także inne zastosowanie by „zużyć” jej więcej. Padło na wykonie miętowej nalewki. Składniki Garść listków mięty 1 cytryna 1 łyżka miodu 1/2 litra spirytusu 1/2 litra wody Sposób przygotowania Cytrynę umyć i wyparzyć, nożem lub obieraczką do warzyw obrać samą żółtą skórkę. Włożyć do słoja i dosypać liście mięty. Dodać syrop wykonany z wody i cukru. Zalać spirytusem
Mr. Tastealternatywny pomysł na marynowanie gruszek! W ten sposób przyrządzone są soczyste, aromatyczne, po prosu wyśmienite! Składniki: 3 kg gruszek Składniki na zalewę: 1 kg cukru 2 litry wody sok z 1 cytryny Wykonanie: Gruszki dokładnie umyć, pokroić i włożyć do wyparzonych słoików. Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, następnie zalać gruszki gorącą zalewą , zakręcić słoiki i pasteryzować przez
Tradycyjna KuchniaSkładniki : 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny 5 łyżek wody ( może być gazowana) olej Z białek jaj i soli ubijamy pianę, nie musi być tak sztywna jak na biszkopt. Z żółtek, cukru i soku z cytryny ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Sok z cytryny można pominąć. Wciąż ucierając dodajemy mąkę
prawdziwe jedzeniezmagających się z częstymi chorobami dla osłabionych dla chcących poprawić naturalnie swoją odporność Składniki: 2 łyżki miodu 2 łyżki wody (letniej, nie gorącej) 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Uwaga! Woda koniecznie musi być letnia, gdyż miód traci swoje właściwości lecznicze w temperaturze powyżej 41 stopni. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 4-8 godzin, a najlepiej na noc. Spożywamy eliksir
Mania Wypiekaniaszklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej *szklanka miała u mnie tym razem 200 ml masa kokosowa: 10 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki cukru 15 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek ulubionego dżemu (u nas truskawkowy) krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki (36%) 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do nasączenia(...)uchylonymi drzwiczkami. Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy kiedy biszkopt będzie całkowicie wystudzony. Przekrawamy ciasto na 3 - 4 blaty. Przygotowujemy masę kokosową. Do rondelka wkładamy wiórki, cukier, wodę i sok z cytryny. Pyrkoczemy na małym ogniu by wiórki zmiękły i masa zgęstniała. Studzimy. Przygotowujemy krem śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubijamy (ważne by jej nie przebić, bo wytrąci się masło!!!). Pod koniec
Dzieje kuchennej WiewióryFilet z łososia oddzielić od skóry, posolić i odstawić na bok.Skórę z łososia włożyć do 3l garnka lub większego. Dodać liść skórkę z cytryny, liść laurowy, ziele, pieprz i tymianek. Dolać 1,5l wody i zagotować, w miarę możliwości usuwając szumowiny.Warzywa z włoszczyzny pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle w osobny rondelku lub na patelni. Dodać do gotującego(...)zmiksować blenderem ręcznym. Dodać filet z łososia i gotować kolejne 10 minut. Na koniec dodać odcedzoną marchewkę i dolać porto.Podawać na talerzach lub w miskach z plasterkiem cytryn
W kuchni wieczoremZapraszam wszystkich na lemoniadę... Składniki; 1/2 kg truskawek, 1 cytryna, miód, 1 szklanka ciepłej wody, 1 l wody niegazowanej, Wykonanie; Truskawki miksujemy na mus.Dodajemy sok z cytryny. Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy do truskawek. zalewamy wodą. Możemy również dodać miętę i kostki lodu
