cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:25/266)

Syrop z żurawiny.Cudowna moc zurawiny 155

Żurawina to niska krzewinka o małych,czerwonych owocach.Wygląda niepozornie,a jest wyjątkowo smaczna.Zawiera dużo błonnika witamin z grupy B:B1,B2,B6,C,E,karoten

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort czekoladowo-śmietankowy z owocami 318

ziarenka z laski. OWOCOWA FRUŻELINA:W garnku wymieszaj owoce z cukrem i podgrzewaj na średniej mocy do rozpuszczenia się cukru. Uważaj by owoce nie wrzały. Dodaj cytrynę i wodę (troszeczkę) rozmieszaną z mąką, wymieszaj i lekko jeszcze podgrzej. Zdejmij z palnika i wlej rozpuszczoną  w odrobinie wody żelatynę. Całość dobrze wymieszaj.Schłodź frużelinę, by zgęstniała. Powinna

Słodko-Słony Świat Ilony
Strucla z orzechami i cynamonem 129

smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Po wystudzeniu możemy polać lukrem. Lukier robimy mieszając cukier puder z kilkoma kroplami cytryny i wody

Smakowity Blog Kulinarny
ciasto z budyniem dżemowym... 123

resztę ciasta wymieszać z kakao i dać do drugiej formy piec w 200 C około 25-30 minut i zostawić do wystudzenia - zimne blaty ciasta skropić wodą z cytryną 700 ml mleka, cukier, dżem, masło zagotować w 200 ml wymieszać budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając zagęścić budyń na ciemny blat wyłożyć połowę ciepłego budyniu i nakryć jasnym

W Mojej Kuchni Lubię
Antonówka w cieście. 210

zagnieść szybko ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na połówki lub ćwiartki. Aby jabłka nie  ściemniały przechować je w wodzie z cytryną. Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Posmarować ciasto częścią roztrzepanego widelcem białka i wykładać jabłka. Posypać je 3 łyżkami cukru i cynamonem. Rozwałkować drugą

Malinowa Kawiarenka
Marmolada z róży 120

Składniki: szklanka płatków z róży pół szklanki cukru cytryna litr wody Rozwiń przepis

w kuchni i w ogrodzie
Czekoladowy torcik z bitą śmietaną 238

suchego patyczka.Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Ubijamy śmietanę z cukrem .Ciasto przecinamy na dwie części.Dobrze jest nasączyć ciasto ( np wodą z cytryną )Na ciasto nakładamy połowę bitej śmietany. Na śmietanę nakładamy truskawki. Przykrywamy plackiem, i  górę smarujemy resztą bitej śmietany. Serduszka :) Z papieru wycinamy serduszka. Papier dzielimy na pół i rysujemy 3 pół serduszka. Wycinamy. Teraz składamy

Smaki Edyty
Biszkopt z nadzieniem Pina Colada 143

ognia i rozrobić galaretki.  Kiedy wystygną dodać likier i śmietanę i zmiksować. Włożyć do lodówki aby masa lekko zastygła. Ciasto przekroić na dwa blaty. Można nasączyć je wodą z cytryną i odrobiną cukru. Tężejącą galaretkę (nie może być zbyt rzadka) wylewamy na dolny blat i przykrywamy górnym.  Wkładamy do lodówki. Przygotowujemy polewę: pokruszoną czekoladę podgrzewamy w rondelku

Ze smakiem i z pasją
"Lazurem" obsypana... 184

sztuki- ogórek- szczypiorek- dwa jaja  - prażone ziarna słonecznika- ser lazur winegret:-  1 łyżka oliwy z oliwek-  1 łyżka octu winnego-  1 łyżka wody - pół cytryny- łyżeczka musztardy francuskiej- łyżeczka sosu sojowego- sól, pieprz- łyżeczka mioduKolejność ułożenia na talerzu dowolna. Moja wersja na zdjęciach. Do tego pyszny sos i smacznego

