advokat , pycha! Tort nie jest trudny do zrobienia i możemy go dowolnie udekorować. Będzie wspaniałym ciastem na wyjątkowe okazje, rodzinne spotkania, przyjęcia. Zamiast wiśni możemy użyć czarnej porzeczki, również będzie pysznie, polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort z wiśniami i advokatem Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka

Mała Cukierenka
makowa panienka 136

cytryny. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: poncz (50 ml soku z cytryny wymieszany z 50 ml wody) ok. 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki lub żurawiny 1/2 szkl wiórek kokosowych (delikatnie uprażonych na suchej patelni, i wystudzonych) wykonanie ciasta: Jeden z blatów nasączamy 1/2 ponczu. Smarujemy równomiernie konfiturą. Wykładamy ok. 2/3 kremu. Układamy drugi

Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki z konfiturą 103

szklanki (30 g) cukru pudru 1 łyżka (8 g) cukru waniliowego 1 żółtko szczypta soli Dodatkowo: ok. 8 łyżeczek ulubionej, gęstej konfitury lub marmolady, u mnie konfitura z czarnej porzeczki (użyj naprawdę gęstego wypełnienia, żeby podczas pieczenia nie wypływało) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone, zimne masło, cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę oraz szczyptę

Fitsweet.me
ciasto makowe 226

kawową 1 jajko 1 żółtko 100 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 – 125 g masła, w temperaturze pokojowej dodatkowo: ok. 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki wykonanie: Jajko oraz żółtko miksujemy z cukrem na parze, na puszystą jasną masę. Następnie zestawiamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puszystą masę, dodajemy wystudzoną

Domowy Smak Jedzenia
Bajaderka z zakalca 203

łyżki kakao (jeśli użyte ciasto było czekoladowe można pominąć) garść suszonej żurawiny 4 łyżki gęstego, kwaśnego dżemu lub powideł (u nas domowe powidła żurawinowe, dobrze pasują też z czarnej porzeczki) POLEWA: 50 g margaryn 3 łyżki mleka 60 g cukru pudru 25 g kakao * jeśli używamy suchych ciastek, należy dodać 3 - 4 łyżki kremu czekoladowego lub serka homogenizowanego Margarynę

Kuchnia od dwojga
„Piernikowy Smak” Siostry Anastazji 15434

pisać – ciasto smakuje dokładnie tak jak się nazywa;) Do przygotowania ciasta używamy bowiem zmielonych na drobno pierniczków lukrowanych. W oryginale jest to ciasto z wkładką z owocami czarnej porzeczki, jednak z braku kompotu z porzeczkami zdecydowałam się na wiśnie, które również świetnie tutaj pasują. Siostra Anastazja kolejny raz nie zawodzi – ciasto jest niebanalne, wysokie i bardzo smaczne

Smaki Na Talerzu