Anioły w kuchnibądź trening jest potrzebny po takiej imprezie. Składniki: - 250ml soku marchwiowego - 125ml soku pomarańczowego - skórka z 1/2 pomarańczy (zostawcie trochę do dekoracji!) - sok z całej cytryny - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka syropu(...)klonowego - 1/3 łyżeczki cynamonu Sok marchwiowy, pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, syrop klonowy i cynamon umieszczamy w małym rondelku i na małym ogniu doprowadzamy do delikatnego wrzenia, chwilami mieszając. Wodę, sok z cytryny i skrobię mieszamy w szklaneczce. Bierzemy do ręki trzepaczkę i powoli wlewamy zawartość szklanki ciągle, energicznie mieszając trzepaczką. Gdy wlejemy już całość, rondelek ściągamy z ognia i stale
Be Fit Be Stronggdyż później jest już dla nas szkodliwy, więc spieszmy się moi mili!!! Składniki na kompot z rabarbaru z cynamonem 600 g rabarbaru 1 kawałek cynamonu sok z 2 cytryn 1 l wody 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 2-3 centymetrowe kawałki. Wodę zagotowujemy z cynamonem i sokiem z cytryn
Rozpustne gotowanieDuża dawka witamin na dobry początek wiosny czyli zielone smoothie. Samo zdrowie ! Moja propozycja: 5 dużych liści zielonej sałaty 2 banany 2 jabłka sok z 1 cytryny 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej 5 listków mięty 1 łyżka miodu Wrzucamy do blendera sałatę i miksujemy z wodą, następnie dodajemy banany, jabłka, sok z cytryny, listki mięty, miód i ponownie miksujemy
noteskulinarnyfigalistków mięty oraz cytryną. Napój jest orzeźwiający, zdrowy i doskonale gasi pragnienie. Składniki (2 duże szklanki): – 400 ml napoju z pokrzywy (np. Posti) – 1 cytryna; – garść liści mięty; – woda do uzupełnienia; – 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Napój z pokrzywy chłodzimy. Do dwóch szklanek wsypujemy po 1/2 łyżeczki cukru. Cytrynę szorujemy i kroimy w plasterki, rozkładamy(...)szklanek. Wrzucamy listki mięty, zalewamy pokrzywą, uzupełniamy zimną wodą. Ja pijąc taki napój słomką wyciskam sok z cytryny i mięty. Pyszne i orzeźwiające! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/mojito-z-pokrzywa/&blog=http://dom-agi.pl';
dom-agi.plokazji robienia soku z winogron zrobiłam kilka słoików kompotu z nich.Sporo mi ich jeszcze zostało więc" poszły " do słoika.Zapraszam. winogrona 3 łyżki cukru na słoik woda sok z cytryny ********************************* Winogrona opłukać.Sloiki wyparzyć.Słoiki napełnić winogronami każdy do 3/4 ich pojemności.Wodę zagotować z cukrem( 3 łyżki na każdy słoik ) , zdjąć z ognia i dodać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipłatków dzikiej róży 40 g cukru sok z 1/3 cytryny szczypta kwasku cytrynowego 1/2 kieliszka wódki 1/2 szklanki wody słoik na przetwory Z płatków usuwamy białe, stwardniałe końce aby nie nadały goryczy naszej konfiturze. Purpurowe(...)części płatków przelewamy na sitku wrzątkiem, aby je zmiękczyć i pozbyć się zanieczyszczeń. Gdy przestygną, odciskamy z nich wodę. Płatki przekładamy do salaterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Z połowy szklanki wody i cukru gotujemy syrop, stale mieszając. Do gorącego syropu wrzucamy płatki i zdejmujemy z ognia. Mieszamy, aby płatki się rozdzieliły, i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia: gotujemy
KuchcikoweLovezostać miękkie, dajemy im chwilę przestygnąć na blaszce, a następnie pierniczki studzimy na kratce.Do miseczki wsypujemy cukier puder, skrapiamy go sokiem z cytryny i rozcieramy, Dodajemy łyżkę wody i dalej rozcieramy. Lukier nie może być za gęsty. Jeśli tak będzie dodajemy jeszcze odrobinę wody.Pierniczki moczymy w lukrze i układamy
Kulinarne przygody Gatity