Sajkofanka smaku
Sałatka z serem korycińskim, jajem i kiełkami z patelni 206

jaja - 10 dag sera korycińskiego z żurawiną - kilka listków świeżej mięty i gałązek tymianku Dresing: - 20ml miodu - 100ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - sok z połowy cytryny - 30ml wody - sól, pieprz Jaja myjemy, po czym wkładamy do zimnej wody i gotujemy przez 8 minut.  W tym czasie sałatę płuczemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę

Sajkofanka smaku
Szpajza cytrynowa -śląski deser 193

musi zrobić. Lekki i pyszny deser jajeczny nazywany na śląsku szpajza to król imprez rodzinnych. Polecam. Składniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szk wody sok z cytryny migdały płatki Kresto rodzynki Kresto Przygotowanie: Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka  ubić  na sztywno z szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo(...)masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Masę wylać na miski porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed podaniem udekorować

Ala piecze i gotuje
Wielkanocny keks z Hortexu 226

pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżki rumu Polewa: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Bakalie zalewamy rumem i cieplą wodą, odstawiamy na 10 minut, odsączamy na sitku i obtaczamy w łyżce mąki. Dokładnie mieszamy. Masło ubijamy z dodawanymi stopniowo żółtkami na puszystą(...)nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony keks polewamy lukrem przygotowanym ze ¾ szklanki cukru pudru i 1- łyżki gorącej wody i 1 łyżeczki soku z cytryny. Posypujemy owocami kandyzowanymi

Mia Cucina Sofieta
Orzechowo -śmietanowa rozpusta 252

serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 op cukru waniliowego Do dekoracji dowolnie , starta czekolada , orzechy , kakao , kawa.... Wykonanie  : Upieczony biszkopt przekroić na dwie części. Delikatnie nasączyć wodą z cytryną i ew alkoholem Masa orzechowa : Czekoladę rozpuścić , Śmietanę ubić , dodać serek , krem i rozpuszczona ale nie gorącą czekoladę  , Wyłożyć na spodnią część biszkoptu. przykryć drugim . Masa śmietanowa : Śmietanę

Malinowa Kawiarenka
Lemoniada rabarbarowa 112

Domowa lemoniada to super alternatywa dla słodkich soków  i gazowanych wód, które są dostępne w sklepach.  Na zakończenie majówki u nas dzisiaj z rabarbarem. Składniki; 170 g cukru, skórka otarta z jednej cytryny, 350 g rabarbaru obranego i bardzo drobno pokrojonego, 2 gałązki mięty, 120 ml soku z cytryny, Wykonanie; Rabarbar(...)pokrojony wrzucamy do rondla i zalewamy ok 180 ml wody. Zagotowujemy. Następnie gotujemy ok. 10 minut. Do gorącego rabarbaru dodajemy miętę. Studzimy.Przecedzamy. Następnie dodajemy sok z cytryny. Łączymy z 1 1/2 l wody. Podajemy z lodem i z plastrami cytryny...Smacznego   /źródło Magazyn "Kuchnia

Anioły w kuchni
Pieczone ziemniaki w aromatycznej soli (Patate in crosta di sale) 138

SKŁADNIKI 1,5 kg soli gruboziarnistej 1 kg młodych ziemniaków   2 gałązki rozmarynu 2 gałązki tymianku 2 białka  1 cytryna 1 łyżka m ąki 1 łyżka  wody pieprz **** INGREDIENTI 1,5 kg di sale grosso 1 kg di patate novelle 2 rametti di rosmarino 2 rametti di timo 2 albumi 1 limone 1 cucchiaio di farina(...)cucchiaio di acqua pepe PRZYGOTOWANIE Zioła, 2 gałązki rozmarynu i tymianku drobno siekamy. Zioła mieszamy z solą. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy otart ą  skórkę z cytryny, 1 łyżkę wody, 1 łyżkę m ą ki oraz 2 białka. Całość dokładnie mieszamy. Ziemniaki obieramy i wrzucamy do miski z zimn ą  wod ą.  Jeżeli ziemniaki

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania