cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:27/266)

Kompot z rabarbaru z cynamonem. 100

gdyż później jest już dla nas szkodliwy, więc spieszmy się moi mili!!! Składniki na kompot z rabarbaru z cynamonem 600 g rabarbaru 1 kawałek cynamonu sok z 2 cytryn 1 l wody 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru      Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 2-3 centymetrowe kawałki. Wodę zagotowujemy z cynamonem i sokiem z cytryn

Rozpustne gotowanie
zielone smoothie 124

Duża dawka witamin na dobry początek wiosny czyli zielone smoothie. Samo zdrowie !   Moja propozycja: 5 dużych liści zielonej sałaty 2 banany 2 jabłka sok z 1 cytryny 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej 5 listków mięty 1 łyżka miodu Wrzucamy do blendera sałatę i miksujemy z wodą, następnie dodajemy banany, jabłka, sok z cytryny, listki mięty, miód i ponownie miksujemy

noteskulinarnyfiga
Mojito z pokrzywą 192

listków mięty oraz cytryną. Napój jest orzeźwiający, zdrowy i doskonale gasi pragnienie. Składniki (2 duże szklanki): – 400 ml napoju z pokrzywy (np. Posti) – 1 cytryna; – garść liści mięty; – woda do uzupełnienia; – 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Napój z pokrzywy chłodzimy. Do dwóch szklanek wsypujemy po 1/2 łyżeczki cukru. Cytrynę szorujemy i kroimy w plasterki, rozkładamy(...)szklanek. Wrzucamy listki mięty, zalewamy pokrzywą, uzupełniamy zimną wodą. Ja pijąc taki napój słomką wyciskam sok z cytryny i mięty. Pyszne i orzeźwiające! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/mojito-z-pokrzywa/&blog=http://dom-agi.pl';

dom-agi.pl
KOMPOT Z WINOGRON 180

okazji robienia soku z winogron zrobiłam kilka słoików kompotu z nich.Sporo mi ich jeszcze zostało więc" poszły " do słoika.Zapraszam.  winogrona  3 łyżki cukru na słoik woda sok z cytryny *********************************  Winogrona opłukać.Sloiki wyparzyć.Słoiki napełnić winogronami każdy do 3/4 ich pojemności.Wodę zagotować z cukrem( 3 łyżki na każdy słoik ) , zdjąć z ognia i dodać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
KONFITURA Z PŁATKÓW DZIKIEJ RÓŻY 166

płatków dzikiej róży 40 g cukru sok z 1/3 cytryny szczypta kwasku cytrynowego 1/2 kieliszka wódki 1/2 szklanki wody słoik na przetwory Z płatków usuwamy  białe, stwardniałe końce aby nie nadały goryczy naszej konfiturze. Purpurowe(...)części płatków przelewamy na sitku wrzątkiem, aby je zmiękczyć i pozbyć się zanieczyszczeń. Gdy przestygną, odciskamy z nich wodę. Płatki przekładamy do salaterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Z połowy szklanki wody i cukru gotujemy syrop, stale mieszając. Do gorącego syropu wrzucamy płatki i zdejmujemy z ognia. Mieszamy, aby płatki się rozdzieliły, i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia: gotujemy

KuchcikoweLove
Pierniczki lebkuchen 203

zostać miękkie, dajemy im chwilę przestygnąć na blaszce, a następnie pierniczki studzimy na kratce.Do miseczki wsypujemy cukier puder, skrapiamy go sokiem z cytryny i rozcieramy, Dodajemy łyżkę wody i dalej rozcieramy. Lukier nie może być za gęsty. Jeśli tak będzie dodajemy jeszcze odrobinę wody.Pierniczki moczymy w lukrze i układamy

Kulinarne przygody Gatity
Rysiowe ciasto urodzinowe… 257

łyżki nutelli dowolny alkohol - u mnie amaretto 4 łyżki płatków migdałowych masa II ok 300 g wiśni drylowanych (kupiłam mrożone) szklanka wody pół szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka z połowy cytryny starta na tarce o drobnych oczkach do nasączenia biszkoptu użyłam mocnej herbaty z cytryną i amaretto. Do dzieła!!! biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Mieszamy ze sobą(...)obniżyć do około 120 stopni bo beza zaczynała mi się przypalać. Masa I Mieszamy mikserem wszystkie składniki i tyle... Masa II w rondelku podgrzewamy wiśnie z połową wody i skórką z cytryny- gdy owoce puszczą sok wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do wiśni - gotujemy do całkowitego zgęstnienia. Studzimy. Biszkopt przekrajemy

sierotka maRysia w kuchni
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 202

jajko 125 g cukru 70 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny eko 3 łyżki soku z cytryny Składniki na karmel: 80 g cukru 1 łyżeczka wody, soku z cytryny(u mnie wino Celebro  Semi Sweet Rose) Wszystkie składniki na kruchy spód wyrbiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy(...)mąkę, mieszamy. Można użyć miksera. Wyjmujemy skórkę cytryny. Do masy jajecznej stopinowo dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min), mieszając aby się nie przypalił. Studzimy. Ja studzę wkładając garnek z budyniem do zimnej wody w zlewie, od czasu do czasu mieszam

Mia Cucina Sofieta
Słodkie maleństwa czekoladowo-truskawkowe 165

minimuffinki wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. 20-25 minuty, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Przygotować krem maślany:Truskawki umyć, oberwać listki. Włożyć do garnka z wodą i sokiem z cytryny, zagotować. Zmniejszyć ogień; gotować, często mieszając, aż owoce się rozpadną, a większość płynu odparuje. Zdjąć z palnika, ostudzić. Zmiksować na gładką masę.Białka z cukrem umieścić w szklanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart 147

English Tarta nadziewana orzechami w karmelu (10 – 12 porcji) Składniki: 1/3 szklanki + 1 łyżka śmietanki 36% 1/4 szklanki miodu 1 łyżka masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 arkusze ciasta francuskiego, rozmrożonego 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich Bakalland ½ szklanki grubo posiekanych lub w płatkach migdałów Bakalland ½ szklanki grubo posiekanych(...)wymieszaj 1/3 szklanki, miód i masło i podgrzewaj w na średnim ogniu aż do rozpuszczenia masła i odstaw. W rondelku, najlepiej z grubym dnem, wymieszaj cukier z wodą i sokiem z cytryny i podgrzewaj na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru. Następnie zwiększ ogień i gotuj, nie mieszając, przez około 12 minut (ewentualnie zakręć rondelkiem od czasu do czasu). Zdejmij

karmelowy
Lemoniada bazyliowa 126

truskawkową i  z czarnego bzu. Lemoniada bazyliowa Czas przygotowania: 15 minut Proporcje na 1 litr napoju Składniki: 2 cytryny 4 gałązki bazylii 2 łyżki cukru 1 litr wody mineralnej Wykonanie: Cytryny bardzo dokładnie myjemy, a  następnie parzymy. Z jednej z cytryn ścieramy skórkę (najlepiej zrobić to nad blenderem), potem obieramy je ze skórki, starając się usunąć wszystkie białe

Kulinarne przygody Gatity
Zielone Smoothie 231

cytryny. Bardzo duża dawka witaminy C! Idealna dla osób dbających o zdrowie.Składniki na porcję:garść winogron 15 ml soku z cytryny - ok 1/2 cytryny 5-6 kostek lodu woda 2 plasterki ŚWIEŻEGO ananasa1 kiwiSposób przygotowania:Do blendera wrzucamy kostki lodu. Świeże owoce myjemy, wrzucamy do blendera(...)wcześniej dodane kostki lodu. ananasa i kiwi obieramy. Z ananasa wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki, kiwi kroimy na ćwiartki.Całość zalewamy 2-3 łyżkami wody i sokiem z cytryny. Owoce miksujemy około 2 minut do momentu uzyskania gładkości - w moim blenderze znajduje się sitko do przecierów, jeżeli owego nie macie, proponuję przetrzeć miąższ przez sitko. Napój przelewamy

Słodkie Przyjemności
Sorbet z mango i kiwi aromatyzowany miętą 161

tego sok z połówki cytryny. Można składniki dać na oko, ale pamiętajmy, że więcej ma być owoców niż wody. I próbujmy poziom słodkości. Wodę, cukier i sok z cytryny gotujemy przez kilka minut, aż zredukuje się o 1/4. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie obieramy mango i kiwi kroimy w drobniejsze kawałki i miksujemy wraz miętą

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania